ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Θα συνέλθουμε επί τέλους;

 του Βησσαρίωνα Γιωρσπύρου.
(Τοπογράφος Μηχανικός-Εκπρόσωπος Επιτροπής πολιτών στην Επιτροπή διαβούλευσης Δήμου Ζηρού)

(11 σημεία και 13 προτάσεις για την κοινότητά μας)
                       Α. Τι συμβαίνει τελικά;
Αν πιστέψει κανείς την ανακοίνωση του Δήμου η επιτροπή διαβούλευσης όχι μόνο ενέκρινε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που της υπέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η συζήτηση που έγινε ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη και γόνιμη.
Αν πιστέψει κανείς  την ‘’Φωνή’’ θα πρέπει η επιτροπή διαβούλευσης να διαλυθεί γιατί είτε οσονούπω θα παραιτηθούν μαζικά τα μέλη της, είτε γιατί αποτελεί συμπαιγνία, είτε γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από αυτή αφού απλώς ‘’εγκρίνει’’  τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αν πιστέψει κανείς  τον κο Γκάρτζιο η επιτροπή διαβούλευσης είναι θίασος, λόγω της συγκρότησής της.
Αν πιστέψει κανείς  τον κο. Νικολάου θα είναι κρίμα να αφήσουμε να εκφυλιστεί ο θεσμός σε μια απλή τυπική διαδικασία.
Ανεξάρτητα από αυτά η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Για τους πολίτες. Χωρίς καμία βοήθεια από κανένα.
Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι μπορεί να είμαστε δήμος, αλλά κοινότητα δεν είμαστε. Με απλά λόγια στοιχειώδης κοινή αντίληψη σε κάποιους βασικούς άξονες για το τι θέλουμε και πως θα το πετύχουμε, δεν υπάρχει.
Β. Γιατί δημιουργήθηκε η επιτροπή διαβούλευσης;
Είμαστε όμως συντεταγμένη κοινωνία. Με σύνταγμα, νόμους και κανόνες. Που εφαρμόζονται παντού και πάντα. Σας παρακαλώ πολύ, γυρίστε από το άλλο πλευρό. Αν και νομίζω ότι έχουμε όλοι γυρίσει την πλάτη μας. Σε όσους ισχυρίζονται ότι καλά κάνουμε, γιατί έτσι τους αξίζει, θα αντιτείνω ότι θα το βρούμε μπροστά μας. Ήδη το βρίσκουμε.
Οι νόμοι λοιπόν και οι κανόνες ορίζουν τον ρόλο της επιτροπής διαβούλευσης και όχι ότι νομίζει ο καθένας μας. Σύμφωνα με αυτούς ο ρόλος της επιτροπής διαβούλευσης είναι συμβουλευτικός και συγκεκριμένα:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.


Πρόκειται για μια ‘’Καλλικρατική’’ προσπάθεια να οδηγηθεί η δημόσια συζήτηση σε ένα πιο οργανωμένο χώρο. Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την ανάγκη. Υπάρχουν μερικοί για παράδειγμα που πιστεύουν ότι ήμασταν καλύτερα με τους παλιούς δήμους, κύτταρα δημοκρατίας (αλλά και μήτρες εκτεταμένης διαφθοράς, τσιφλίκια από αποτυχημένους ψευτόμαγκες βοναπάρτες – όχι ότι επί αυτού άλλαξε και τίποτε ). Υπάρχουν και άλλοι, όπως οι ‘’ακροδεξιοί’’ μιας ιδεολογικά λοβοτομημένης αριστεράς, που πιστεύουν ότι πρόκειται περί απάτης με στόχο των αποπροσανατολισμό του λαϊκού κινήματος από τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, στην χρηματοδότηση των αναγκών του λαού.
Όπως πάντα, εναπόκειται στους πολίτες η διαμόρφωση στην πράξη του ρόλου της επιτροπής. Σε αυτή την φάση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην δημοτική πλειοψηφία, στα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, αλλά και σε όσους πολίτες εκφράζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο την έννοια τους. Όχι μόνο από όλους αυτούς. Αλλά και από όσους τα έχουν κοινώς γραμμένα. Παράξενο αλλά αυτοί επηρεάζουν τα πράγματα περισσότερο καμιά φορά. Ίσως γιατί είναι πολύ περισσότεροι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν άδικο. Έτσι όμως δεν δημιουργείται κοινότητα.
Γ. Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Συμμετέχω στην επιτροπή διαβούλευσης, ως εκπρόσωπος της επιτροπής πολιτών.
Αν πιστέψει κανείς ορισμένους, η επιτροπή πολιτών δημιούργησε ‘’αναστάτωση’’ στην ζωή της πόλης μας. Αν όμως η επιτροπή πολιτών υπάρχει για να δημιουργεί αναστάτωση τι δουλειά έχει στην επιτροπή διαβούλευσης;
Όπως πάντα αρκεί κανείς να έχει λίγο παραπάνω ανοικτό μυαλό για να αποδεχθεί ότι στόχος της επιτροπής πολιτών δεν ήταν να προκαλέσει αναστάτωση στην πόλη αλλά ακριβώς να σταματήσει επιτέλους η αναστάτωση που μια μικρή ομάδα συμφερόντων επέβαλε στην πόλη. Αυτοί όντως αναστατώθηκαν. Καιρός ήταν!
Πρόταση 1η
Από την πρώτη στιγμή προτείναμε:
a.    Την άμεση συγκρότηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ). Αναδείξαμε τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα και τονίσαμε την αναγκαιότητα ενοποίησης των αντίστοιχων ΓΠΣ στο επίπεδο του ενοποιημένου Δήμου Ζηρού.
b.    Την άμεση σύνταξη Σχεδίου Πόλης για την πόλη της Φιλιππιάδας;
c.    Την ενίσχυση του δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου για όλα τα θέματα.
d.    Την ανάδειξη και ανάθεση στόχων, μακροχρόνιων, μεσοπρόθεσμων και άμεσων προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί, αλλά και να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας. ‘’Χρειάζεται πολύ δουλειά από πολλούς, για μεγάλο διάστημα’’ είναι η θέση  μας.
Αναστάτωση είναι αυτά ή στοιχειώδης πρόνοια και απαίτηση για την λειτουργία της κοινότητας;
Με αυτό το πνεύμα ήταν αδύνατο να μην συμμετέχουμε με θετικό μάλιστα λόγο στην επιτροπή διαβούλευσης.
Δ. Ναι, αλλά τι ρόλο παίζει πραγματικά η επιτροπή διαβούλευσης;
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι επί του θέματος υπάρχουν δύο βασικές γραμμές για τον ρόλο της επιτροπής διαβούλευσης.
Η μία η οποία αντιλαμβάνεται την επιτροπή διαβούλευσης ως αναγκαίο, προβλεπόμενο δηλαδή από τον νόμο, κακό.
Η δεύτερη η οποία θεωρεί ότι η επιτροπή διαβούλευσης θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να αποκτήσουμε ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες της κοινής διαβίωσής μας.
Η πρώτη δυστυχώς υιοθετήθηκε  με τον έναν ή άλλο τρόπο, για τον ένα ή τον άλλο λόγο από το σύνολο σχεδόν του Δημοτικού Συμβουλίου. Συμβολικά σηματοδοτήθηκε από το  γεγονός ότι η συγκρότησή της αποτέλεσε τον τελευταίο θέμα της τότε συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περιφρονώντας ανθρώπους που είχαν έλθει από κάθε γωνία του Δήμου και αναγκάστηκαν να παραμείνουν μέχρι αργά. Σε άλλους Δήμους ήταν πρώτο ή δεύτερο θέμα, χωρίς απαραίτητα στην πράξη να υπάρξει κάποια διαφορά. Ο συμβολισμός όμως παραμένει ισχυρός. Η συνέχεια δυστυχώς τον επιβεβαιώνει.
Σαν επιτροπή πολιτών υποστηρίξαμε την δεύτερη άποψη. Ελπίζουμε ότι και αρκετοί συμπολίτες μας σκέφτονται το ίδιο. Δυστυχώς δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης συμπαρατάσσονται με αυτή την άποψη. Περίεργο μεν, πραγματικότητα δε.
Ακόμη και η συγκρότηση της επιτροπής, απέδειξε ποιος ήταν ο ρόλος που της επιφυλάσσονταν.
Πρόταση 2η  (πέταξε το πουλάκι).
Αντιταχθήκαμε με δύο μας κείμενα τα οποία καταθέσαμε στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης και τα οποία είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσω του filoiko. Ιδιαίτερα σταθήκαμε στο γεγονός ότι μέλη της επιτροπής θα έπρεπε να ήταν και άνθρωποι που είτε διαδραμάτισαν ρόλο στα δημόσια πράγματα, είτε μπορούν λόγω της θέσης τους ή του επαγγέλματός τους να βοηθήσουν στην εξέταση των θεμάτων και την ανάπτυξη της περιοχής.
Μαζί μας ‘’αντέδρασε σύσσωμη’’ η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου. Σφυρίζοντας αδιάφορα για την σειρά συζήτησης, και ψηφίζοντας λευκό(!) για τη συγκρότησή της.
Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν κάνουμε χωριό, ούτε στα στοιχειώδη!
Έτσι η επικρατούσα λογική υλοποιείται πρακτικά ως η εξής:
1.    Το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζει μια ‘’εισήγηση’’ την οποία ως σύνολο την έχει επεξεργαστεί σε βάθος και λεπτομέρεια. Με την σοβαρότητα που το διακρίνει. Και την οποία ενισχύει δια της απουσίας του σε όλα τα επίπεδα κατά την συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης.
2.    Ο νόμος προβλέπει την σύγκληση της επιτροπής διαβούλευσης σε συγκεκριμένα θέματα προκειμένου να διατυπώσει την γνώμη της. Η σύγκλιση αυτή είναι υποχρεωτική, καθώς στο τέλος η όλη διαδικασία ελέγχεται για την νομιμότητά της από ανεξάρτητο φορέα.
3.    Στην επιτροπή γίνεται μια συζήτηση, καλοπροαίρετη και με θετική διάθεση αναδεικνύοντας πολλές φορές και σοβαρά θέματα, πλην όμως ανοργάνωτη και ατελέσφορη.
4.    Ο Δήμος επικαλείται την ‘’έγκριση’’ της επιτροπής διαβούλευσης, προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Συνήθως αυτή είναι η επαναφορά του θέματος για οριστική απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, το οποίο έχει ενημερωθεί και δια της απουσίας του (προς διορθωτή: σωστή είναι η λέξη, υποκρύπτει απλώς μια λεπτή δόση ειρωνείας) για της απόψεις της επιτροπής, τόσο όσο και η επιτροπή διαβούλευσης έχει ενημερωθεί για τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου! Και βεβαίως τις λαμβάνει υπόψη του! Τζίφος δηλαδή! Κατανοώ πλήρως την ανάγκη της διατύπωσης ‘’έτυχε της έγκρισης της επιτροπής διαβούλευσης’’ καθώς όπως ήδη έχω γράψει στο τέλος όλη η διαδικασία ελέγχεται για την νομιμότητά της. Διερωτώμαι όμως, δεν μπορούμε να το βελτιώσουμε λιγάκι ώστε να περισώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μας;
Από την πρώτη στιγμή στηλιτεύσαμε την απουσία τόσο της εκτελεστικής επιτροπής, όσο και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Λυπούμαι να επισημάνω την απουσία πολλών μελών της ίδιας της επιτροπής. Κατανοώ την ενδεχόμενη απογοήτευση. Εκείνο που προσωπικά μου δημιουργεί απέχθεια είναι η ‘’υψηλή κριτική’’ πάνω από ένα ποτήρι ουίσκι, όταν μάλιστα προέρχεται από κάποιους που ‘’έσπευσαν’’ να μπουν στην επιτροπή. Γιατί παιδεύονται άραγε;
Πρόταση 3η
Η επιτροπή διαβούλευσης ενθαρρύνει τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων να παρευρίσκονται στις ελάχιστες ούτως ή άλλως συνεδριάσεις της.
Πρόταση 4η
Παρακαλούνται τα μέλη της επιτροπής που απουσιάζουν από τις τελευταίες συνεδριάσεις είτε να ξεπεράσουν τις όποιες απογοητεύσεις τους και να συμμετέχουν ενεργά, είτε να αποχωρήσουν από αυτήν. Και στις δύο περιπτώσεις καλό θα ήταν να εξηγήσουν δημόσια τους λόγους της όποιας απόφασής τους.
Ε. Πως πρέπει να λειτουργήσει η επιτροπή διαβούλευσης;
    Υπάρχει ένας κίνδυνος σε τέτοιες επιτροπές να επικρατήσει η λογική ο καθένας να λέει το κοντό του και το μακρύ του. Δεν είναι κακό. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις είναι και ωφέλιμο καθώς δημιουργεί ένα ρεύμα σκέψης. Brain Storming που λέμε στα ελληνικά. Αν όμως κάποιος προσπαθήσει να  το κάνει σε μια ομάδα 50 ανθρώπων τότε η καταιγίδα θα είναι πραγματική και θα γελάει ο κόσμος με τα καμώματά μας, όπως με το τρενάκι στην υδραυλική σήραγγα του ρωμαϊκού υδραγωγείου. Ακόμη και αυτό πρέπει να γίνεται συντεταγμένα και οργανωμένα. Επομένως ακόμη και όταν δεν είμαστε 50 αλλά πολύ λιγότεροι καλό είναι να το προσέχουμε και να μην το επιδιώκουμε πάση θυσία.
Ένας άλλος κίνδυνος, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την παρατήρηση του κου Νικολάου περί απουσίας της Λάκκας από τις συζητήσεις είναι να αρχίσουμε να αισθανόμαστε σαν τον σπίτι μας (δεν είναι κακό από μόνο του) και να αναφερόμαστε μόνο στην περιοχή μας, οπότε μάλλον δημιουργούμε προβλήματα στις διαδικασίες συνένωσης με τους άλλους παλιότερους δήμους παρά συμβάλουμε στην αποσαφήνιση των πραγμάτων.
Ένας τρίτος κίνδυνος είναι να επικρατήσει η λογική του ‘’δεν το διάβασα’’. Ιδιαίτερα στην εποχή μας αυτό συμβαίνει και στα πιο σοβαρά όργανα διοίκησης από ότι αποδεικνύεται. Για τι να μην συμβεί και σε μια επιτροπή ενός επαρχιακού Δήμου. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο μάλλον ‘’δεν το διάβασαν’’ ούτε αυτοί που το υπέγραψαν ούτε οι άλλοι που έπλυναν τα χέρια τους. Λευκοί.
Ο νόμος προβλέπει ότι:
Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίζει σχετικό κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρμόδιο όργανο του δήμου.
Το ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή. Όσο και αν φαίνεται γραφειοκρατικό, είναι απαραίτητο. Διαφορετικά, αν δηλαδή για παράδειγμα δεν έχει αποφασισθεί πως παίρνονται οι αποφάσεις στην επιτροπή διαβούλευσης (αν έχει νόημα η λήψη απόφασης) ή πως γίνεται η παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρμόδιο όργανο του Δήμου, τότε ο Δήμος μπορεί άνετα να ισχυρισθεί ότι η πρότασή του ‘’έτυχε της έγκρισης της επιτροπής διαβούλευσης’’.
Αν ο Δήμος περιμένει εγκυκλίους από το αρμόδιο υπουργείο, μπορεί να έχει μια δικαιολογία αλλά με την γελοιότητα που επικρατεί στην κεντρική πολιτική σκηνή νομίζω ότι αδίκως περιμένει.
Στο παρελθόν έχει παρουσιασθεί το φαινόμενο της διαμάχης μεταξύ των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου για τα πρακτικά. Με γελοίες συμπεριφορές. Όσοι νομίζουν ότι η επιτροπή διαβούλευσης είναι υποχρεωμένη να περιπέσει στο ίδιο επίπεδο γελοιότητας ‘’πλανώνται πλάνην οικτράν’’. Επανειλημμένα έχει σχολιασθεί παλιότερα το ανεκδιήγητο ‘’ομόφωνων’’ αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
‘’Η επιτροπή διαβούλευσης ενθαρρύνει το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας της και θέτει τις δυνάμεις της στην διάθεσή του’’. Είδατε τι ωραία διατύπωση! Ούτε θετικές, ούτε αρνητικές ψήφους χρειάζεται, ούτε λευκά, ούτε άκυρα. Απλώς μια απόφαση να περιφρουρήσουμε την αξιοπρέπειά μας.
Πρόταση 4η
Να συνταχθεί άμεσα ο κανονισμός λειτουργίας της επιτροπής διαβούλευσης.
Πρόταση 5η
    Να οργανωθούν ομάδες εργασίας οι οποίες θα προετοιμάζουν την συζήτηση.
Πρόταση 6η
    Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της επιτροπής διαβούλευσης να γίνει στο Θεσπρωτικό.
Ζ. Οι διαδικασίες κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ζηρού.
Αντικείμενο της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής ήταν η γνωμοδότηση επί του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ζηρού για τα επόμενα τρία χρόνια. Το προσχέδιο αυτό:
a.    Έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου.
b.    Έχει καταρτισθεί με την καθοδήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής..
c.    Έχει εγκριθεί ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά την γνωμοδότηση της επιτροπής διαβούλευσης  το προσχέδιο:
a.    Θα ενσωματώσει τις προτάσεις της επιτροπής διαβούλευσης και συνολικά της δημόσιας διαβούλευσης.
b.    Θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας και εξειδίκευσης από την εκτελεστική επιτροπή και τις υπηρεσίες του δήμου.
c.    Θα επιστρέψει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τελική έγκριση.
Πριν προχωρήσει κανείς σε αξιολόγηση του ίδιου του σχεδίου ή επιχειρήσει να εξηγήσει την χρησιμότητά του αξίζει να ρίξει μια ματιά στις διαδικασίες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τον νόμο ο κάθε Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην δημιουργία αυτόνομης υπηρεσίας Προγραμματισμού με αντικείμενο την υποστήριξη των οργάνων διοίκησης, των υπηρεσιών του δήμου και των νομικών προσώπων του κατά την διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του επιχειρησιακού προγράμματος …
Στον Δήμο μας δεν έχει δημιουργηθεί τέτοια υπηρεσία. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί να είναι και ανυπέρβλητοι. Όμως είναι απολύτως βέβαιο ότι αν δεν ανατεθεί σε συγκεκριμένου ανθρώπους να ψάχνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ που θα βρούμε χρηματοδότηση δουλειά δεν πρόκειται να γίνει.
Αντιθέτως δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με σκοπό την σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Από το όλο ζήτημα προκύπτει ότι η όλη διαδικασία αντιμετωπίσθηκε καθαρά διεκπεραιωτικά. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση περί των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης ομάδας να χειρισθεί το ζήτημα μόνο άδικες κρίσεις μπορεί να προκαλέσει. Το βέβαιο είναι ότι, ακόμη και στα πλαίσια της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου, χρειαζόμαστε ανθρώπους που ‘’θα παίζουν στα δάκτυλα το ΕΣΠΑ’’ (και όχι μόνο) και όχι υπαλλήλους που στα πλαίσια άλλων καθηκόντων τους θα συντάξουν και ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έτσι νομίζω. Μπορείτε πάντα να ρωτήσετε τα μέλη της ομάδας εργασίας ….
Πρόταση 7η
Η επιτροπή διαβούλευσης ενθαρρύνει τον Δήμο Ζηρού στην δημιουργία αυτόνομης υπηρεσίας Προγραμματισμού όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Σύμφωνα με τον νόμο πριν την εισαγωγή του προσχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο η εκτελεστική επιτροπή (ο Δήμαρχος και οι τέσσερις αντιπρόεδροι) θα πρέπει να συνεργαστεί με τους όμορους δήμους. Δεν είμαι σε θέση να αμφισβητήσω ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και πιστεύω ότι έγινε καθώς είναι μια σημαντική διαδικασία. Όμως τίποτε από αυτά δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο και επομένως:
Πρόταση 8η
Η επιτροπή διαβούλευσης ενθαρρύνει τον Δήμο Ζηρού στην αναζήτηση δράσεων υπερτοπικής ανάπτυξης, στην προώθηση διαδημοτικών συνεργασιών με τους όμορους δήμους, και στην καταγραφή τους στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου.
Για το Δημοτικό Συμβούλιο συμπολίτευση και αντιπολίτευση, δεν έχω να προτείνω τίποτε. Πέραν του να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την απαξίωση που επιφυλάσσουν στην επιτροπή διαβούλευσης και την ελπίδα να σοβαρευτούν κάποτε. Γιατί μόνο σοβαρότητα δεν δείχνει τόσο ο χρόνος που αφιέρωσαν κατά την συζήτηση του θέματος, όσο και η υπερψήφισή του από την συμπολίτευση και η λευκή ψήφος από την αντιπολίτευση. Ελπίζω να έχουν αντιληφθεί τις τελευταίες μέρες ότι δικαιολογίες του τύπου ‘’δεν προλάβαμε να το διαβάσουμε’’ και ‘’δεν το διαβάσαμε γιατί είχαμε άλλες αρμοδιότητες και δουλειές ’’, οδηγούν μόνο στην αυτογελοιοποίηση.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχθηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Το ξεκίνησε ο κος Βογιατζής ρωτώντας τι γίνεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Με αφορμή αυτή την ερώτηση κατατέθηκε μια υψηλού επιπέδου αντίληψη, που προσδίδει δυναμική προοπτική για τον τόπο, και αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός νέου πολιτικού λόγου μακριά από δεσμεύσεις του παρελθόντος!
«Αφού δεν προγραμματίσαμε και δεν σχεδιάσαμε τα τελευταία 20 με 30 χρόνια ποιος ο λόγος να το κάνουμε τώρα, πόσο μάλλον που αυτός ο σχεδιασμός θα δημιουργήσει προβλήματα στο τόσο ωραίο μπάχαλο που έχουμε δημιουργήσει με τις υπογραφές μας;»
 Άντε ντε. Δεν απορώ φυσικά με τον θέτοντα το κεφαλαιώδες αυτό ερώτημα αλλά με όσους παραταξιακά ‘’σκεπάζονται’’ από τέτοιες φωνές. Δεν κατάλαβαν ακόμη ότι ‘’φύγαν τα σκεπάσματα’’; Ή μήπως συμφωνούν με τέτοιες προωθημένες απόψεις;
Απορώ επίσης με τους νέους συναδέλφους μηχανικούς της πόλης οι οποίοι για μια ακόμη φορά απέφυγαν να αναλάβουν τις στοιχειώδεις κοινωνικές τους ευθύνες, αλλά και να στηρίξουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Αρκούσε μια σειρά στον ‘’Μπάρκα’’ για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους: «Εμείς οι Νέοι Μηχανικοί της Φιλιππιάδας επιθυμούμε την άμεση σύνταξη Σχεδίου Πόλης προκειμένου  να ασκήσουμε με αξιοπρέπεια το επάγγελμά μας». Δύσκολο;
Για μια ακόμη φορά, με πολύ εύκολο τρόπο ο Δήμαρχος, παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις πάνω στο ζήτημα, τους βγήκε και ‘’από πάνω’’ λέγοντας ότι παρά όλα τα προβλήματα … θα το προχωρήσει. Στην διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης μάλιστα ανακοίνωσε την παρουσίαση εντός του Φεβρουαρίου της Β’ Φάσης του ΓΠΣ.
Το θέμα συζητήθηκε και στην επιτροπή και αν κατάλαβα καλά οι υπεύθυνοι συμφωνούν:
Πρόταση 9η
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα να γίνει λεπτομερής αναφορά στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, καθώς το ΓΠΣ αποτελεί την βάση για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής.
Η. Η βοήθεια του κοινού…
Το κείμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου αναρτήθηκε για είκοσι ημέρες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Δήμου. Μαζί με ένα ερωτηματολόγιο. Ανεξάρτητα από το τι περιλαμβάνουν αυτά τα δύο κείμενα ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση που να στάλθηκε με οποιοδήποτε τρόπο στις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Το μόνο που μπορεί να αποδειχθεί είναι ότι σαν κοινωνία δεν είμαστε συνηθισμένοι να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία για να στείλουμε την άποψή μας ή και την διαμαρτυρία μας προς τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να μας κυβερνήσουν. Δυστυχώς δεν έχουμε ανακαλύψει και κανένα καλύτερο τρόπο, εκτός ίσως από τις συζητήσεις στα καφενεία. Πολύ καλές, αλλά δεν αρκούν.
Το δεύτερο που μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει είναι ότι δεν φταίει το Internet. Και αυτό γιατί ούτε αυτοί ‘’που το παίζουν στα δάκτυλα’’, η νέοι μας δηλαδή μπήκαν στον κόπο να πουν μια κουβέντα.
Αν το ρισκάρει κανείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι ούτε αυτοί που στηρίζουν την πλειοψηφία ούτε αυτοί που την αντιπολιτεύονται έχουν καμιά διάθεση να συμβάλουν στην δημόσια συζήτηση.
Αν τα βάλεις όλα μαζί πρόκειται για μια αποτυχία του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου, και των λοιπών … δημοκρατικών δυνάμεων, να πείσουν την κοινωνία ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί με τις Αναπτυξιακές διαδικασίες του τόπου της.
Όλοι θα έχουμε ακούσει περιπτώσεις όπου ο τάδε μπήκε σε πρόγραμμα, πολλές φορές υπομειδιώντας για το πως τα κατάφερε. Για υπερκοστολογήσεις και για υποκοστολογήσεις κ.π. Για σειρά ετών η ‘’ένταξη σε πρόγραμμα’’ υπήρξε ένα μυστικό για λίγους. Δεν είναι η ώρα να βάλουμε την κοινωνία ‘’σε πρόγραμμα;
Αν όμως η συζήτηση για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας είναι μια σοβαρή υπόθεση στην οποία πρέπει κινητοποιηθεί η κοινωνία στο σύνολό της και όχι μόνο οι ημέτεροι και οι έχοντες τον τρόπο τους, πως θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί;
Πρόταση 10η
Η επιτροπή διαβούλευσης συνιστά στο Δημοτικό Συμβούλιο να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει άμεσα ένα σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών πάνω στα θέματα αναπτυξιακής πολιτικής. Η επιτροπή διαβούλευσης θέτει τα μέλη της στην διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου  για τον σκοπό αυτό.
Θ. Σχεδιασμός από πάνω προς τα κάτω ή ανάποδα;
Το δίλλημα είναι φυσικά πλαστό. Ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση, η τροποποίηση και αναπροσαρμογή του είναι μια αέναη και ανατροφοδοτούμενη διαδικασία. Η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Οι ανάγκες και οι δυνατότητες της κάθε περιοχής της χώρας τροφοδοτούν από την άλλη μεριά το σχεδιασμό της χώρας. Το δίλλημα που τίθεται είναι καθαρά πολιτικό.
Πρώτα και κύρια η χώρα βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε ύφεση. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ; Αφήστε το καλύτερα. Άρα για ποια ανάπτυξη και προοπτική μιλάμε;
Το πράγμα καθίσταται περισσότερο προβληματικό αν κανείς σκεφτεί δύο βασικά στοιχεία:
a.    Το πόσο στενοχωρημένος είναι ο υπουργός ανάπτυξης, που είναι υπουργός ανάπτυξης σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση. Όπως γράφτηκε και στο filoiko, ‘’συγνώμη σύντροφε αλλά μην ανησυχείς, θα κάνουμε εμείς ανάπτυξη και σε ξαναβάζουμε υπουργό για να μην μας στενοχωριέσαι’’. Ακέφαλη η αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας αν σκεφτεί κανείς ότι οι άλλοι υπουργοί ‘’δεν διαβάζουν’’ τα περί ανάπτυξης γιατί έχουν άλλες αρμοδιότητες!
b.    Ποιοι είναι οι τομείς που η χώρα έχει αποφασίσει να στηριχθεί; Το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί εδώ και δεκαετίες. Τι έχει όμως απαντηθεί; Ένα και μόνο πράγμα. Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ορισμένες δράσεις,  ε σε αυτές τις δράσεις θα κατευθυνθούμε και εμείς προκειμένου να ‘’πάρουμε κανένα φράγκο’’. Επιδοτήσεις για τα πορτοκάλια η Ε.Ε.; Στο καφενείο εμείς στην υγεία των κουτόφραγκων. Λεφτά για τα βαμβάκια η Ε.Ε.; Γεωτρήσεις και καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας εμείς. (Και μπόλικη λάσπη στο μέτρημα. Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά!). Τώρα όμως;
Τα Χριστούγεννα δημοσιεύτηκε ένα κείμενο για τις σταγόνες τις βροχής που πέφτουν πάνω στα κάγκελα των άσχημων ψηλών πολυκατοικιών μας. Ορισμένοι αντέδρασαν. Κάποιοι αντέδρασαν εναντίον αυτών που αντέδρασαν. Είχε ενδιαφέρον η συζήτηση. Σε ότι με αφορά, το κείμενο με βοήθησε να καταλάβω μερικά απλά πράγματα και να οριοθετήσω καλύτερα κάποιες παλιότερες απόψεις μου.
Πρώτα – πρώτα ότι όταν βρέχει πέφτουν σταγόνες … βροχής. Κάποιες πέφτουν στα κάγκελα, κάποιες έξω από τα κάγκελα και κάποιες στο μπαλκόνι. Άμα είσαι νοικοκυρά, σε πιάνει σύγκρυο. Αυτές που πέφτουν στο μπαλκόνι πέφτουν και πάνω στις γλάστρες, λερώνεται το μπαλκόνι από τα χώματα και άντε μετά να καθαρίσεις. Άμα είσαι πασάς δεν καθαρίζεις το μπαλκόνι και ‘’καθάρισες’’!
Άμα όμως, προσέχεις τις σταγόνες που πέφτουν έξω από τα κάγκελα, αντιδράς αλλιώς. Περιμένεις να βγει ο ήλιος και το ουράνιο τόξο, τρέχεις να βγάλεις καμιά φωτογραφία με τις δροσοσταλίδες πάνω σε κανένα τριαντάφυλλο και μετά τσουπ στο filoiko. Τι ωραίες φωτογραφίες σε μια άσχημη πόλη! Που αναδεικνύουν τις ομορφιές της και κομμάτια από την ιστορία της. Υλική και ανθρώπινη. Ευτυχώς για εμάς.
Το δεύτερο είναι πιο σημαντικό. Πόσοι ζώντας στην Αθήνα καταντούν να μετρούν τις σταγόνες που πέφτουν στα κάγκελα μιας άσχημης πολυκατοικίας μιας επαρχιακής πόλης; Θα μου πείτε τώρα τι σχέση έχει αυτό; Έχει και παραέχει και μάλιστα κυρίαρχη.
Στην Αθήνα ζει περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Ένα σχέδιο ισόρροπης, έτσι δεν λέμε, ανάπτυξης πόσο πληθυσμό προβλέπει να έχει η Αθήνα μετά από 15 άντε 30 χρόνια; Γιατί αν το πράγμα συνεχίσει όπως πάει βλέπω να μένουμε τρείς και ο κούκος. Οπότε για ποιά ανάπτυξη μιλάμε και μάλιστα περιφερειακή; Αυτοί θα παλεύουν να αποκτήσουν δεύτερη Αττική Οδό, για να μην σκάσουν σαν τα ποντίκια, και εμείς να πάρουμε κανένα φράγκο να ρίξουμε λίγη άσφαλτο, ‘’για να ομορφύνει η πόλη’’ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου. Δεν πάμε καλά. Εκτός αν η κρίση έχει και τα καλά της αποτελέσματα. Να λακίσουν από την Αθήνα. Να μην χρειάζονται και δεύτερη Αττική Οδό, μπας και έρθει κανένα ευρώ στην επαρχία, να ξαναπιάσουμε δουλειά στα χωράφια, να μας εκπολιτίσουν κιόλας που μείναμε να φέρνουμε βόλτα στην πλατεία μόνο και μόνο για να προβάρουμε το καινούργιο μας μοντελάκι. Μην σκας κυρία μου. Έβγα στην πλατεία να χαρείς, να χαρεί και ο κόσμος που σε βλέπει. Τα ίδια κάνουν και στην Αθήνα και ας λένε. Αν δεν είχαμε κλείσει εκείνο το πυροσβεστικό κρουνό μες στο καφενείο, αν δεν λαιμαργούσαμε τόσο, και αν σεβόμαστε περισσότερο τον πεζό και το κάτοικο στον πάνω όροφο, μπορεί να είμαστε και καλύτερα.
Η αποτυχία λοιπόν του πολιτικού συστήματος και του πελατειακού κράτους, η διαφθορά, η απληστία και η στρεβλή χωρίς κανένα σχεδιασμό ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τεράστια τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Είναι φανερό ότι και οι ελάχιστοι που είχαν απομείνει να ελπίζουν ότι αυτό το πολιτικό προσωπικό που μας έφτασε ως εδώ θα μας βγάλει και από την κρίση έχουν πλέον χάσει κάθε ελπίδα.
Αν λοιπόν δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε αυτό το πολιτικό σύστημα να ηγηθεί τις προσπάθειας για την αναδιάρθρωσης της χώρας (ούτε φυσικά από τους Αθηναίους αυτοβούλως να την κάνουν από το κλεινόν άστυ), τι απομένει παρά να προσπαθήσουμε τουλάχιστον περισσότερο και να οργανωθούμε καλύτερα; Μπορούμε να μείνουμε και στις αλληλοκατηγορίες. Οι άλλοι φταίνε. Πάντα. Τι θα κερδίσουμε;
Αν δεν είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε, να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε, ας μην ελπίζουμε σε τίποτε.
Για όσους πουν ότι, αγαπητέ μου τα πράγματα συμβαίνουν έτσι γιατί υπάρχουν συμφέροντα, απαντώ:
a.    Σιγά το νέο. Για αφελή με περνάτε;
b.    Σιγά τα συμφέροντα!
c.    Και αλλού υπάρχουν συμφέροντα, αλλά δεν κάνουν έτσι.
d.    Ποιος το ισχυρίζεται αυτό; Αυτός που έχει συμφέρον να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση; Ή αυτός που προσπάθησε αλλά απέτυχε; Ή αυτός που έκανε σημαία του το ‘’οι άλλοι φταίνε’’, εκτός από το ουϊσκάκι στο ποτήρι του; Ας ψαχτούμε λιγάκι!
e.    Προτιμώ να αποτύχει μια προσπάθεια συνεννόησης, παρά να συνεχίσουμε να υποτασσόμαστε στις εύκολες λύσεις που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα.
Εδώ που φτάσαμε η λύση ή θα έρθει από τα κάτω ή … θα πάμε παρακάτω!
Ι. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ζηρού.
    Το ίδιο το πρόγραμμα ακολουθεί την πεπατημένη που έχει καθορίσει το υπουργείο μη ανάπτυξης. Δεν έχει πνεύμα, ούτε ουσία. Αυτή είναι η αλήθεια. Η πεπατημένη όπως έγραψα και προηγουμένως λέει τα εξής:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει κάποια χρήματα. Αν είμαστε τυχεροί θα πάρουμε και εμείς κάτι. Αν πάρουμε κάτι παραπάνω θα είμαστε και μάγκες. Μέχρι εκεί.
Ισχυρισμοί που θέλουν αποδείξεις.
Ας ξεπεράσουμε τις πολλές σελίδες της καταγραφής και της αξιολόγησης. Η μελέτη του ΓΠΣ λέει περισσότερα αλλά προτείνει και πιο συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά που περιλαμβάνονται στο κείμενο είναι Copy/Paste (αντιγραφή/επικόλληση) από παλιότερες ‘’μελέτες’’. Κόψε / Ράψε επί το Ελληνικότερο.
Το ζουμί βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες και συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο 6. Εκεί αναφέρονται:
a.    H αποστολή του Δήμου
b.    Το όραμα της δημοτικής αρχής.
c.    Οι μεσομακροπρόθεσμοι στόχοι του Δήμου.
d.    Η Αναπτυξιακή Στρατηγική του Δήμου.
e.    Η ιεράρχηση και οι προτεραιότητες του Δήμου.
Τα παραπάνω εξαντλούνται σε τρείς σελίδες και τέσσερις πίνακες μισής σελίδας ο καθένας.
Πρόκειται για ένα πρόχειρο και ασύνδετο κείμενο. Γεγονός που αποδέχθηκε κατά την συζήτηση και ο ίδιος ο Δήμαρχος, επικαλούμενος το επείγον των διαδικασιών.
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ποιοι είναι οι μεσομακροπρόθεσμοι στόχοι του Δήμου, συνοπτικά.
a.    Η αύξηση της πληθυσμιακής δυναμικότητας.
b.    Η αναβάθμιση του αστικού χώρου.
c.    Η εξασφάλιση ενιαίου και λειτουργικού αστικού χώρου.
d.    Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης του περιβάλλοντος.
e.    Η ενίσχυση των οικονομικών και οργανωτικών δυνατοτήτων του Δήμου.
Αυτά. Κρίνεται μόνοι σας. Δεν είναι κακά. Αλλά καμιά φορά η έλλειψη σχολιασμού είναι προτιμότερη. Για τον σχολιαζόμενο.
Ακούστε τώρα ένα ωραίο:
Ο καθορισμός της (αναπτυξιακής;) στρατηγικής … στοχεύει στην επιλογή της στρατηγικής.
Τι να πούμε τώρα; Τα έχουμε πει σαν επιτροπή πολιτών πολλές φορές. Μια ακόμη.
Πρόταση 11η
Η επιτροπή διαβούλευσης ενθαρρύνει το Δημοτικό Συμβούλιο στην άμεση οργάνωση Αναπτυξιακού Συνεδρίου σε συνεργασία με όμορους Δήμους, προκειμένου να καθορισθεί με επάρκεια και σαφήνεια η αναπτυξιακή του στρατηγική.
Πάντως την Αναπτυξιακή Στρατηγική δεν την είδα. Εκείνο που είδα ήταν μια επιλογή από κάποιους άξονες και μέτρα του ΕΣΠΑ. Δεν είναι κακό από μόνο του. Όμως υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα.
a.    Η στρατηγική μας για την ανάπτυξη ταυτίζεται απλώς με τους άξονες χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έχει και αυτόνομα χαρακτηριστικά και στόχο να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας. Αν σφυρίζουμε αδιάφορα για το δεύτερο, πόσο από την Εθνική μας Αξιοπρέπεια και Ανεξαρτησία είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε. Και πως το μετράμε αυτό το πόσο; Έχουμε το δικαίωμα απέναντι στις επόμενες γενιές να το κάνουμε; Και άλλα πολλά!
b.    Μόνο το ΕΣΠΑ υπάρχει; Ο ίδιος ο Δήμος ήδη δραστηριοποιείται προσπαθώντας να διασφαλίζει χρηματοδότηση και από άλλους φορείς.
Πρόταση 12η
Η επιτροπή διαβούλευσης συστήνει στην εκτελεστική επιτροπή να διερευνήσει και άλλες εκτός ΕΣΠΑ πηγές χρηματοδότησης και να τις ενσωματώσει ως συγκεκριμένους άξονες δράσεις στο τριετή σχεδιασμό του Δήμου.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα: Ο ίδιος ο Δήμος πρέπει να διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις δράσεων από ίδια έσοδα ή μήπως όχι; Και αν ναι πως θα προκύψουν αυτά τα έσοδα; Και αν όχι, πόσο μάγκες είμαστε να αντιμετωπίσουμε τους κουτόφραγκους που μπορεί να μας κλείσουν την στρόφιγγα ή άκουσον – άκουσον να μας ελέγξουν και από πάνω!
Πρόταση 13η
Η επιτροπή διαβούλευσης συστήνει στην εκτελεστική επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο να διερευνήσει και να καταγράψει τις δράσεις που θα ενισχύσουν τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και να τις ενσωματώσει ως συγκεκριμένους άξονες δράσεις στο τριετή σχεδιασμό του Δήμου.
Δεν πιστεύω ότι έχει νόημα, και το είπα ήδη, να αποδυθούμε σε ένα χαριτωμένο διαγκωνισμό υποβολής ασύνδετων και αναποτελεσματικών ‘’προτάσεων για την ανάπτυξη’’. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει οργανωμένα. Αρκεί να πειστούμε ότι πρέπει να την κάνουμε, γιατί όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό. Κανείς δεν θα χάσει. Αλλά δεν μπορώ παρά να υποκύψω στο πειρασμό να θίξω ένα αγαπημένο μας ζήτημα και σύμβολο κοινής πορεία ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Τον Ζηρό. Αν μου κάποιος τι θέλουμε να κάνουμε στον Ζηρό, θα χαρώ πολύ. Παρόλα αυτά κάνουμε. Αναψυκτήρια.
Κ. Δεν κερδίσαμε τίποτε από την συζήτηση στην επιτροπή διαβούλευσης;
Κατά την συζήτηση και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα προέκυψαν κάποια σημαντικά στοιχεία τα οποία δεν προβλήθηκαν όσο άξιζαν:
a.    Στην παρατήρησή μου, υποχρεωτική άλλωστε ως εκπροσώπου της Επιτροπής Πολιτών, ότι στο σχεδιασμό δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ολοκλήρωσης του ΓΠΣ του παλαιού Δήμου Φιλιππιάδας, της ενοποίησης των επιμέρους ΓΠΣ των παλαιών Δήμων σε επίπεδο ενιαίου Δήμου Ζηρού, αλλά και της προώθησης των αναγκαίων Πολεοδομικών Μελετών κ.λπ. έλαβα την απάντηση, με την οποία και συμφωνώ, ότι το ΓΠΣ αποτελεί το πλαίσιο στο οποίο οφείλει να κινηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και όχι το αντίθετο. Η απόφασή μας λοιπόν φαίνεται να είναι δεδομένη. ΤΟ ΓΠΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Με βάση αυτό θα προχωρήσουμε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Κάτι είναι και αυτό. Αρκεί να αποφασίσουμε ποιούς και πόσους πόρους θα διαθέσουμε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ελπίζω αυτό να λυθεί τουλάχιστον στην φάση της εξειδίκευσης.
b.    Σύμφωνα με τον νόμο η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι υποχρεωτική προκειμένου να συνταχθεί το ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός. Ο Θεός της Ελλάδας όμως είναι μεγάλος. Αφού ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι λόγω του επείγοντος των διαδικασιών η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν «τόσο δουλεμένη» όσο έπρεπε, μας ανακοίνωσε ότι ο Θεός, συγνώμη το Υπουργείο, έδωσε παράταση σε αυτή την προϋπόθεση για τον Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους. Ας δούμε πως έχει το θέμα στην πραγματικότητα. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ δύο χρόνια πριν την λήξη του βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Δεν φθάνει που δεν υπάρχει φράγκο, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε και αυτά που έχουν προγραμματισθεί. Την ώρα που θα έπρεπε λογικά να ‘’τρέχουμε σαν τρελοί’’ αποφασίζουμε να πάρουμε ‘’αναβολή’’. Για να προετοιμασθούμε καλύτερα!.  Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, δεν πεινούσαν! Έτσι και εμείς! Πριν σχεδιάσουμε … δεν σχεδιάζαμε!!!  Ας είναι. ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Χρόνο είχαμε πάντα. Διάθεση;
Λ. Επίλογος.
Αυτά δεν τα κατέθεσα όλα στην επιτροπή διαβούλευσης. Ακροθιγώς μόνο. Έτσι, καθώς μάλιστα απλώς καταθέτουμε απόψεις, δε ξέρω αν συμφωνούμε κιόλας. Και επειδή πάλι ψιλοέθιξα μερικούς εκτός επιτροπής, ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για την αναστάτωση!
Αναρωτιέμαι όμως, πως στο καλό θα γίνουμε κοινότητα;
Και πως στο καλό θα βοηθήσουμε σαν κοινότητα τους νέους ανθρώπους να ορθοποδήσουν σε μια περίοδο όπου η επιλογή τους πολλές φορές φαίνεται να είναι να την κάνουν για άλλα μέρη;
Και όμως άλλες φορές οι ίδιοι οι νέοι μας δείχνουν τον δρόμο. Ξεκινώντας νέες πρωτοβουλίες στο αγροτικό και όχι μόνο τομέα. Βελτιώνοντας το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών και δίνοντάς μας ελπίδα και χαρά. Θα τους αφήσουμε μόνους τους ή θα τους βοηθήσουμε;
Δεν είναι ώρα να συνέλθουμε;

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι πω…Έχει φρακάρει η σκέψη μου μετά τη δεύτερη ανάγνωση αυτού του θαυμάσιου κειμένου. Από χθες έχω επιστρατεύσει όλες τις νοητικές μου εφεδρείες –εξοπλισμένες με κάθε πρόσφορο εννοιολογικό εργαλείο με το οποίο που κατόρθωσαν να εξοπλιστούν στο διάβα τόσων δεκαετιών και ακόμα παλεύω.

Σε ποια κατηγορία να εντάξω αυτό το πολυσέλιδο πόνημα που έχω μπροστά μου; Πρόκειται για ένα απλό άρθρο; για μια πραγματεία; για μια μελέτη-μπούσουλα , που χαράσσει και οριοθετεί το πραγματικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι όσοι αρμόδιοι και οι όσοι ταγμένοι να εκπονήσουν ένα πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο;
Μπορώ ωστόσο να καταλήξω σε τούτο: Σε οποιοδήποτε φάκελο και αν κι αν αρχειοθετηθεί , τα «11 σημεία και οι 13 προτάσεις» που απαρτίζουν την σπονδυλική του στήλη θα παραμένουν εκεί-εσώκλειστα και ες αεί- για να ηχούν μέσα στην απέραντη σιωπή σαν καμπάνες αφύπνισης από τον παρατεταμένο λήθαργο.

Θα ευχόμουν αυτό το κείμενο να αποτελέσει εγερτήριο σάλπισμα , έστω για μία πεντάδα μελών, από τις δέκα που συγκροτούν την επιτροπή διαβούλευσης ,εις τρόπο ώστε να απονεμηθούν κάποιοι ρόλοι με στόχο να επιχειρηθεί μια κάποια ερμηνεία του σεναρίου για το οποίο κλήθηκαν επί της σκηνής …
Και είναι κρίμα, γιατί αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε σκηνή, ούτε σενάριο , ούτε ρόλοι Περιφέρονται όλους τους σαν κομπάρσοι στους διαδρόμους.
Σήμερα μπορώ να πω ότι: με αυτό το κείμενο ο Βησσαρίων ήρε το στίγμα «θίασος κομπάρσων», που είχα αποτολμήσει να προσάψω στην αόρατη και πλήρως ανενεργή επιτροπή διαβούλευσης….

Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη .Οπότε τα εντυπωματα του στίγματος θα παραμείνουν ανεξίτηλα σε πείσμα της Γενναίας άρση του.

Β.Γ

Ανώνυμος είπε...

Είπα στον κόκορά μου
Κι όπου λαλεί πουρνό
Να κόψει τη συνήθεια
Για θα του βγει ξινό.

Τι θέλεις και φωνάζεις
Μήπως σ’ ακούει κανείς;
Θέλεις να μας ξυπνήσεις
Να πιάσουμε δουλειά

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα
Εμείς ξυπνάμε αργά.
Τι θέλεις και φωνάζεις
Μήπως σ’ ακούει κανείς;

Εδώ είναι πολιτεία
Μεγάλη και τρανή!
Για κοίτα να σωπάσεις
Μη χάσεις την φωνή...

Τι θέλεις και φωνάζεις
Μήπως σ’ ακούει κανείς;


ΥΓ...φίλοι καλώς ορίσατε.
Είναι και αυτό, κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το κάτι,
Το μόνο που μας απέμεινε...

Ως προς τα άλλα;

Και διηγώντας τα,
να κλαις..

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, σύντροφοι!

Θα μάθουμε επιτέλους την αλήθεια;

Συναντήθηκε ή όχι ο επίδοξος νέος σωτήρας της χώρας με τον αναμορφωτή πασών των Ρωσιών Πούτιν;

Στην τηλεόραση πάντως τον είδαμε να ασπάζεται την δεξιά του Ρώσου Πατριάρχη..
Με τον Πούτιν τίποτε!
Απόλυτο σκοτάδι!
Λένε πως ο Μιχελάκας έχασε(έκαψε, έχαψε) το σχετικό βίντεο…
Κι αν πιστέψουμε το nonews-News ,που ρίχνει την μπάλα στο ΚONTRA NEWS :

«Μία και μόνο συνάντηση αποδεικνύεται ότι έκανε με κυβερνητικά στελέχη ο Α .Σαμαράς στην Μόσχα τη βδομάδα που μας πέρασε.
Αναλύοντας τη ρωσική μπλογκόσφαιρα, αλλά και τα επίσημα κυβερνητικά site σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια αναφορά περί συνάντησης μεταξύ Βλ. Πούτιν και Α.Σαμαρά.
Αντιθέτως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η υποτιθέμενη συνάντηση με τον μέλλοντα Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έγινε με τον Πρoσωπάρχη του Κρεμλίνου, Sergey Ivanhoe.
Η συνάντηση Σαμαρά – Ιβανώφ έτυχε ευρείας κάλυψης από τα ρωσικά ΜΜΕ, διηρκησε μιάμιση ώρα – όπως η υποτιθέμενη με τον Βλ.Πούτιν – και σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο είχε την ίδια ατζέντα με την παρουσιαζόμενη στην Ελλάδα συνάντηση με τον Πούτιν.
Ο Σεργκέι Ιβανόφ είναι πρόσωπο με υψηλή δημοφιλία στη Ρωσία. Υπήρξε για χρόνια Υπουργός του Βλ.Πούτιν στο Υπουργείο Αμύνης, ενώ το 2007 είχε ακουστεί το όνομα του για την Πρωθυπουργία. Ανήκει στον στενό κύκλο των ανθρώπων του Κρεμλίνου και του Βλ.Πούτιν και η ανάληψη χρεών Προσωπάρχη στο Κρεμλίνο το Δεκέμβριο 2011 είναι προμήνυμα της επανεκλογής Πούτιν στην Προεδρία της Ρωσίας.
Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι τι έκανε την ηγετική ομάδα της ΝΔ να πει ένα τόσο παιδαριώδες και δίχως λογική ψέμα;

Σημ.: Τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ πιστεύουν ότι διαδίδοντας με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο ψευδείς ειδήσεις ότι θα υφαρπάξουν την ψήφο των ρωσόφιλων Καραμανλικών. Τους έχουμε νέα … Απολείπειν Καραμανλικοί Αντώνιο !!!».

ΥΓ..
Οπότε,
Ακόμα τούτη την άνοιξη Ραγιάδες-ραγιάδες …ώσπου να ρθει ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι .

Χάθηκε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε το ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΤΌΞΟ κατ'επέκταση
του ΠΑΝ-ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΎ, μιας επαναστατικής και ιδιοφυούς τότε(1991;) συλλήψεως των Αντώνη, θεόσταλτου Χριστόδουλου και Σέρβου εθνάρχη Μιλόσεβιτς !

Τι να πει κανείς;
Γαμώ την τύχη μας, γαμώ;

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ.

Η υπόθεση"κρυφή συναντηση" παίρνει
διαστάσεις.
Στο Fimoto τώρα ο λόγος:

"ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!...

Ήταν μπροστά στην συνάντηση Πούτιν-Σαμαρά οπότε δεν μπορεί να διαψευστεί!
Άκουσε τα πάντα από όλα όσα έγιναν στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα και τα μετέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ. Δημοσιογράφος ο Κεδίκογλου στο πολιτικό ρεπορτάζ επί χρόνια, δεν σκέφτηκε να τραβήξει μια φωτό με... το κινητό για να έχει την αποκλειστικότητα της εβδομάδας;".

Τι να πούμε; τι;

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ...
Η ΜΝΗΜΗ ΠΛΑΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ

"Έτσι, λοιπόν, για να μην ξεχνιόμαστε, ας θυμηθούμε τι είναι και πως προέκυψε το ομόλογο των 14,5 δις ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και αγωνιζόμαστε να πάρουμε νέο δάνειο για να το εξοφλήσουμε.
Την υπενθύμιση οφείλουμε στον δημοσιογράφο του «Βήματος» Γιώργο Παπαϊωάννου, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.
«Το ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου αφορά μια έκδοση τριετών τίτλων το πρώτο εξάμηνο του 2009, επί υπουργίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, με επιτόκιο 4,3%.
Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής καυχιόταν ότι «καταφέραμε και δανειστήκαμε μέσα σε τέσσερις μήνες όσα χρειαζόμαστε για όλον τον χρόνο». Πράγματι δανειστήκαμε συνολικά 42,5 δισ. ευρώ σε τριετή, πενταετή και δεκαετή ομόλογα με «τσιμπημένα» επιτόκια.
Η σπουδή της κυβέρνησης να δανειστεί στην αρχή του έτους, για να κάνει την πολιτική της, στη χρονιά με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, την οδήγησε στο να ολοκληρώσει τον δανεισμό στο αποκορύφωμα της κρίσης και να πληρώσουμε επιτόκια υψηλότερα κατά 1%-1,5%».
Γι αυτά που υπενθυμίζει «Το ΒΗΜΑ» έχει να πει κάτι ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Καραμανλή, που συμφώνησε στον συγκεκριμένο δανεισμό, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφυκτικών υποχρεώσεων για τη χώρα ή θα συνεχίσει να κατηγορεί όσους προσπαθούν, σήμερα, να λύσουν το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση στην οποία μετείχε, άρα έχει και αυτός ευθύνες; "
i-reportergr.

ΥΓ… Και ο Βησσαρίων εκεί, το βιολί του!
Σώνει και καλά μας εγκαλεί «να συνέλθουμε» κατά πως του γουστάρει…
Αρνείται πεισματικά να κατανοήσει ότι πρέπει να σωπάσει γιατί, όπου νάναι, θα ξανασημάνουν οι καμπάνες .
Μετά την περίφημη επανίδρυση του κρ΄στους και την συντριβή των νταβατζήδων υπό το άγρυπνο μάτι των 12000 αγροφυλάκων έρχεται τώρα ο Αντώνης με το «άλλο μείγμα πολιτικής» για να απογειώσει την οικονομία….
Τρεις μόνο λέξεις ήταν αρκετές να συνεγείρουν τις μάζες.. Του Σταϊκούρα επινόηση ! Να μου το θυμάστε. Αυτό το παιδί θαύμα θα ξεπεράσει τον Αλογοσκούφη…
Ναι, μέσα σε δυο χρόνια όλα ανατρέπονται και όλα ξεχνιόνται . Νάτοι ! Οι χθεσινοί εμπρηστές προβάλουν τώρα πάνοπλοι με την στολή του πυροσβέστη !
Ο κόκκινος Πάνος και ο πολύς Μάκης Γιακουμάτος- δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα αυτός ο απίθανος προστάτης των αδυνάτων- σε λίγο, ξανά επι σκηνής…
Επιτροπές διαβούλευσης και λοιπά πασοκικά κατάλοιπα : στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.. Οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά!

Μάλλιασε η γλώσσα της Αλέκας και του Αλέξη με το «εκλογές εδώ και τώρα», για να αποφασίσει επιτέλους ο κυρίαρχος ελληνικός λαός!
Σαν να μη ήταν αυτός ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ λαός που άλλαζε την κυβερνητική σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ συνεχώς και αδιαλείπτως ..

filoiko είπε...

Αγριος ο καιρός σήμερα στην Φιλιππιάδα.
Φυσάει δυνατά από το βράδυ,κάνει κρύο αλλά έχει ήλιο.Ηλιο δηλαδή με δόντια.
Επιβεβαιώνονται μάλλον οι καιρικές προβλέψεις του meteo.
Πάμε για χιόνι αύριο το απόγευμα.
Από το 1987 έχει να χιονίσει εδώ.
Για να δούμε...

Ανώνυμος είπε...

Έχει πλάκα αλλά είναι για κλάματα.

Χρειάστηκε να βγάλω μια άδεια για εργασίες μικλής κλίμακας (κάτι χωρίσματα με γυψοσανίδες) σε ένα χώρο που νοικιάζω για γραφεία.

Έπρεπε να ζητήσω, και σωστά, άδεια από την πολεοδομία.

Βρέθηκα να δηλώνω ότι το κτήριο είναι νόμιμο και έχει άδεια.

Προς ποιόν το δηλώνω;

Προς την Πολεοδομία.

Από θα το μάθω;

Από την Πολεοδομία, κατόπιν αιτήσεώς μου!

Δεν παίζεται η κατάσταση!

Το ωραίο είναι το πως αντιμετωπίζεται το θέμα από όσους ασχολούνται καθημερινά με τέτοια θέματα.

"Έλα μωρέ, πως κάνεις έτσι. Τυπικό είναι το θέμα. Έτσι και αλλιώς δεν τα ψάχνει κανείς".

Το ξέρω αγαπούλες μου, για αυτό ψαχνόμαστε τώρα.

Ανώνυμος είπε...

KAΛΟ ΜΗΝΑ…
Με λίγο Δανίκα πρωί-πρωί , έτσι , για την τύφλα μας.

Όποιο σταθμό κι αν ακούσεις και όποιο κανάλι κι αν δεις πάνω σε κάποια αντιγερμανική κραυγή θα πέσεις.
Οι λεονταρισμοί πέφτουν σαν χαλάζι και οι τζάμπα μαγκιές εκτοξεύονται χωρίς ίχνος ντροπής. Μια ακατάσχετη ρητορεία που εκτός όλων των άλλων αποκαλύπτει μια πρωτοφανή θρασυδειλία.
Γιατί όλοι αυτοί, οι ένοχοι και κατ' εξακολούθηση δολοφόνοι αυτής της δύσμοιρης γης, αντί οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν κατάφατσα τον εχθρό που επιβουλεύεται την εθνικής μας κυριαρχία, κρύβονται όπως τα μωρά του Νηπιαγωγείου, πίσω από την μαμά.
Πίσω από τον Λουκά Παπαδήμο, έναν άνθρωπο που ουδέποτε βρέθηκε εκλεγμένος στην εθνική μας αντιπροσωπεία. Ώστε εκείνος, κι όχι αυτοί να φάει τις σφαλιάρες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές.
Τα παντελόνια αγαπητοί μου άγνωστο ένδυμα για πολλούς της χτεσινής και σημερινής Βουλής.
Γιατί αυτοί με τις πράξεις τους, το διάτρητο ήθος τους και την δόλια πολιτεία τους ταπείνωναν και ακόμα σήμερα ταπεινώνουν κατά εξακολούθηση τη χώρα.
Γιατί αυτοί καταχρεώσαν τους Έλληνες πολίτες.
Αυτοί ξήλωσαν τον παραγωγικό ιστό αγροτικής οικονομίας, βιοτεχνίας και βιομηχανίας.
Αυτοί ξεθεμελίωσαν τους δημόσιους οργανισμούς.
Αυτοί κολυμπάνε στη διαπλοκή των σκανδάλων.
Αυτοί με τις μίζες των πυραύλων και των υποβρυχίων.
Αυτοί με τα Βατοπέδια.
Αυτοί τα κολλητάρια με τους τοκογλύφους.
Αυτοί στήριξαν και βολεύτηκαν με τους καλοπληρωμένους και αραχτούς εργατοπατέρες.
Αυτοί στον εκμαυλισμό συνειδήσεων.
Αυτοί με το Χρηματιστήριο.
Αυτοί με τους μεγαλοεργολάβους
Αυτοί υποσχέθηκαν παράδεισο και μας παρέδωσαν με χειροπέδες στην κόλαση,
Αυτοί και από κοντά κι εμείς.
Άλλοτε το ενενήντα και άλλοτε το ογδόντα τοις εκατό των ψηφοφόρων. Που σαν το μπαλάκι του πινγκ πονγκ πηγαινοερχόταν πότε στον έναν και την επόμενη τετραετία στον άλλον.
Αυτοί πρώτα και ύστερα εμείς.
Οι ταπεινωμένοι, παραπλανημένοι, υποτελείς και προσκυνημένοι.
Και μετά με άφθονο περίσσευμα θράσους κατηγορούμε την Μέρκελ για υπονόμευση της ακεραιτότητάς μας και για επίθεση ιμπεριαλιστική.

Οι πολιτικοί παρέα με την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων καταντήσαμε τον τόπο μια κουκίδα αποικίας, μια μπανανία και ένα πτυελοδοχείο που μέσα του εκτοξεύουν τις ροχάλες τους οι δανειστές μας..
Εντελώς ανυπόληπτοι και αφερέγγυοι.
Γιατί ενώ στα λόγια συμφωνούν και υπογράφουν όλο αυτόν τον ατελείωτο κατάλογο μιας ανατριχιαστικής μετρολαγνείας, την άλλη στιγμή και για εσωτερική κατανάλωση βολική, παριστάνουν τους όψιμους πατριώτες
Εδώ που φτάσαμε λοιπόν.
Χίλιες φορές η μπότα η γερμανική από την προοπτική να μας κυβερνήσει κάποιος από τους ίδιους που μας έστειλαν αδιάβαστους στην καταστροφή!


ΥΓ…1
"Αυτοί πρώτα και ύστερα εμείς.
Οι ταπεινωμένοι, παραπλανημένοι, υποτελείς και προσκυνημένοι"

ΥΓ..2
“Άλλοτε το ενενήντα και άλλοτε το ογδόντα τοις εκατό των ψηφοφόρων. Που σαν το μπαλάκι του πινγκ πονγκ πηγαινοερχόταν πότε στον έναν και την επόμενη τετραετία στον άλλον”

Και τώρα που θα πηγαινοπάνε;
Στον Αλέξη, την Αλέκα; Τον Φώτη;
Έχουν βαπτιστεί σε άλλη κολυμβήθρα αυτοί;

filoiko είπε...

Πριν λίγο έλαβα το παρακάτω email από φίλο:


ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Πότε : Τετάρτη, 1 Φεβρουάριος 2012
Ώρα: από τις 8:00 μ.μ. μέχρι τις 8:30 μ.μ.
Τοποθεσία
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ-ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.
ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ,ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΝΥΜΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Το "απαγόν" ή σβήσιμο είναι άλλη μία μοναδική μορφή διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 οι αργεντινοί καταναλωτές για να ακυρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε άλλα κοινωνικά αγαθά κοινής ωφέλειας.Εσβησαν ταυτόχρονα τα φώτα για ένα τέταρτο σε όλη τη χώρα!Τη βύθισαν στο σκοτάδι και ανάγκασαν κυβέρνηση και εταιρείες σε άτακτη υποχώρηση.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !!!!!!!!!!!!!

filoiko είπε...

Tης Υπαπαντής 2 Φλεβάρη.

-Οτ καιρό έχει σήμερα θαχει μέχρι
τις 9 Μάρτη-

λέγαν οι παλιότεροι.

Ατυχοι με τον χιονιά.
Στην Φιλιππιάδα δεν τόστρωσε αν και κάποια στιγμή χθες τ απόγευμα έριχνε χιόνι αρκετό.

Στα Γιάννενα 30 πόντους και στην Αρτα εδώ και κεί αλλά Φιλιππιάδα τίποτα.Παρηγόρια βέβαια τα απέναντι βουνά που είναι κάτασπρα.
Το πρόγραμα τ απόγευμα έχει βόλτα στο Ζηρό.Πήγα και χθες αλλά με το ΙΧ.

Για να δούμε.

filoiko είπε...

Στο Ζηρό η περιπατητική βόλτα έγινε με ψιλόβροχο μάλλον χιονόνερο.
Η διάρκεια μια ωρα.
Θερμοκρασία 5 με 6 βαθμούς.

Εδω και κει κάποια ιχνη από χιόνι.
Ισως το πρωί δίπλα στη λίμνη να το χε στρώσει λίγο αλλά η βροχή τοσβησε.

Είχε προπόνηση ο Εθνικός.Μέχρι πάνω ακούγοταν οι φωνές και τα σουτ της μπάλας από το γήπεδο δίπλα στη λίμνη.

Σταμάτησε δίπλα μου ένα ΙΧ και ο νεαρός με ρώτησε εκεί κοντά στην καφετέρια:

-Ευθεία θα βγω Εθνική οδό;
-Που πας του λέω
-Αθήνα μου λέει..έστριψα στο δρόμο να δω τη λίμνη
Του έδειξα και εφυγε.
Οι πινακίδες στο ΙΧ πρόσεξα όχι από δω γύρω.

Συνήθως δεν ακούγονται πυροβολισμοί στο Ζηρό όταν βρέχει.
Και αυτό επειδή τα ιχνη των θηραμάτων χάνονται,σβήνουν.
Ελα όμως που ενω έβρεχε σήμερα ακούστηκαν δυο τρεις τουφεκιές.
Το μόνο πουλί που γνωρίζω και ιδίως τέτοια εποχή χειμώνα βρίσκεται παντου στα μέρη μας είναι ο κότσυφας-μαυρο με κιτρινη μύτη-.Αρκετές φορές πετάγεται ενώ περνάω.
Στο δάσος Ζηρού το κυνήγι πρέπει να απαγορευτεί για μια σειρά λόγους.

Οταν βρέχει όμως παρατηρησα και το εξής.
Μέχρι πάνω στην καφετέρια φτάνει μπόχα από χοιροστάσια από την Ρωμιά που βρίσκουν ευκαιρία
να πνίξουν τα λύματα στα όμβρια.

Θα μου πείτε κανένας δεν πέθανε από την μυρωδιά...

Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

ME TEΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ...

Εμείς δεν φταίμε γι αυτά τα σκουπίδια που τα ονομάζουμε Οικονομία. Εμείς δεν φταίμε για το αραλίκι των Δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς δεν φταίμε για τις επιδοτήσεις των αγροτικών προιόντων. Εμείς δεν φταίμε για τα σκάνδαλα στα φάρμακα και τα νοσοκομεία. Εμείς δεν φταίμε για τις εφορίες. Εμείς δεν φταίμε για την μικρή και την μεγάλη φοροδιαφυγή. Εμείς δεν φταίμε για τίποτα. Μόνο οι από πάνω. Οι ζάπλουτοι, οι πλούσιοι και οι πολιτικοί. Μόνο αυτοί. Με τέτοια μυαλά μην περιμένεις τίποτα ν αλλάξει σ αυτόν τον τόπο ριζικά και αποφασιστικά. Γιατί από την μια σαν τα τρομαγμένα παιδιά κρύβουμε την μαρμελέδα από το σπασμένο βάζο κάτω από τα χαλιά. Και από την άλλη εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σ αυτούς που μας έφεραν σε αυτό το χάλι.
Δ.Δ
ΥΓ.. Κι'αν δεν υπήρχαν ο άγιος Ιερώνυμος με τον Μίκη θάταν όλα μαύρα.

Ανώνυμος είπε...

Από το site του ΤΕΕ:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ

ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ

Tο γερμανικό οικονομικό θαύμα οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της Γερμανίας προς τις
χώρες που ζημίωσε κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, υπογραμμίζει ο Γερμανός ιστορικός και καθηγητής στο London School of Economics
Άλμπρεχτ Ρίτσλ, στη γαλλική εφημερίδα La Croix, η οποία παρουσίασε ένα δισέλιδο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Η Γερμανία είναι στα αλήθεια χώρα μοντέλο;».
«Η ειρωνεία της ιστορίας είναι», όπως εξηγεί ο καθηγητής, «ότι από μια αντιστροφή των δεδομένων, η Γερμανία ξαναβρίσκεται απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τελευταίοι, μετά το πέρας του A' και του B' Παγκοσμίου Πολέμου: μια χώρα πιστωτής που θα πρέπει να επιλέξει κατά πόσο θα απαιτήσει να την ξεπληρώσουν ή όχι».
Ο κ. Ρίτσλ επισημαίνει ότι το 1929 το εξωτερικό χρέος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ανερχόταν στο 75%- 80% του ΑΕΠ της, εξαιτίας των αποπληρωμών των αποζημιώσεων για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκειμένου να εξοφλήσει η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα
μέσω μιας πολιτικής αποπληθωρισμού, δηλαδή μέσω μείωσης κατά 30% των μισθών, με
προκαθορισμένες τιμές και καταπολεμώντας τα μονοπώλια. «Όπως στην Ελλάδα σήμερα», σχολιάζει ο καθηγητής. «Αυτή η πολιτική υπήρξε
οικονομικά επιτυχής, αλλά πολιτικά καταστροφική», υπογραμμίζει ο ίδιος, εφόσον άνοιξε το δρόμο προς την εξουσία στους ναζί, οι οποίοι στη συνέχεια μπλόκαραν τις αποζημιώσεις.
Μετά το 1945, για να διασφαλίσουν μια γρήγορη ανάταξη της οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας, οι ΗΠΑ επέβαλαν στα κράτη που επωφελούνταν από το Σχέδιο Μάρσαλ να μην ζητήσουν αμέσως τις οφειλές
των Γερμανών. Κατά συνέπεια, το 1953, οι συμφωνίες του Λονδίνου προέβλεπαν να εξοφληθούν τα χρέη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (περίπου το 100% του γερμανικού ΑΕΠ, το 1938, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις για τις οποίες δεν δόθηκαν νούμερα) μόνο μετά την ενδεχόμενη επανένωση των δύο Γερμανιών. «Παραδόξως, δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα αυτό, κατά τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην επανένωση της Γερμανίας, από καμιά άλλη χώρα πλην της Ελλάδος» λέει ο Άλμπρεχτ Ρίτσλ. Ο δε Χέλμουτ Κολ είχε πει, ότι αν χρειαζόταν οι πιστωτές του 1945 να απαιτήσουν τα οφειλόμενά τους, η χώρα του θα χρεοκοπούσε!
Το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, βασίζεται στο γερμανικό πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου, το
οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των χρεών των άλλων χωρών. Το δίλημμα για το Βερολίνο, κατά τον Γερμανό καθηγητή συνοψίζεται στη φράση: «να υποχρεώσει τα κράτη να πληρώσουν, με κίνδυνο να τα κάνει να ματώσουν μέχρι θανάτου ή να δεχθεί να διαγράψει τα δάνεια που έχει δώσει για να τα σώσει και να σωθεί και η ίδια;» !

Ανώνυμος είπε...

Το σεβαστό Ιερώνυμο επικαλέστηκα (μαζί με τον Μίκη)στο χθεσινό ΥΓ,
διότι χωρίς την ύπαρξή τους, όλα θάταν μαύρα !

"Μπράβο Ιερώνυμε"!! κραύγαζε ο πολύς Χατζηνικολάου από τα ραδιοκύματα...

Όμως, δεν ήμουν ο μόνος που
έπαθα τραμπάκουλα με το διάβασμα της επιστολής...

Αξίζει τον κόπο :
"Αφορισμοί Ιερώνυμου.
Είναι προφανές πως όταν ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στον νέο πρωθυπουργό «πολλή δύναμη, υγεία και υπομονή σε αυτήν την κρίσιμη ώρα», δεν εννοούσε ότι θα τον κατηγορήσει, τόσο σύντομα, ως δυνάστη έτοιμο να υποβάλει τον λαό σε «ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή». Είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί με τον καταλληλότερο τρόπο, να αντιληφθεί τις διαστάσεις του σκληρού διλήμματος που αντιμετωπίζει η χώρα και να εκτιμήσει με ακρίβεια τη στάση του.

Ο κ. Ιερώνυμος επέλεξε να μην κάνει τίποτε απ’ όλα αυτά. Προτίμησε να κατηγορήσει όσους ακόμη προσπαθούν. Να υψώσει, σε μια δύσκολη στιγμή, μεγαλύτερα εμπόδια στους πολιτικούς. Η Εκκλησία επιχειρεί μια ευθεία ανάμειξη στην πολιτική ζωή. Οσοι πληρώνουν τους φόρους τους βλέπουν την περιουσία τους να αποψιλώνεται και εργάζονται σκληρότερα για να προστατεύσουν και τα αδύναμα μέλη της οικογένειάς τους, αντιλαμβάνονται τα λόγια του επισκόπου ως πισώπλατο χτύπημα σε μια δύσκολη στιγμή.

Αντί να επαινέσει την «πρωτόγνωρη καρτερία», δικαιολογεί την «οργή που παραμερίζει τον φόβο» και μοιάζει ως η Εκκλησία να έχει κάτι να κερδίσει εφ’ όσον εκδηλωθεί ο «κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης». Αντί να ευχαριστήσει τους φίλους που σπεύδουν να στηρίξουν με το δικό τους υστέρημα και με τη συμβουλή τους, ο κ. Ιερώνυμος ζητεί να αποκρούσομε τους «έξωθεν εκβιασμούς, απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους».

Η εκμετάλλευση της ξεχωριστής θέσης που έχει η Εκκλησία της Ελλάδος στο Σύνταγμα και τις παραδόσεις προκαλεί κατάπληξη σε όσους διατηρούσαν την ελπίδα ότι η λαϊκιστική εκτροπή του μακαριστού Χριστόδουλου δεν θα εμφανιζόταν και πάλι στο προσκήνιο. Η Αρχιεπισκοπή δεν βρήκε την ευκαιρία να επηρεάσει θετικά την ακολασία του ασυγκράτητου δανεισμού του κράτους, ενώ πολύ καλά γνώριζε σε πόσο μεγάλη υλική και ψυχική σκλαβιά οδηγεί η απληστία στην οποία επιδοθήκαμε χωρίς περιστροφές.

Ο κ. Ιερώνυμος επιλέγει παράταξη. Δεν μένει παρά η απειλή του αφορισμού σε όσους «υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε». Ισως έτσι να εξηγείται ότι σε μια μακροσκελή επιστολή δεν βρέθηκαν λόγια για τη λύτρωση του άνεργου συμπολίτη μας και του υπό πτώχευση κράτους μας. Κρίμα! "
Μ. Παπαδημητρίου ,Καθημερινή

ΥΓ1.. Φωνή Ιερώνυμου, πνεύμα Χριστόδουλου !
Με τίποτε δεν αλλάζει το παπαδαριό!

ΥΓ2..
Και για τους δυο αστέρες της δημοσιογραφίας και της TV,
τι πώ ;
Νύχτα και σκοτάδι. Χάος ανάμεσα τους.

Ανώνυμος είπε...

..ΘΟΥ τω στόματι μου ,Ζεύ !

Να μου είχε πέσει η γλώσσα...
Γιατί ανέφερα αυτό το όνομα;
΄
Νάτος πάλι μπροστά μας απόψε !

Μόνο για επτά λεπτά στις φυλακές ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ!

Τον είχε τόσο ανάγκη ο Άγιος Εφραίμ !

Για τον... άγιο ο λόγος

Ανώνυμος είπε...

Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αύτη γεννά την αδικίαν, αύτη τρέφει την κακουργίαν, αύτη φθείρει σώματα και ψυχάς. Αύτη παράγει την κοινωνικήν σηπεδόνα. Αύτη καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς.

(Αλ. Παπαδιαμάντη, Οι χαλασοχώρηδες)

Ανώνυμος είπε...

Μαζί της και ο Εφραίμ!

Ανώνυμος είπε...

"Μας ζητούν ακόμα περισσότερη ύφεση και η χώρα δεν την αντέχει...
Παλεύω να την αποτρέψω με κάθε τρόπο" !
Α.Σαμαράς.

Αντώνη,
Κουνήσου... Σώσε την χώρα!

Φανατικά μαζί σου,
εγώ η ανώνυμη μονάδα από τα εκατομμύρια των κάφρων Ελλήνων.


από τα τόσα εκατομμύρια
κάφρων... Ελληνων.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ είναι πολιτεία
Μεγάλη και τρανή!
Για κοίτα να... σωπάσεις
Μη χάσεις την φωνή...

Τι θέλεις και φωνάζεις
Μήπως σ’ ακούει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Τι νύχτα ήταν αυτή, Θεέ μου !
Να μη ξημέρωνε ποτέ !
Ατέλειωτη η ολονύχτια παράσταση του τρικομματισμού …

«Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται KAI ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΚΛΗΡΑ . Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο».
Α.Σαμαράς

«Οι συντάξεις, επικουρικές και κύριες, των ανθρώπων του μόχθου είναι όντως ιερές, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και επίπονης εργασίας. Και επιβάλλεται να δίνεις κανείς μάχη γι' αυτές.
Ωστόσο, άλλο η μάχη κι άλλο η μεταμεσονύχτια παράσταση επικοινωνίας, που επέλεξαν ορισμένοι εκ των προέδρων.
Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και το θέμα να έχει λυθεί μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.
Λογικώς οι ηγέτες της κεντροδεξιάς, έπειτα από τόσες θλιβερές εμπειρίες επικοινωνιακών ασκήσεων θα έπρεπε να έχουν απαλλαγεί από αυτή τη ζημιογόνο, όπως έχει αποδειχθεί, πρακτική.
Αλλά όπως λέει κι ο λαός πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά η συνήθεια.»

Το Βήμα. Κύριο άρθρο .

ΥΓ1. Εσυ Γιώργο, ξεμπέρδεψες νωρίς. Αναπαύσου,του λοιπού, εν τόπω χλοερώ εν τόπω αναψύξεως.

ΥΓ2. Αμέσως μετά τα "καθαρά χέρια" της Ιταλικης άνοιξης, που ενταφίασαν οριστικά και αμετάκλητα τον παλιοκομματισμό,
ΕΝΈΣΚΗΨΕ ο τυφώνας "γαμάω και πηδάω ό,τι γουστάρω" του Μπερλουσκόνι..

Ήταν επιλογή του κυρίαρχου Ιταλικού λαού !!!

Τι μας περιμένει άραγε;