ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Εκ νεοτητός μου πολλά...


Με τον τίτλο αυτό ο γνωστός στην ευρύτερη περιοχή κτηνίατρος Χρήστος Γκέτσης, επιχειρεί μια διαδρομή στο χρόνο καταγράφοντας την προσωπική του ζωή, από τα νεανικά και φοιτητικά χρόνια, μέχρι σήμερα, τις πίκρες και τις χαρές που έζησε αυτά τα 75 χρόνια και «χωρίς να είναι συγγραφέας» όπως δηλώνει ο ίδιος, εκθέτει αποκλειστικά τις εμπειρίες του, τα παθήματά του, χωρίς να υπονοεί ούτε να εκφράζει κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό του.
Με πλήθος φωτογραφικού υλικού μέσα από το οποίο απεικονίζονται στιγμές της που ο συγγραφέας έζησε με συγγενείς, φίλους, συμμαθητές, συγχωριανούς και φέρνει στον αναγνώστη- κάτοικο αυτής της περιοχής, μνήμες από το παρελθόν, που είχε τις καλές και τις πικρές του στιγμές.
Ο Χρήστος Γκέτσης, γόνος οικογένειας από την Παλαιά Φιλιππιάδα, σπούδασε κτηνίατρος στην Ιταλία και υπηρέτησε σε διάφορα κτηνιατρεία της χώρας, μέχρι που κατέλαβε τη θέση του διευθυντή κτηνιατρικής Πρέβεζας. Ζει μόνιμα στο Θεσπρωτικό και το από 100 σελίδες βιβλιαράκι του είναι το πρώτο που εκδίδεται με την προσωπική του επιμέλεια. Στην ιδιωτική του συλλογή περιλαμβάνονται 4 ακόμα εργασίες του ίδιου αποτελούμενες κυρίως από άλμπουμ φωτογραφιών της περιόδου του 50.
Προτείνουμε κυρίως στους Φιλιππιαδιώτες και τους Λακκιώτες να διαβάσουν το βιβλιαράκι. Είναι ενδιαφέροντα τα ντοκουμέντα τόσο αυτά που περιγράφονται όσο και αυτά που απεικονίζονται.
(ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ 24-2-2012) 

 

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη φωτογραφία του 1966 του Κοτσαρίνη, η αντίπαλη ομάδα ίσως να είναι της Παιδόπολης. Μίλτο πρέπει να την ψάξουμε λίγο τη φωτογραφία. Πραγματικά πρώτη φορά τη βλέπω τη συγκεκριμένη.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η "επικεφαλής" φωτογραφία.

Αν σωστά αντιλαμβάνομαι άνοιξε νέο μαγαζί, με τα τραπεζάκια έξω. Καλές δουλειές. Απο καρδιάς.

Επιπλέον αυτού διαπιστώνει κανείς από την ίδια φωτογραφία την στάθμευση και την διέλευση των αυτοκινήτων από τον "πεζόδρομο".
Και δύο πεζούς να περπατούν αμέριμνα(?) και με ασφάλεια (!).

Μετά τις ευχές στον πρώτο των συμπολιτών μας ωφείλω να ευχηθώ και στις άλλες δύο κατηγορίες συμπολιτών μας. Τους εποχούμενους και τους πεζούς.

Στους εποχούμενους λοιπόν εύχομαι να μπορούν να σταυθμεύουν όχι μόνο και στην απέναντι πλευρά της οδού, αλλά και στις δύο πλευρές της κάθετης οδού που οδηγεί στην πλατεία. Επίσης να διέρχονται ανενόχλητα και από την κάθετη οδό και από την πλατεία.

Στους πεζούς; "Καλό κουράγιο", μέχρι ο Δήμος να ανακοινώσει τα πορίσματα της επιτροπής ποιότητας ζωής (ο Θεός να μας φυλάει) για την κανονισμό των πλατειών.

Στον Δήμαρχο ευχόμαστε, μετά το πέρας της θητείας του, να του ανατεθεί δια βίου η ρύθμιση της κυκλοφορίας στον πολύπαθο πεζόδρομο όπου τελικά μόνο οι πεζοί δεν έχουν δικαίωμα να "παρευρίσκονται".

Στην αντιπολίτευση του Δήμου, κάθε χρώματος, να συνεχίσει με τον ίδιο δυναμισμό να ασκεί τα καθήκοντα της "αντιπολίτευσης".

Βάλε τουλάχιστον και μια φωτογραφία από την "πλατεία" απέναντι από το Δημαρχείο, να γελάσει το χειλάκι μας. Εκεί τουλάχιστον σταυθμεύουν νόμιμα!!!.

ΥΓ

Για τον τελυταίο θυμάμαι το Γιάννη να βάζει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και τον Δήμαρχο αγριεμένο να του απαντά, ότι αν θέλει συζήτηση για τις πλατείες να συζητήσουν για όλες ... στην επόμενη συνεδρίαση.

Απο ότι φαίνεται δεν ήθελε τελικά κανένας!

Ανώνυμος είπε...

«Νέα Αγροτική Πολιτική του Λένιν, ή το Πρόγραμμα Εκβιομηχάνισης του Στάλιν;»
(Γιανναράς)
ή
«τον σκοτωμένο τι τιμή να τον ξανασκοτώσεις»
(Ευριπίδης)

Κατά τα γνωστά ηθικίστικα-απολίτικα του Φαναριώτη και μόνιμου αρθρογράφου του Αλαφούζου κυρίου Γιανναρά.
Αφού σε άλλα άρθρα του κατατροπώνει το «Νεοελληνικό Κρατίδιο», που ήταν «καταγωγικά αφελληνισμένο» καταλήγει ότι «αντίστασή μας είναι μόνο η «υπαρξιακή»: αλλαγή προσωπικής στάσης απέναντι στη μοίρα να γεννηθούμε Έλληνες.»
Άλλη μια συμβουλή μίσους στο κακό (;) έθνος γενικότερα (που κατά την άποψη του κυρίου Γιανναρά δεν έλκει από την Ελληνική Αρχαιότητα), και ειδικότερα στο Ελληνικό Έθνος.
Η « ΄΄υπαρξιακή΄΄ αλλαγή» είναι μια ηθικίστικη συμβουλή ιδιώτευσης, συνώνυμη με τις οδηγίες διαφόρων σεχτών –κυρίως ινδουιστικής προέλευσης- που προτείνουν ατέρμονες τεχνικές «αυτοβελτίωσης».
Το ελληνικό κοσμοείδωλο και οι Έλληνες πρόγονοί μας (μυθικοί και ιστορικοί) απορρίπτουν κατηγορηματικά τον ηθικισμό: Ο Ηρακλής παρόλο που σκότωσε τα παιδιά του δικαιώθηκε ως ημίθεος. Η Γραφή εξαίρει τον Τελώνη, τον Ληστή και την Πόρνη. Και τέλος οι Επαναστάτες του 1821 με το προτεσταντικό σύστημα ηθικής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, και να απαξιωθούν σαν: «μισθοφόροι, αργυραμοιβοί, νόθοι, γυναικάδες, βωμολόχοι…».
Αυτοί οι Έλληνες άγιασαν μέσα από τον αγώνα και όχι από την «αυτοβελτίωση».
Αυτή την απλή προϋπόθεση δεν μπορεί να την εννοήσει, βέβαια, κάποιος συστηματικά απών από κάθε αγώνα του λαού μας και ιδεολογικά εχθρικός σε κάθε συλλογικό – άρα και στο έθνος που είναι το υπέρτερο συλλογικό.
Επειδή εμείς είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας, γνωρίζουμε τι είναι ελληνικότητα όχι σαν «ορισμός» αλλά ως μίμηση «των εκείνων πράξεων»: του Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη, του Κανάρη, του Μακρυγιάννη, του Βελουχιώτη, του Ζέρβα, του Πέτρουλα, του Παναγούλη…
Δικό μας το Έθνος (με την Αριστερά και την Δεξιά του, εξ ίσου τιμημένες, όταν συμμετέχουν στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες και κυρίως όταν απωθούν τους ξένους επυλίδες και τις «γυάλινες χάντρες τους»• δικές μας και οι «αμαρτίες» (συλλογικές ή ατομικές), αναπόφευκτες άλλωστε σύμφωνα με την έννοια της Πτώσης, που διαπερνά τη χριστιανική και ελληνική αντίληψη• δική μας τέλος και η Ανάσταση που ακολουθεί την Πτώση!
Σχολιαστής

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το παραπάνω άρθρο, μου άφησε όμως ένα ερώτημα.

Από όσο γνωρίζω η Γραφή (Παλαιά και Νέα) (παραδόξως παραλείπεται ο επιθετικός προσδιορισμός Αγία) με τις ευαγγελικές επεκτάσεις της αποτελεί την ιστορία του Εβραϊκού Έθνους και όχι του Ελληνικού.

Ιστορία που παραδόξως διδάσκεται στα σχολεία μας.

Οπότε το ερώτημα έχει ως εξής:

Τι σχέση είχαν οι προ και μετά Σωκρατικοί Έλληνες και ο "ηθικισμός" τους με τους Εβραίους και τον δικό τους "ηθικισμό";

Και ποιός είναι άραγε ο "ηθικισμός" των Νεοελλήνων;

Αν μου πείς αυτός "του Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη, του Κανάρη, του Μακρυγιάννη, του Βελουχιώτη, του Ζέρβα, του Πέτρουλα, του Παναγούλη" ... θα πεθάνω.

Λαμπρότατα παραδείγματα από την Φωνή τεύχος 2315.

1ον. Πρωτοστάτης του σχεδιασμού της Ηπειρωτικής Ανάπτυξης η ... Γκερέκου.

2ον. Αντιμνημονιακός ΚΑΙ ο ... Αλέκος. (Όχι, που θα άφηνε τον Μιχάλη μόνο του)

3ον. Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ απέκτησε την φυσιογνωμία που ήθελε ο ... Βασιλάκης.

Αλοίμονο σε όσους δεν τα βγάζουν πέρα και υποχρεούνται να ανέχονται τον καθένα ... (εμού συμπεριλαμβανομένου).

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΟΥ ΕΥΧΕΣ ΔΙΝΩ ΣΤΟ FILOIKO ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ - ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΟΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ
ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.
ΕΓΩ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΠΑΛΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ.
Ε Σ Ε Ι Σ ;ΞΕΡΩ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΩΣΤΕ
ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟ ......

filoiko είπε...

Την φωτογραφία της φωλιάς την τράβηξα σήμερα Κυριακή 11 Μαρτ 2012 το μεσημέρι.
Μου τηλεφώνησε φίλος και πήγα,
Συνεργείο με γερανό καθάριζε την φωλιά.
Διστακτικά ανέβηκα στον γερανό.
Τράβηξα και βίντεο.
Η λεζάντα ηταν της στιγμής
...κοντεύουν οι μέρες

αφ ενός γιατί έρχονται αυτή την βδομάδα οι πελαργοί

και αφ ετέρου ...γιατί λίγες είναι οι μέρες για το χάνι Πουλίση

Ανώνυμος είπε...

φωλιά και χάνι.
Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Μπράβο!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κομμάτια και θρύψαλα !

Που...βλέποντας τα,
Συνθλίβεσαι.

Υπομονή, κάντε υπομονή !

Όπου νάναι ,μέσα από τα ερείπια
αναγεννάται ο Φοίνικας,

Των Τεκτόνων πρωτο μέλημα.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ο κος Γεωργίου επέλεξε να προσπαθήσει να επανέλθει στην πολιτική συζήτηση εγκαταλείποντας τις γέφυρες όπως είχε υποσχεθεί, θα του συνιστούσα να ξεκινήσει το Νέο Λεξιλόγιο της Ελληνικής Γλώσσας από μια άγνωστη πιθανότατα σε αυτόν λέξη.

"Συγνώμη"

Ανώνυμος είπε...

Μόλις διάβασα το άρθρο του κου Βασίλη Ιωάννου στην Πρέβεζα για ... την οδική ασφάλεια.

Λάθος τρόπος να "ξεκινήσει" την πορεία προς το χρήσμα και τις εκλογές.

Το επόμενο βήμα το "κατόπιν ενεργειών μου".

Κατάντια.

Ανώνυμος είπε...

Το μίσος και ο Γιώργος Νταλάρας
Η αντίληψη ότι όσοι υποστηρίζουν το μνημόνιο θα πρέπει να προπηλακίζονται είναι ιδανική συνταγή για εμφύλιο πόλεμο.


Αν θέλει κανείς να πάρει μια ιδέα για το πού βαδίζει η χώρα, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα το βράδυ στο διαδίκτυο: μια ομάδα τραμπούκων εκσφενδονίζει αντικείμενα εναντίον του Γ. Νταλάρα, στη διάρκεια μιας συναυλίας στο Ίλιον. Ο τραγουδιστής συνεχίζει παρά τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα πάνω στη σκηνή να πέσουν μέχρι και καρέκλες.
Το βίντεο ανάρτησε με πανηγυρικούς τόνους μια ομάδα που δείχνει να παίρνει την ευθύνη της επίθεσης και ονομάζεται (ΑΝΤΙ)ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Η ιστοσελίδα της στάζει δηλητήριο για τον «προδότη» Σαμαρά και μέλι για τον Π. Καμμένο, ο οποίος της παραχωρεί μάλιστα και αποκλειστική συνέντευξη. Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ σχεδιάζει να συμπεριλάβει στους Ανεξάρτητους Έλληνες που μόλις ίδρυσε και τους τραμπούκους της Δευτέρας.
Στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων έχει γίνει αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς «άνανδροι και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια». Οι ακροδεξιές, φασιστοειδείς ομάδες που ανέκαθεν υπηρετούσαν τους ξένους και αποτελούσαν τον πολιορκητικό κριό για το σπάσιμο των απεργιών και των διεκδικήσεων των εργαζομένων εμφανίζονται ξαφνικά, στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα, υπέρμαχοι της εθνικής ανεξαρτησίας και της εργατικής τάξης.
Mάλιστα, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής επισκέφτηκαν πρόσφατα για συμπαράσταση τους απεργούς της Χαλυβουργίας. Να τους θύμισε, άραγε, το εργοστάσιο της Ελευσίνας με τις καμινάδες του τα κρεματόρια εκείνων των παλιών καλών καιρών; Ίσως έχει την απάντηση ο πρόεδρος του σωματείου των εργατών και μέλος του ΠΑΜΕ που φρόντισε να καλωσορίσει «τα παιδιά» και να τους δώσει τον λόγο να απευθυνθούν στους απεργούς, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται.
Η συναυλία του Γ. Νταλάρα δεν είχε εισιτήριο. Ήταν, σύμφωνα με τους οργανωτές, μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της περιοχής. Οι αυτουργοί της επίθεσης και όσοι έσπευσαν να την υποστηρίξουν στο διαδίκτυο καταλογίζουν στον τραγουδιστή τη βουλευτική ιδιότητα της γυναίκας του ή και μια πρόσφατη δήλωσή του, στην οποία υποστηρίζει το μνημόνιο ως αναγκαίο κακό. Υπάρχουν και άλλοι πολίτες που υποστηρίζουν το ίδιο και πιθανότατα τα «μνημονιακά» κόμματα να κερδίσουν τη σχετική πλειοψηφία στις ερχόμενες εκλογές και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η αντίληψη σύμφωνα με την οποία αυτοί που υποστηρίζουν το μνημόνιο θα πρέπει να προπηλακίζονται είναι η ιδανική συνταγή για εμφύλιο πόλεμο.
Οι κυβερνώντες, και ιδιαίτερα οι του ΠΑΣΟΚ που χειρίστηκαν την κρίση, έχουν τη βασική ευθύνη για την όλη θλιβερή εικόνα. Στην Ισλανδία ξεκίνησε αυτές τις μέρες η δίκη του πρωθυπουργού, στα χέρια του οποίου έσκασε η χρεοκοπία της χώρας. Στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε πεισματικά να αναζητήσει τους ενόχους για την κατάσταση που παρέλαβε και φυσικά κάνει την πάπια για τα εγκληματικά λάθη που ο ίδιος διέπραξε στη συνέχεια. Η κάθαρση είναι ο λόγος που στην Ισλανδία εξακολουθούν να γίνονται συναυλίες. Στην Ελλάδα θα έχουμε σε λίγο μόνο κονσέρτα μίσους και αυτοδικίας.
Έχουν περάσει πολλές χώρες, συχνά πολύ πιο φτωχές από την Ελλάδα, από καταστροφικά μνημόνια με συνταγή ΔΝΤ, αλλά πουθενά δεν έγινε κάτι παρόμοιο. Γιατί μπορεί να μη σου αρέσει ο Νταλάρας και οι απόψεις του, αλλά το να πηγαίνεις σε μια συναυλία του μόνο για να του πετάξεις γιαούρτι ή καρέκλες δεν κρύβει παρά μίσος. Πού οδηγείται, αλήθεια, μια χώρα όπου δεν αφήνουν τους τραγουδιστές να τραγουδήσουν;

ΠΗΓΗ:LIFO

Ανώνυμος είπε...

Άν σκεφτείς τα ΠΑΣΟΚια και διάφορες άλλους, ντόπιους και μη, μπεχλιβάνηδες που το παίζουν αντιμνημονιακοί, τι να περιμένεις από τους ακροδεξιούς.

Οι ντόπιοι έχουν πλάκα γιατί τους ξέρουμε.

Οι μη ντόπιοι πρέπει να περιπίπτουν στην κατηγορία του Σαμαρά και του Χρυσοχοίδη για να ξέρεις τι κουμάσια είναι.

Τούτα κατ'ουδένα δεν δικαιολογούν τους πάτους στα βαρέλια που δεν έχει σταματήσει να βάζει "φέροντας βαρύ φορτίο" ο Βενιζέλος.

Αλοίμονο σε όσους δεν αντέχουν άλλο. Δεν υποφέρεται το να σε δουλεύουν από πάνω κιόλας.

Η κοροιδία είναι πιό βαριά αν προέρχεται από συνδικαλισταράδες τύπου Φωτόπουλου και Μανόλη.

Χάος...

filoiko είπε...

ΑΠΟ ΜΕΗΛ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και ώρα 18 : 00 έχει Δημοτικό Συμβούλιο και τα θέματα:

1. Αποδοχή ποσού 8.351,25 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών
2. Αποδοχή απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα « Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013 » της πράξης με τίτλο : « Ηλεκτρονική υδροληψία άρδευσης με χρήση επαναφορτιζόμενης κάρτας, για εξοικονόμηση αρδευτικού νερού », αποδοχή των ειδικών όρων αυτής και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του Συμφώνου Αποδοχής των όρων ένταξής της
3. Αποδοχή των όρων για ένταξη της Πράξης με τίτλο : « Τεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και ενίσχυσης της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου Ζηρού » στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα « Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής »
4. Συγκρότηση επιτροπής εισήγησης ονοματοδοσίας οδών του Δήμου Ζηρού
5. Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής του Μπάζιου Γεωργίου του Χρήστου και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή των απαραίτητων δικαιολογητικών
6. Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτηση του Ευάγγελου Μαλάκου του Ευθυμίου για ανταλλαγή ιδιόκτητης έκτασης 7.705 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στη θέση « Παπανδριά » της Τοπικής Κοινότητας Κερασώνος, με αντίστοιχη Δημοτική έκταση για την επέκταση της πτηνοτροφικής του μονάδας
7. Έγκριση κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων
8. Εισήγηση για την αλλαγή προσωνυμίας του Γυμνασίου και Λυκείου Θεσπρωτικού
9. Συμμετοχή του Δήμου Ζηρού στο πρόγραμμα δακοκτονίας περιόδου 2012, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας
10. Ενίσχυση κωδικών αριθμών προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2012
11. Τροποποίηση Τεχνικού προγράμματος, αναμόρφωση του προϋπολογισμού

filoiko είπε...

Επειδή είναι οι μέρες αφιξης των πελαργών, τίποτα ακόμα.

Πέρυσι ο πρώτος πελαργός ηρθε στις 20 και το 2010 στις 12 Μάρτη.

Για να δούμε φέτος.

Εχει Ολυμπιακό απόψε και πριν λίγο είχα πρόσκληση τηλεφωνικά από τον Θωμά Τζουβέλη να πάω στου Καλογήρου.Κανονίσαμε να μαστε κανα δεκαριά ατομα στην παρέα μουπε ο Θωμάς.

Είναι να πεις όχι;

Ανώνυμος είπε...

Έβαλε γκολ ο Ολυμπιακός και πήγα για ύπνο.

Ξύπνησα λουσμένος στον ιδρώτα με την αγωνία ότι τα "κατάφερε" και αποκλείστηκε.

Το πρωί έμαθα τα δυσάρεστα νέα.

Ένας στεναχωρημένος (όσο και ο Θωμάς) Παναθηναϊκός.

Με τις υγείες σας.