ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Κουτσέκι Π.Φιλιππιάδας-ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ VS ΠΛΑΤΕΙΑΣ


Από τις εκσκαφές στο Κουτσέκι 30 06 2012
του Μιχ.Κατραχούρα από την ΦΩΝΗ
Φυσικό κέντρο της Παλιάς Φιλιππιάδας αποτελεί το <<Κουτσέκι>> που λειτουργεί χρόνια τώρα και ως κεντρική πλατεία και ως χώρος αθλοπαιδιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του οικισμού. Είναι το μοναδικό ελέυθερο κεντρικό δημοτικό οικόπεδο,έχει την δική του ιστορία και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως άλλη μια σχολική αυλή.
Στην άκρη του δεσπόζει το πέτρινι Δημοτικό Σχολείο που ταιριάζει απόλυτα με το διατηρητέο Ναό της Θεοτόκου,το Νηπιαγωγείο και τις <<Γούβες>>,με τα οποία γειτνιάζουν.
Το έτος 2005 ο Δήμος Φιλιππιάδας και η Νομαρχία με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας αποφάσισαν να προστεθεί όροφος αναλόγου αρχιτεκτονικής στο υπάρχον σχολείο για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες.Γι αυτό ήταν μεγάλη η εκπληξή μου όταν διαπίστωσα πρόσφατα εργασίες ευρείας τσιμεντοποίησης στο <<Κουτσέκι>> για να κατασκευαστεί σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η μορφή και λειτουργικότητά του,να υποβαθμιστεί ο διαχρονικός του ρόλος και εν τέλει να οδηγηθεί σε απαξίωση και μαρασμό η Π.Φιλιππιάδα.Μπορεί να έχει μέλλον ο πιο παλιός οικισμός  χωρίς κανένα ελεύθερο δημοτικό χώρο,χωρίς πλατεία;
Στη σημερινή εποχή όχι μόνο πρέπει να διατηρούνται,αλλά να διευρύνονται οι κοινόχρηστοι χώροι.
Η Δημοτική Κοινότητα Φιλιππιάδας,το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού,οι αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες ενέκριναν-όπως προβλέπεται-τη μελέτη; Θα ταιριάζει η αρχιτεκτονική του κτιρίου με το εν γένει περιβάλλον;
Παρ ότι η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου έχει δρομολογηθεί,πιστεύω ότι ακόμη υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις.Υπάρχει λύση άμεση ,δοκιμασμένη,εφαρμόσιμη και κυρίως με προοπτική δεκαετιών:Να αγοραστεί οικόπεδο στην Π.Φιλιππιάδα (υπάρχουν πολλά) όπου θα κατασκευαστεί το Δημ.Σχολείο,ενώ το <<Κουτσέκι>>με σωστή μελέτη μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για ανάπλαση,ανάδειξη και αξιοποίηση.
Κάποιοι όμω πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του ζητήματος και να ασχοληθούν σοβαρά και υπεύθυνα για την επιλυσή του.Απαιτείται όραμα,διεκδίκηση και όχι απλ΄ή διαχείρηση της καθημερινότητας.
Ανεπιφύλακτα Ναι σε σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο,όχι όμως στις εύκολες λύσεις και κοντόφθαλμες πρακτικές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
1.Πριν λίγα χρόνια αγοράσαμε οικόπεδα όπου ανεγέρθηκαν το 3ο Νηπιαγωγείο,το Τεχνικό Λύκειο και το κλειστό Γυμναστήριο και μάλιστα χωρίς να διαθέσει ο Δήμος ούτε ένα ευρώ.
2.Οι γνωστοί θεματοφύλακες της παράδοσης έχουν άποψη επι του θέματος;
Φιλιππιάδα 24-6-2012
Μιχάλης Κατραχούρας

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά ωρέ Μιχάλη, τώρα κατάλαβες που θα χτιστεί το δημοτικό στη Παλαιά και προτείνεις να χτιστεί σε νέο χώρο;
Ήδη το χτίσιμο έχει καθυστερήσει κάνα χρόνο και συ προτείνεις καινούργιες ιδέες.

Μην είσαι της λογικής να μη γίνει τίποτα;
Υ.Γ.
Θυμάμαι, θάναι 7 με 8 χρόνια πρίν, έτυχε να συναντηθούμε Μιχάλη μου σε κηδεία μητέρας κοινού μας φίλου. Με αυτά που μου έλεγες με είχες πείσει ότι το Γυμναστήριο στο Τεχνικό είχε σχεδόν τελειώσει, άντε νάμεναν τα βαψίματα για νάναι έτοιμο. Από περιέργεια πέρασα να δω τι γίνονταν. Μόλις είχαν πέσει τα θεμέλεια.
Σήμερα 7 ή 8 χρόνια αργότερα, το Γυμναστήριο ακόμα να τελειώσει. Έχει τοίχους κα σκεπή, τίποτα άλλο.

Το ίδιο θέλεις και με το Δημοτικό;
Παλιός σου ψηφοφόρος

Ανώνυμος είπε...

Ο Μιχάλης έχει δίκιο στην πρόταση για εξεύρεση άλλου χώρου. Εξ άλλου, υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις τις οποίες ο Δήμος έχει παραχωρήσει δωρεάν σε συμπολίτες μας (έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο).

Επίσης, εκτός από τις αισθητικές ενστάσεις, σχετικά με το Σχολείο στην Παλιά, μήπως ξέρει κανείς γιατί σταμάτησαν οι εργασίες; Έγινε κάτι παράνομο; Ποιοι ευθύνονται;

Ανώνυμος είπε...

Άστο. Βρωμάει πολύ Νομαρχιακό ΠΑΣΟΚ αυτο το έργο. Να δούμε τι θα γίνει και πως θα γίνει. Σχεδον κανείς απο την παλιά δεν ξέρει ούτε τι, ούτε πως θα γίνει. Πολλά ακούγονται για το τρελό ποσοστό έκπτωσης του έργου σχεδόν στο 50% του προϋπολογισμού. Ακούγεται οτι το έργο όπως σχεδιάστηκε δεν "βγαίνει" με τοσα λεφτά. Πάντως καμιά παρουσίαση του εργου δεν έγινε, είναι επτασφράγιστο μυστικό και λέγεται οτι θα γίνουν αποκαλυπτήρια με σεντόνι όταν τελειώσει... Πάντως όλοι οι γονείς περιμενουν να τελειώσει όλη αυτη η κατάσταση, για να τελειώσει και η επερχόμενη ταλαιπωρια των παιδιών στο ζηρό, γιατι ο χειμώνας είναι μπροστά και κανείς δεν ξέρει τι είδους προβλήματα θα προκύψουν. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν απο γινοταν κάπου αλλού το σχολείο με σύγχρονες προδιαγραφές και να μείνει όπως είναι αυτό (ή να βελτιωθεί) ως πολιτιστικό - αθλητικό κέντρο, αλλά είτε το μυαλό δεν φτάνει μέχρι εκεί, είτε...

filoiko είπε...

Aπό τον ΕΘΝΙΚΟ το email:

Δεν πραγματοποιήθηκε και πάλι σήμερα η τακτική γενική συνέλευση του Εθνικού Φιλιππιάδας, λόγω έλλεψης απαρτίας. Το απερχόμενο Δ.Σ. κάνει έκκληση στους φίλους της ομάδας να παρευρεθούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 11-7-2012 και ώρα 20.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού ώστε την ύστατη στιγμή να δοθεί λύση και να αποφασιστεί το μέλλον του Συλλόγου. Περίπτωση νέας αναβολής της συνέλευσης δεν υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει κανεις που θα πει οχι, δηλ να μην παραχωρηθει δημοτικη εκταση για να γινει το σχολειο? δεν νομιζω, ααααααλλα παιζονται....

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Τον κάνατε τον Εθνικό μπουρ@έλο. Που 'σαι Αλέκο...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει στην Παλιά Φιλιππιάδα δημοτική έκταση κατάλληλη για να γίνει Δημοτικό σχολείο;

.....Ο Μιχάλης έχει δίκιο στην πρόταση για εξεύρεση άλλου χώρου. Εξ άλλου, υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις τις οποίες ο Δήμος έχει παραχωρήσει δωρεάν σε συμπολίτες μας (έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο)......

Εμεσες προτάσεις σαν την προηγούμενη είναι φωτοβολίδες, για να μη πω τίποτε άλλο. Υπενθυμίζω ότι το 1ο Δημοτικό είναι στη νέα Φιλιππιάδα, χιλιόμετρα μακρυά από την Παλιά.
Υ.Γ. Προτάσεις της μορφής ..να γίνει στο στρατόπεδο, πιστεύω ότι στερούνται σοβαρότητας.
Μιλάμε για παιδιά Δημοτικού, που πρέπει να μάθουν να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μιχάλης δίκιο έχει, όπως πάντα, όχι για το σχολείο, αλλά γιατί ξέρει ότι δεν έχει σημασία τι λες αλλά απλώς να συζητάνε οι άλλοι για το τι λες. Εσείς τι λέτε αν τον ενδιέφερε το σχολείο και αν ήταν στοιχειωδώς ικανός, μαζί του και κάποιο άλλοι, τα παιδιά θα κάναν μάθημα στον Ζηρό το έτος 2012!!!! Μαζί σας λοιπόν και γώ στην παγίδα να σχολιάζουμε την κάθε παπαριά όσων θέλουν να παριστάνουν τον έξυπνο όταν έχουν αποδειχθεί ανικανότεροι των ανικάνων. Αλοίμονο στα παιδιά μας, τέτοιοι γονείς που είμαστε!!!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα ρε Μιλτιάδη γιατι την έβαλες την επικεφαλής φωτογραφία; Για να δούμε πως φαίνεται η Φιλιππιάδα με φώτα ή για να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική φυσογνωμία του "πνευματικού" μας κέντρου - παλιά αίθουσα γυμναστηρίου; Άν είναι για το δεύτερο λόγο ομολογώ ότι δεν ξέρω ποιό από τα δύο κτήρια υπερτερεί, το "πνευματικό" κέντρο ή η "λαχαναγορά"; Ποιός άραγε ευαίσθητος περί της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας ήταν δήμαρχος όταν έγιναν αυτά τα δύο;

Ανώνυμος είπε...

Μή χάνετε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Το θέμα είναι οτι στο Δημοτικό δεν υπάρχει ούτε εργολάβος ούτε τίποτα. Κανείς δεν ενημερώνει κανέναν. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν άρον - άρον στο Ζηρό και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Εάν ξεκινάει το έργο ο εργολάβος θα έπρεπε να ήταν μεσα (είναι?), εάν δεν ξεκινάει έπρεπε να γίνουν εργασίες επαναφοράς του χώρου στην προηγούμενη κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Πάει το δένδρο αγαπητέ μου, κάηκε μαζί με το δάσος. Τα παιδιά μας κάνουν μάθημα στον Ζηρό! Αυτό και να είναι σχεδιασμός Νομαρχιακής τότε, Περιφερειακής τότε και τώρα και Τοπικής τρομάρας μας ΑΥΤΟ Διοίκησης.

Ανώνυμος είπε...

«.....Ο Μιχάλης έχει δίκιο στην πρόταση για εξεύρεση άλλου χώρου. Εξ άλλου, υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις τις οποίες ο Δήμος έχει παραχωρήσει δωρεάν σε συμπολίτες μας (έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο)......

Εμεσες προτάσεις σαν την προηγούμενη είναι φωτοβολίδες, για να μη πω τίποτε άλλο. Υπενθυμίζω ότι το 1ο Δημοτικό είναι στη νέα Φιλιππιάδα, χιλιόμετρα μακρυά από την Παλιά.»


Μέσα σε ένα ταπεινό οικοπεδάκι μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι άσκησαν την εξουσία, ποιοι την ασκούν και ποιοι θα έπρεπε να την ελέγχουν.
Άρα, δεν είναι άσχετο το θέμα, ίσα ίσα που μας εξηγεί με τον πιο εύλογο τρόπο γιατί δεν προχωρά το σχολείο, γιατί έστειλαν τα παιδάκια σε έναν επικίνδυνο χώρο (φίδια, σκυλιά κτλ), γιατί βρωμάνε τα λύματα, γιατί διπλασιάζονται τα τέλη ύδρευσης και οι δημοτικοί φόροι και άλλα πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο, πάλι, και αυτό που είδα σήμερα!
Ήρθε στη μητέρα μου ο λογαριασμός του νερού:
Εκατόν πέντε (105) ευρώ! Τα σαράντα από αυτά ήταν για τα «τέλη αποχέτευσης».
Φαίνεται πώς στο Δήμο έβαλαν σκοπό, όποιος γέρος την σκαπούλαρε από τα μνημονιακά χαράτσια, να τον ξαποστείλουν μια ώρα νωρίτερα με τους δημοτικούς λογαριασμούς.
Πώς θα πληρώσει κάποιος με 380 ευρώ σύνταξη, 105 ευρώ μόνο για το νερό;
Βέβαια, και η μητέρα μου εγκλημάτησε! Τόλμησε να συνδεθεί με το βιολογικό (και να το δηλώσει στο Δήμο πληρώνοντας 600 ευρώ) και να έχει 20 γλάστρες με λουλούδια στην αυλή της χωρίς να έχει άλλη παροχή νερού (πριν το ρολόι του Δήμου).
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και λοιποί σύμβουλοι (οικονομικοί και μη), όσο και να μας πιέσετε δεν θα γίνουμε απατεώνες για χάρη σας.

Ανώνυμος είπε...

Κατάρα έχει αυτός ο τόπος, κάθε ντενεκές να πειραματίζεται στις πλάτες μας. Ας το παραδεχτούμε ο Μ.Κατραχούρας έχει δίκιο με το δημοτικό σχολείο στην Παλαιά Φιλιππιάδα. Εκεί που είχαμε μια δουλια να γκρεμΊσουμε τη Λαϊκή του Β.Βέργου, τώρα θα έχουμε δυο και κάποια στιγμή, ένας επόμενος δήμαρχος θα χρειαστεί να τα γκρεμίσει και τα δυό. Αρκεί να το λέει η περδικούλα των συμβούλων και να είναι αποφασισμένος ο ίδιος. Ψέματα;

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά χαίρομαι τα παιδιά της αγοράς (Νέας Φιλιππιάδας) που απέκτησαν μετά από πολλά χρόνια χώρο παιχνιδιού (πλατεία στο κέντρο υγείας) γιατί στην μικρή παιδική χαρά του Δημαρχείου ασφυκτιούσαν. Οι παλιότεροι θα θυμούνται οτι ο χώρος αντάμωσης των παιδιών ήταν το τζαμί (οικοκυρικη) που μετά έγινε τέννις, για να καταλήξει σε Δημαρχείο. Μας πήρε κάτι δεκαετίες αλλά τελικά κάτι έγινε. Στην Παλιά όμως η ταλαιπωρία τώρα αρχίζει. Το κουτσέκι ήταν από παλιά μέχρι σήμερα τόπος συγκέντρωσης των παιδιών. Δεν ήταν απλά ένα σχολείο αλλά ο μοναδικός χώρος παιχνιδιού, συναναστροφής και κοινωνικοποίησης των παιδιών της παλιάς. Όντως το κουτσέκι η παιδική χαρά και ό χώρος της εκκλησίας ήταν ο "μικρόκοσμος" των παιδών και μαζί με τις γούβες που είναι ο "προς εξερεύνηση" νέος κόσμος συνέθεταν την εξωσχολική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Όλοι οι παλιοφιλιππιαδιώτες το γνωρίζουν αυτό, γιατι όλοι κάπως έτσι μεγάλωσαν, γενιές και γενιες τώρα. Ειδικά τα αγόρια είχαν το δικό τους "μαρακανά" μέχρι τώρα, παιρνώντας ατέλειωτες ώρες παίζοντας μπάλα στην αυλή. Συνεπώς διακρίνω μια δόση αλήθειας στους ισχυρισμούς του πρώην δημάρχου.
Απο την άλλη όμως μεριά οι αναγκες για αίθουσες στη σχολική μονάδα του β' δημοτικού αυξήθηκαν. Τα 2 κοντέινερ που τοποθετήθηκαν δεν έλυσαν τα πρόβλημα, οι τουαλέτες και το λεβητοστάσιο που προστέθηκε είναι ένα χάλι μαύρο και φυσικά λείπουν και άλλοι ζωτικοί χώροι (εκδηλώσεων, γραφείο διδασκάλων, πρακτικης και πειραμάτων, Η/Υ κλπ). Η αυλή του σχολείου, παρά τις φιλότιμες πλήν όμως ανεπιτυχείς παρεμβάσεις, περισσότερο θύμιζε λίμνη τις βρόχινες μέρες παρά αυλή.Βέβαια οι χώροι, όταν δημιουργήθηκε το σχολείο αρκούσαν για τοτε, γιατί ως 3θέσιο οι αίθουσες φιλοξενούσαν 2 τάξεις μαζί, επειδή ήταν ευρύχωρες και οι ανάγκες της εκπαίδευσης ήταν περιορισμένες κατά κάποιον τρόπο. Τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σήμερα λοιπόν ήρθε να λύσει η καθ' ύψος και επέκταση του σχολείου με χρήματα του ΕΣΠΑ. Σαφώς και δόθηκε σκληρός αγώνας και επιμονή δεκαετιών, από εκπαιδευτικούς και γονείς για να λυθει το εκπαιδευτικό κτιριακό πρόβλημα και όλα δείχνουν οτι βρισκόμαστε στην αρχη του τέλους. Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και άρχισε η αποξήλωση της στέγης και του λοιπού εξοπλισμού.
Υπάρχουν όμως κάποια κενά σημεία και ερωτήματα τα οποία βρίσκονται στο μυαλό κάθε παλιοφιλιππιαδιωτη αλλά κανείς δεν τολμά να εξωτερικεύσει για να μη θεωρηθεί "αντίπαλος" της προόδου:
1. Έχει ληφθεί υπόψη η ευρύτερη συνεισφορά του χώρου στην ανατροφή και κοινωνικοποίηση των παιδιών? Δηλαδή θα παραμεινει αρκετός ελεύθερος χώρος για το παιχνίδι των παιδιών τις εξωσχολικές ώρες και ειδικά χώρος για άθληση?
2. Θα συνεχίζει ο αύλιος χώρος να είναι χώρος παινιδιού και άθλησης τις εξωσχολικές ώρες, όπως συνέβαινε γενιές και γενιες μέχρι σήμερα?
3. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα εναρμονίζονται με την γενική εικονα της παλιάς ή θα είναι ενα παράταιρο κτίριο στη μέση του οικισμού? (σ.σ. είδε κανείς το σχέδιο?)
4. Θα παραδωθεί το έργο έγκαιρα ή θα υπάρξουν "τεχνικές-γραφειοκρατικές" δυσκαμψίες?

Ευχή όλων είναι να γίνουν τα πράγματα σωστά και έγκαιρα. Δηλαδή να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις. Χώρος υπάρχει αρκετός, αλλά δεν είναι μονοδιάστατος.

Ανώνυμος είπε...

ερωτηματα προς πολιτες και οχι προς ΛΑΜΟΓΙΑ.Ποσοι εχουν συνδεθει με το βιολογικο; Ποσοι πληρωσαν στο δημο;Ποσοι συνδεθηκαν μονοι τους χωρις να το ξερει κανενας και δεν πληρωνουν;
οΔημαρχος ειπε ενα-δυο σπιτακια δεν συνθεθηκαν ΤΩΡΑ ΑΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ 15-20 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ σπιτακια
καλα κανει και μας δουλευει.τα κοροιδα πληρωνουν...

Ανώνυμος είπε...

Διβαζω το μυθιστορημα του Στιβ Γουατσον ''ΑΜΝΗΣΙΑ''.Καπου αναφερει :Τα μικροπραγματα της ζωης μου.Ισως για τετοια μικροπραγματα γραφω στο ημερολογιο μου,γι αυτους τους μικρους γαντζους στους οποιους κραμαμε ολη μας τη ζωη.