Ζωντανή σύνδεση με φωλιά στην Φιλιππιάδα

...παλιές φωτογραφίες στο τέλος κάτω-κάτω...

"ZBUTSAM"...


Ενας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας  Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα  σ΄ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο  καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα.
 Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και  ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί.
 Ύστερα κάθισαν σ' έναν κύκλο, για να φάνε τα φρούτα.
 Όταν ρώτησε τα παιδιά, γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα  μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν ...
 "UBUNTU" που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, αν έστω  ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» Η λέξη "UBUNTU" στη γλώσσα τους 
 σημαίνει «Υπάρχω, γιατί  υπάρχουμε»
 Έγινε λοιπόν το αντίστοιχο παίγνιο και σε ένα Γυμνάσιο χώρας-μέλους  της Ευρωζώνης, με τη διαφορά ότι το καλάθι δίπλα στο δένδρο περιείχε  ένα γυαλιστερό iPod, ένα iPad και ένα iPhone, πάλι με την εξήγηση ότι  ο πρώτος τα παίρνει όλα.
 Όταν λοιπόν δόθηκε το σινιάλο για να τρέξουν, έπεσαν 
 αγκωνιές,τρικλοποδιές, μπουνιές και τελικά το πιο μεγαλόσωμο παιδάκι  έφτασε πρώτο και πήρε και τα τρία gadgets. Ύστερα, μερικά παιδάκια  κάθισαν γύρω από τον μεγαλόσωμο συμμαθητή τους και τον παρακολουθούσαν 
 να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά καλούδια με θαυμασμό, κάποια άλλα είχαν  περικυκλώσει τον ανθρωπολόγο και διαμαρτύρονταν για τους άδικους  κανόνες του παιγνίου, απειλώντας τον ότι θα τον καταγγείλουν στο  Διευθυντή του Σχολείου και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ κάποια 
 άλλα δέχθηκαν μοιρολατρικά την τύχη τους, ψελλίζοντας ότι το όλο  παίγνιο ήταν στημένο.
 Όταν ο ανθρωπολόγος συνήλθε και επέβαλε τη δέουσα τάξη, πλησίασε το  παιδάκι που νίκησε και το ρώτησε γιατί κράτησε και τα τρία gadgets,  αντί να σκεφτεί να κρατήσει το ένα και να μοιράσει τα υπόλοιπα σε δυο  φίλους του. Εκείνο, του απάντησε μονολεκτικά:
 "ZBUTSAM"
 Η λέξη 'ZBUTSAM' στη γλώσσα της εν λόγω χώρας/φυλής ερμηνεύεται ως  "υπάρχω, για να ζω σε βάρος των υπολοίπων, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων  και το βρίσκω απολύτως φυσικό".


 Το σχολείο του πειράματος ήταν το 2ο Γυμνάσιο/Λύκειο Ελασσόνας και η  χώρα του σχολείου, η Ελλάδα, που έχει ήδη επίσημα χρεωκοπήσει από τις  19.05.2010. Πνευματικά δε, έχει χρεωκοπήσει πολλά πολλά χρόνια πριν.

(αναρτήθηκε απο ROMANOS)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

''Η μοιρα της Συγχρονης Ελλαδας''Κ.ΑΞΕΛΟΣ
Αναζητωντας μια διεξοδο στρεφουμε το βλεμμα μας στην απεραντη θαλασσα,στην ανειπωτη ομορφια αυτου του τοπου.Και η θαλασσα γινεται μια ταραγμενη θαλασσα ..
Η συγχρονη Ελλαδα ακολουθει το δρομο της βιαια ,χωρις σχεδιο.Κινησε να βρει τη νεα της ταυτοτητα επηρεασμενη απο το τι επιθυμει η Δυση.
Η μοιρα της Συγχρονης Ελλαδας ειναι συνυφασμενη και με τον αποκλεισμο της επαρχιας.Ο,τι ειναι επαρχιακο ειναι υποδεεστερο.Η επαρχια εχει αποδυναμωθει εντελωςΚαθε κεντρο σκεψης εχει νεκρωσει,με ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ Ή ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι θα λεγατε σε εναν εφηβο;Να κρατησει οσο γινεται εναν παλμο και στη λεγομενη ωριμη ηλικια

Ποια ειναι η μεγαλυτερη χαρα για σας;Οι συναντησεις -στιγμιαιες ή καιριες με εκφανσεις της φυσης,η δυναμη του ερωτα και της φιλιας που περιεχει τον ερωτα,οι σκεψεις που ερχονται σε μας.

Υπαρχει σημερα κριση;Κριση πολιτισμου,κριση στον ψυχισμο των ανθρωπων,η οποια εκδηλωνεται σ'ολοκληρο τον κοσμο