Ζωντανή σύνδεση με φωλιά στην Φιλιππιάδα

...παλιές φωτογραφίες στο τέλος κάτω-κάτω...

Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Ιουνίου 2013 στις 9:30 πρωίΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: « Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες»
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, 9:30 π.μ. και είναι ανοιχτή για το κοινό. Η Ημερίδα αποσκοπεί στην αποτύπωση των συνθηκών που επικρατούσαν στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα πριν τη δημιουργία των παιδοπόλεων, οι οποίες δημιούργησαν την ανάγκη ίδρυσής τους. Αποσκοπεί επίσης στην αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών στην Παιδόπολη Ζηρού, των σχέσεών τους με το προσωπικό και τους δασκάλους καθώς και την πορεία των παιδιών της παιδόπολης μετά την έξοδο τους από αυτή.
Ακόμα, θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση 53 παιδοπόλεων στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και τη μετεμφυλιακή εξέλιξη τους σε κέντρα νεότητας στην ύπαιθρο.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προφορικές μαρτυρίες παιδοπολιτών και πρώην υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού οι οποίοι θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και τη ζωή τους στην παιδόπολη.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κα Νάστου Μ., Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας, θα παρουσιάσει τις δράσεις, τη λειτουργία και τις προοπτικές του ΚΠΕ Φιλιππιάδας το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Παιδόπολης.
Η κα Βαν Μπουσχότεν, Αναπληρ. Καθηγήτρια Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας θα παρουσιάσει «Το Ιστορικό Πλαίσιο της Εποχής» το οποίο στηρίζεται σε έρευνα που η ίδια πραγματοποίησε και αφορά ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση των παιδοπόλεων στην Ελλάδα, την οργάνωση τους, το ημερήσιο πρόγραμμα, την εκπαίδευση και φροντίδα των τροφίμων καθώς και το ιδεολογικό πλαίσιο του Ιδρύματος.
Στη συνέχεια, ο κος Σάνδρης, ιστορικός μελετητής των παιδοπόλεων της Ελλάδας και της παιδόπολης Ζηρού, θα μιλήσει για τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή τους, τις σχέσεις των παιδιών με τους δασκάλους τους και τους εργαζομένους καθώς και την εκτίμηση των πρώην τροφίμων για τη συμβολή της παιδόπολης  στην προσωπική και κοινωνική ζωή τους. Μετά το διάλειμμα, ο κος Ντάκουλας, Αναπλ. Υπεύθυνος ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα μιλήσει για την «Ανεύρεση του αρχείου της παιδόπολης  Ζηρού» και ο κος Σκλαβενίτης, Προϊστάμενος ΓΑΚ- Αρχείου Πρέβεζας, θα παρουσιάσει «Το αρχείο της Παιδόπολης Ζηρού».
Η Ημερίδα θα συνεχιστεί με τις μαρτυρίες παιδοπολιτών, πρώην μαθητών και υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού και συγκεκριμένα των κυρίων Βαλερά Χαράλαμπο, Δήμου Κωσταντίνο, Βασδέκη Όμηρο, Πάζιο Γεώργιο, Γούση Χρήστο, Ντίμερη Λάζαρο, Ντούλα Γιώργο, Καλογήρου Τηλέμαχο και θα κλείσει με ξενάγηση στους χώρους από τον κο Τραγανό Κώστα, πρώην εργαζόμενο της Παιδόπολης Ζηρού.6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναζητήσεις υψηλού περιεχομένου (μπροστά σε ένα ποτήρι φραπόγαλα):

Αφού (ορισμένοι) έχουν τέντες στο μπαλκόνι...

Αφού οι τέντες είναι ομορφότερες σε ομορφιά από τις ομπρέλες...

Αφού στα δέντρα κάθονται σπουργίτια που κουτσουλάνε τις τέντες...

Αφού στην παραλία βάζουμε ομπρέλες (άσε που δεν πετάνε και σπουργίτια)...

Τι πρέπει να κάνουμε στην πλατεία;

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ:

ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΜΠΡΕΛΕΣ...

ΟΥΤΕ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ - ΟΥΤΕ ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΕΣ...

ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ...

ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΥΖΑΚΙ ΠΑΜΕ...

Εμείς εδώ, όπως πάντα, τα κάνουμε όλα λάθος...

ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΣΑΝΤΗΡΙΑ ΒΑΖΟΥΜΕ...

Κόψτε τα δένδρα, τώρα που πήραμε φόρα...

Μπορεί να ξυπνήσουμε...

Ανώνυμος είπε...

ακομη κι αν υπηρχε τροπος να "κοπουν" με καποιον τροπο τα δενδρα, να εξαφανιστουν και να ξαναεμφανιστουν μετα,
εχει τοοοοοσα κουτορνιθια που θα πιστευαν οτι "ετσι επρεπε να γινει-αυτο που εγινε ηταν το σωστο, για το καλο του τοπου".
αλλα κι ο αινσταιν να ερθει εδω και να τους κανει κατι σαν το πειραμα της φιλαδελφειας δεεεεν ....
ποτέ ομως,
ποτέ των ποτών!

Ανώνυμος είπε...

ποιος θα πληρωσει τα πιο πολλα στις επομενες εκλογες?

filoiko είπε...

Λοιπόν...

Την Κυριακή πλατεία γιοκ από το πρωί εως το απόγευμα.
Θα μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα οι μαγαζάτορες και θα είναι όλα κλειστά.

Συνεργείο από τον Δήμο
θα ραντίσει τις τέντες...

Ανώνυμος είπε...

http://e-pcmag.gr/news/apple-facebook-google-kai-microsoft-moirazontai-ta-dedomena-mas-me-kubernitikes-upiresies

Ανώνυμος είπε...

Άκουσον άκουσον σήμερα στην κεντρική πλατεία κατόπιν συνεννοήσεις με άνθρωπο απο το δημαρχείο τα μαγαζιά θα περεμεναν κλειστά για να ραντηστουνε τα πλατάνια.όμως πανεξηπνος μαγαζατορας-βλάκας άνοιξε απο το πρωι κοροιδευοντας κιόλας τον κόσμο ότι είναι οικολογικα,παίζοντας με την υγεία του κοσμου,ντροπή του.