ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Δυο μέρες μόνο…..

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου –Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013.
Και αυτό το διήμερο, όπως κάθε χρόνο, «βρίσκομαι» στη Φιλιππιάδα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπου κι αν είμαι, όπως κι αν είμαι, αυτό το διήμερο «γυρίζω» πίσω.

Περπατάω στους δρόμους της, μπαίνω στα σημαιοστολισμένα μαγαζιά της, χαιρετάω τους παλιούς μου γείτονες -κάθε χρόνο βρίσκω και λιγότερους- δέχομαι τα κεράσματα στα πεντακάθαρα και φροντισμένα σπίτια γνωστών, μυρίζω παντού στην ατμόσφαιρα το βασιλικό-του Σταυρού, βλέπεις, σήμερα-και μετά, φοράω τα καλά μου και κατά τις 7.30 με 8 το βράδυ πάω στην εκκλησία για τον γιορτινό εσπερινό.
Στη διαδρομή βλέπω –όπως πάντα τέτοια μέρα- όλους τους δρόμους φωτισμένους, τα δρομάκια ασπρισμένα και τις πλατείες έτοιμες να
δεχτούν κόσμο! Τα μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό κάθε είδους στέλνουν ήδη παντού τις μυρωδιές τους, τραγούδια ακούγονται –παραδοσιακά περισσότερο - και σε κάθε μου βήμα συναντώ γνωστά και άγνωστα χαρούμενα πρόσωπα!

Φτάνω στην εκκλησία, στον Άγιο Βησσαρίωνα. Στέκει εκεί, εντυπωσιακός με το υπέροχο καμπαναριό του, γλυκός, φιλόξενος, πεντακάθαρος, στολισμένος με τις δύο μεγάλες σημαίες του στην είσοδο και τα πολύχρωμα σημαιάκια γύρω του και, φυσικά, γεμάτος κόσμο! Κόσμο πολύ, μέσα στην εκκλησία και έξω στην αυλή, κόσμο από τη Φιλιππιάδα και από τις γύρω περιοχές, που ήρθαν να ανάψουν ένα κερί στον θαυματουργό μας Άγιο. Στον πολιούχο μας, που η Φιλιππιάδα Τού χρωστάει τη σωτηρία της από την πανώλη και άρα την ύπαρξή της.
Η αγαπημένη μελωδική φωνή του παπα-Λευτέρη γεμίζει το χώρο, μέσα και έξω από την εκκλησία, μέσα και έξω από τις καρδιές μας. Ανάβω κερί, προσκυνάω τον Άγιο Βησσαρίωνα συγκινημένη που «είμαι»ξανά εδώ, Τον παρακαλώ να μας προστατεύσει και αυτή τη χρονιά…

Ξημερώνει 15 Σεπτεμβρίου! Γιορτή παντού! Αργία! Του Αγίου Βησσαρίωνα!
Πηγαίνω στην εκκλησία πάλι το πρωί. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα από πολύ νωρίς! Αμέτρητοι άνθρωποι  ακουμπούν στην εικόνα Του το κερί τους μαζί με τους φόβους, τις ελπίδες, τις ικεσίες, τον πόνο τους….Και κατά τις 10.30 αρχίζει η λιτανεία της εικόνας στην πόλη. Η μουσική προπορεύεται, ακολουθούν εξαπτέρυγα, σταυροί, εικόνες…Και μετά η μεγάλη εικόνα του Αγίου στολισμένη με λουλούδια! Πίσω της ο Δεσπότης μας, πολλοί ιερείς «δικοί μας»,αλλά και των γύρω περιοχών, ιεροψάλτες… Ακολουθούν οι μαθητές όλων των σχολείων με το γνωστό αργόσυρτο βήμα της λιτανείας και πιο πίσω πλήθος κόσμου! Κατά διαστήματα η πομπή σταματά, όλοι ησυχάζουν και οι ψαλμωδίες ακούγονται πιο καθαρά. Αυτό γίνεται αρκετές φορές, σε διάφορα σημεία της Φιλιππιάδας. Είναι ευλογία για την πόλη, τη διασχίζει ο Άγιός της και της χαρίζει προστασία!

Και όταν η λιτανεία τελειώνει και η εικόνα επιστρέφει στο ναό, τότε οι πλατείες γεμίζουν!
Παρέες γελαστές και χαρούμενες, μιλάνε, πίνουν, τρώνε, τραγουδάνε, φωτογραφίζονται…Είναι η μέρα τους σήμερα, η μέρα όλων μας, η μέρα που ξεχνάμε τα προβλήματα κι αφήνουμε λίγο χώρο στη χαρά!

Κάθε χρόνο λοιπόν αυτό το διήμερο της γιορτής και της χαράς εγώ είμαι «εκεί».
Και κάθε χρόνο ακούω τη φωνή του παπα-Λευτέρη το βράδυ του Σταυρού, όταν τελειώνει ο Μέγας Εσπερινός και οι περισσότεροι φεύγουν…του σκοτωμού για τα σουβλάκια που η μυρωδιά τους σπάει τη μύτη από νωρίς, να φωνάζει: «Κρατηθείτε αδελφοί! Είναι μεγάλη νηστεία σήμερα!»

Χρόνια πολλά σε όλους σας και ειδικά στους Βησσαρίωνες και τις Βησσαρίες!
Καλή αντάμωση του χρόνου, το ίδιο διήμερο!

                                           Γκέλυ Γεωργούλα                                    

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα τριανταφυλλα κοστιζαν 2 ευρω και τα πληρωσαν τα παιδια απο το χαρτζιλικι τους και καποια δεν πηγαν γιατι προτιμησαν να πιουν καφε ή να παρουν τυροπιτα

Ανώνυμος είπε...

Ο αγιος Βησσαριων να πρεσβέυει στον Κύριο και να σας χαριζει υγεία.

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ: ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ. ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ,...

filoiko είπε...

Κλειστή λοιπόν η Ιονία από σήμερα στην Καμπή.
Ο Δήμος Ζηρού εστω καθυστερήμένα με αυτό τον τρόπο αντιδρά στην απομάκρυνση των υπηρεσιών από την Φιλιππιάδα...

Ευκαιρία για τους περιπατητές όσο θα είναι κλειστός ο δρομος να πηγαίνουν για την βόλτα τους εκεί-και θαναι για κανά μήνα.

Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε να γίνει πεζόδρομος-να στρωθεί δηλαδή πλακάκι όπως στην Μπιζανίου-από την Καμπή μέχρι το στρατόπεδο;

Ανώνυμος είπε...

επιτελους εγινε κατι.
Η ΣΩΣΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΟ΄ΝΙΑ-ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ,
ΙΩΝΙ΄Α ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ. Τ.

Ανώνυμος είπε...

να μας φυλάει ο Αγιος Βησσαρίων απο τις νταλίκες που θα περνάνε τώρα μέσα και εξω απο την πόλη μας.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;
ή οταν τελειωσει η εταιρεια τα εργα δεν προκειται να ξαναδουμε αντιδραση;