ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Γιατί στη Φιλιππιάδα αγνοούνται κατά τέτοιο τρόπο οι ανάγκες των AMEA;

Κάθε πολίτης είναι από το Σύνταγμα ίσος με τους άλλους. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην αυτόνομη διαβίωση και διακίνησή του. Η προσβασιμότητα αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και κατοχυρώνεται τόσο από διατάξεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) όσο και από νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί στη χώρα μας. Το ερώτημα επομένως που τίθεται
είναι γιατί οι νόμοι αυτοί δεν τηρούνται; Γιατί στη Φιλιππιάδα μας, μια πόλη με σημαντική ιστορία που εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, αγνοούνται κατά τέτοιο τρόπο οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία;
Γιατί, ούτε ένα κατάστημα, καφετέρια, μπαρ, ταβέρνα, ούτε ένας χώρος συνεστίασης δεν έχει γίνει προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες; Και, τέλος, γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί ένα τόσο σημαντικό θέμα ενώ εκείνο θα έπρεπε να απαιτήσει από τους επιχειρηματίες να συμμορφωθούν με το νόμο; Είναι πολλοί οι άνθρωποι που σε κάποια στιγμή της ζωής τους, τους παρουσιάστηκε είτε μια ασθένεια, είτε κάποιο ατύχημα και βρέθηκαν να χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα. Μια τέτοια ξαφνική αλλαγή όμως στη ζωή ενός ανθρώπου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνοδεύεται και με κοινωνικές αλλαγές. Η ζωή των ανθρώπων αυτών δε σταματάει και δεν πρέπει να σταματάει εκεί.
Υποχρέωση ολόκληρης της κοινωνίας, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να δώσει τη δυνατότητα ώστε να μπορεί κάποιος να συνεχίσει τη ζωή του κανονικά. Να βγαίνει στα ίδια στέκια, να πηγαίνει βόλτες, να συναντιέται με τους παλιούς καλούς φίλους του και ούτω καθεξής. Ο βαθμός μιας αναπηρίας δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την πάθηση. Τις περισσότερες φορές ο βαθμός αναπηρίας πενταπλασιάζεται και δεκαπλασιάζεται από το ίδιο το περιβάλλον και την ανεπάρκειά του.
Για να το πω με απλά λόγια, αν κάποιος που έχει μυωπία είναι πολίτης μιας κοινωνίας που δεν του παρέχει φακούς, τότε αυτός ο πολίτης μέσα στην κοινωνία αυτή θεωρείται άτομο με αναπηρία. Σαφώς λοιπόν μεγαλύτερη ευθύνη έχει η ίδια η κοινωνία παρά η μυωπία του για την αναπηρία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους ανάπηρους της Φιλιππιάδας. Το κόστος μιας ράμπας είναι μηδαμινό. Η αλλαγή όμως που θα επιφέρει η ράμπα αυτή τόσο στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων με αναπηρία όσο και στο γενικότερο πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής είναι τεράστια! Στην τελική, ποιος λογικός επιχειρηματίας δε θέλει πελάτες στο μαγαζί του; Γιατί όταν θα έχει πρόσβαση σε ένα κατάστημα ο άνθρωπος με αναπηρία θα τον ακολουθήσει εκεί και η παρέα του, οι φίλοι του, οι συγγενείς του.
Ποιος πραγματικά έξυπνος επιχειρηματίας δε θα ήθελε όλη αυτή την πελατεία στο χώρο του; Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ επίσης και στην τραγική έλλειψη αναπηρικών πάρκινγκ στη Φιλιππιάδα. Η απουσία τέτοιων πάρκινγκ γίνεται καθημερινά αισθητή καθώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρίες. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο μιας κοινωνίας διακρίνεται πάντα από τη στάση που δείχνει αυτή η κοινωνία απέναντι στα εμποδιζόμενα άτομα.
Εμείς, τι επίπεδο επιλέγουμε για την πόλη μας;
Πάνος Καραγιώργος
αναδημοσίευση από www.myfilippiada.gr

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα καφε της πλατειας εχουν ΄΄παρει΄΄ αδειες στις οποιες αναφερεται οτι εχουν προσβαση στους χωρους τους, αμεα.

οταν ξαναπατε απλα κοιταξτε το κλασικο σκαλι,
που εσεις διαβαινετε χωρις ουτε καν να το δειτε -απο συνηθεια, το ΄΄μαθατε΄΄ αλλωστε-
και σκεφτειτε πως το βλεπει ο καθε παναγιωτης.

υπερηφανευονται ακομη πως η ΄΄αδεια΄΄ τους κοστισε τοοσο παραπανω
ή αργησαν να ανοιξουν μονο και μονο γι αυτο το λογο,

ασχετα αν εχουν τις τουαλετες στο
υπογειο ή στο παταρι...)

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΣΑΑΑΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ( πολη να την πεις) ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΔΙΠΛΑΝΗ ΑΡΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!!!!!!!!

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

ΚΡΙΜΑ ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΑΡΙ Η ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΕΙ-ΚΑΠΟΥΤ;
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΤΙΣ ΔΙΝΕΙ Η Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 3ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΄΄ΣΤΕΛΙΟΥ΄΄ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΄΄ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΤΕΛΙΟ΄΄.ΖΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ.ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΛΥΠΗΣΗ,ΑΛΛΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΜΠΟΔΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΛΟΜΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΣΤΗΔΕΣ, ΚΑΘΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΚΙ ΕΝΑΣ. ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΣΑΝ ΙΔΑΝΙΚΑ,
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΟΥ,
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΗΧΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΧΑΜΗΛΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ.
ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ
ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΤΙ ΑΦΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ.

ΟΠΟΤΕ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ:
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΩ ΚΑΙ ΓΩ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ;

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ.

ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΑΝ ΟΧΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΝΩ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟ-ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.

filoiko είπε...

Πολυτέλεια για την Φιλιππιάδα να φροντίσει για τους ΑΜΕΑ.

Ας πάει κάποιος απ όλους μας σε μια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβούλιου και να τολμήσει να πει κάτι για το θέμα.

ΤΟ ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΘΑ ΤΟΝ ΧΛΕΥΆΣΟΥΝ.

Είναι τακτική τους-η ανοχή μας το επέτρεψε-και τον μεν και τον δεν να λένε και να κάνουν κατα το δοκούν.

filoiko είπε...

Κάποιος από τη Παλιά Φιλιππιάδα παίρνει μούστο ΜΑς ΕΊΠΕ από Πελοπόννησο και
φτειάχνει κρασί κόκκινο.

Μας έφερε σήμερα ένα μπουκάλι.
Ετυχε ναμαστε παρέα κάπου στην πλατεία μεσημεριάτικα Δεκέμβρης 2013.

Συνιθισμένοι με ετικέττα στα επώνυμα μπουκάλια-ονομασία προέλευσης- είμασταν επιφυλακτικοί οπότε αυστηροί στην κρίση μας για τον συμπατριωτη μας οινοπαραγωγό.

-Μήπως βάζει κάτι για το χρώμα;
-Μήπως....;
-Μήπως....;

Μετά το δεύτερο ποτήρι και νηστικοί-μεζές στραγάλια-είχε αρχίσει να θολώνει το μάτι και η κρίση μας...

Και εις άλλα με υγέια




Ανώνυμος είπε...

υπαρχουν ακομα καφετζηδες που φερνουν στραγαλια για μεζε;
...σαν τον Αυστραλο! Τ.