ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Ενεργός πολίτης για το περιβάλλον και την κοινωνία: Δράσεις και πρακτικές


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας,  στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», διοργανώνει,  στις 14, 15, 16 Φεβρουαρίου 2014, στις εγκαταστάσεις του, στην Λίμνη Ζηρού, τριήμερο Σεμινάριο – Εργαστήριο, Β΄ επιπέδου, για εκπαιδευτικούς με εμπειρία στην εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με θέμα:
«Ενεργός πολίτης για το περιβάλλον και την κοινωνία: Δράσεις και πρακτικές»
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε  εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας και Κέρκυρας και θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στις 16:30 .
 Την πρώτη μέρα του Σεμιναρίου, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, η κα Νάστου Μαριάννα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα παρουσιάσει τουςστόχους και τη φιλοσοφία του Σεμιναρίου και στη συνέχεια  ο κος Αδαμόπουλος Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών Επιστημών Βορείου Ελλάδας,  θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο: «Η συμβολή της εκπαίδευσης στην οικοδόμηση της συνείδησης του ενεργού πολίτη».Θα συνεχίσει η κα Νάστου Μαριάννα με εισήγηση με θέμα: «Αξίες και εκπαιδευτικές πρακτικές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά ενεργού πολίτη» και στην συνέχεια ο κος Σακκάς Κώστας, Πρόεδρος Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, θα κάνει εισήγηση με θέμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον».
            Μετά το διάλλειμα η κα Σβορώνου Ελένη, Υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF θα εισηγηθεί το θέμα: «Καλύτερη ζωή: Ζω οικονομικά, οικολογικά και συμμετοχικά» και στην  συνέχεια  ο κος Μπρέχας Λουκάς, εκπρόσωπος Δικτύου
Κάππα , θα αναπτύξει το θέμα: «Η ανθεκτικότητα των συνεταιρισμών στην κρίση. Η ανάγκη προώθησης της συνεταιριστικής εκπαίδευσης στα σχολεία-Προτάσεις εφαρμογής». Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα κλείσει με την εισήγηση του κου Ντερμάρη Βασίλη, εκπρόσωπου Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας με θεμα: «Περιβαλλοντικά ενεργός πολίτης»
 Το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου,  το πρωί θα πραγματοποιηθούν  εισηγήσεις από την  Υπεύθυνη του ΚΠΕ Φιλιππιάδας, κα Νάστου Μαριάννα,με θέμα «Τα Προγράμματα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας», την κα Πλακονούρη Διονυσία,  Δ/ντρια Δημ. Σχ. Βέργας Καλαμάτας, πρόεδρο ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου με θέμα:  Παρουσίαση της περιβαλλοντικής δράσης της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου: "Σχολεία με κήπο" ( μια περιήγηση στους κήπους 60 σχολείων και στους ... θησαυρούς τους),  τον κο Κανταρτζή Αλέξανδρο, Καθηγητή αρχιτεκτονικής τοπίου, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με θέμα:«Ενεργός πολίτης στο άμεσο περιβάλλον μου: Διαμορφώνω την αυλή του σχολείου μου». Το πρωινό μέρος του Σεμιναρίου θα συνεχιστεί με τις κυρίες Πλακονούρη Διονυσία και Καραβά Λελούδα, Υπεύθυνες του Δικτύου Σχολεία με κήπο που θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο με θέμα:«Μυθοπλασίες στον κήπο των σκιάχτρων»
 Θα ακολουθήσει εργαστήριο από τον κο Κανταρτζή Αλέξανδρο σε σχολικούς κήπους στην περιοχή της Άρτας.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα ξεκινήσει με εργαστήρια που θα πραγματοποιήσουν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ οι ακόλουθοι εισηγητές:Καραβίδα Μαρία, Νηπιαγωγός, Msc Επιστήμες της Αγωγής και Καδιγιαννόπουλος Γεώργιος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: με θέμα «Ο ενεργός πολίτης αντιμέτωπος με τα προβλήματα: πρωτοβουλίες και δράσεις» και  Σβορώνου Ελένη, Υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF, με θέμα: «Μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα/εκπαιδευτικές πρακτικές και δραστηριότητες».
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, η κα Χαριτοπούλου Μαρία, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα εισηγηθεί το θέμα: «Χωροθέτηση περιοχής Φιλιππιάδας και λίμνης Ζηρού», και ο κος Σκαμνέλος Χρήστος,  μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα: «Η Παιδόπολη Ζηρού, ιστορία-εγκαταστάσεις».   Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την κα Ευφροσύνη Ι.  Θεοδωροπούλου, Σχολική Σύμβουλος 6ης Εκπ/κής Περιφ. Π.Ε. Ιωαννίνων & Εθελόντρια-Συντονίστρια «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ» Παραρτήματος Ιωαννίνων Πανελλήνιου Σωματείου «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ», που θα κάνει εισήγηση με θέμα: «Σίτιση, Ανθρώπινη Υποστήριξη και Εκπαίδευση στον Εθελοντισμό με βάση τις Αρχές της Αλληλεγγύης» και την Κα Κωνσταντίνα Καστάνη, Σχολική Σύμβουλο 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Πρέβεζας & Εθελόντρια «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ» Παραρτήματος Ιωαννίνων που πραγματοποιήσει βιωματικό εργαστήριο με θέμα: Ο Εθελοντισμός πάει σχολείο…» , θα ακολουθήσει η κα Τοπολιάτη Μαρία,Νηπιαγωγός, με εισήγηση, με θέμα: «Καλές εκπαιδευτικές πρακτικές: Ενεργός πολίτης στο Νηπιαγωγείο του Δάσους» και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τον κο Μάνθο Νίκο, εκπρόσωπο ομάδας καλλιέργειας γης Παν/μιου Ιωαννίνων με θέμα: «Ενεργός Πολίτης: επιλέγω και καλλιεργώ»
Το Σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη παράλληλη δράση δεντροφύτευσης στην περιοχή Θεσπρωτικού, από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας  σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Πρέβεζας, το Δήμο Ζηρού και τον Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσπρωτικού.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ .ΟΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ(Π.Χ ΣΤΟ ΛΟΥΡΟ ,ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα ο προηγούμενος σχολιαστής αναφέρεται στη θέση πλατανάκια, εκεί όπου ζέχνει ο τόπος λόγω των αποπατημάτων και σκουπιδιών που αφήνουν οι ταξιδιώτες γειτονικής χώρας. Σε αυτό ευθύνεται και η παιδεία των ταξιδιωτών αλλά και η μή πρόβλεψη του Δήμου να τοποθετήσει τουαλέτα και πινακίδες και φυσικά να φροντίζει ανα τακτά χρονικά διαστήματα την καθαριότητα των κάδων(?).

filoiko είπε...

Οι πρωτοβουλίες του ΚΠΕ για θέματα περιβάλλοντος περα από κάθε αμφιβολία αξιέπαινες.

Αλλά ρε παιδιά φροντίστε να τοποθετηθούν κάποιοι κάδοι αποριμμάτων κατα μήκος του δρόμου παρόχθια της λίμνης Ζηρού που είναι δίπλα σας.

Ουτε ένας κάδος δεν υπάρχει.Γεμάτος ο τόπος σκουπίδια

Ξέρω είναι θέμα του Δήμου θα δικαιολογηθείτε.

Σιγα τώρα κάτι μας είπατε

Ανώνυμος είπε...

Πριν 4 περΊπου χρόνια εγινε περίφραξη στο ΖΗΡΟ.ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ για να βοσκήσουν τα προβατά του.Σε καταγγελία ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ κριμα τα πρόβατα!!! πρέπει να φάνε.!!

Ανώνυμος είπε...

το κπε κανει αυτα για τα οποια υπαρχουν "πηγες".
προφανως μιλτο δεν εχουν το δικαιωμα της "δικης τους προτασης".

Ανώνυμος είπε...

το κπε εχει και δικες του προτασεις.
τα προγράμματα ειναι πρωτοποριακά.Τα 2 τελευταία χρονια οι δραστηριοτητες
ειναι ΑΡΙΣΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

4.5ρ ο νεος σεισμος, τωρα μεσα στη βροχη κ το κρυο... τι να πεις...

Ανώνυμος είπε...

τα προβατα πρεπει να φανε για να ψηφισουν οι ανθρωποι
ή κ το αντιθετο,
οι ανθρωποι πρεπει να φανε για να ψηφισουν σαν προβατα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει κανένας χριστιανός για να σταματήσει αυτούς τους χασάπηδες που κλαδεύουν τα δέντρα της πόλης..
Τα ρείμαξαν !

Έλεος.....

Ανώνυμος είπε...

Εσυ γιατί δεν τους σταμάτησες; όλοι να διαμαρτύρεστε για τους άλλους μόνο ξέρετε...

Ανώνυμος είπε...

δε θαναι χριστιανός!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΠΤΕΙΝΩ ΣΤΟ ΚΠΕ ΖΗΡΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛ0ΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΖΗΡΟΥ.ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΑΠΑΡΑΜΥΛΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ .ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΔΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ,ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΠΕ ΖΗΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ,ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ,ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Δικιο εχει ο προηγουμενος σχολιαστης ,αφου το θεμα της κ.Σβορωνου υπαρχει αναλυτικα στο διαδικτυο.Γιατι να φαμε 3 μερες στο Ζηρο;

Ανώνυμος είπε...

Στο ΖΗΡΟ μιλάει μονο η κ.Σβορωνου;
Δεν σε υποχρέωσε κανενας να πας!!Πιθανόν να τα ξέρεις ΟΛΑ !!!ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ...

Ανώνυμος είπε...

Παντως πιστευω οτι ,μετα απο τοσα σεμιναρια που γινονται εκ μερους αυτου του κεντρου ,θα εχουμε μεγαλη ευαισθητοποιηση και επιτελους αλλαγη νοοτροπιας,που τοσο αναγκη εχουμε ολοι μας

filoiko είπε...

Προφανώς ειρωνικό το σχολιό σου και επομένως οι προθέσεις σου εχουν δόλο.

Για ψάξε λίγο πίσω,

πότε ξαναγιναν εκδηλώσεις στην περιοχή μας και απο ποιον
με τέτοια θέματα που έχουν αναδειχθεί και παρουσιάστηκαν απο το ΚΠΕ;

Και μάλιστα με ένα Δήμο που είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...

Βρέθηκα αρκετές φορές εκεί και είδα μαθητές, νέους από διάφορα σημεία της Ελλάδας να βλέπουν και να παρακολουθούν κύρια σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Εχω πειστεί πως το ΚΠΕ στο Ζηρό η δουλειά που κάνει προσφέρει.