ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία»

«Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία»
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, 07.00 μ. μ. στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας 
Υπό την αιγίδα του δήμου Ζηρού 

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 07.00 το απόγευμα παρουσιάζεται στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας, υπό την αιγίδα του δήμου Ζηρού, το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία». Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, με τον οποίο σφραγίστηκε το έγκλημα πολέμου των ναζί στρατιωτών εναντίον του Κομμένου το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943.
Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν ο Σύλλογος «Περί βιβλίου» Φιλιππιάδας και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για το βιβλίο και το θέμα των γερμανικών οφειλών θα μιλήσουν ο Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, και ο Χρήστος Αποστόλου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου «Περί βιβλίου». Κείμενα του βιβλίου θα αποδώσει η Μαρία Παπαδοπούλου. Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με μαρτυρίες επιζώντων του ολοκαυτώματος και του γάμου. 
Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Ιωάννα Παππά, πρόεδρος του Συλλόγου «Περί βιβλίου» Φιλιππιάδας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης και ο τοπικός σύμβουλος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 98ο Σύνταγμα Πεζικού της 1ης γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις που ανέλαβε την εκτέλεση του Κομμένου έδρευε στη Φιλιππιάδα, απ’ την οποία ξεκίνησαν οι 120 στρατιώτες του 12ου λόχου τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943 και φτάνοντας στο χωριό το μετέτρεψαν σε ολοκαύτωμα. Σφαγές και καταστροφές μικρότερης έκτασης προξένησαν οι Γερμανοί και σε αρκετά χωριά της περιοχής του σημερινού δήμου Ζηρού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

με αφορμη τις 2 τελευταιες φωτο:
οι πινακιδες δημαρχειο κ δου που
-ναι εχει λιγα χρονια που εγινε μοδα κι εδω-
καλυπονται με αυτοκολλητα απο τους τοπικους "χουλιγκανς" των αθηναϊκων ομαδων κ στο τελος δεν ξερεις που να πας, περα απο το να φορολογουνται οι μπαμπαδες σας,
τι αλλο κερδιζετε?

ειναι επανασταση αυτο βρε ζωα?