ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Με σκληρό αγώνα ήρθε και η καταξίωση…

Ο καραγκιοζοπαίχτης
Γιώργος Ηπειρώτης, κάνει
καλή δουλειά…
Από μικρό παιδί περνούσε την ώρα του με τις φιγούρες του Καραγκιόζη, τις οποίες προσπαθούσε να αναπαράγει και να δώσει το δικό του στυλ στον λαϊκό ήρωα, ο Γιώργος Ηπειρώτης απ’ την Φιλιππιάδα, που μετά από πολύ σκληρό αγώνα καταξιώθηκε και σήμερα μοιάζει περιζήτητος για την διοργάνωση εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη έχει δεχτεί και προτάσεις απ’ το εξωτερικό, για να κάνει την εμφάνισή του και να μεταλαμπαδεύσει στα ελληνόπουλα της διασποράς το μήνυμα του Καραγκιόζη.
«Τον Καραγκιόζη τον αγάπησα από μικρό παιδί και αφού κατάφερα την αγάπη μου αυτή, να την κάνω και επάγγελμα, είμαι πολύ καλά, είπε ο ίδιος στην «Γ».
Η τελευταία πρόταση, ως αναγνώριση της προσφοράς του, αλλά και της αξίας του στο χώρο, ήρθε απ’ την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας, όπου έναντι δελεαστικού συμβολαίου, τον καλούσε για ένα εξάμηνο στην μακρινή χώρα, για να κάνει τις δικές του παραστάσεις και να γίνει ο Καραγκιόζης, κτήμα και των ελληνόπουλων της Αυστραλίας, που κυριολεκτικά διψούν, να παρακολουθήσουν τέτοιες παραστάσεις και να ζήσουν την Ελλάδα, μέσα απ’ αυτή την μορφή τέχνης. Όμως είναι κι αυτό το αεροπλάνο, που δύσκολα μπαίνει μέσα ο Γιώργος Ηπειρώτης κι έτσι μια καλή πρόταση, δεν υλοποιείται και ο ίδιος χάνει σημαντικές ευκαιρίες…
Μένει όμως εδώ… Γεμάτος πάθος, να κάνει παραστάσεις Καραγκιόζη και να σκορπίσει χαρά και ουσιαστική διασκέδαση στους μικρούς και μεγάλους φίλους του λαϊκού ήρωα. «Ζω τις παραστάσεις και γίνομαι ένα με το θέμα της παράστασης», θα πει στην «Γ» ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, εξηγώντας πως ζει τα συναισθήματα των ηρών που παίζει και έτσι διαμορφώνεται και η δική του διάθεση.
Το σημαντικό για τον ίδιο, είναι πως πολλοί πολιτιστικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής, έχουν βάλει στα προγράμματα των εκδηλώσεών τους, τον Καραγκιόζη και έτσι οι προτάσεις που δέχεται και φυσικά υλοποιεί, είναι πάρα πολλές, για να φύγει απ’ αυτές, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους.

ipirotis-karagkiozis-00-d

«Η συνεργασία μου, με όλους τους συλλόγους είτε πολιτιστικών φορέων, είτε συλλόγων γονέων και κηδεμόνων είναι πολύ καλή», μας λέει και εξηγεί πως αν την τέχνη αυτή την υπηρετήσεις με σεβασμό στην παράδοση που φέρνει μαζί της, είναι σίγουρο πως η αναγνώριση δεν θ’ αργήσει να έρθει.
Ο ίδιος αποφεύγει να το λέει, αλλά απ’ την έρευνα που έκανε η «Γ» σε σχέση με την προσπάθεια του Γιώργου Ηπειρώτη, προκύπτει ότι ο ίδιος ως άνθρωπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και όπου έχει κληθεί να δώσει παράσταση για κοινωνικούς ή συλλογικούς σκοπούς, το κάνει χωρίς δεύτερη συζήτηση, μιας και πιστεύει πως το να υπηρετείς την τέχνη που αγάπησες, δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό θέμα.
Για τον λόγο αυτό, οι φίλοι του προχώρησαν και στην ίδρυση συλλόγου Καραγκιόζη, που με κάθε τρόπο, κι αυτός θα υπηρετήσει την γνήσια λαϊκή μας παράδοση.
του Κώστα Γκέτση http://www.gnomiartas.gr/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο.
Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν την προβολή.

Ανώνυμος είπε...

Να διοργανώσει μια παράσταση με τον Καραγκιόζη δήμαρχο Ζηρου και να τα πει έξω από τα δόντια να τους καλέσει όλους απερχόμενους και επερχόμενους νομίζω ότι θα κόψει πολλά εισιτήρια!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ημέρες Δόξης ξανάζησε το Ανώι το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Αχ και να μη τελείωνε ποτέ αυτή η νύχτα θεέ μου !
Τέτοιο τουφεκίδι και τόσο χορός λες δεν είχε προηγούμενο …
Και εκείνος ο Γρίβας ο ταλαίπωρος ποδοπατήθηκε ανελέητα πάνω από σαράντα – πενήντα φορές :
«Γρίβα μ σε θέλει ο Βασιλιάς … σήκω απάνω Γρίβα μου , να πας στο Βασιλιά»
Τίποτε ο Γρίβας , ακούνητος και ασυγκίνητος..
Παρότι έληξε τελείως άδοξα η νυχτερινή παράσταση , την επαύριο πάνω στον Αη Λιά πήραν την σκυτάλη για πρώτη φορά Ιέρειες. Πιο επίμονες, πιο ανένδοτες αυτές.
Βράχνιασε ο άτυχος τραγουδιστής αλλά αυτές εκεί , πάλι από την αρχή.:
«Γρίβα μ σε θέλει Βασιλιάς , Γρίβα μ σε θέλει ο Βασιλιάς» !!!
Που να ακούσει ο Γρίβας ο δόλιος , είχε εξαφανιστεί . Με το πρώτο βραδινό ΤΟΥΦΕΚΙΔΙ το είχε βάλει στα πόδια..!

Να είναι καλά οι άνθρωποι . Ξαναζωντανεύουν λαμπρές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας που μόνο πίκρες και δάκρυα είχε ποτίσει τον ελληνικό λαό !!
Όσο για το ΤΟΥΦΕΚΙΔΙ , δεν χάλασε και ο κόσμος , στα Ζουνιανά το ίδιο δεν γίνεται !

Ανώνυμος είπε...

Ε! Βέβαια τι Ανωι τι Ανωγεια όλοι είναι θερμοαιμοι.