ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Στον τόπο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

της Ρούλας Χρήστου  (ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥ 10 Απρ 2015)
Γιολδάσης προς Καλαντζή: καθυστερείς και πάρε την ευθύνη
Καλαντζής προς Γιολδάση: εγώ σχέδιο με τη μισή πόλη εκτός, δεν κάνω 

Πώς λέμε «στον τόπο τα βιολιά!» Ε, κάπως έτσι μπορεί κανείς να πει και για το περιβόητο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Φιλιππιάδας (Γ.Π.Σ). Παρατηρείται μια στασιμότητα που για τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση είναι ανησυχητική και την καταγγέλλει, για τον νυν δήμαρχο όμως Νίκο Καλαντζή έχει την έννοια της επανεξέτασης σοβαρών παραμέτρων του εγχειρήματος προκειμένου να καταστεί μοχλός ανάπτυξης και όχι τροχοπέδη.
Ο επικεφαλής της σημερινής αντιπολίτευσης ξεκίνησε το υπό εκπόνηση ΓΠΣ κι επί των ημερών του Ν. Καλαντζή υπογράφηκε η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών όρων. Μετά απ΄ αυτό ο κ. Γιολδάσης θεωρεί ώριμα τα πράγματα ώστε να περάσει το σχέδιο στη Β2 Φάση που είναι και η πιο ουσιαστική. Στο μεταξύ ο νέος δήμαρχος που δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του ΓΠΣ, μελετώντας τα στοιχεία από τη μελετήτρια, εντοπίζει κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν είναι διατεθειμένος να υπερβεί.
Η διάσταση απόψεων μεταξύ πρώην και νυν δημάρχου καθώς και η στασιμότητα του εγχειρήματος, αναδείχτηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού όταν ο κ. Γιολδάσης υπό μορφήν ερώτησης προ ημερήσιας διάταξης ζήτησε από τον κ. Καλαντζή να «τρέξει» την υπόθεση ΓΠΣ προς όφελος του τόπου που το έχει ανάγκη και προς αξιοποίηση της σχετικής χρηματοδότησης.
- «Η μελέτη έχει υπογραφεί. Πρέπει να πάει για ΦΕΚ. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο. Δείτε το λίγο. Καθυστερούμε χωρίς λόγο» ήταν η αρχική εκτίμηση του κ. Γιολδάση.
-«Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είμαι σε συζητήσεις και με το Δασαρχείο. Υπάρχει εμπλοκή εκεί. Λαμβάνει υπόψη φωτογραφίες από το 1948. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση. Επίσης διαφωνώ με τη μελετήτρια που θέλει να περάσουμε στη Β2 Φάση χωρίς Δ.Σ. Εγώ χωρίς παρουσίαση και απόφαση δημοτικού συμβουλίου δεν προχωράω. Μ΄αυτό το σχέδιο βγαίνει εκτός η μισή Φιλιππιάδα. Το Ελευθεροχώρι και όλη η περιοχή 20μέτρα πάνω απ΄την εθνική οδό. Αν πάμε στη Β2 Φάση δεν μπορούν να γίνουν μετά τροποποιήσεις. Θα κοιτάξουμε όλα αυτά και τότε θα προχωρήσουμε» ήταν η ενημέρωση του Δημάρχου
-«Με το σκεπτικό σου κι αν πάμε έτσι, το έργο θα χαθεί. Πάρε την ευθύνη της καθυστέρησης τότε. Το καταγγέλλω μάλιστα. (ότι καθυστερείς). Δεν μπορεί να γίνει συγκροτημένη πόλη ως τη Γέφυρα Καλογήρου η Φιλιππιάδα. Τι είναι αυτά που λέτε για εκτός σχεδίου; Με το Δασαρχείο δεν ξεμπλέκεις γρήγορα αν περιμένεις το Δασαρχείο» επανήλθε ο πρώην δήμαρχος
-«Εγώ ευθύνη για τη μισή Φιλιππιάδα εκτός σχεδίου δεν αναλαμβάνω. Ας πάρει κι έξι μήνες κι ένα χρόνο. Θα προχωρήσω στη Β2 μόνο με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και διαβούλευση κι όχι όπως θέλει η μελετήτρια!» έκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το διάλογο ο κ. Καλαντζής.
Ο κ. Γιολδάσης βέβαια δεν είχε αντίρρηση για τη συζήτηση στο Δ.Σ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συμμερίζεται τις αντιρρήσεις του κ. Καλαντζή επί του σχεδίου.
Ήταν μια μίνι συζήτηση εξόχως ενδιαφέρουσα για τη διάσταση απόψεων στα μείζονα ζητήματα του τόπου. Μεταξύ αυτών και για το ΓΠΣ. Η αντιπολίτευση εκλαμβάνει την υφιστάμενη κατάσταση ως αδικαιολόγητη και κατακριτέα καθυστέρηση. Η νέα αρχή του τόπου ως επαναξιολόγηση της μελέτης πριν να είναι αργά για τη διόρθωση λαθών.
Το βέβαιο είναι ότι ποτέ κανένα ΓΠΣ δεν έγινε σε μια και δυο θητείες δημάρχων και πως είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί συνεχή διαβούλευση, προσήλωση της δημοτικής αρχής και συγκερασμό προοπτικών και συμφερόντων. Αν είναι να κάνουμε ένα σχέδιο πόλης να είναι πραγματικό ΣΧΕΔΙΟ . Αλλά ούτε και να ακυρώνει ο κάθε επόμενος το όποιο ξεκίνημα του κάθε προηγούμενου. Η πόλη χρειάζεται και σχέδιο και ταυτότητα. Και πλέον όχι μόνο η πόλη. Η πόλη αποτελεί την καρδιά ενός ευρύτατου δήμου.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία που τα λέει η Ρούλα!

"Το ... ΓΠΣ ... είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί συνεχή διαβούλευση, προσήλωση της δημοτικής αρχής και συγκερασμό προοπτικών και συμφερόντων."

Στην παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) η μελετητική ομάδα διεξοδικά και αναλυτικά παρουσίασε τις παραμέτρους, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και τα ποσοτικά μεγέθη που συγκροτούν, δικαιολογούν και σε ένα βαθμό καθορίζουν τις επιλογές που γίνονται στη σύνταξη του ΓΠΣ.

Έτσι, για παράδειγμα, εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους εξαιρέθηκαν από την ένταξη κάποιες περιοχές: δεν δικαιολογείται (η ένταξη) από τη δημογραφική δυναμική, ήτοι η αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών είναι τέτοια που η έκταση της περιοχής του σχεδίου σε συνδυασμό με τους προτεινόμενους συντελεστές δόμησης επαρκεί για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες για τα προσεχή χρόνια.

Άρα λοιπόν, αν θέλουμε να εντάξουμε και αυτές τις περιοχές, τότε πρέπει να μειώσουμε (κι άλλο...) τους προτεινόμενους συντελεστές δόμησης στον πολεοδομικό ιστό της Νέας Φιλιππιάδας.
Αλλιώς το ΓΠΣ θα απορριφθεί, όταν θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ακριβώς έτσι.

Αυτό θέλουμε;

Επανέρχομαι στην (δανεική από τη Ρούλα) εισαγωγή: "Το ... ΓΠΣ ... είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί συνεχή διαβούλευση, προσήλωση της δημοτικής αρχής και συγκερασμό προοπτικών και συμφερόντων."

Οι προσδοκίες, η φυσιολογική ροή των πραγμάτων, ακόμη κι αυτή η κοινή και απλή-απλούστατη λογική, αυτά λένε.

Εδώ, σε μας, λειτουργούν έτσι τα πράγματα;

Ή μήπως τα γνωστά συμφέροντα των γνωστών ολίγων επικρατούν για άλλη μια φορά, εις βάρος των πολλών και της οργανωμένης ανάπτυξης της πόλης;

Μήπως μ' αυτόν τον εύσχημο τρόπο και το λογικοφανές επιχείρημα "μ΄αυτό το σχέδιο βγαίνει εκτός η μισή Φιλιππιάδα", ξεπληρώνονται προεκλογικά γραμμάτια;

Τι κρίμα!

Εύχομαι να μην είναι έτσι.

Εύχομαι να μην είναι κι αυτή άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Ανώνυμος είπε...

Εαν υπηρχε και εστο ενα εργο δε θα ασχολουνταν κανενας με τα χορτα κ τις λαμπες.οτι μας δεινουν τρωμε.

Ανώνυμος είπε...

-Καλώς τον.Ωραίο Ηπειρώτικο χιούμορ.Νά'σται καλα Μιλτιαδη,και Γ.Μ.Ειδικα κρυο από ψυγείο είναι όλα τα λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

-Κυριοι-κυριοι υπεύθυνοι του Κρατικού και Δημοτικού Φορέα.Τώρα που ανοιξε ο καιρός και δεν παίζει το σενάριο κρυολογήματος κάντε καμια βολτίτσα σε κανα δάσος.Υπάρχουν οι..γνωστοί αγνωστοι με ένα χιουσβάρνα και τα πήραν όλα σβάρνα!Οι παλαιοί γνωστοί και φίλοι,μήπως εχουν αδεια από την πρώην Δημ.Αρχή.Ε τοτε με το..μπαρδόν,θέλω και γω μια τετραετής αδεια μετα οδοιπορικόν!..

Ανώνυμος είπε...

Δημαρχε θελουμε νησιδα στη Σ.Γκικα!

Ανώνυμος είπε...

ΘΑΑΑΥΥΥΜΑΑΑ-ΘΑΑΑΥΥΥΜΑΑΑΑ!!!Μετα το Λάζαρο εχει αναστηθεί και η κουτσουπιά στο κουτσέκι;Αααα του 2012 είναι!Τώρα ειδα την ημερομηνία,ειπα και γω!Ωραία φωτο,ωραια ανθη,τα...κούτσουρα που νά'ναι,που χαλάσαν αυτή τη φωτό;