ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

2.«Γράψε για την Παλιά»

του Μιλτιάδη Δ.Κωστάκου
Είναι κάτι ψυχές, κάτι παιδιά, η γενιά των σαραντάρηδων εκεί στην έρμη την Παλιά καθώς τη λέμε, που ζουν με έναν καημό και ένα μεγάλο παράπονο. Να γινόταν να ξαναζωντάνευε η εποχή των πατεράδων και των παππούδων τους, που οι ίδιοι λόγω ηλικίας δεν πρόλαβαν να τη ζήσουν και να τη χορτάσουν.
Και τώρα αξεδίψαστοι και ονειροπαρμένοι αναθυμούνται νοσταλγικά εικόνες και περιστατικά από παλιά ακούσματα για κατορθώματα και μεγάλες στιγμές που γνώρισε ο τόπος τους.
Ήταν, λέει, παλιά ένας συγχωριανός τους τόσο χεροδύναμος, που μια φορά όρμηξε μπροστά να
σταματήσει με τα χέρια του ένα βαγονέτο που κυλούσε ακυβέρνητο χωρίς φρένο πάνω στις ράγες μέσα στη γαλαρία, όταν έκαναν τα έργα της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί και ο θάνατος του πέρασε στον χώρο του μύθου. Έχουν να το μολογάνε ως τα σήμερα.
Ή ο άλλος που με τη σφεντόνα του , το «λάστιχο» , σκότωσε ολόκληρο λαγό. Σπουδαίο κατόρθωμα για την εποχή εκείνη, και άλλα πολλά πράγματα θαυμαστά γίνονταν τον παλιό καιρό.
  
Ακούς να γίνονται σήμερα;

Ήταν ηρωικές εποχές εκείνες για την Παλιά Φιλιππιάδα. Τέτοιες που δεν ματαπερνάνε.
Ο τοπικισμός, θα πεις, με τον εγωισμό στην πιο ωραία του έκφραση, που γεννά θρύλους και παραμύθια, ειδικά στις παλιές κλειστές κοινωνίες.
Είναι και το πιοτό που θερμαίνει και εξάφτει τη νοσταλγία σε τέτοιες περιπτώσεις, που οι συζητήσεις φουντώνουν λεπτό το λεπτό.
«Θυμάσαι τα γλέντια που γίνονταν τα βράδια στα καφενεία; Τις συζητήσεις για την πολιτική, το ποδόσφαιρο; Τα πειράγματα, τα τραγούδια και τους χορούς, τσιφτετέλια και ζεμπεκιές; Τότε που οι χορευτές χόρευαν πάνω σε τρία ποτήρια; Ή που κρατούσαν άλλες φορές ολόκληρο ξύλινο μπάγκο στα δόντια τους και ταυτόχρονα χόρευαν.
Γίνονται τέτοια πράγματα τώρα; Ο καημός! 
Ύστερα το μεγάλο παράπονο. Τι θα γίνει, θα σβήσουν και θα ξεχαστούν αυτά; Είναι να σε πιάνει απελπισία. Ούτε ο εγωισμός ούτε ο καημός μπορούν να δώσουν λύση. Σηκώνουν ψηλά τα χέρια, ανήμπορα και τα δυο.
«Γράψε για την Παλιά»
Εσύ που τα έζησες μπορείς να τα διηγηθείς και να τα γράψεις, Δεν έμειναν και πολλοί από τους παλιούς κι εσύ είσαι ένας από αυτούς τους τελευταίους.
«Γράψε για την Παλιά»
Έτσι ο κλήρος έπεσε σ΄ εμένα.
Έχω τώρα κατάφατσα απέναντι μου, μια λιτανεία ολόκληρη, τον παλιό αγαπημένο μου κόσμο. Συγγενείς, φίλους , γνωστούς, τους παλιούς συγχωριανούς μου. Κι αυτοί να με κοιτάζουν με το βουβό τους βλέμμα που όμως λέει πολλά περισσότερα και από την πιο δυνατή φωνή.
«Γράψε για την Παλιά»
Έχουν δικαίωμα που το ζητούν.
Γιατί έζησαν κάποτε κι αυτοί .Δούλεψαν, πάλεψαν με τη λάσπη και με την πέτρα, ίδρωσαν και μάτωσαν. Έκαναν οικογένεια και άφησαν απογόνους. Για να μην πάει στα χαμένα η ζωή τους. Για να συνεχισθεί αυτός ο κόσμος να υπάρχει. Αλλιώς όλα θα ήταν μάταια. Ένα μεγάλο μηδενικό. Μια τρύπα στο νερό.
Και ποια η απολαβή τους; Ότι απλώς έζησαν περαστικοί από τούτη τη ζωή; Σε πιάνει απελπισία, κόμπος στο λαιμό. Το σκέφτεσαι και ο ίδιος. Το καταλαβαίνεις, το νιώθεις.
Είναι μπροστά μου μια ολόκληρη τοιχογραφία ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Τα σπίτια, τα μαγαζιά , οι εκκλησίες με τα καμπαναριά τους. Είναι ο κάμπος, το δάσος . Είναι το κοτσέκι, η αλάνα των παιδικών μου χρόνων. Είναι τέλος το παλιό μου σχολείο με τους σεβαστούς δασκάλους. Είναι , είναι …
Όλα , άνθρωποι , ζώα , σπίτια ,δέντρα , νερά μια ενότητα μια σύνθεση λειτουργική .
«Γράψε για την Παλιά»
Η φωνή και η συνείδηση του χωριού. Το ίδιο το πνεύμα της Παλιάς Φιλιππιάδας να με καλεί.
                                                           Ιούνιος 2015               



13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως ήλπιζα υπάρχει και συνέχεια.

Θα περάσουμε πολύ ωραία σε αυτό τον νέο κύκλο αναζητήσεων στο filoiko.

Θα "γράψει για την Νέα" ή το Ελευθεροχώρι κάποιος;

Αυτό και αν θα ήταν ωραίο.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με το θέμα της ανάρτησης, (για άλλους κτυπά η καμπάνα) και γενικά μιλώντας, καλό είναι να μιλάς για αυτά που ξέρεις. Διαφορετικά μπερδεύεσαι και μπερδεύεις και τον κόσμο. Εκτός και αν είναι αυτός ο στόχος.

filoiko είπε...

Διαβάζω σε κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας:

1. Την Πέμπτη 11/6 στις 7μμ στη Λαϊκή Αγορά

...................

2. Την Παρασκευή 12/6 στις 7:30 μμ στην πλατεία Ανδρούτσου, θα γίνει συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Η συμμετοχή μας είναι επιβεβλημένη, διότι η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι βασικό θεμέλιο του προγράμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, πέρα από τους όποιους δημοσιονομικούς περιορισμούς, και την οικονομική ασφυξία που προωθούν ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι στην ΕΕ..

ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ για μήνες πριν τις εκλογές του γενάρη ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ:

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

ποιος το κατέβασε;

Ανώνυμος είπε...

συνέχισε φοιλικό ακούμε

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΙΑ:γιατι ενω δεν εχουν τελειωσει προηγουμενα κομματια των πεζοδρομιων και των δρομων (που μεταξυ μας πριν ηταν και καλυτερα δεν σκουντουφλαγες!) ξεκιναν και σκαβουν παρακατω; δεν τους ελεγχει κανεις αυτους;

Ανώνυμος είπε...

Ας γελάσουμε και λίγο.

"Η υπεράσπιση των απόψεών ΜΟΥ είναι εθνική υπόθεση"

μας είπε ο Βενιζέλος κατά την αποχώρησή του.

Το πρόβλημά ΤΟΥ είναι ότι δεν θα ξεχαστεί ο βίος και η πολιτεία του.

Ανώνυμος είπε...

Και συνέχισε ο αθεόφοβος, μας πήραν σχεδόν τα κλάματα.

"Ο μόνος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δεν έγινε πρωθυπουργός είμαι ΕΓΩ".

Το πρόβλημά ΤΟΥ στην περίπτωση αυτή είναι ότι στην Ελλάδα τους πρωθυπουργούς τους στέλνεις σπίτι τους.

Τους υπόλοιπους;

Ανώνυμος είπε...

Άντε Αντωνάκη και στα δικά σου. Παρα σίτεψες.

Ανώνυμος είπε...

Παραιτούνται, εν μέσω «θύελλας», οι δυο επικεφαλής της Deutsche Bank

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/282976/paraitoudai-en-meso-thuellas-oi-duo-epikefalis-tis-deutsche-bank/#ixzz3cdqjFm6X


ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

filoiko είπε...

Από τη ΓΝΩΜΗ ΑΡΤΑΣ του Κώστα Γκέτση:

Έγιναν προσπάθειες, να συγκεντρωθούν πολλοί, με σκοπό να προκύψει ένα σημαντικό ταμείο και με σωστή διαχείριση να σωθεί η ομάδα, αλλά δεν ήρθε το ζητούμενο αποτέλεσμα…

Στην πιο δύσκολη καμπή, της 80χρονης ιστορίας του, πρέπει να βρίσκεται ο ΕΘΝΙΚΟΣ Φιλιππιάδας, μιας και μετά από μια διαδικασία συνεχών συνελεύσεων, δεν φάνηκε «φως στο τούνελ» σε σχέση με την εκλογή διοίκησης, ή καλύτερα με την διάθεση κάποιου ή κάποιων επιχειρηματιών, να αναλάβουν την τύχη της ομάδας. Βεβαίως η θητεία της τελευταίας διοίκησης, που κι αυτή είχε οριστεί απ’ το Πρωτοδικείο, έληξε και όσοι την αποτελούν δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να συνεχίσουν.

Οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες της περιοχής, εκτιμούν πως δύσκολα θα βρεθεί επιχειρηματίας, να αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα, μιας και οι εποχές, δεν είναι για τέτοια ανοίγματα, αν υπολογίσει κανένας και τις οφειλές που έχει η ομάδα, κυρίως στο ΙΚΑ. Τα ποσά αυτά, θεωρούνται… διαστημικά για ένα μικρό ερασιτεχνικό σωματείο και όπως μας έλεγε πρώην διοικητικός παράγοντας της ομάδας, δεν φαίνεται κανένας αποφασισμένος, να μπλέξει σε τέτοια προβλήματα. Απ’ την άλλη πλευρά, έγιναν προσπάθειες, να συγκεντρωθούν πολλοί, με σκοπό να προκύψει ένα σημαντικό ταμείο και με σωστή διαχείριση να σωθεί η ομάδα, αλλά δεν ήρθε το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Οπότε, είναι μοιραίο, όλοι να αναμένουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Άρτας.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η φωτογραφία σου αγαπητό Φιλοικο τις 9/6.Αλλά με ποιο σκεπτικό τραβήχτηκε;Για να μας δείξει το παλιο με το καινούριο;Ποιο είναι ποιο όμορφο;Εεεε καλα τωρα!Δε μπορείς να συγκρίνεις,τα παλια σαράβαλα κτιρια με τα νεα;Βέβαια το νέο κτιριο είναι πιο...μπάνικο!Αλήθεια δεν ξερω ποσο θά'ταν εφικτο,να γινόταν καποια ψηφοφορία σε ποιους αρέσει και ποιους όχι αυτό το..αριστούργημα,μεσα από το σαιτ σου.Παράδειγμα,μια φωτο με αυτό το κτιριο και να πατας,μ'αρέσει,δε μ'αρέσει.Απορία τό'χω!Να είναι αυτό η αρχη,και μετα άλλες γωνιές τις ερμης αυτης πολης μας,με διάφορες φωτο σε διάφορα σημεία.Να βλέπουν και οι παραπάνω τα στραβα και τα ισια μπας και γινει κατι,οχι πως δε τα ξερουν αλλα...λεω που λεει κι ο Καραγκιόζης.Ααααχχχχ όνειρα,και μετα...ξύπνησα!!!Σε ευχαριστώ που με διάβασες,αλλα για σκέψου το,καλο μου ακούγετε!Αντε καλα..κλικ,και μεις πατάμε,μ'αρέσει δε μ'αρέσει...!!!

Ανώνυμος είπε...

ενα μεγαλο μπραβο στην υπηρεσια καθαριοτητας του δημου!
δεν εμεινε χορταρι κ βατο πουθενα!Τ.

Ανώνυμος είπε...

θα την πω την βαριά κουβέντα και ας την πάρει το ποτάμι. Δεν νομίζω ότι έχουμε να συγκρίνουμε το παλιό με το νέο. Δυστυχώς έχουμε να συγκρίνουμε έργα ανθρώπων με έργα γαϊδάρων. Αρκετά μας ταλαιπώρησε αυτό το έκτρωμα. Ένα μόνο μένει πια. Η απόφαση να μας αδειάσει την γωνιά. Νισάφι.