ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

4.Ιστορώ, δεν κάνω Ιστορία.

του Μιλτιάδη Κωστάκου
Να το ξεκαθαρίσουμε, τώρα από την αρχή .Οι καλές εξηγήσεις κάνουν τους καλούς λογαριασμούς και τους καλούς φίλους.

Είπα, θα γράψω για τη Φιλιππιάδα και ειδικότερα για την Παλιά Φιλιππιάδα. Εξήγησα τους λόγους και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Θα ιστορήσω, θα αφηγηθώ δηλαδή όσα θυμάμαι. Πράγματα που έζησα ο ίδιος. Τα βιώματα, καθώς συνηθίζουμε να λέμε. Είναι το χρέος. Είναι όμως και το μεράκι, ο καημός .

Σε καμία περίπτωση δεν είπα θα γράψω ιστορία. Είναι άλλο πράγμα το ιστορώ και άλλο γράφω ιστορία. Η εξήγηση που λέγαμε πιο πάνω. Άσε που η Φιλιππιάδα δεν προσφέρεται για ιστορία, συγγραφή δηλαδή ιστορίας, λόγω που δεν σώζονται οι σχετικές μαρτυρίες και οι πηγές, Μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Εκτός από κάποιες αποσπασματικές αναφορές σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα κυρίως.

Προσωπικά, εκτιμώ όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από ορισμένους έως τώρα, προκειμένου να έχει και η Φιλιππιάδα την ιστορία της . Φιλότιμες, αλήθεια , και αξιέπαινες, αλλά που για λόγους αντικειμενικών δυσκολιών δε ρίχνουν άπλετο φως στην ιστορία του τόπου μας.

Θα έχω την ευκαιρία να αναφερθώ στη συνέχεια και σε αυτούς τους συγγράψαντες ιστορία για τη Φιλιππιάδα, ή έδωσαν πληροφορίες ιστορικής αξίας. Ως επιμαρτυρία των όσων εδώ εξιστορούνται, όπου θα χρειαστεί.

Γιατί η ιστορία είναι μια αδιατάρακτη συνέχεια και μια διαρκής αλληλουχία γεγονότων. Όσο για τη διάκριση τους σε σπουδαία και σε ασήμαντα, αυτό οφείλεται κυρίως σε λόγους οικονομίας χώρου. Να χωρέσουν δηλαδή στην καταγραφή τους με πρόταξη, εύλογα, στα σπουδαιότερα εξ αυτών, εξαιτίας του σημαντικού τους ρόλου στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του ιστορικού «γίγνεσθαι».

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το αναρίθμητο πλήθος των άλλων ήσσονος , μικρότερης , ιστορικής σημασίας γεγονότων αποτελούν αμελητέα ποσότητα μέσα στην ιστορία και γι΄ αυτό ανάξια λόγου. Θα ήταν εσφαλμένη εντελώς μια τέτοια αντίληψη.

Όλα τα γεγονότα, όλες οι πράξεις του ανθρώπου συναποτελούν τους κρίκους της ατέλειωτης αλυσίδας μέσα στους αιώνες. Απλώς μερικά γεγονότα κρίνονται ως πιο βαρυσήμαντα και ως αρμοί στο πανανθρώπινο οικοδόμημα. Γι’ αυτό και γίνεται ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτά.

Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι πρέπει (και αξίζει) να μνημονευθούν οι πατεράδες και οι παππούδες μας ως αφανείς, έστω, ήρωες για τον τόπο μας. Σε μια εποχή που τη σημάδεψαν η πείνα, η δυστυχία, απανωτοί πόλεμοι, η κατοχή και ο αλληλοσπαραγμός.
                                                                 Μιλτιάδης Κωστάκος
Ιούνιος 2015               



  

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άιντε τώρα να συνεδριάσει και η Επιτροπή Διαβούλευσης για το στρατηγικό.

Ανώνυμος είπε...

Αν ήμουν στην θέση του Τσίπρα, θα ανακοίνωνα και δεύτερο δημοψήφισμα για την μεθεπόμενη Κυριακή.

Θέμα ελεύθερο.

pitsirikos fb

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ;

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΜΕΡΟΒΡΑΔΙΑΖΟΤΑΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΝ.


Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΣΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΚΟΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ; ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟ, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

-ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;;;;;;;;;;
-............

-ΤΙς ΞΕΡΕΙ;
-ΚΑΝΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ

-ΟΧΙ

ΤΟ ΝΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ.

ΤΟ ΝΑΙ ΕΙΔΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΑΤΜ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΤΙς ΟΥΡΕς ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ...

Ανώνυμος είπε...

μπραβο στον προηγουμενο!!!