ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

7. Σας καλωσορίζω στην Παλιά Φιλιππιάδα.

του Μιλτιάδη Δ. Κωστάκου
Σας άργησα λίγο , αν δεν σας κούρασα κιόλας ,  με τις εισαγωγές  και τα προκαταρκτικά. Έπρεπε όμως. Η Παλιά Φιλιππιάδα , του 1950, για τον κάθε άνθρωπο είναι υπόθεση σοβαρή και ιερή , θα έλεγα . Θέλει ξεχωριστή προσέγγιση, πως το λέμε, και σοβαρή σκέψη. Δεν είναι  θέμα της τρέχουσας καθημερινότητας, από αυτά που βαστάνε όσο βαστάει η επικαιρότητα τους. Εδώ είναι σα να πιάνεις στα χέρια σου Ιερό Ευαγγέλιο. Έτσι βλέπω εγώ το πράγμα.

Γιατί καθετί παλιό αποκτά με τον καιρό όλο και μεγαλύτερη αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα πρόσωπα και  τα πράγματα που για κάποιους λόγους μας είναι προσφιλή. Η ανάμνηση τους αντί να ξεθωριάζει, λάμπει περισσότερο στον σκοτεινό ουρανό της λησμονιάς .Όσο περνούν τα χρόνια παραλλάζει η αρχική τους σημασία και πλαταίνει το νόημα τους με συνειρμούς και τους διάφορους συμβολισμούς.

Τότε η παλιά ζωή παίρνει διαφορετική μορφή και περιεχόμενο. Εξιδανικεύεται και κατά κάποιο μυστηριώδη τρόπο γίνεται πηγή έμπνευσης για τους κατοπινότερους και αναδίνει ένα ξεχωριστό άρωμα ανάκατο από νοσταλγία και ρομαντική διάθεση.

Κάπως  έτσι γεννήθηκαν οι θρύλοι και οι παραδόσεις στον κόσμο . Από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά. Κι έχουμε εμείς σήμερα να μιλάμε για Διγενήδες και Μεγαλέξανδρους.

Αρέσει στον άνθρωπο από τη φύση του να μεγεθύνει και να γιγαντεύει πρόσωπα και καταστάσεις.
Προφανώς αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την αδυναμία και το πεπερασμένο της ύπαρξής του.
Απόδειξη ότι κάθε τόπος έχει τους δικούς του τοπικούς ήρωες ως ενσάρκωση και επιτομή της δικής του αξίας και περηφάνιας.
Γι’ αυτό πρωτύτερα μίλησα για συνειρμούς και συμβολισμούς. Ώστε κανείς μη μου προσάψει συναισθηματικές υπερβολές ρομαντικού και τοπικιστικού τύπου, όταν μιλώ για την Παλιά Φιλιππιάδα.

Εξάλλου, για να πούμε την πάσα αλήθεια, ασφαλώς και υπάρχουν μέρη το ίδιο αξιόλογα με την γενέτειρα μου, μάλιστα με μεγαλύτερη ιστορική αξία.
Αυτό όμως ουδόλως με εμποδίζει από το να μιλήσω εγκωμιαστικά για τον τόπο που γεννήθηκα και ανατράφηκα. Κι έχω τους λόγους που το κάνω αυτό, όπως θα διαπιστώσετε παραπάνω και θα με δικαιώσετε , υποθέτω.

   Έλα, λοιπόν , τώρα φίλε μαζί μου, να σε ταξιδέψω πενήντα , εξήντα χρόνια πίσω και να σε πάω στη δική μου Παλιά Φιλιππιάδα, να τη γνωρίσεις κι εσύ από κοντά και ύστερα να μου πεις αν έχω δίκιο ή όχι για όσα γράφω.

Ορίστε, είμαστε στο κέντρο του χωριού, στα «μαγαζιά» καθώς λέγαμε την τοποθεσία τότε.

Ας είναι καλά η φαντασία, η νοσταλγία καλύτερα εδώ , που μας πάει προς  στα πίσω στο χρόνο. Μεγάλο προνόμιο αυτό για τον άνθρωπο. Κρίμα για τα άλογα ζώα που όλη και όλη η ζωή τους είναι κάθε φορά μια συγκεκριμένη στιγμή στο παρόν. Ούτε παρελθόν ούτε μέλλον υπάρχει γι΄αυτά. Γιατί δεν υπάρχει η συνείδηση σε αυτά.

Δεν είχε την κλασικού τύπου πλατεία η Παλιά Φιλιππιάδα τότε. Όπως δεν έχει και τώρα. Η ίδια εικόνα παραμένει και σήμερα με τις μεταβολές που στο μεταξύ επισυνέβηκαν.

Η βασική διαφορά από το χτες είναι η εξάλειψη της μεγάλης στροφής του δημόσιου δρόμου που υπήρχε παλιά , με την κατασκευή της νέας εθνικής οδού που ως γνωστόν πάει στα Γιάννινα. Ως προς τα άλλα περίπου ίδια είναι η εικόνα της σήμερα.

Πράγματι ήταν σοβαρό μειονέκτημα για το χωριό εκείνη η απότομη και κατηφορική στροφή. Που όμως την απάλυναν δυο μικρές εξέδρες ως πλατείες στο σημείο εκείνο αντικριστά μεταξύ τους, μια για το καθένα από τα δυο μπακάλικα που υπήρχαν το ένα απέναντι από το άλλο.

Ήταν  όμως τα πλατάνια, ψηλά και πυκνόφυλλα στις  μικρές εκείνες εξέδρες που αντιστάθμιζαν την έλλειψη της πλατείας και κατά κάποιο τρόπο διόρθωναν την ατέλεια στο χώρο εκείνο.

Αφετηρία, λοιπόν , για την ξενάγηση το κέντρο , η πλατεία , ας πούμε, του χωριού. Από εδώ θα γίνει η ε
ξόρμηση.
Με μιαν εξήγηση . Μπροστά θα πηγαίνω εγώ, ως πιο βιαστικός . Εκ των πραγμάτων. Γιατί τα ξέρω τα μέρη ένα προς ένα. Κυρίως όμως γιατί λαχταρά η ψυχή μου να τα περπατήσω και να τα ξαναζήσω . Καταλαβαίνεις , τώρα.
Πάμε !
Πρώτος μας σταθμός το θρυλικό κοτσέκι.
                                                                  Ιούλιος 2015  




         

3 σχόλια:

filoiko είπε...

ΑΠΟ EMAIL ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ:

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του Εθνικού Φιλιππιάδας
Συμπληρώνονται φέτος ογδόντα χρόνια αθλητικής και ποδοσφαιρικής δράσης της αγαπημένης μας ομάδας . Στα ογδόντα χρόνια της αγωνιστικής παρουσίας της η ομάδα ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας: από τα Μέγαρα μέχρι την Αλεξανδρούπολη , από τα Ιόνια νησιά μέχρι τον Παγασητικό κόλπο, από το Θεσσαλικό κάμπο μέχρι την Καστοριά, τη Κοζάνη, τα Γρεβενά , τη Κατερίνη , τη Θεσσαλονίκη και αλλού και έκανε γνωστή την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής σε ανθρώπους και συλλόγους που φιλοξενηθήκαν στο γήπεδο μας.
Μέσα από αυτή τη διαχρονική αθλητική και ποδοσφαιρική πορεία αναδείχτηκαν πολλοί νέοι και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές και προπονητές για τους οποίους η πόλη μας είναι ιδιαίτερα υπερήφανη.
Τα παραπάνω επετεύχθησαν με τη συμμετοχή κυρίως των απλών φιλάθλων και των μελών του Συλλόγου μας αλλά και τη διαρκή βοήθεια των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βεβαίως οφείλουμε να αναφέρουμε τη σημαντική αρωγή των ποδοσφαιρικών παραγόντων και των επιχειρηματιών της περιοχής μας , πολλοί εκ των οποίων μάλιστα πλήρωσαν πολύ περισσότερα από αυτά που τους αναλογούσαν , για αυτό τους ευχαριστούμε δημόσια.
Αγαπητοί φίλοι ,
η ποδοσφαιρική χρόνια μας βρίσκει σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μας επηρεάζει όλους ανατρέποντας ατομικούς και οικογενειακούς προγραμματισμούς. Η υπάρχουσα κατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον Εθνικό Φιλιππιάδας αλλά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις άλλες ομάδες που θα συμμετέχουν στον όμιλο μας, στη Γ εθνική.
Όπως είναι γνωστό η ομάδα μας στηρίχτηκε κυρίως στην αγάπη και την οικονομική συνεισφορά των απλών φιλάθλων από όπου αντλεί και τη δύναμη της. Πιστεύουμε απόλυτα ότι, επειδή η ομάδα μας και κατά το παρελθόν αντιμετώπισε δυσκολίες που εύκολα ή δύσκολα τις ξεπέρασε, ότι και τη φετινή χρονιά θα τα καταφέρουμε αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία μας και αποφεύγοντας διάφορες υπερβολές που αντί να βοηθήσουν την ομάδα δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα.
Αγαπητοί συμπολίτες,
μόνο η παρουσία σας στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 24 Ιουλίου και ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα μας δώσει τη δυνατότητα, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, να πάρουμε και τις τελικές αποφάσεις για μια επιτυχημένη ποδοσφαιρική περίοδο.
Πάμε όλοι μαζί με μια νέα συλλογικότητα κάνοντας πράξη το «δόγμα» παλαιών προπονητών του Εθνικού Φιλιππιάδας « Απλά-Ομαδικά - Γρήγορα» με πλήρη διαφάνεια παντού.
ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
• Κατάθεση και έγκριση προϋπολογισμού
• Καθορισμός τιμής των εισιτηρίων ( απλών , διάρκειας)
• Έγκριση και καταμερισμός ομάδων ευθύνης – επιτροπών (οικονομικων,μεταγραφων, δημοσίων σχέσεων, χορηγών κλπ)
• Έγκριση συμπληρωματικών αθλητικών πολιτιστικών και οικονομικών δράσεων την ποδοσφαιρική περίοδο 2015-2016

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος


Κώστας Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένο τραγούδι και καταπληκτική φωνή,μπραβο ΦΙΛΟΙΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ολα καλα για την τοσο παλια ιστορια του Εθνικου αλλα εγω ως απλος πολιτης εκνευριζομαι γιατι παλιοτερα το γηπεδο δεν ηταν αποκλειστικο του Εθνικου! Πηγαιναν τα παιδακια εκδρομη αθλουνταν καποιοι που εκαναν προετοιμασια για σχολες ετρεχαν απλοι πολιτες! Τωρα ειναι αμπαρωμενο και το χρησιμοποιει μονο ο Εθνικος! Αληθεια δεν ειναι το σταδιο ΔΗΜΟΤΙΚΟ;