ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

14.Δημοτικό Σχολείο Παλιάς Φιλιππιάδας.

του Μιλτιάδη Δ.Κωστάκου
«Ω σχολειό μου αγαπημένο…»
Σαν ήμουν παιδί έλεγα: ας έλειπε το σχολείο και το καλό του. Τώρα στα γεροντάματα λέω: Ευτυχώς που ήταν το σχολείο και μάθαμε γράμματα.
Δυο αποστροφές, δυο εποχές στην ανατολή και στη δύση της ζωής μου, διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους.
Αυτές οι σκέψεις με γυροφέρνουν, όταν ο νους μου πάει στο σχολείο και στην παλιά ζωή. Όπως τώρα.
Ήταν ένα τραγουδάκι σχολικό με αφελείς στίχους, απλοϊκούς, γραμμένους και μελοποιημένους για παιδιά. Θα το διαπιστώσετε και εσείς πιο κάτω. Το λέγαμε και το χορεύαμε στις Εξετάσεις, μια σχολική γιορτή που γινόταν επί τη λήξει των μαθημάτων στο κοτσέκι περί τα τέλη Ιουνίου, εκεί κατά τις 20, ημέρα Κυριακή πάντα.
Ακούστε το. Εγώ το γράφω αλλά και το λέω τραγουδιστά από μέσα μου.
«Εξετάσεις τι ωραία τελειώνουν όλα πια
Από αύριο και πέρα παύει πλέον η δουλειά.
Ο καθένας όπου θέλει ας περάσει του λοιπού
δυστυχώς χωρίς φροντίδα και τη σκέψη του σχολειού.
Ω σχολειό μου αγαπημένο πόσο πόσο σ’ αγαπώ
Χίλια δυο πραγματάκια δι’ αυτό εγώ θα πω».
Προηγούνταν του τραγουδιού στην αρχή η δοξολογία με τον ιερέα, η ομιλία από τον διευθυντή του σχολείου και ακολουθούσε η παρέλαση προ των επισήμων. Ολόγυρα παρακολουθούσε ο λαός.
Έπειτα άρχιζε το δεύτερο μέρος, το κυρίως αθλητικό με γυμναστικές ασκήσεις σουηδικού τύπου, εκτάσεις, ανατάσεις μετά κρούσης των χειρών, κάθισμα βαθύ κ.λπ.
Μετά έπαιρναν σειρά τα αθλήματα: άλματα, δρόμος εκατό μέτρων και τρέξιμο με τα πόδια μέσα σε άδεια σακιά, η
ατραξιόν θα λέγαμε της ημέρας, καθώς οι μαθητές έτρεχαν, δηλ. προσπαθούσαν μπουρδουκλωμένοι να τρέξουν με κωμικά πηδηματάκια σαν κουνέλια και το πιο συχνό ήταν πάνω στη βιάση τους να πέφτουν καταγής, να σηκώνονται και να ξαναπέφτουν πιο πέρα. Θέαμα που έβγαζε πολύ γέλιο και χειροκροτήματα.
Ύστερα ακολουθούσε το τελευταίο μέρος του προγράμματος με χορούς και τραγούδια.
Εδώ είμαστε.
Ανάμεσα στα άλλα τραγουδούσαμε και χορεύαμε χέρι-χέρι μαθητές και μαθήτριες το τραγουδάκι που λέγαμε στην αρχή.
«Εξετάσεις τι ωραία …»
Ωραία! Για τους τρείς πρώτους στίχους δε γινόταν κανένας λόγος.
Χαρά και ανακούφιση από την προοπτική πως από αύριο και πέρα έπαυαν τα διαβάσματα και τα πηγαινέλα στο σχολείο. Και ο καθένας μας πέρναγε τις καλοκαιρινές διακοπές όπου και όπως ήθελε.
Εκείνο όμως το «δυστυχώς» στον τέταρτο στίχο       το έβαζε ο ποιητής, δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ήθελε να μας πει ότι κρίμα που δεν θα είχαμε τη φροντίδα και τη σκέψη στο σχολείο και θα την είχαμε στα παιγνίδια και δεν ξέρω πού αλλού. Αν ποτέ μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ύστερα πάλι το άλλο: «Ω σχολειό μου αγαπημένο, πόσο πόσο σ’ αγαπώ…», πώς να μη σε κάνει να αγανακτήσεις! Μα καλά, οι κύριοι αυτοί δεν είχαν περάσει από το σχολείο και έγραφαν ότι του κατέβαζε η κούτρα τους;
Άσε που μας έβαζαν να χορεύουμε κιόλας χέρι-χέρι σα να ΄μασταν κουρδιστά ανθρωπάκια στα καρτούν με τα χρωματιστά κινούμενα σχέδια.
Ποιους; Εμάς που δείραμε βουνά και καταράχια. Που κολυμπούσαμε στο ποτάμι παρέα δίπλα με τα νερόφιδα. Που παίζαμε τους κλέφτες και αστυνομικούς τις νύχτες και σκαρφαλώναμε στα κυπαρίσσια ψηλά για να κρυφτούμε. Που για να στολίζαμε το καλάθι του Λαζάρου ακροπατούσαμε στα φρύδια των γκρεμών να κόψουμε κάτι κίτρινα αγριολούλουδα, «νυχάκια» τα λέγαμε, γιατί αυτά άντεχαν να περάσουν τη βραδιά στο καλάθι και δε μαραίνονταν ως την αυγή που θα άρχιζε η περατζάδα στα σπίτια του χωριού να λέγαμε το Λάζαρο. Γιατί τα άλλα τα «ήμερα» λουλούδια, αν και έβριθαν στους ανθόκηπους άνοιξη καιρός που ήταν, μέχρι να ξημερώσει η μέρα μαραίνονταν και ήταν ντροπή η εικόνα του καλαθιού με μαραμένα λουλούδια.
Πόσα «που» να αραδιάσουμε.
Ωστόσο, γιατί το καλούσε η μέρα με τόσους επίσημους και τους γονείς μας που είχαν καημό να καμαρώσουν τα παιδιά τους, γιατί πάλι είχαμε πια συνηθίσει στην πειθαρχία- ας όψονταν η βέργα-, και το κυριότερο, γιατί την άλλη μέρα θα ξεσκολάγαμε οριστικά για το καλοκαίρι. Για όλους αυτούς τους λόγους κάναμε την ανάγκη φιλοτιμία και το απολαμβάναμε κιόλας, μιας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς.
Ήταν και ντροπή να μη στέρξουμε στο γιορταστικό πνεύμα της ημέρας. Η γιορτή έκλεινε, όπως είθισται, με τον Εθνικό Ύμνο. Αντίο σχολείο ως το Φθινόπωρο. Με το που μας έλεγε ο κύριος διευθυντής: «τους ζυγούς λύσατε» ολόκληρο το παιδομάνι με ιαχές και ζητωκραυγές σκορπίζαμε στη στιγμή σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Ναι, αλλά τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια που στο μεταξύ έπηξαν τα μυαλά μας, πολλά πράγματα άλλαξαν και ομολογώ πως με ευχαρίστηση μου θα ξαναπήγαινα στο σχολείο από την αρχή με την πλάκα και το κοντύλι. Κι ας έχουν ασπρίσει τα μαλλιά μου. Κι ας έλεγαν και ας χόρευαν στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, στις Εξετάσεις, το παλιό εκείνο τραγουδάκι «Ω σχολειό μου αγαπημένο…», που παιδί τότε δεν το πήγαινα με τίποτε. Καταλαβαίνετε εσείς τώρα.
Έχει ο καιρός γυρίσματα.
                                                                                                         Οκτώβριος 2015
Μιλτιάδης Δ. Κωστάκος 
    

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είχα που λέτε μια ιδέα απόψε να κάνω μια βόλτα στο δάσος,σε αυτό που απέμεινε τέλος πάντον,και νόμιζα ότι ήμουνα σε Μοτο-Κρος!Οποιος γουστάρει κόβει όπου του γουστάρει!Δύο έγιναν ένα με τις φτέρες να μην τους δω!Φαντάσου εγω μια βολτούλα έκανα και βρήκα δυό που κάναν..το λαγό,ας μην αναφέρω το Ζηρο,εκεί οντως κάνουν ελικοδρόμιο κανονικό!Τρομάρα μας λέω εγω,από αυριο θα πάω και γω με ένα Χιουσβάρνα και αν μου ζητήσουν άδεια,θα τους δείξω το βιντεάκι με αυτούς που κάναν ερπιν στις φτέρες!!!Καληνύχτα Φιλιππιάδααααα!!!

Ανώνυμος είπε...

Α!ρε φιλε! Γωνια στο διφραγκο ψαχνεις! Αν πιαστουμε με οσα βλεπουμε και μας ενοχλουν στο δημο μας δε μας φτανει ολο το χαρτι που θα βγαινε απο τα δεντρα του δασους μας!!!ασε μη τοψαχνεις!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είσαι να πούμε στο Μιλτιάδη να βάλει και λαικ?

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΑΝ ΑΠΟ ΟΣΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΠΟΨΕ.
ΩΧ...

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον " ξεπεραστηκαν" τα προβληματα και το παζαρι ανοιξε κανονικα! Τωρα τι ειναι νομιμο τι ειναι παρανομο ας ψαχτουν αλλοι! Παντωςμερικοι δεν καταλαβαν οτι την υπογραφη τους και την...........δεν τη βαζουν οπου να ναι γιατι μπορει να σπασει ο διαολος το ποδαρι του και τοτε θελω να τους δω ποσο μαγκες ειναι!!!!

filoiko είπε...

Κάποιος φίλος έγραψε στο fb για την φωτογραφία με το φεγγάρι:

Στη φωτογραφία σου είναι μάλλον η μπάλα που χάθηκε στο διπλανό δημαρχείο..

Ανώνυμος είπε...

Φανταστική η φωτογραφία,αλλά και το σκίτσο όλα τα λεφτά.Σύμπτωση φωτο-σκιτσου,η τυχαίο γεγονός;Με τι παίζαν κάποτε και με τι παίζουν[;]σήμερα!Νομίζω χάσαμε την μπάλα με την τεχνολογία,μην πω γενικός!!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραια παρελαση!οργανωμενη!τα παιδια ειχαν το βημα στο τσεπακι τους!η φιλαρμονικη βεβαια τα βοηθουσε με τα εμβατηρια που επαιζε!οταν σταματουσε η φιλαρμονικη ακουγοταν τα εμβατηρια απο τα ηχεια!τι ωραια που ηταν!η αστυνομια κρατουσε τον κοσμο στην ακρη και τα παιδια δεν στριμωχνοταν καθολου για να περασουν!νομιζω οτι ηταν η πιο ωραια παρελαση των τελευταιων χρονων!

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο 2.38 χθες.Πράγματι καταπληκτική η φωτογραφία του Μίλτου,αλλά έχει δώσει δείγματα ότι κεντάει όταν θέλει[χα-χα]όσο για το σκίτσο απλή σύμπτωση είναι.Δέν ήταν..οργανωμένο το έγκλημα!Πάντα βαδίζουμε με το χέρι στην καρδιά,και μας βγάζουν τα αποτελέσματα μόνα τους.Σας ευχαριστώ πάντος από καρδιάς για την αγάπη που δείχνετε για τα σκιτσάκια.Πιστεύω με τη βοήθεια από το filoiko,νομίζω πως τα...καλύτερα είναι πίσω!Και πάλι ευχαριστώ. Ι.Μ.r

Ανώνυμος είπε...

KAMIA EYTYXIΑ Ι.Μ ΕΧΟΥΜΕ;ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ Ο.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή παρέλαση.ουτε σε κηδ..!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.Το δελτιο τυπου τους μάρανε ...Ποσο κοστιζει ενα CD με μουσικη για την παρελαση;

Ανώνυμος είπε...

βαλτε πρωτα ΜΟΥΣΙΚΗ στη ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ μετα τα μουσικα χωρια....

filoiko είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Γεννηματά
Ταχ. Κώδικας:48 200 Φιλιππιάδα
Τηλ: 26833 – 60600 Φιλιππιάδα 29/10/2015
Fax: 26830 – 24667


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούνται οι πρόεδροι και τα μέλη των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας, σε συνάντηση την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Φιλιππιάδας. Θέμα συζήτησης θα είναι η προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων «Μαγικό χωριό 2015».
Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στο Θεσπρωτικό.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού
Γκάρτζιος Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

Φ713/16/76245/30-08-1974 ΥΠ.Ε.Π.Θ.:
Σειρά παρελάσεως: Η σειρά παρελάσεως των παρελαυνόντων τμημάτων, θα είναι η ακόλουθος:
1. Μουσική
2. Παλαιοί Πολεμισταί )
3. Οργανώσέις και Σωματεία ) έφ όσον υφίστανται
4. Αντιπροσωπείαι Συλλόγων ) με εθνικάς ενδυμασίας )
5. Δημοτικά σχολεία ( Ιδιωτικά - Δημόσια )
6. Ιδιωτικά Σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως
7. Δημόσια " " " θηλέων
8. " " " " Αρρένων
9.Επαγγελματικαί και Τεχνικαί Σχολαί ( ΚΕΤΕ, Κατώτεραι - Μέσαι - Ανώτεραι )
10. Ανώτεραι Σχολαί.
11. Ανώταται Σχολαί.
12. Σώματα Ελληνίδων Οδηγών
" Ελλήνων Προσκόπων
" Ελλήνων Αλκίμων
Που ήταν η μουσική??? ΟΕΟ???

ΦΕΚ 1488/2006
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕΙΡΑΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΟΡΤΕΣ
Λ. Στις έδρες των Δήμων
Δήμαρχος, Βουλευτές, Νομάρχης, Πρόεδρος και Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ανώτερος Διοικητής Φρουράς (Ανώτερος
Αξιωματικός), Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Ειρηνοδίκης, Δημοτικό Συμβούλιο, πρώην Βουλευτές, Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ., Πρόεδροι Λιμενικών Ταμείων, Προϊστάμενοι
Δημοσίων Υπηρεσιών, Προϊστάμενοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου − Οργανισμών − Τραπεζών, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος εν ενεργεία, κατά ιεραρχική τάξη, Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών με στολή, Πρόεδροι Επιστημονικών Οργανώσεων, Αντιπρόσωποι Τύπου, Πρόεδροι Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών,
Πρόεδροι Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Εκπρόσωποι Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Πρόεδροι Λογοτεχνικών Σωματείων, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων,Πρόεδροι Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ενώσεων
Γεωργικών Συνεταιρισμών, Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων.
Κάθε φορά που δε δύναται να παραστεί ο προσκαλούμενος, αλλά ορίζεται, εγγράφως, εκπρόσωπος αυτού,τότε αυτός θα καταλαμβάνει τη θέση του προσκληθέντος.

Ερώτηση: Η παράταξη των επισήμων προσκεκλημένων ήταν η σωστή? Λίγο χώρο ρε παιδιά στο κόκκινο χαλί και στην πολεμική αεροπορία (δηλαδή στην εκπρόσωπο του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς).

Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, τις εκδηλώσεις στη Φιλιππιάδα, παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρίζος Αχιλλέας, Παπαβασιλείου Βασίλειος, Γκάρτζιος Χρήστος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, ο πρώην Δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης Δημήτριος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κάλλης Θεόδωρος, κα Καραπάνου Αναστασία, κα Γεωργάνου Ελένη, κα Γάλλιου Μαρία, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιππιάδας κα Χουλιάρα Ευαγγελία, ο περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας κ. Γιολδάσης Βασίλειος και πλήθος κόσμου.

Ερώτηση: Η εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας περιλαμβάνονται στο "πλήθος κόσμου"? Πήγαν απρόσκλητοι και αυθόρμητα?

Ανώνυμος είπε...

Απλά μας ... Ξέχασαν!
Την ώρα που ο υπουργός παιδείας ´ξεχνά ´ να διορίσει εκπαιδευτικούς και τα σχολεία μας υπολειτουργούν, δεν πιστεύει στην ´Αριστεία ´ , αλλά υπογράφει τα Αριστεία και τα Βραβεία μας, το κράτος ξεχνά ´ να καλύψει τις δαπάνες των σχολείων, οι γονείς μας ´ ξεχνουν´ την ανάγκη μας για συναισθηματική κάλυψη και στήριξη - πνιγμένοι στα προβλήματα της αβάσταχτης καθημερινότητας,
η δημοτική αρχή απλά ξέχασε ´ την ώρα της μαθητικής παρέλασης για την έπετειο της 28ης Οκτωβρίου να φροντίσει όπως όφειλε να δώσει την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.
Εμείς , σε πείσμα των καιρών , με όση αισιοδοξία μας απομένει , σαν αλλα της Ελλάδας παιδιά, δώσαμε την ελάχιστη τιμή σε εκείνους που μας παρέδωσαν μια Ελλάδα όρθια κι εμείς τη βλέπουμε να γέρνει...
Και καταφέραμε κάτω από αυτές τις συνθήκες να συγκινησουμε για λίγα λεπτά όσους μας παρακολούθησαν.
Αλήθεια , πόση Υπευθυνότητα ζητάτε από εμάς , όταν γύρω μας λειτουργούν όλα τόσο Ανεύθυνα κι Επιπόλαια;
Εμείς σας συγχωρούμε κι ελπίζουμε να φανούμε πιο αντάξιοι πρόγονοι των δικών μας απογόνων...
´Ένας πικραμένος μαθητής.

Ανώνυμος είπε...

Ο μαθητης εχει σε ολα δικιο.Ομως οφειλει να αναγνωρισει οτι οι ιδιοι μαθητες ειναι αυτοι που απαξιωσαν την παρελαση με τη μη συμμετοχη τους!π.χ. στη β λυκειου παρουσιαστηκαν μονο 8 κοριτσια!!!!καλα ειναι να σχολιαζουμε αλλα να ειμαστε και ενταξει.Οχι να χλευαζουμε τη παρελαση και τους συμμαθητες μας πως ηταν πινοντας φρεντο στη διπλανη καφετερια!!!

Ανώνυμος είπε...

προς ανωνυμο 8:38.για ΣΑΣ η συμμετοχή 400 μαθητών στην παρελαση εχει την ιδια αξια με τα σχόλεια κάποιων ,<>;;και για το λόγο αυτο δεν εβαλαν μουσική;;σε ολες τις κοινωνικές ομάδες θα υπάρχουν πάντα ολίγιστοι.

Ανώνυμος είπε...

Το σωστό είναι να κάνουν όλοι οι εκλεκτοί παρέλαση μπροστά από τις παραγκες δεν ξέρεις πότε.

Ανώνυμος είπε...

...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ Ι.Μ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Ο.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Εάν έκανε λάθος προσλήψεις (κδαπ) ο πρώην θα δικαιολογουνταν ως αγράμματος. Τώρα που έχουμε τους πτυχιούχους πάνε καλά τα πανηγύρια. Γρήγορα στο επόμενο θέμα το πανηγύρι τελείωσε Αρκάς.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ειπε οτι τελειωσαν τα πανηγυρια!!!!τωρα αρχιζουν!τωρα εχουν να δρομολογησουν το θεμα του χριστουγεννιατικου χωριου!αλλωστε δεν εχει αλλα προβληματα ετουτος οτοπος εχει;μονο αρτον και θεαματα ειμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Αρχισαν τα παρατραγουδα.....ΚΔΑΠ ποιους πτυχιουχους εχουμε στην ΚΕΔΗΖΗ???ΟΕΟ??? Φωτογραφικες προσληψεις κ ......ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.....................