ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑΣ» -ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ

της Γκέλυς Γεωργούλα
Την περασμένη Κυριακή 4/10/2015 –κι αφού βρέθηκε επιτέλους Κυριακή που να μη γίνονται εκλογές- ο σύλλογος των εν Αθήναις Φιλιππιαδιωτών γιόρτασε για μια ακόμη χρονιά τον πολιούχο της πόλης μας, Άγιο Βησσαρίωνα. Έγινε η καθιερωμένη αρτοκλασία και νιώσαμε όλοι ότι θα έχουμε την προστασία του Αγίου μας για όλη την υπόλοιπη χρονιά.
      Ο φίλος Χριστόφορος Ευθυμίου την επόμενη κιόλας ημέρα ανάρτησε ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ με όλες τις λεπτομέρειες και πολύ ωραίες φωτογραφίες, όπως πάντα. Το ποιοι «επίσημοι» παραβρέθηκαν λοιπόν και το τι είπαν μπορείτε να το δείτε στο κείμενο του Χριστόφορου. Εγώ θέλησα να γράψω δυο λόγια απλώς για τις διαφορές που πρόσεξα φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές:
1.     Η αρτοκλασία έγινε για πρώτη φορά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων. Πολύ ωραία και επιβλητική εκκλησία, αλλά πολύ μακριά για κάποιους από εμάς.
(Να μοιραζόμαστε και την απόσταση πού και πού, συμπατριώτες).
2.     Έλειπε ο Γιώργος Κολοβάτσιος, πρόεδρος του συλλόγου μας μέχρι εκείνη την ημέρα! Όλοι μας έχουμε συνδυάσει αυτή την ημέρα με τον κοστουμαρισμένο Γιώργο και τον λόγο του μετά την αρτοκλασία, εκεί που πίναμε τον καφέ μας. «Ανειλημμένες υποχρεώσεις τον εμπόδισαν να βρίσκεται κοντά μας» μας είπαν και τέλος.
Αισθητότατη η απουσία σου Γιώργο μας! (Δεν ξέρω αν το fb έπαιξε το ρόλο του στην μη επανεκλογή σου).
3.     Έλειπαν επίσης ο αγαπητός Φώτης Δέμιτσας, που είχε υπηρεσία και η Τόνια μας, που πάντα έδιναν μια ξεχωριστή νότα στις συναντήσεις μας.
4.     Ο σύλλογος ήταν φανερά… γερασμένος! Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας ανήκαν στη συμπαθέστατη κατά τα άλλα και πολύ αγαπητή τρίτη ηλικία- και μπράβο τους που κάθε χρόνο είναι εκεί- κάποιοι ήμασταν στην… δυομισάρα και οι νέοι ήταν ελάχιστοι. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε τα παιδιά μας στο σύλλογο και στις συναντήσεις μας, κάποιο κίνητρο να βρεθεί… (Και το λέω, επειδή και τα δικά μου παιδιά έλειπαν!) Η ανάγκη της σύνδεσης με την πατρίδα μας και την παράδοση είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ!
5.     Παραβρέθηκε ο νέος δήμαρχος! Ο Νίκος Καλαντζής ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους τον γνωρίζαμε πρώτη φορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπούσαμε και τους προηγούμενους δημάρχους μας, ειδικά όταν μας τιμούσαν με την παρουσία τους χωρίς να είναι προεκλογική περίοδος. (Καλά, η περισσότερο πολυπληθής αρτοκλασία είχε γίνει τη χρονιά που είχαμε δημοτικές εκλογές! Το τι κόσμος –υποψήφιοι, ντε- είχαν έρθει να γιορτάσουμε τον Άγιο Βησσαρίωνα, δεν περιγράφεται! Έκτοτε βέβαια, δεν…). Ο νέος δήμαρχος λοιπόν, σε εμένα προσωπικά ήταν παντελώς άγνωστος. Μόνο φωτογραφίες του είχα δει στο fb, τόσο προεκλογικά όσο και μετά την εκλογή του. Γνώριζα βέβαια τον συμπαθέστατο πατέρα του Δημήτρη, όπως και όλοι οι Φιλιππιαδιώτες, αλλά όχι τον ίδιο. Νέος, ωραίος, ενημερωμένος και λαλίστατος αποδείχτηκε ο Νίκος Καλαντζής, όταν ξεπέρασε την πρώτες στιγμές αμηχανίας, βλέποντας τόσους άγνωστους στο… κοινό. Είπε μάλιστα χαριτολογώντας: «Έπρεπε μάλλον να είχα φέρει και τον πατέρα μου μαζί, εκείνος θα σας ήξερε όλους». Στη συνέχεια,μας μίλησε για τα προβλήματα της Φιλιππιάδας και τις λύσεις που προτείνει, για τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα και για εκείνα για τα οποία έχουν δρομολογηθεί  λύσεις. Μου άρεσε η ιδέα του για την αξιοποίηση της δωρεάς ενός ρολογιού στην πόλη μας και το ότι το συνέδεσε με εκπαιδευτικό σκοπό, μου άρεσε η καλή επικοινωνία που είχε με όλους τους απόδημους- περνώντας από το τραπέζι του καθενός και ακούγοντας προσεκτικά ό,τι του έλεγαν- μου άρεσε γενικώς η παρουσία του και η συμπεριφορά του. Και χάρηκα πολύ περισσότερο όταν διαπίστωσα ότι γυναίκα του είναι η Μαρία Γερογιάννη, παλιά και πολύ αγαπημένη μου μαθήτρια και κόρη τού επίσης αγαπημένου μου φίλου Σταύρου Γερογιάννη.

Αυτά τα… καινούργια λοιπόν παρατήρησα  φέτος. Υπήρχε βέβαια και κάτι… παλιό, που δεν θα σταματήσω να το επισημαίνω κάθε χρόνο: Η απουσία του παπα-Λευτέρη. Δεν ξέρω τίνος αρμοδιότητα είναι, δεν ξέρω αν τον καλούν και δεν μπορεί λόγω υποχρεώσεων στην ενορία μας να έρθει, δεν ξέρω αν το σκέφτεται καν κάποιος να του το προτείνει. Εγώ ξέρω ότι κάθε χρόνο, στην ίδια συγκέντρωση, μου λείπει το ίδιο κομμάτι από το παζλ των αναμνήσεων: Η φωνή του παπα-Λευτέρη στη λειτουργία και στην αρτοκλασία για τον Άγιο Βησσαρίωνα.Νομίζω ότι και όλοι οι υπόλοιποι να λείπαμε, εκείνος δικαιωματικά έπρεπε να είναι εκεί.

Βοήθειά μας λοιπόν ο Άγιος Βησσαρίωνας και καλή αντάμωση του χρόνου, σε πιο κοντινή εκκλησία, με περισσότερους νέους κοντά μας και… με όλα τα κομμάτια του παζλ!

Υ.Γ.1: Καλή δύναμη στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου μας!
Υ.Γ.2: Χριστόφορε, συγγνώμη που σου «έκλεψα» τη φωτογραφία!
  
                                                                                                      Κυριακή 11/10/2015
Γκέλυ Γεωργούλα

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσίπρας έδωσε μάχη για να μην περάσει το Μνημόνιο και τώρα δίνει μάχη για να εφαρμοστεί. Άντε καλέ που οι Έλληνες είναι καθυστερημένοι.
ο pitsirikos

Ανώνυμος είπε...

Ωραιοι οι καδοι τηςανακυκλωσης αλλα ας τους αδειαζουν και πιο συχνα γιατι 8 το πρωι ειναι γεματοι.Καθε ποτε δηλαδη τους αδειαζουν;

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια που είπατε για καδους,οταν γεμίζουν[είναι παρατηρημένο χρόνια]συνέχεια,και τακτικά,κάποια ωραία πρωία εξαφανίζονται!Το βάζουν στα πόδια μόνοι τους,η μάλλον να το πω καλύτερα,το βάζουν...στις ρόδες μόνοι τους,γιατί έχουν μπουχτίσει που είναι γεμάτοι,και στεναχωριούνται;Κύριε Παπα...στατηγέ μου,μη νομίζεις ότι κάνω καλαμπουράκι.Κάνε μια βολτούλα από γεφυρα Καλογήρου έως Α.Γεώργιο βοήθειά μας λείπουν εδώ και καμιά βδομάδα μερικοί;Εκτός αυτοί δεν είναι του Δήμου αλλά τις ΔΕΚΕ που δεν υπάρχει πλεον,και τους έχουν πάρει προίκα στο σπίτι τους οπότε με το,,μπαρδόν που λένε!!!

Ανώνυμος είπε...

τα σχολεία θα παρουν προγραματα ανακυκλωσης ; Η ανακυκλωση ξεκινα απο το σχολειο !!

Ανώνυμος είπε...

Α!ρε η ανακυκλωση μας μαρανε!!! αν ηταν τιποτα για χορους και πανηγυρια τοτε μαλιστα θα ειμασταν σιγουρα οι πρωτοι.Τωρα προεχει το παζαρι ειπε η δημαρχαρα μας οτι θα πρεπει να το στηριξουμε!!!!! Ας παει τοτε στις επομενες εκλογες να ζητησει ψηφο απο τους παζαριωτες εμας τους φτωχους εμπορακους βιοπαλαιστες δε μας θελει!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν πληρώσουν παράγκα να τον ψηφίσουν, και είναι περισσότεροι από πριν