ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Φιλιππιάδα.. Δράσεις κι αντιδράσεις για την εκπαίδευση των προσφύγων..

Η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα κρατά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την Φιλιππιάδα με αφορμή την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν πολλές με ορισμένες να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, σε μια στιγμή
που χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση.
Φυσικά το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις ενώ την ίδια στιγμή από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο κατάλογος των σχολείων στα οποία θα φιλοξενηθούν τα προσφυγόπουλα.
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση δεν ανταποκρίνεται στην κρίση του συνόλου των μελών του Συλλόγου καθώς δεν προηγήθηκε γενική συνέλευση των γονιών.
Αναφερόμενοι στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, υποστηρίζουν ότι αμέσως μετά τον Αγιασμό – ο οποίος συνέπεσε και με τα εγκαίνια του σχολικού κτηρίου- μέλη του Δ.Σ. κάλεσαν όσους γονείς βρίσκονταν στο προαύλιο του σχολείου, στην αίθουσα συγκεντρώσεων, όπου από τον απερχόμενο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου αναγνώστηκε προσχέδιο του επίμαχου κειμένου. Μάλιστα, ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να κάνουν διορθώσεις ή και παρεμβάσεις.
“Είναι αυτονόητο, πως όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στην μάθηση”, επισημαίνει, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιώργος Γιολδάσης. Ωστόσο, αναφέρει ότι “προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια επίσημη εγκύκλιος σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα από το Υπουργείο Παιδείας”.
Τη διαβεβαίωση ότι στη δομή της Φιλιππιάδας, όλα τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, δίνει ο συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας, Μιλτιάδης Κλάπας, με αφορμή τη θέση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού.
Ο συντονιστής της δομής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι ο εμβολισμός έγινε με την εποπτεία Διεθνών Οργανισμών και των Γιατρών του Κόσμου, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν καρτέλες υγείας για τα προσφυγόπουλα και ότι είναι ενήμερο και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει.
Ο κ. Κλάπας, χαρακτήρισε κακή πληροφόρηση τη φημολογία για επικίνδυνες ασθένειες στο κέντρο, διαβεβαίωσε πως στους έξι μήνες λειτουργίας του Κέντρου δεν υπήρξε περιστατικό που ενέπνευσε ανησυχία και σημείωσε πως η δομή βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρών του ΕΣΥ και του αεροπορικού αποσπάσματος Ακτίου.
Ενδιαφέρον για τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή φιλοξενίας επέδειξαν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Φιλιππιάδας και μαζί με τον διευθυντή του σχολείου επισκέφτηκαν το παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Μαζί με τον συντονιστή περιηγηθήκαν στους χώρους και όπως λέει ο κ. Κλάπας, έλαβαν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν και κατανόησαν πως δεν υπάρχουν ζητήματα υγείας.
Σημαντική προσπάθεια στο θέμα της εκπαίδευσης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κλάπας, είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο προγράμματος κατά το οποίο τις πρωινές ώρες γίνονται μαθήματα στα ελληνικά σε παιδάκια, εφήβους και μεγαλύτερους. Ήδη, δασκάλα, νηπιαγωγός, φιλόλογος και γυμνάστρια, με το κοινωφελές πρόγραμμα των δομών προσφύγων του ΟΑΕΔ, προσφέρουν υπηρεσίες στη δομή και από την Δευτέρα ξεκίνησαν τα μαθήματα προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία των προσφυγόπουλων και να προετοιμαστούν για την εκπαίδευση σε σχολεία.
Η κοινωνία της Φιλιππιάδας τους τελευταίους έξι μήνες συνυπάρχει αρμονικά με τους πρόσφυγες. Αυτό αναφέρουν οι κάτοικοι, οι οποίοι τους έχουν υποστηρίξει από την πρώτη μέρα στο παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη.
Ο ιερέας, Χρήστος Μάνθος, που έζησε 10 χρόνια μετανάστης στην Γερμανία, θεωρεί ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα προσφυγόπουλα πρέπει, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, να ξεκινήσουν να μαθαίνουν τα ελληνικά. Όσο για το ζήτημα της θρησκείας, ο ιερέας λέει πως η διαχείρισή του πρέπει να γίνει με ευαισθησία και εξυπνάδα, ώστε να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα.
πηγή:www.artabest.net/

10 σχόλια:

filoiko είπε...

Η προχειρότητα του υπουργείου Παιδείας, ή έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης, οι διάφοροι θερμοκέφαλοι-ανεγκέφαλοι και οι αλαλαγμοί των ΜΜΕ, συναντούν την νηφαλιότητα από την τοπική κοινωνία, που στη συντριπτική της πλειοψηφία, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασε τους κατατρεγμένους ανθρώπους που η κεντρική εξουσία της επέβαλλε. Θετικά μηνύματα ανθρωπιάς σε πείσμα των καιρών! (σχόλιο του Thomas Konstas στο facebook)

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς αγαπητό filoiko που εβαλες μια στηλη που είναι αυτού καθ'αυτού για την εκπαίδευση των προσφύγων.Γιατί εκεί που ήταν τσίμπαγε περισσότερο κι απ'τα...φραγγόσυκατου κειμένου!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ 1ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ;ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ..!

filoiko είπε...

Σε μια πόλη των 5000 κατοίκων (σαν Φιλιππιάδα και όχι σαν δήμος) δεν μπορεί ένας σύλλογος (και όχι ομόφωνα όπως ακούγεται) να εκπροσωπεί τις απόψεις όλων των κατοίκων. Είναι ενοχλητικό να τσουβαλιάζουμε τους πάντες και τα πάντα! Με αυτή τη λογική, θα σας κουράσω με αναρτήσεις που δείχνουν και την άλλη όψη του νομίσματος, αν νομίζω ότι χρειάζεται. (σχόλιο της LITSA PRENTZA στο fb)

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19 9 2016
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας,διαχωρίζοντας τη θέση του και επιτελώντας το θεσμικό του ρόλο,δηλώνει ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των παιδιών τιμώντας και διασφαλίζοντας το δικαίωμα τους στη μάθηση.
Με τιμή
Για το Δ.Σ
Η Γραμματέας

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΩ ΖΑΠΙΝΓΚ ΠΙΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΡΩΤΑΕΙ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ.ΒΛΕΠΩ ΕΝΑ...ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ 5 ΛΕΠΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΥΤΣΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΩΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΛ ΚΑΤΑ!ΟΟΟΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΞΕΙ Η ΗΛΙΑΣΗ.ΑΠΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΟ-ΚΟ-ΚΟ ΚΙ ΑΠΟ ΑΒΓΟ ΤΙΠΟΤΑ!ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝ ΒΑΖΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΚΡΥΦΑ ΟΛΟΙ ΠΟΙΟ ΘΑ'ΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΛΕΤΕ;ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΑΝΕΡΑ..!ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΜΠΑΜΠΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΣ Μ@Λ@Κ@@Σ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ TV ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΣ ΕΔΩ ΔΕ ΘΑ ΝΤΡΑΠΕΙ;ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ Η...ΤΣΙΠΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΕΡΑ;ΜΜΜΜΜΜΜΜΜ...ΜΑ ΤΟΟΟΟΣΟ ΤΣΙΡΚΟ;

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστουμε περι βιβλιου,αλλα θα εχουμε κ εμεις χρονο να διαβαζουμε ? Οπως εσεις κυριε φυσικα ?

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ?

ΕΝΝΟΩ ΟΟΟΛΟΙ !!!!!!!
Αχ, Αχ, Αχ, .........

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, το οποίο αποτελεί ΙΕΡΟ δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους!
Εγώ ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
1. Το 1ο Δημοτικό που επισκέφθηκε τον καταυλισμό και μίλησε με τον κ. Κλάπα, γνωρίζει ότι ο κύριος Κλάπας δεν είναι-τυπικά- τίποτε εκεί πάνω, δεν υπογράφει πουθενά, και αμείβεται από κάποιον οργανισμό (κάτι σαν ΜΚΟ) και ΟΧΙ από το Κράτος.
2. Το ότι έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδάκια σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, ως τι το γνωρίζει ο κ. Κλάπας; Μπορεί να το αποδείξει;
3. Τα 100 περίπου προσφυγόπουλα αφορούν σε συνολικό πληθυσμό 350 ατόμων. Η Δομή σχεδιάσθηκε και θα φιλοξενήσει 700-1000 άτομα. Ποιος θα είναι ο αριθμός των παιδιών που θα πάνε στα σχολεία όταν θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 1000 προσφύγων;
4. Πώς θα στείλεις ένα παιδάκι να μάθει ελληνικά-με το ζόρι- τη στιγμή που από σήμερα έως και το Φεβρουάριο οι πρόσφυγες περνούν από επιτροπές Ασύλου και φεύγουν για Θεσσαλονίκη ή ακόμη και Γερμανία;
Επειδή παρακολουθώ μήνες το προσφυγικό στην πόλη μας, εκ του σύνεγγυς και όχι από fb και καφενεία, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα παιδάκια των προσφύγων-μεταναστών είναι δέκα φορές καλύτερα από τους γονείς τους.
Η Φιλιππιάδα ΔΕΝ κινδυνεύει από τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να λειτουργήσει ΚΛΕΙΣΤΗ Δομή, που θα φιλοξενεί ανθρώπους από την Αφρική και τα βάθη της Ασίας.
Κλείνω, βέβαια, με τη δέσμευση του κ. Δημάρχου ότι σε 8 μήνες θα φύγουν!!!!
Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες βεβηλώθηκε η εκκλησία της Π. Φιλιππιάδας.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να δούμε με προσοχή το βιβλίο του Samuel Huntington: «Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης». Ο Χαντινγκτον εκτιμά πως οι αντιθέσεις τώρα έχουν εστιαστεί στις πολιτισμικές διαφορές. Υπάρχουν στην Γη εννέα πολιτισμοί: Δυτικός, Ορθόδοξος, Ισλαμικός, Αφρικανικός, Λατινο-αμερικανικός, Σινικός, Ινδουιστικός, Βουδιστικός και Ιαπωνικός. Η συνύπαρξή τους είναι δύσκολη, αν όχι ασυμβίβαστη.
Μας ενδιαφέρουν ο Δυτικός, ο ορθόδοξος και ο Ισλαμικός για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα, αλλά και τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 190 χρόνια
«Η πιο σημαντική διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη, όπως πρότεινε ο Ουίλιαμ Ουώλας, πρέπει να είναι το όριο της Δυτικής Χριστιανοσύνης στο έτος 1500. Η γραμμή ακολουθεί τα σημερινά σύνορα ανάμεσα Φινλανδία και Ρωσία, και μεταξύ των Βαλτικών χωρών και της Ρωσίας, κόβει στην μέση την Λευκορωσία και την Ουκρανία, διαχωρίζοντας την δυτική καθολική Ουκρανία από την ανατολική ορθόδοξη, στρίβει δυτικά χωρίζοντας την Τρανσυλβανία από την υπόλοιπη Ρουμανία και μετά κινείται μέσα στην Γιουγκοσλαβία επάνω στα σύνορα που χωρίζουν την Κροατία και την Σλοβενία από την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία. Στα Βαλκάνια, αυτή η γραμμή φυσικά συμπίπτει με τα ιστορικά σύνορα μεταξύ της αυτοκρατορίας των Αψβούργων και της Οθωμανικής. Οι λαοί βόρεια και δυτικά από αυτή τη γραμμή είναι προτεστάντες ή καθολικοί. Έχουν συμμετάσχει στις κοινές εμπειρίες της Ευρωπαϊκής ιστορίας – φεουδαρχία, Αναγέννηση, Μεταρρύθμιση, Διαφωτισμός, βιομηχανική επανάσταση. Οικονομικά στέκονται καλύτερα από τους λαούς στα ανατολικά και τώρα προσβλέπουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή οικονομία και στην παγίωση δημοκρατικών πολιτικών συστημάτων. Οι λαοί ανατολικά και νότια από αυτή τη διαχωριστική γραμμή είναι Ορθόδοξοι ή Μουσουλμάνοι. Ιστορικά ανήκαν στην Οθωμανική η Τσαρική αυτοκρατορία και μόνο επιπόλαια τους άγγιξαν τα διαμορφωτικά κινήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι γενικά λιγότερο αναπτυγμένοι οικονομικά. Και πιο δύσκολα μπορούν να αναπτύξουν προχωρημένα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα».