ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Βαγγέλη Αυδίκου

«Οι τελευταίες πεντάρες» παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 2-2-17 από τον Σύλλογο ¨περί βιβλίου΄΄ σε μια από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης. Πρόκειται για το μυθιστόημα του Βαγγέλη Αυδίκου βασισμένο στα γεγονότα του εμφυλίου που σημάδεψαν την Πρέβεζα. Κατά τον συγγραφέα δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα επειδή δεν παραπέμπει σε βιβλιογραφία. Κατά τη γνώμη των περισσοτέρων απ΄όσων το διάβασαν είναι ιστορικό μυθιστόρημα γιατί και πραγματικά είναι ορισμένα απ’ τα βασικά γεγονότα γύρω απ΄τα οποία πλέκεται η μυθιστορία και ισχύ βιβλιογραφίας έχουν οι από στόμα σε στόμα μαρτυρίες.
Διακρίνονται από αριστερά:ο συγγραφέας Βαγγέλης Αυδίκος,Ευγενία Μάστορα.
Ιωάννα Παππά
 και η Ρούλα Χρήστου που συντόνισε την εκδήλωση
Τρία χρόνια μετά τη «Σκιά της Μίκας» που πραγματεύονταν τον ξενιτεμό ως φαινόμενο της τοπικής και εθνικής μας ιστορίας, ο Βαγγέλης Αυδίκος επιχείρησε ένα συγγραφικό άλμα. Κι αυτό γιατί επέλεξε τον εμφύλιο ως πυρήνα της ιστορίας. Στο παρελθόν, ακόμη και στο πρόσφατο, υπάρχουν παραδείγματα που αποδυκνείουν πως τα πάθη δεν σίγασαν. Ερευνητές της ιστορίας αυτής της περιόδου, συγγραφείς, αντιμετώπισαν ως και δικαστικές προσφυγές για τα γραφόμενά τους. Παρότι η πλειονότητα παραδέχεται σήμερα πως σ΄έναν εμφύλιο διαπράτονται εγκλήματα κι απ΄τις δυο πλευρές, όταν μπούν στο χαρτί ονόματα και πράξεις, ανακύπτουν αντιδράσεις. Από βιολογικούς ή ιδεολογικούς απογόνους.
Κατά την παρουσίαση η φιλόλογος Ιωάννα Παππά επικεντρώθηκε στο χρέος και την οφειλή του συγγραφέα προς τους ανώνυμους ήρωες και την οφειλή της ιστορίας απέναντί τους.

Η φιλόλογος Ευγενία Μάστορα με τη σειρά της επικεντρώθηκε στη σιωπή που περιβάλει ακόμα, 70 χρόνια μετά, γεγονότα της εμφυλιοπολεμικής περιόδου. Πώς κυριαρχεί και πώς σπάει ενίοτε αυτή η σιωπή αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο με τον κατάλληλο τρόπο να ξεκλειδώσει στόματα και ψυχές.
Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε πως κινήθηκε από αισθήματα οφειλής προς τον τόπο του κι από την πεποίθηση πως πρέπει επιτέλους να πάψουν να μας κατατρέχουν ως έθνος μίση και πάθη. Από την αρχαιότητα ως σήμερα, εμφύλιες διαμάχες παίρνουν πολεμική μορφή και αλληλοεξωντονόμαστε. Θέλησε με το βιβλίο του, που περιστρέφεται γύρω απ΄την εκτέλεση στην Παργινόσκαλα, να στείλει το μήνυμα πως δεν πρέπει να σιωπούμε από φόβο και να μη βλέπουμε μονόπλευρα τις ευθύνες. Καθότι  «της Παργινόσκαλας ακολούθησε το Νταλαμάνι».
Συμμετοχή στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης είχαν και μαθητές του Γενικού Λυκείου, μέλη της ομάδας φιλαναγνωσίας και του προγράμματος «ταξιδεύοντας με την ποίηση». Έκαναν αναγνωστικές και μουσικές παρεμβάσεις κερδίζοντας το χειροκρότητα του κοινού κι επισημαίνοντας απ΄τη μεριά τους πως στο σχολείο δενμαθαίνουν τοπική ιστορία. Στο βιβλίο του Β. Αυδίκου βρήκαν πράγματα που αγνοούσαν.
 οι μαθήτριες που διαβάσαν κείμενα από την ομάδα φιλαναγνωσίας του Λυκείου

Οι μαθήτριες που είχαν ρόλο σ΄αυτή την εκδήλωση ήταν οι:Ευαγγελία Τσακαγιάννη, Μαρία Λάκκα, Κλαούντια Μιλάι, Σοφία Μανίκα, Άρτεμις Τσαμπά, Αλεξάνδρα Σταμάτη, Βάσια Τάγκα,Αλεξάνδρα Ρίζου.

(το παραπάνω κείμενο είναι της δημοσιογράφου Ρούλας Χρήστου  η οποία συντόνισε και παρουσίασε την εκδήλωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: