ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Για την φωλιά στην Φιλιππιάδα

κείμενο της EVA STETS
Η φωτο είναι screenshot από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στην Φιλιππιάδα (http://filoiko.blogspot.gr/).
Μια καταπληκτική ιδέα που είχε φέτος ο Μιλτιάδης Ζηκος και μας χάρισε (και ακόμα μας χαρίζει) όμορφες εικόνες από την ζωή των πελαργων, σε στιγμές που δεν τις βλέπουμε όταν κοιτάμε την φωλιά από κάτω. Και αν στην Ευρώπη οι κάμερες υπάρχουν πολλές - στην Ελλάδα αυτή είναι η μονή, που μεταδίδει όλο το 24ωρο. Έτσι είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και τους ελληνικούς πελαργούς και να συγκρίνουμε ακόμα τους δικούς μας με αυτούς σε άλλες χώρες.
Όπως βλέπετε - οι νεοσσοί έχουν μεγαλώσει αρκετά.
Να θυμίσω, ότι ο πρώτος νεοσσός εκκολάφτηκε στην Φιλιππιάδα στις 21 Μάιου - δηλαδή κλείνει σήμερα (16.07.2017) την 56 μέρα της ζωής του. Έτσι αναμενόμενο είναι ότι σε λίγο θα δούμε τους νεαρούς να κανουν πρώτες πτήσεις. Στην ερώτηση... "πότε" θα πετάξουν... θα απαντήσω, ότι μόνο με την παρατήρηση θα το διαπιστώσουμε.
Και εδώ θα ήθελα να.... ησυχάσω όλους τους παρατηρητές, που ανησυχούν και για τις πρώτες πτήσεις και όταν... δεν βλέπουν τακτικά τους γονείς των νεαρών (αυτό, γενικά σε όλες φωλιές τώρα).
Από τις προσωπικές παρατηρήσεις (πάνω από 10 χρόνια) έχω σημειώσει ότι οι νεαροί πελαργοί κανουν τις πρώτες πτήσεις την 63-65-66 μέρα. Δηλαδή στην 9 εβδομάδα της ζωής τους. Διαπιστωμένο όμως είναι ότι πετάνε για πρώτη φορά στις 8-9 εβδομάδες (αυτό ανάλογα με τις συνθήκες καιρού, τροφοδοσίας κ.α.). Οι νεαροί που είναι πριν την πρώτη πτήση ταΐζονται από τους γονείς λιγότερο, γιατί πρέπει να χάσουν το περίσσεμα λίπους. Συν τις άλλες - με αυτό το τρόπο οι γονείς τα "αναγκάζουν" να φύγουν από την φωλιά και να αναζητήσουν την τροφή και αν είναι πολλά (4-5) τα μικρά... δεν χωράνε όλοι άνετα στην φωλιά. Έτσι αναμενόμενο είναι ότι (ακόμα και την νύχτα) δεν θα δούμε στην φωλιά τους γονείς (που μπορεί να είναι κάπου κοντά αλλα όχι δίπλα στα μικρά, όχι στην φωλιά).
Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας - οι νεαροί ταΐζονται (αλλα λιγότερο) από τους γονείς (τα ταΐζουν ἐναλλάξ και φεύγουν). Και θα τα ταΐζουν ακόμα και όταν τα μικρά θα αρχίσουν να πετάνε - και στην φωλιά και έξω από αυτήν. (Stets E., Ptaki, OTOP, 2015).

3 σχόλια:

filoiko είπε...

σχόλια στο fb κάτω από το κείμενο της Εva Stets;

Eva Stets Υ.Γ. 1 Για την φωλιά στην Φιλιππιάδα (ένα καλο παράδειγμα για αυτά που έγραψα πιο πάνω) Πριν λίγο (16:22) ο γονέας (ένας) ήρθε, τάιζε τα μικρά και σε δευτερόλεπτα (ακόμα όταν αυτά τρώγανε) έφυγε από την φωλιά. Κάτι, που μπορεί ακόμα να μην γίνει αντιληπτό (αν δεν κοιτάμε την φωλιά συνέχεια). Αρα ας μην ανησυχούμε όταν δεν βλέπουμε τους γονείς στις φωλιές) :)
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις · Απάντηση · 2 · 32 λεπτά · Τροποποιήθηκε
Αφαίρεση

Eva Stets Υ.Γ. 2 Και η δεύτερη άφιξη του γονέα με φαγητό (στις 17:05), που - μετά το "σερβίρισμα" της τροφής - έμεινε στην φωλιά 18 δευτερόλεπτα και έφυγε. Και προφανώς μέσα σε τόσο μικρο διάστημα (από το προηγούμενο τάισμα) δεν ήταν ο ίδιος γονέας αλλα ο δεύτερος. Απλή παρατήρηση των απλών στιγμών που δείχνουν πως είναι η κατάσταση στις φωλιές αυτή την εποχή (με την διαφορα ότι ήμουν τυχερή και "πέτυχα" τα δυο ταΐσματα). :)
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις · Απάντηση · 2 · 34 λεπτά · Τροποποιήθηκε
Αφαίρεση

Penelope Tragellis Καταπληκτικές παρατηρήσεις!!!!! Ευχαριστούμε Eva :-D
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις · Απάντηση · 1 · 18 λεπτά

filoiko είπε...

ΣΧΟΛΙΑ από facebook

Σοφία Ιωάννη Δεληπούλιου Eva...... όταν πετάξουν γυρίζουν πάντα νύχτα στη φωλιά ή μπορεί να διανυκτερεύσουν κ στο έδαφος...όπως χωράφι ή δίπλα στον ποταμό?


Eva Stets : μπορούν και να μην έρθουν (π.χ.για μια νύχτα) στην φωλιά. Ένας η δυο όμως δεν θα διανυκτερεύσουν ποτέ στο έδαφος. Θα αναζητήσουν κάποιο ψηλό σημείο (ανάλογα τι θα βρουν κοντά).


Amfie Ioannidou Πραγματικά δεν σταματά να με εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά η φυσική νομοτέλεια! Όλα είναι ρυθμισμένα ώστε να επιτύχουν το σκοπό τους, εν προκειμένω πχ τα ταίσματα εναλλάξ και λιγότερα σε ποσότητα ώστε να χάσουν το περιττό λίπος και να χωράνε στη φωλιά ώστε να είναι έτοιμα να κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις!
Τελικά οι κάμερες καταγραφής σε 24ώρη βάση δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες και για την παρατήρηση και ερευνητική καταγραφή των δεδομένων και της συμπεριφοράς των πελαργών και σε εμάς τους πολίτες υπέροχες στιγμές! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και τις πληροφορίες

Ewa Głowska (ΠΟΛΩΝΙΑ)
Ewa Głowska Młode bociany są w dobrej formie, spadek wagi im pomoże.
Οι νέοι πελαργοί είναι σε καλή κατάσταση, η μείωση του βάρους θα τους βοηθήσει.

Ανώνυμος είπε...

Μια μεγάλη πόλη με ελάχιστους σημαντικούς ανθρώπους........