...παλιές φωτογραφίες στο τέλος κάτω-κάτω...

«γινάτι - Ο σοφός της λίμνης» το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

...κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας

   Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος ΣΚΟΥΦΑΣ, το Βιβλιοπωλείο ΣΠΥΡΟΥ και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ διοργανώνουν απόψε, Παρασκευή 23 Μαρτίου, στις 9, την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ.
   Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο χημικός Βασίλης Κατσώτης, ο φιλόλογος και λογοτέχνης Αδάμος Μουζουρής, και ο συγγραφέας.
   Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Παπαθεοδώρου, η οποία και θα διαβάσει αποσπάσματα.
   Αποσπάσματα θα διαβάσουν και οι μαθητές Ευγενία Μπόκου και Θωμάς Μπίζας.
   Συμμετέχει το ηπειρώτικο μουσικό σχήμα Λαλητάδες.
   Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης Ιγνάτιος και ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ Νικόλαος Μπανταλούκας.
  Λίγα λόγια για το βιβλίο
   Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης.
   Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917, της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο, της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά. της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών, του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου.
   Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα, σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: