ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.
της Eva Stets        Every Stork in Greece
03 05 2018.Η φωτογραφία των δυο πελαργων της φωλιάς στην Φιλιππιάδα (από την ζωντανή μετάδοση στο http://filoiko.blogspot.gr/ ) είναι αφιερωμένη σε όλους που ανησύχησαν την περασμένη νύχτα με την απουσία του δεύτερου πελαργού. Τυχαίνει ο ένας από τους πελαργούς να μην είναι στην φωλιά (η μέχρι αργά το βράδυ η όλη νύχτα). Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως ο απών είναι κάπου κοντά (σε κολωνα, στην σκεπή κτλ) και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας (όχι πάντα αλλα συνήθως). Στην Φιλιππιάδα όλα είναι ΟΚ. Τα αβγά είναι τέσσερα, οι πελαργοί δυο και... αρχίσαμε να μετράμε μέρες για την εκκόλαψη των νεοσσών (ο πρώτος σε λιγότερο από 3 εβδομάδες).
Θα ήθελα παράλληλα να προσέξετε (με την κάμερα έχουμε την δυνατότητα) ΠΩΣ αλλάζει (ήδη έχει αλλάξει) η εμφάνιση της φωλιάς. Οι πελαργοί έχουν φέρει αρκετό μαλακό υλικό (τους χρειάζεται αυτό τώρα και για τα αβγά και σε λίγο για τους νεοσσούς). Μαζί με κάποια κλαδιά - θα "γεμίζουν" τώρα το βάθος της φωλιάς με μαλακό υλικό (αργότερα η φωλιά θα αλλάξει ξανά την εμφάνιση).
Και τώρα είναι η εποχή (η δύσκολη!), που οι πελαργοί ψάχνοντας για μαλακό υλικό - μπορούν να φέρουν στις φωλιές (εκτός από τα αλλα) - τα πολύ επικίνδυνα σκουπίδια - όπως σπάγκοι, σχοινιά, τσουβάλια πλαστικά κ.α. (οι σπάγκοι και τα τσουβάλια είναι τα πιο επικίνδυνα!)
ΠΡΟΣΟΧΉ (!) λοιπόν τώρα - σε κάθε περιοχή που υπάρχουν πελαργοί - όταν θα δούμε κάπου πεταμένο σπάγκο, σκοινιά η πλαστικά τσουβάλια - ας τα μαζέψουμε (και σαφώς να τα πετάξουμε σε μέρος, που οι πελαργοί δεν θα το τα πάρουν). Τόσο απλή κίνηση και όμως μπορεί να σώσει πολλούς νεοσσούς! (όσοι θέλουν ας κοινοποιήσουν το μήνυμα).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το συντριβανι που ηταν στο δημαρχειο τι θα το κανουν;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί πήραν τους δυο κάδους απορριμάτων από την λίμνη στο Ζηρό?Λείπουν καμιά βδομάδα τώρα.

filoiko είπε...

1. Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του σχεδίου νόμου με τίτλο : « Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ ( Πρόγραμμα ‘’ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι ‘’ ) ».
2. Έγκριση διενέργειας δαπανών ( προμηθειών – υπηρεσιών – έργων ).
3. Έγκριση έκθεσης εσόδων – εξόδων του 1ου τριμήνου έτους 2018 του προϋπολογισμού του Δήμου Ζηρού οικονομικού έτους 2018.
4. Επιστροφή χρημάτων σε οφειλέτες του Δήμου Ζηρού, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.
5. Έγκριση ανανέωσης προγραμματικής σύμβασης με τον Ο.Α.Ε.Δ. για τη λειτουργία Γραφείου Ανταποκριτή Ο.Α.Ε.Δ. στην Δημοτική Ενότητα Φιλιππιάδας Δήμου Ζηρού.
6. Έγκριση απ΄ ευθείας ανάθεσης, μετά από διαπραγμάτευση της ομάδας 2Γ ( προμήθεια ειδών Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστικής ), προϋπολογισμού 5.419,05 € του διαγωνισμού με τίτλο : « Προμήθεια τροφίμων για το Δήμο Ζηρού και τους φορείς του για το έτος 2018 ».
7. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής γενικών υπηρεσιών και εργασιών.
8. Αποδοχή ποσού 33.400,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και καθορισμός ενεργειών για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.
9. Αποδοχή ποσού 70.000,00 € από την Περιφέρεια Ηπείρου για την εκτέλεση του έργου με τίτλο : « Βελτίωση κοινοχρήστου χώρου στη Δημοτική Ενότητα Φιλιππιάδας ( πλατεία Μάστακα ) » και τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος έτους 2018 του Δήμου Ζηρού για την εγγραφή του σε αυτό.
10. Αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου Ζηρού στο Πρόγραμμα « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ » για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ή και συνοδευτικού εξοπλισμού, στα πλαίσια της αριθ. 5132/23-02-2018 πρόσκλησης Ι του Υπουργείο Εσωτερικών, αποδοχή της σχετικής χρηματοδότησης και των όρων του προγράμματος και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υποβολή της σχετικής πρότασης και κάθε άλλης ενέργειας που απαιτείται για το σκοπό αυτό.


11. Αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου Ζηρού στο Πρόγραμμα « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ » για την ένταξη της πράξης με τίτλο « Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις », στα πλαίσια της αριθ. 5133/23-02-2018 πρόσκλησης ΙΙ του Υπουργείο Εσωτερικών, αποδοχή της σχετικής χρηματοδότησης και των όρων του προγράμματος και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υποβολή της σχετικής πρότασης και κάθε άλλης ενέργειας που απαιτείται για το σκοπό αυτό.
12. Αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου Ζηρού στο Πρόγραμμα « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ » για την ένταξη της πράξης με τίτλο « Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των Δήμων της Χώρας », στα πλαίσια της αριθ. 7244/13-03-2018 πρόσκλησης ΙΙΙ του Υπουργείο Εσωτερικών, αποδοχή της σχετικής χρηματοδότησης και των όρων του προγράμματος και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υποβολή της σχετικής πρότασης και κάθε άλλης ενέργειας που απαιτείται για το σκοπό αυτό.
13. Έγκριση εκτέλεσης, καθορισμός εργασιών και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων ενταγμένων στο τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Ζηρού οικονομικού έτους 2018.
14. Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος.
15. Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας περαίωσης εκτέλεσης του έργου με τίτλο : « Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Φιλιππιάδας ».
16. Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του Δημάρχου Δήμου Ζηρού.

Ανώνυμος είπε...

συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού την Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 και ώρα 19 : 00΄ (για το προηγούμενο σχόλιο)