ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

15 Ιουλίου 2019 - μεγάλωσαν οι μικροί πελαργοί

κείμενο EVA STETS
Μεγάλωσαν οι τρεις μικροί πελαργοί από την ζωντανή μετάδοση στην Φιλιππιάδα. Το φτέρωμα τους αναπτύχθηκε, τα ράμφη τους (και τα πόδια) πορτοκαλίζουν και τα μαύρα φτερά τους έχουν ήδη το σωστό μέγεθος. Οι νεαροί αυτοί δεν θυμίζουν τώρα τα μικρά "αδέξια" πελαργάκια.
Έχουν περάσει...69 μέρες από την εκκόλαψη του πρώτου νεοσσού (να θυμίσω, ο πρώτος εκκολάφτηκε το βράδυ, 7 Μάιου και λίγες ώρες αργότερα ο δεύτερος). 69 μέρες είναι αρκετές, τα πουλιά είναι πλέον έτοιμα για να πετάξουν (συνήθως αρχίζουν τις πρώτες πτήσεις μέσα στις 55-68 μέρες).
Δεν το θεωρώ όμως ανησυχητικό, που τα νεαρά πελαργάκια στην Φιλιππιάδα δεν πετάνε (και πέρσι άργησαν). Λίγες μέρες στην "καθυστέρηση" πτήσεων δεν είναι ανησυχητικές. Τα πουλιά είναι καλοταϊσμένα και φαίνονται υγιέστατα. Αν παρατηρήσετε - οι γονείς τα φροντίζουν και τα ταΐζουν. Θα συνεχίζουν να τα ταΐζουν και αργότερα - όταν τα μικρά θα αρχίσουν να πετάνε - ώσπου να φύγουν οριστικά από την φωλιά.
Η αλήθεια είναι όμως, ότι οι μέρες για τις πτήσεις των πελαργων (γενικά) πλησιάζουν (σε αρκετές φωλιές τα μικρά άρχισαν να πετούν). Και με αυτό πλησιάζει και η μέρα που κάποια στιγμή τόσο τα νεαρά όσο και οι γονείς θα φύγουν από τις φωλιές. Πριν από αυτό τους νεαρούς πελαργούς τους περιμένει ακόμα "ένα μάθημα" - να μάθουν να πετάνε, γιατί ούτε με την πρώτη πτήση (και ούτε όταν φύγουν από τις φωλιές) δεν θα το ξέρουν καλά ακόμα. Από την άλλη, οι γονείς, κουρασμένοι από την φροντίδα των μικρών θα πρέπει να μαζέψουν δύναμη και να τραφούν σωστά πριν κανουν θα το μεγάλο δρόμο.
Έτσι - όσο είναι ακόμα εδώ - ας τους χαρούμε. Εύχομαι καλές παρατηρήσεις και στις φωλιές και στην ύπαιθρο και με on-line κάμερα στο: www.filoiko.gr

3 σχόλια:

Vasilis είπε...

Σήμερα το πρωί ήταν ο ένας γονιός που τάιζε και 4 μικρά(;) που έτρωγαν. Μήπως ήρθε και κάποιο μικρό από άλλη οικογένεια να φάει εκεί;

Eva Stets είπε...

@Vasilis - Όταν στην περιοχή υπάρχουν κοντά άλλες φωλιές με νεοσσούς και τα μικρά από εκείνη την φωλιά (φωλιές) ξεκίνησαν και πετάνε - τότε ναι - είναι οι "επισκέπτες"από άλλη οικογένεια. Είναι συνηθισμένη συμπεριφορά των νεαρών, ειδικά με τις πρώτες πτήσεις να προσγειώνονται και σε άλλες φωλιές.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα το απόγευμα,σήκωσα το βλέμμα μου στον ουρανό,και βλέπω τους πελαργούς σου,μου ΚΑΝΑΝΕ και μένα τη χάρη και πετάξανε πάνω απ'το δικό μου σπίτι!Πως τους κατάλαβα;Μα τόσα και τόσα βράδια...ξενύχτησα και γω μαζί τους περιμένοντας αυτή τη στιγμή,δε θα τους αναγνώριζα κιόλας;