κείμενο EVA STETS (Every Stork in Greece)
Στους τρεις νεοσσούς τελικά (από τα πέντε αβγά που έκαναν) "περιορίστηκε" το ζευγάρι των Πελαργών, που παρακολουθούμε με την κάμερα στην Φιλιππιάδα.
Πριν μια εβδομάδα, δηλαδή το βράδυ στις 7 Μάιου 2019 - και ακριβώς την 35 ημέρα από την γέννηση του πρώτου αβγού - εκκολάφτηκε ο πρώτος νεοσσός πελαργός και λίγες ώρες αργότερα (7/8 Μάιου 2019) και ο δεύτερος. Κανονική εκκόλαψη για τους πελαργούς (μέσα στις 33-35 μέρες) και στο να βγαίνουν από τα αβγά οι δυο νεοσσοί σχεδόν ταυτόχρονα, με μικρή διαφορά της ώρας. Έτσι μειώνεται η μεταξύ τους ηλικία και για αυτό οι γονείς Πελαργοί αρχίζουν να κλωσσούν από το δεύτερο αβγό.
Ο τρίτος νεοσσός, και αυτός εκκολάφτηκε "στην ώρα του", δηλαδή σχεδόν δυο μέρες μετά τον πρώτο και βγήκε από το αβγό το μεσημέρι στις 9 Μάιου. Δεν εκκολάφτηκε (και δεν θα εκκολαφτεί πλέον) ο τέταρτος νεοσσός (μαλών δεν τα κατάφερε) και δεν βγήκε από το αβγό και ο πέμπτος (εδώ δεν ξέρουμε αν δεν τα κατάφερε ή αν απλά αυτό το αβγό δεν ήταν γονιμοποιημένο).
Όσοι αναρωτιούνται γιατί δεν εκκολάφτηκαν τα δυο μπορώ να πω μόνο, ότι αυτά "έχει η φύση" και δεν είναι τίποτα το ασυνήθιστο....
Αν και θα ήταν πολύ όμορφο να βλέπουμε στην φωλιά και τους πέντε - τώρα θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε μια όμορφη τριάδα μικρών Πελαργών (εξίσου συναρπαστικό). Για τους γονείς- πελαργούς τέτοια κατάληξη σίγουρα είναι πιο καλή, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να μεγαλώνουν και να ταΐζουν τους τρεις νεαρούς παρά τους πέντε. Έτσι και αυτοί οι τρεις νεοσσοί έχουν πολύ πιο μεγαλύτερες ελπίδες για καλή ανάπτυξη και δύναμη.
Εμείς τώρα (και για αρκετό καιρό ακόμα) θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε όλα τα επόμενα γεγονότα στην φωλιά: τα ταΐσματα (και από τους δυο γονείς) το πως θα μεγαλώνουν τα μικρά, πως θα αλλάζει το φτέρωμα τους, πως θα σταθούν σε λίγο όρθιοι και πως μετά θα αρχίσουν να ανοίγουν τα φτερά τους, κάνοντας όλες τις απαραίτητες δοκιμάσεις πριν την πρώτη πτήση (η πρώτη πτήση των μικρών υπολογίζεται πάντα στις 55- 65 μέρες (+ /-).
Είναι πάντα καταπληκτική εμπειρία να τα βλέπουμε όλα γιατί ενδεικτικά έτσι βλέπουμε ότι γίνετε και σε άλλες φωλιές των Πελαργών. Καλές παρατηρήσεις στο www.filoiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου