ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

SOS από την Λίμνη Ζηρού

    Eνώ είναι πλέον οριστικά τα συμπεράσματα των επιστημόνων για την επικίνδυνη τοξική ουσία που βρέθηκε μετα την σε βάθος μελέτη που έγινε (σταλθηκαν δειγματα και στο εξωτερικό) καμία προφύλαξη δεν έχουν πάρει περιμετρικά της λίμνης που να ενημερώνει τον κόσμο.
Είναι αρκετοί που αυτό το διάστημα ψαρεύουν στη λίμνη,και ορισμένοι από αυτούς τρώνε τα ψάρια.
Τον φίλο Σταύρο που βρήκαμε το πρωί 25/3/2010 στη λίμνη αφου μας έδειξε την ψαριά του  (τα μεγάλα λέγονται Γλίνες και τα μικρά Μουστακάτα) μας είπε χαρακτηριστικά και τον τρόπο μαγειρέματος.Ακόμη μας είπε ότι δεν ξέρει τίποτα για τοξίνες κτλ.
Χωρίς να κινδυνολογούμε αλλά με συναίσθηση εύθύνης για τα παραπάνω καλούμε τους αρμόδιους να κάνουν κάτι για αυτό το θέμα.(πατήστε ΚΛΙΚ στη φωτογραφία να μεγαλώσει)

Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 σε αίθουσα του Κέντρου Περιβαντολογικής Εκπαίδευσης στο Ζηρό,έγινε η παρουσίαση της μελέτης για την ποιότητα των νερών στη λίμνη μετα το θέμα που δημιουργηθηκε πριν ένα χρόνο με τα ευρήματα επικινδυνης τοξίνης από τον κ.Σαίνη καθηγητή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κος Σαίνης δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση.

Στην παρουσίαση ειδικοί επιστήμονες τόνισαν ότι  υπεύθυνο για την εμφάνιση του φαινομένου είναι το κυανοβακτήριο Planktothrix rubescens, ένα κυανοβακτήριο το οποίο ευθύνεται για τοξικές εκρήξεις σε βορειοευρωπαϊκές λίμνες και ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κυανοβακτήριο παράγει μια τοξίνη, που χαρακτηρίζεται ηπατοτοξίνη και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ειδικότερα, μεγάλη δόση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του ήπατος, ενώ μικρές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινογένεση του ήπατος. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει όρια ασφαλείας για την ημερήσια δόση που μπορούμε να προσλάβουμε είτε με το νερό είτε με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Η ποσότητα στο πόσιμο νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 μg/l (ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά λίτρο), ενώ για την άσκηση δραστηριοτήτων όπως η κολύμβηση και η κωπηλασία το όριο είναι 20 μg/l. Οι ποσότητες τοξίνης, ωστόσο, που ανιχνεύθηκαν στο νερό της λίμνης έφθαναν τα 199 μg/l!

Διοργανωτές ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, ο Δήμος Φιλιππιάδας και το ΚΠΕ Ζηρού.
Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορταζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (πατήστε ΚΛΙΚ)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ίδιος ο Νομάρχης τονίζει:

"Είναι ειρωνία δίπλα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να υπάρχει μόλυνση από τοξικά από την οποία κινδυνεύει η ζωή πολιτών"

Τι φταίει; Ποιός φταίει; Τι θα γίνει;

Θα φτιάξουμε ΚΠΕ να διαλαλούμε την αναλγησία μας.

Και θα παρακολουθούμε...

Μάλιστα...

Ας μην πιστέψουν ορισμένοι ότι παίρνουν συγχωροχάρτι με την διοργάνωση μιας εκδήλωσης, όπου οι επιστήμονες τονίζουν το πρόβλημα της μόλυνσης της λίμνης και αυτοί αναδεικνύουν την λειτουργία του ΚΠΕ.

Το έγκλημα διεξήχθη κα με δικές του υπογραφές και χρειάζεται θρασύτητα να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

filoiko είπε...

Συγχωρήστε μας μια παραπάνω ευαισθησία που έχουμε για την λίμνη.
Πόσες φωτογραφίες αναρτησαμε-παμπολες.
Ομως....

Επισκεφτείτε την λίμνη από το GOOGLE EARTH.
Εκει να δείτε φωτογραφιες.
Δηλαδή πλέον δεν μπορεί να διατυμπανίζουμε την ύπαρξη του ΚΠΕ στο Ζηρό και η λίμνη στις άκρες-γιατί έτσι είναι-να είναι τίγκα στο σκουπίδι.
Επ ευκαιρία να πω και το άλλο.

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι δυνατόν:

ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 10 Η ΩΡΑ ΠΡΩΙ

Στα κρυφά δηλαδή.

Ανώνυμος είπε...

Η λίμνη εκδικείται. Φούσκωσε και μάζεψε όλα τα σκουπίδια που ευλαβικά εναποθέτουμε στις όχθες της. Τα μάζεψε και μας τα πέταξε στα μούτρα.

Ήδη δύο θέματα εκπαίδευσης για το ΚΠΕ.

1. Πως να κάνετε την λίμνη να κοκκινίσει από την ντροπή της.

2. Ένας σύντομος τρόπος για να μαζέψετε τα σκουπίδια από τις όχθες μιας λίμνης.

Όλα κρυφά γίνονται. Ντεκορ για τις τηλεοράσεις. Κολυμβήθρα του Σιλωάμ η λίμνη.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ Ο ΖΗΡΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΕΝΔΥΣΑΤΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
ΠΩΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΙΠΑΤΕ.
ΤΑ ΛΕΞΙΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΟΡΩΝ.

ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ.
ΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΦΕΤΟΣ.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΕ Ο ΣΑΙΝΗΣ?

filoiko είπε...

Πρωί 7:20 σκεπασμένη με ομίχλη η
Φιλιππιάδα και ο Ζηρός.


Εντος της σήμερον:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ!!!

Μείνετε συντονισμένοι.

Ανώνυμος είπε...

"Ο νομός Πρέβεζας,

με την συμφωνία όλων των φορέων,

έχει στρατηγικό σχέδο ανάπτυξης για τον νομό"

Κύριε Νομάρχη,
επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω ως βαρύγδουπη και ως καλύπτουσα απλώς τις ανάγκες δημοσιότητας την παραπάνω πρόσφατη δήλωσή σας.

Μόνο που δεν χρειαζόμαστε τέτοιες δηλώσεις. Χρειαζόμαστε το σχέδιο ανάπτυξης και τις εισηγήσεις των φορέων.

Η Φιλιππιάδα συζητά το ΓΠΣ, και τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης δεν τέθηκε υπόψη της μελετητικής ομάδας.

Η λίμνη Ζηρού υποφέρει, αυτός που ανέδειξε το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στο πύρ το εξώτερον, και εμείς φτιάχνουμε αναψυκτήρια! (Θα σερβίρεται και σούσι;)

Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Ζηρό, στον Λούρο, στον Αμβρακικό;

Η επιτροπή πολιτών ζητά την διενέργεια ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και κανείς δεν της τρίβει στην μούρη αυτό το σχέδιο ανάπτυξης που επικαλείσθε. Μήπως όμως έχει δίκιο η επιτροπή πολιτών;

Η χώρα δεν παράγει σχεδόν τίποτε, η αγροτική παραγωγή έχει εγκαταληφθεί. Τι προβλέπει το σχέδιο ανάπτυξης που επικαλείσθε για τους νέους αγρότες, να μπορέσουν οι άνθρωποι να σχεδιάσουν και αυτοί το μέλλον τους;

Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο για τις ήπιες μορφές ενέργειας, την ώρα που οι προτάσεις (υδοηλεκτρικό στον Λούρο, φωτοβολταϊκά στον Αη Γιώργη) απορρίπτονται και από ότι φαίνεται σωστά;

Και το κυριότερο, σε ποιές διαδικασίες συγκρότησης του σχεδίου συμμετείχαν οι πολίτες και οι φορείς; Ποιός το ξέρει αυτό το σχέδιο ανάπτυξης;

Κύριε Νομάρχη,
δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχετε σαφή εικόνα των αναγκών που έχει ο νομός και η Ήπειρος συνολικά, όπως δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι έχετε και επιμέρους ιδέες με τις οποίες δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς. Αυτό όμως δεν φθάνει.

Η παραπάνω δήλωσή σας οδηγεί στην ακινησία, ακριβώς την στιγμή που χρειαζόμαστε την συντονισμένη δράση και την συμμετοχή των φορέων των υπηρεσιών και των πολιτών.

Χρειαζόμαστε σχέδιο, μετρήσιμους στόχους και κοινή δράση.

Ο παλιός τρόπος άσκησης πολιτικής απεβίωσε. Από εδώ και πέρα, σημασία έχουν οι πράξεις και όχι η δημοσιότητα.

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ δημιουργεί υποχρεώσεις και όχι τηλε - επικοινωνιακές ευκαιρίες.

Η επικοινωνία αφορά στους πολίτες και όχι στους πολιτικούς.

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ

Σαν παράδειγμα η πρόταση που δημοσιεύθηκε σε αυτό το blog. Να τοποθετηθούν πινακίδες στον Ζηρό που να προειδοποιούν για τους κινδύνους του ψαρέματος και να το απαγορεύουν.

Μήπως όμως επειδή έρχονται εκλογές δεν τολμά κανείς να επικοινωνήσει ουσιωδώς με τους πολίτες, φοβούμενος τις πραγματικές ερωτήσεις: ΓΙΑΤΙ; ΠΟΤΕ; ΠΩΣ; ΠΟΙΟΙ;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός τολμά να μην ενημερώσει το κόσμο για κινδύνους που αφορούν στην υγεία του; Πριν μήνες δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία με ξένους που κάναν καμπινγκ στην όχθη της λίμνης. Αν κάναν και μπάνιο και ψάρεψαν και τώρα μας την πέσουν με αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι γίνεται; Αν κάποιος από μας κάνει μήνυση εναντίον των αρχών τι γίνεται; Ποιός θα τολμήσει να μην ενημερώσει τον κόσμο; Που στο καλό φτάσαμε;

Ανώνυμος είπε...

"Εκτιμούμε ότι ήρθε εδώ από άλλες λίμνες, όπου εμφανίζεται τακτικά, ίσως της Αιτωλοακαρνανίας, με αλιευτικά εργαλεία ή δίχτυα"

Εκτιμά ο κ. Αλμπάνης.

«Την άνοιξη η επιφάνεια της λίμνης του Ζηρού καλύπτεται από ένα στρώμα πάχους 3 εκατοστών κόκκινου χρώματος. Αυτό είναι ασυνήθιστο για την Ελλάδα, αφού συνήθως οι εκρήξεις των κυανοβακτηρίων «βάφουν» πράσινη την επιφάνεια. Το κόκκινο χρώμα απαντάται κυρίως στη βόρεια Ευρώπη και σχετίζεται με κυανοβακτήρια υψηλής τοξικότητας. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, βρίσκεται συχνά σε λίμνες της Ολλανδίας»

Αναφέρει ο κος Σαίνης.

Είναι προφανής η διαφορά.

"Τον καθηγητή κο Σαίνη έπεσαν (τότε) να λιντσάρουν οι τοπικοί ταγοί.."

επισημαίνει η Φωνή που τονίζει επίσης ότι αυτός είναι "ο επιστήμονας που μας άνοιξε τα μάτια" και ότι "πρέπει να του ζητηθεί μια συγνώμη για την κατακραυγή που εισέπραξε"

Ο Σαίνης δεν ήταν στην εκδήλωση. Προσκλήθηκε ή όχι;

Οι τοπικοί ταγοί ήταν όλοι εκεί. Του ζήτησαν συγνώμη άραγε;

Τα ψάρια των λιμνών της Αιτωλοακαρνανίας τρώγονται; Τα τρώμε;

Οι Ολλανδοί φέραν την μόλυνση στην λίμνη;

Δεν τρέχει τίποτε. Όλα αυτά θα τα αναλύσουν οι "τοπικοί ταγοί" πίνοντας ουίσκι στο αναψυκτήριο στον Ζηρό δίπλα στο ΚΠΕ.