ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Στην τελική ευθεία η Β φάση;


Στην τελική ευθεία φαίνεται να οδηγείται η Β’ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του παλαιού Δήμου Φιλιππιάδας.
Η επιτροπή πολιτών επισκέφθηκε σήμερα 03/05/2011 τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Δ. Γιολδάση ο οποίος την ενημέρωσε σχετικά.
     Η Β’ φάση της μελέτης έχει υποβληθεί από την το μελετητικό γραφείο της κας Γεωργούλα και μετά την εξέταση διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν από τις προβλέψεις της μελέτης προστασίας των πηγών Αγίου Γεωργίου, οδηγείται προς την επιτροπή παρακολούθησης.
Ο κος Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι προτίθεται το θέμα να συζητηθεί και στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Ζηρού.
     Η επιτροπή πολιτών έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με τους επικεφαλείς των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, για αυτή την 
εβδομάδα.

23 σχόλια:

filoiko είπε...

Σε ευχαριστούμε Θανάση Βέγγο.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗ ΜΗ ΜΟΙΡΟΛΟΓΑΤΕ ΟΡΕ...

ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΘΡΥΝΗΣΤΕ..

Η ανεργία τριπλασιάστηκε.
Η χώρα έγινε και πάλι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή τη φορά όμως, όχι ως χρυσοτόκος όρνιθα, αλλά ως πρωτοπόρος στον “δημοσιονομικό εξορθολογισμό”, όπως έλεγαν στελέχη του ΔΝΤ, που επικροτούσαν τις ενέργειες της κυβέρνησης.
“Έκαναν τα πάντα που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνουν” δηλώνει ο οικονομικός αναλυτής Φίνταν ο’ Τουλ, και συμπληρώνει “Μείωσαν τις δημόσιες δαπάνες, επιτέθηκαν στις δημόσιες υπηρεσίες, μείωσαν τους μισθούς των ανθρώπων, εγγυήθηκαν για τα χρέη των τραπεζών, ακολούθησαν κατά γράμμα τη διεθνή ατζέντα. Και τι πήραν ως ανταπόδοση αυτού; Τίποτα! Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.”
Η Ιρλανδία δεν τα είχε καταφέρει. Επειγόντως, τον Νοέμβριο του 2010, ζήτησε και πήρε 85 δις ευρώ από το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας.
Πόσες πιθανότητες έχει η ατίθαση μεσογειακή Ελλάδα να τα καταφέρει, συνεχίζοντας την ίδια φρενήρη πολιτική των «περικοπών»;
Όσο «φορτίο» και αν πετάξουν από την βάρκα τα …«γουρουνάκια» (PIIGS) ο Τιτανικός δεν σώζεται, και όλα δείχνουν πως ο Τιτανικός δεν είναι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιρλανδία αλλά μάλλον η παγκόσμια οικονομία.


ΥΓ. Για αυτούς που ενδιαφέρονται
για την εθνική μας αυτογνωσία :
Το νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα, που θα προβληθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, στις 23:00 στη ΝΕΤ, ρίχνει φως στα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν την Ιρλανδία ένα βήμα πριν την χρεοκοπία..

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ,
Το ιρλανδικό κατεστημένο ήταν εμμονικό με το να είναι τα «καλά παιδιά», οι Έλληνες αντίθετα χαρακτηρίστηκαν «απατεώνες» και «τεμπέληδες», και εντούτοις, σήμερα βρίσκονται στην ίδια βάρκα ναυαγοί. Τι συνέβη; Πως γίνεται οι εκ διαμέτρου αντίθετες νοοτροπίες αυτών των λαών να έχουν την ίδια κατάληξη;
Επί σχεδόν δύο δεκαετίες η Ιρλανδία υπήρξε το παγκόσμιο υπόδειγμα του νεοφιλελεύθερου τρόπου ανάπτυξης. Ένα εργαστήριο απόδειξης του δικαίου της εφαρμογής του, στο οποίο το ρόλο του πειραματόζωου είχε πάρει το φτηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Κυβέρνηση, τράπεζες και κατασκευαστές είχαν μεθύσει από το νέκταρ του χρήματος, συμπαρασύροντας ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Ο «Κέλτικος Τίγρης», όπως ονομάστηκε η ιρλανδική οικονομία, έδωσε απλόχερα υποσχέσεις ευημερίας σε έναν λαό, που ιστορικά αγκομαχούσε από τη φτώχεια, τη μετανάστευση και την ανεργία. Και φαινόταν να τα πηγαίνει περίφημα! Ωστόσο, η χώρα μετά από χρόνια εντυπωσιακής ανάπτυξης, προσγειώθηκε ξαφνικά και ανώμαλα στην αγκαλιά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και του ΔΝΤ. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά για λόγους διαφορετικούς, που ωστόσο έφεραν το ίδιο αποτέλεσμα: Έσπρωξαν την Ιρλανδία από την κορυφή, από παράδειγμα προς μίμηση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Επί μία δεκαετία και μέχρι το 2001, η Ιρλανδία είχε γίνει ο παράδεισος των αμερικάνικων πολυεθνικών υψηλής τεχνολογίας. Η χώρα είχε έναν από τους μικρότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη για τις εταιρείες, ένα αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό και τα συνδικάτα είχαν συμφωνήσει σε μια «κοινωνική ειρήνη» προκειμένου να πάει η χώρα μπροστά. Το αποτέλεσμα ήταν “κινέζικοι” ρυθμοί ανάπτυξης που έφταναν ως και το 8%! Και εντούτοις! Η οικονομία της χώρας αυτής ναυάγησε…
ΥΓ…Ποιος δεν θυμάται τον Αλογοσκούφη, που για πέντε ολόκληρα χρόνια διαλαλούσε με φωνή στεντόρεια : Ουκ εα με καθεύδει το της Ιρλανδίας τρόπαιο και αυτό ακριβώς διεκδικώ, για να του ανταποκριθεί ο « ΠΟΛΥΣ» Πάγκαλος : Όταν το πάρεις, εγώ θα σχίσω τα πτυχία μου !
«ΠΟΛΥΣ» : ο μόνος από τους τριακόσιους που γόνιμη σκέψη και ας την κλωτσάει την καρδάρα.
Οι υπόλοιποι , διακόσιοι ενενήντα εννιά , απλώς κότες !
ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ , ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ …!
ΠΕΡΙΜΕΝΩ…

Ανώνυμος είπε...

YΓ 2... το ορθόν:

Ο ΜΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΥΣ "ΜΕ" ΓΟΝΙΜΗ ΣΚΕΨΗ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ...
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ...
Όλο μαζί δεν τα φάγαμε.Για τον πολύ απλό λόγο ότι η μάνα μου δεν έφαγε τίποτε.Πολύ αμφιβάλω επίσης άν και όσοι Έλληνες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας έφαγαν ποτέ τίποτε.Άρα όλοι μεν πλην ενός και μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το σχόλιό σου Ανώνυμε της 5ης Μαΐου 2011 4:41 μ.μ.
Με λίγα λόγια έδωσες την απάντηση που έπρεπε σ' αυτούς που βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τους απλούς έντιμους πολίτες με τα κάθε λογής λαμόγια πολιτικά και μη. Συγχαρητήρια και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΣΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ..ΜΙΛΤΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΙΤΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΖΟΡΡΟ ΤΟΥ ΖΗΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΤΟΥ ΓΙΟΛΔΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ..

Ανώνυμος είπε...

Οι "απλοί και οι έντιμοι πολίτες" !
που ρίχνουν το κρίμα στα "κάθε λογής λαμόγια, πολιτικά και μη"
σαν σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι!

Λες και έπεσαν σαν μάννα εξ ουρανού αυτά τα τιποτένια λαμόγια,
Λες και δεν βάλαμε το χεράκι μας, ο καθένας με τον τρόπο του, για ξεφυτρώσουν αυτοί οι ουτιδανοί,
Λες και υπάρχει, έστω ένας από μας, που δεν τα ψήφισε με κριτήριο την κομματική του τύφλα, τους δεσμούς αίματος ή φιλίας ή ακόμα χειρότερο της πελατειακής του σχέσης...
Λες, πως μόλις έπεσαν από τον Άρη, στα πρώτα «ακούσματα» του Πάγκαλου βγήκαν από τα ρούχα τους οι «αθώες περιστερές…»

ΥΓ…
Αν δεν "έφαγες", αναρριχήθηκες,
Αν δε αναρριχήθηκες, έγλειψες.
Αν δεν έγλειψες, ικέτευσες
Αν δεν ικέτευσες, ζητιάνευσες,
Αν δεν ζητιάνευσες, έκλεψες.
Αν δεν έκλεψες , προσκύνησες.

ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ , ΑΓΙΕ ΑΝΘΡΩΠΕ,

ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο, Ελλαδιστάν αποκαλούμενο,
Πρόκοψες και θέριεψες εν ιδρώτι του προσώπου σου...

Ανώνυμος είπε...

-Όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε πως τα λεφτά τα φάγαμε μαζί, υπήρξαν αντιδράσεις από τους πολίτες. Εκατομμύρια Έλληνες είπαν «όχι ρε Πάγκαλε, τα λεφτά δεν τα φάγαμε μαζί. Τα λεφτά τα φάγατε εσείς.». Μέσα στο θόρυβο που δημιουργήθηκε, υπήρξε κάτι που πέρασε εντελώς απαρατήρητο:

Άκουσε κανείς τον Μπόμπολα ή τον Ψυχάρη να διαμαρτύρονται για τη δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου; Άκουσε κανείς κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία ή μεγαλοεκδότη να παίρνει ανάποδες; Γιατί δεν θίχτηκαν αυτοί που βγήκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τους είπε «κλέφτες»; Εμείς γιατί θιχτήκαμε;

Γιατί δεν βγήκε ο Βαρδινογιάννης να πει «κοίτα Πάγκαλε, εμένα μη με πιάνεις στο στόμα σου. Τα λεφτά δεν τα φάγαμε μαζί. Η γυναίκα μου έχει κάνει το σκατό της παξιμάδι τόσα χρόνια και δουλεύει σαν το σκυλί όλη τη μέρα»...

pitsirikos

Ανώνυμος είπε...

Σε «ποια όχι» , σε ποια βοή εκατομμυρίων εντίμων πολιτών αναφέρεται ο, για τα πάντα αποφαινόμενος, αδέκαστος Πιτσιρίκος;
Αν εξαιρεθούν δεκάδες τινές "αγανακτισμένων γιαουρτάδων",για τον άρτον τον πολιτικόν, τον υμέτερον και "επιούσιον" αγωνιζομένων,
Μια "άκρα του τάφου σιωπή" από άκρον σε άκρον της χώρας δεν κυριαρχεί;
Αυτοί οι "απλοί και έντιμοι", τους ίδιους Καίσαρες , με τους λογής-λογής Μπόμπολους και Βαρδινογιάννηδες μαζί και αντάμα , ΔΕΝ θα ξαναρχίσουν να ΑΠΟΘΕΩΝΟΥΝ , μόλις στην αρένα τους δουν να ξεπροβάλλουν:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε της:

5 Μαΐου 2011 10:40 μ.μ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η επιτροπή πολιτών και εγώ προσωπικά είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε καν, πόσο μάλλον να απαντήσουμε, σε ένα ανερμάτιστο παραλήρημα.

Βησσαρίων Γιωρσπύρος.

Ανώνυμος είπε...

Εμείς γιατί θιχτήκαμε;

Ίσως γιατί δεν είμαστε τόσο χονδρόπετσοι. Ίσως γιατί αισθανόμαστε άσχημα που δεν είμαστε "άγιοι" για τις όποιες ευθύνες έχουμε. Οι πραγματικοί κλέφτες από την φύση τους είναι χονδόπετσοι. Ίσως αυτό να είναι και το κριτήριο που διαχωρίζει αυτούς που πράγματι τα φάγαν μαζί, από τους άλλους που ναι μεν έχουν ευθύνες και μάλιστα σοβαρές και το συναισθάνονται αλλά δεν δέχονται να κατηγορούνται και από πάνω ότι ήταν και συνδαιτημόνες των πρώτων. Άν μάλιστα οι κατήγοροι ωφείλουν πρώτα να αποδείξουν ότι δεν ήταν συνδαιτημόνες και μετά να κατηγορήσουν, το πράγμα γίνεται περισσότερο άκομψο. Με αυτή την έννοια ήταν άκρως αντιαισθητική η εικόνα του Πάγκαλου. Ο πληθυντικός που χρησιμοποίησε δυστυχώς δεν αποκαλύπτει την έστω και αργά συναίσθηση της βαριάς ευθύνης του πολιτικού (κυβέρνηση, κόμματα, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικοί), του διοικητικού (διευθυντές κ.λπ) και δικαστικού προσωπικού, αλλά υποκρύπτει προσπάθεια δημιουργίας συνενόχων.
Με απλά λόγια:
Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν.
Οι υπόλοιποι πρέπει να αλλάξουμε και να αυστηροποιήσουμε τα κριτήριά μας. Επιτέλους σε αυτή την χώρα πρέπει να υπάρξουν και να τηρούνται κανόνες. ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ και ΔΥΣΚΟΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

Πέθανε μια νέα κοπέλλα 16 χρονών.

Από μεθύσι και προσπάθεια βιασμού...

Ο παρουσιαστής αφήνει κάποιο υποννοούμενο:

"Δεν ξέρουμε, μπορεί και να το ήθελε... (να μεθύσει)"

Η νεαρή παρουάστρια αγωνιούσα πράγματι:

"Εγώ δεν ήξερα αυτά τα πράγματα με τις στάχτες στο ποτό και ότι μπορεί να πεθάνεις από το μεθύσι"...

Ο ιατρός έξω από το νοσοκομείο απαντώντας στο ερώτημα γιατί χάσαμε ένα νέο άνθρωπο:

"Φταίει ότι οι νέοι ασφυκτιούν με το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την ανεργία"...

Ελλάδα 2011.

Οι νέοι μας φεύγουν και δυστυχώς όχι μόνο για το εξωτερικό...

Εμείς δείχνουμε με το δάκτυλο τον απέναντί μας. Παραβλέποντας ότι μεσολαβεί ο καθρέπτης...

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα βάλω ποτέ στο ίδιο τσουβάλι τον υπουργό που πούλησε την πατρίδα του για ένα (και περισσότερα)τριαράκια. Το λαμόγιο που αγόρασε στον υπουργό το τριαράκι. Τον πονηρό που χρησιμοποίησε τον υπουργό για να βρεί μια θεσούλα.Τον "μαλάκα" που αρνήθηκε ή δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τον υπουργό για να βρεί μια θεσούλα.Τον άλλο "μαλάκα" που σφυρίζει αδιαφόρως με ότι συμβαίνει γύρω του. Τον τρίτο "μαλάκα" που δεν κάνει την δουλειά του και όλο του φταίνε οι άλλοι. Όλοι μαζί είμαστε στον Τιτανικό που βυθίζεται αλλά κάποιοι έχουν κλείσει ήδη "πρώτο τραπέζι πίστα" στην βάρκα που μόλις έπεσε στο νερό. Σαν τα ποντίκια.

Ανώνυμος είπε...

Τριάντα εννέα (39) θέματα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της 10ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού. Από το 10 έως και το 38 (συνολικά 29 θέματα από τα 39) αφορούν σε "Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας περαίωσης εκτέλεσης του έργου:"

Από ότι φαίνεται δεν μπορούν να πετύχουν να τελειώσει στην ώρα του ούτε ένα έργο.

Ποιός θα εξηγήσει;
Ποιός θα ζητήσει εξηγήσεις;
Θα συζητήσουν τι φταίει ή απλώς θα εγκρίνουν / δεν θα εγκρίνουν;
Θα ληφθούν μέτρα για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων;
Πως πάει το πρόγραμμα άλλων έργων;

Ανώνυμος είπε...

Όλους τους μαστιγώνει ο ΖΟΡΡΟ,ο ακτύπητος!
Και τον Γιολδάση και τον Ζυγούρη και τον Βογιατζή !

Όσο για την ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,
Καλά θα κάνει, να προσκομίσει τα νομοποιητικά της χαρτιά "εδώ και τώρα" καθότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει οδυνηρές συνέπειες για αυτούς τους αδιάντροπους Δούρειους Ίππους...

Ανώνυμος είπε...

O δήμος Ζηρού προσέλαβε ειδικό σύμβουλο τον γραμματέα της ΝΟΔΕ Πρέβεζας με 2500 ευρώ τον μήνα.
Το συμβόλαιο έχει όνομα και λέγεται "οργάνωση προεκλογικής εκστρατείας" το παραπάνω ενώ ήταν υπάλληλος στην κεδκε και πληρωνόταν για άλλες υπηρεσίες.
Νιώθω περήφανη που ο Γιολδασης βρίσκει τρόπο να "μειώσει" το τεράστιο ελειμμα του Δ Θεσπρωτικού. Σε ολο το μεγαλείο η αναβίωση του "αποφασίζω και διατάζω" στην πλάτη φτωχών δημοτών που βλέπουν άλλους να ευημερούν και αυτοί δεν έχουν μια λάμπα να φωτίζει την ρούγα για το σπίτι τους. ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ,ΝΤΡΟΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΖΟΡΡΟ ΣΤΟ ΚΟΥΙΖ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;

Ανώνυμος είπε...

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΥΠΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ Κ ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΔΕΙΕΣ...ΒΡΗΚΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΕ 3 ΧΙΛ ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΕ ΖΗΚΟ..ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΑΙΤ ΚΩΦΕΥΕΙ Κ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ..΄;;;

Ανώνυμος είπε...

Εγκαταλείπουν άρον άρον την Αθήνα για την επαρχία...

Μεταφοραί ο Μήτσος. Δεν αντέχω άλλο εδώ, γυρίζω στο χωριό. Με τα συμπράγκαλα φορτωμένα στου μπατζανάκη μου το φορτηγό. Οπου φύγει φύγει! Χιλιάδες οικογένειες μες στη δίνη της οικονομικής κρίσης εγκαταλείπουν τους τελευταίους μήνες την Αθήνα. Τα... καλύτερα παιδιά, που 'χουν προσόντα, γκατς και όνειρα, φεύγουν στο εξωτερικό. Οι πιο μεγάλοι αποχαιρετούν άρον άρον την πρωτεύουσα και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην επαρχία. Ξενοικιάζουν το σπίτι εδώ, ανακαινίζουν το πατρικό και γυρίζουν στο χωριό ή πάνε να μείνουν στο εξοχικό.
Είναι φρεσκοαπολυμένοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι. Νέα ζευγάρια και οικογένειες ολόκληρες. Που ξανασμίγουν για να ζήσουν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι. Αναγκαστικά. «Επτά νομά σ' ένα δωμά». Φεύγουν για την επαρχία κι ας μην έχουν εξασφαλίσει εκεί δουλειά. Γιατί τα νοίκια και η ζωή είναι πιο φτηνά. Γιατί έχει σπίτι ο παππούς και μπορούν να βοηθήσουν τα πεθερικά.

Η νέα μετανάστευση είναι γεγονός. Οπως και η απαρχή μιας βίαιης αποαστικοποίησης που επιβάλλει η αποανάπτυξη. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Στη Γαλλία τους αποκαλούν neo-ruraux. Δηλαδή, οι νέοι κάτοικοι της υπαίθρου. Μια έρευνα που έγινε προ κρίσης διαπίστωνε πως και πολλοί Γάλλοι εγκαταλείπουν συνειδητά τα αστικά κέντρα και πάνε στην επαρχία. Ηδη από το 2003 οι neo-ruraux υπολογίζονταν περίπου στα δύο εκατομμύρια. Δηλαδή, το 4,2% του γαλλικού πληθυσμού! Το 46% αυτών που την «κάνουν» είναι από 25 ώς 34 ετών. Φεύγουν για την επαρχία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή (95%), για να κάνουν μια νέα αρχή (38%) και για να επιστρέψουν στις ρίζες (25%).

Ποιοι νεορουρό; Μεσούσης της κρίσης, αυτοί που φεύγουν βίαια είναι οι νεοφτωχό!.. Εξαιρούνται οι εκ φύσεως φευγάτοι. Δηλαδή εσύ που μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις...

Μα τον Αγιο Παντελεήμονα!

Για να διαπιστώσουμε το μέγεθος και την ένταση αυτού του ρεύματος φυγής, πήγαμε στο Περιστέρι. Κατεβήκαμε τα σκαλιά του ημιυπόγειου στη Θηβών, όπου στεγάζονται το σωματείο μεταφορέων «Ο Αγιος Παντελεήμονας» και η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μικρών Φορτηγών Αυτοκινήτων». Αυτοί που μεταφέρουν οικοσκευές και είχαν παλιά τα τρίκυκλα. Μας έδειξαν τα ημερολόγια και τις καταστάσεις με τα ραντεβού: δεν προλαβαίνουν να μετακομίζουν κόσμο.

Χοντρό «δόντι» για μετάθεση στην επαρχία

Επιχειρήσαμε εκτεταμένη έρευνα σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικά γραφεία. Ενα είναι το κυρίαρχο αίτημα: μετάθεση στην επαρχία τώρα! Στοίβες οι αιτήσεις υπαλλήλων που θέλουν να φύγουν από δω χάμου. Παλιότερα έπρεπε να 'χεις μπάρμπα στην Κορώνη για να μετατεθείς στην Αθήνα. Τώρα θέλει χοντρό «δόντι» για να φύγεις -να πας

7.5.2011, nonews-news.

ΥΓ... Τα προλέγαμε πριν από δέκα πέντε περίπου μήνες από αυτή εδώ
την στήλη ...όταν κάποιος, μάλλον ισόβιος μεγαλοπαράγοντας, με επιτιμούσε ΄συνιστώντας με να αλλάξω θέμα διότι τον είχα ζαλίσει ...

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος -σε αντίθεση με τις ταμπέλες που κολλάμε στη νέα γενιά- δεν είναι τεμπέλης. Εκανε μια οικονομικά ορθολογική επιλογή. Αφού μπορούσε άκοπα να βγάλει 7 - 8.000 ευρώ τον χρόνο με τη μεσολάβηση κάποιου προύχοντα, γιατί να προσπαθήσει για τις 10.000, που κατά μέσο όρο θα του απέφερε η καλλιέργεια του κρόκου; Αυτό που δεν κατανοούμε είναι ότι η ύπαρξη μεγάλου πελατειακού κράτους δεν απομυζά μόνο χρήματα από την πραγματική οικονομία. Απομυζά και παραγωγική εργασία. Νέοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλούτο παρκάρουν σε κάποιο γραφείο του Δημοσίου ή ξοδεύουν τον χρόνο τους παρακαλώντας τους προύχοντες για διορισμό. Και δεν είναι μόνο η «τακτοποίηση» στο Δημόσιο που αφαιρεί ανάπτυξη. Ακόμη και η προοπτική τακτοποίησης (με τους επονομαζόμενους «αδιόριστους») ευνουχίζει τους νέους ανθρώπους και τελικά αφαιρεί παραγωγικές δυνάμεις από την οικονομία.

Φέτος ο Γιώργος ήταν διαφορετικός. Είχε χάσει κάθε ελπίδα. Αφού έσουρε διάφορα γαλλικά (με προφορά Μεϊμαράκη) στους πολιτικούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απ’ αυτούς δεν μπορείς να δεις προκοπή. Θα βάλω κρόκο...».

Αυτό είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι πολιτικοί για την πολυθρύλητη ανάπτυξη, στην οποία (εν χορώ με τους δημοσιογράφους) ομνύουν. Να αφήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας να δημιουργήσουν. Να τους αποδεσμεύσουν ακόμη και από την ελπίδα της άκοπης δουλειάς σε κάποιο μίζερο γραφείο κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.

Τώρα ο Γιώργος έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Εχει και εμπόδια. Φυσικά και τεχνητά. Για τα πρώτα, π. χ. για τον καιρό, λίγα μπορεί να κάνει. Για τα δεύτερα, οι πολιτικοί μπορούν να κάνουν πολλά. Να τα αφαιρέσουν, έτσι ώστε να προκόψει ο Γιώργος και να φέρει μαζί με χιλιάδες άλλους νέους την πραγματική ανάπτυξη στη χώρα.

Mανδραβέλης. Καθημερινή, σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΒΑΖΕ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΑΦΟΥ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ;