ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

.



Όπως γνωρίζετε την Τετάρτη 27/05/2009 συνεδρίασε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό Άρτας με θέμα τα Πολεοδομικά Προβλήματα του Δήμου Φιλιππιάδας.
Είχα την τύχη να συμμετάσχω στην συζήτηση αυτή και την τιμή να ενημερώσω σχετικά την Επιτροπή Πολιτών Φιλιππιάδας κατά την σημερινή της συνεδρίαση.
Μετά από απαίτηση πολλών συμπολιτών μας, θεωρώ σκόπιμο να παρουσιάσω σε αυτή την θέση την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ, προς τα μέλη της Αντιπροσωπείας όπως την κατέγραψα κατά την διάρκεια της συζήτησης που έγινε.
Θέλω να τονίσω ότι η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία και έγινε αποδεκτή από την Αντιπροσωπεία, είναι το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και τεκμηριωμένων αναλύσεων μελών του ΤΕΕ με τεράστιο κύρος και βαθύτατη γνώση των Πολεοδομικών Θεμάτων.
Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό στην πορεία του ΤΕΕ, που αποκαθιστά το κύρος του τεχνικού κόσμου και υπηρετεί πλήρως την θεσμική θέση του ΤΕΕ σαν Επιστημονικού Συμβούλου της Πολιτείας. Μια απόφαση που ξεπερνά τα στενά όρια της περίπτωσης της Φιλιππιάδας και που θα συζητηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Με ανυπομονησία αναμένουμε την διοργάνωση της ημερίδας που προτίθεται να διοργανώσει το ΤΕΕ στην πόλη μας. Μια ημερίδα που θα πρέπει όλοι να παρακολουθήσουμε καθώς θα έχει πολλά να προσφέρει στον Δημόσιο Διάλογο και βεβαίως θα μας βοηθήσει σημαντικά στην συγκρότηση του Σχεδίου Πόλης της Φιλιππιάδας μετά πό 56 ολόκληρα χρόνια.
Θα ήταν παράλλειψή μου να μην συγχαρώ και από αυτή την θέση τον Πρόεδρο της Διοικούσας του ΤΕΕ/ΤΗ κ. Γ. Ρεκατσίνα, τα μέλη της Διοικούσας και τους εξειδικευμένους συναδέλφους για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν από την πρώτη στιγμή που το θέμα τέθηκε υπόψη τους, την σαφήνεια των απόψεών τους και την σταθερή προσήλωσή τους στην υπηρέτηση του θεσμοθετημένου ρόλου του ΤΕΕ σαν Επιστημονικού Συμβούλου της Πολιτείας. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ κ. Γ. Παπαδιώτη και σε όλα τα μέλη της Αντιπροσωπείας για την Δημοκρατική και ουσιαστική συζήτηση που διεξήχθη στα πλαίσια της συνεδρίασής της.
Βησσαρίων Γιωρσπύρος
Τοπογράφος Μηχανικός
Ακολουθεί η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ.

Η ΔΕ του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που τέθηκαν στη συνεδρίαση της 25/05/09 σχετικά με τα πολεοδομικά προβλήματα της Φιλιππιάδας, κατέληξε στα εξής:
Στη περίπτωση της πόλης της Φιλιππιάδας συσσωρεύτηκαν όλες οι δυσλειτουργίεςτης παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Η ανάπτυξη στη μεταπολεμική περίοδο της Ελλάδας στηρίχθηκε στη ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της ιδιωτικής περιουσίας με μερίδιο ευθύνης σε μεγάλο μέρος και του τεχνικού κόσμου.
Ο ανεπαρκής και πολλές φορές επιζήμιος ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού συνέβαλε στην ανυπαρξία σχεδιασμού με βάθος χρόνου.
Η ισχύουσα πολυνομία, η έλλειψη παροχής κατεύθυνσης προς τις υπηρεσίες, το επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την έκδοση και έλεγχο οικοδομικών αδειών, σε συνδυασμό με τις αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης χωρίς ουσιαστική στήριξη των υπηρεσιών αυτών από τη πολιτεία, συνέβαλαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου προβλήματος στη πόλη της Φιλιππιάδας μιας μικρής πόλης της Ελλάδας. Επιπρόσθετα η μη υποχρέωση σε κάθε περίπτωση δημοσιοποίησης της πρόθεσης τροποποίησης των όρων δόμησης δεν συμβάλλει στη διαφάνεια των διαδικασιών που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον.
Η πολιτεία πρέπει να συμβάλει αποτελεσματικά στη προώθηση και ολοκλήρωση των μελετών στρατηγικού χαρακτήρα και της οργάνωσης της πόλεως και του χώρου.
Εξειδικεύοντας τα παραπάνω για τη πόλη της Φιλιππιάδας σημειώνουμε τα εξής:
1.Είναι επιτακτική ανάγκη η ταχύτατη σύνταξη ΓΠΣ και η περαιτέρω εξειδίκευση του πολεοδομικού σχεδιασμού με ανάλογες πολεοδομικές μελέτες για τον καθορισμό χρήσεων γης, συντελεστών δόμησης, ύψος οικοδομών και λοιπών όρων δόμησης που ισχύουν τόσο στο τμήμα του ρυμοτομικού σχεδίου όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Φιλιππιάδας.
2.Οι όροι και περιορισμοί δόμησης που σήμερα ισχύουν είναι σαφείς. Η εφαρμογή τους είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των υπηρεσιών της πολιτείας.
3.Αυτονόητο είναι ότι η πολιτεία έχει την ευθύνη της διάχυσης της πληροφορίας και της ενημέρωσης των εμπλεκόμενων προκειμένου να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη υλοποίηση των νομοθετημάτων.
4.Το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για να επιλυθούν τα επί μέρους προβλήματα που προκύπτουν από περιπτώσεις κακής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.
5.Είναι ευκαιρία και αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε στη Φιλιππιάδα σαν αποτέλεσμα των συσσωρευμένων προβλημάτων να αποτελέσει το έναυσμα για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα:
«Ο μεταπολεμικός σχεδιασμός της μικρής Ελληνικής πόλης- Η πόλη της Φιλιππιάδας» Συνδιοργανωτές προτείνονται να είναι το ΤΕΕ και το ΤΕΕ/ΤΗ.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υφυπουργό κ.Σ.Καλογιάννη
Σχετικά: α) Το με αρ. Πρωτ. 6939/12-2-2009 έγγραφο της Δ/σης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Κύριε υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με το α) σχετικό εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς το Δήμο Φιλιππιάδας αποσαφήνισε ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων είναι τα 11.50 και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τις σχετικές διατάξεις του νόμου.
Την 11/03/2009 δημιουργήσαμε στην πόλη μας την Επιτροπή Πολιτών Φιλιππιάδας της οποίας αποκλειστικός στόχος είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του νόμιμου ύψους, και η άμεση σύνταξη Πολεοδομικού Σχεδίου για την πόλη μας 56 ολόκληρα χρόνια μετά την έγκριση του πρώτου και μοναδικού Σχεδίου Πόλης που διαθέτει η Φιλιππιάδα.
Μέχρι σήμερα η επιτροπή πολιτών σταθερά υποστήριξε ότι τα Πολεοδομικά Θέματα θα πρέπει να συζητηθούν Δημοκρατικά μεταξύ των συμπολιτών μας, με βάση Επιστημονικά Κριτήρια και με σεβασμό στους Θεσμούς ή οποίοι έχουν γνώση και αρμοδιότητα πάνω σε αυτά.
Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Πολιτών εκτός από τις συχνές παρεμβάσεις της προς τον Δήμο Φιλιππιάδας, προχώρησε την 8/4/2009 στην διενέργεια ημερίδας με θέμα «Η σημασία της χαμηλής δόμησης σε μια μικρή επαρχιακή πόλη» η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Επίσης προγραμμάτισε και υλοποίησε σειρά επαφών και με άλλους θεσμικού φορείς, όπως τον Νομάρχη Πρέβεζας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ηπείρου. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε γονιμότατος.
Μέχρι στιγμής μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις έχουν δει το φώς της Δημοσιότητας.
1. Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιππιάδας την 20/3/2009 σύμφωνα με την οποία θα γίνει εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου (11.50μ) και η υπόθεση θα λυθεί οριστικά με την σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
2. Ανακοίνωση του Νομάρχη Πρέβεζας όπου επισημαίνεται ότι η απουσία Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίασμού εμποδίζει την ανάπτυξη και αποτελεί την γενεσιουργό αιτία πολλών προβλημάτων στο Δήμο Φιλιππιάδας και ξεκαθαρίζεται ότι είναι αυτονόητη η υποχρέωση των υπηρεσιών να εφαρμόζουν την νομιμότητα.
3. Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΗ σύμφωνα με την οποία είναι επιτακτική ανάγκη η ταχύτατη σύναξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και ότι οι όροι δόμησης που ισχύουν σήμερα είναι σαφείς. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται επίσης η πρόθεση του ΤΕΕ/ΤΗ να διοργανώσει σε συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ ημερίδα με θέμα: «Ο μεταπολεμικός σχεδιασμός της μικρής Ελληνικής Πόλης – Η πόλη της Φιλιππιάδας».
Κατανοώντας τους αντικειμενικούς λόγους οι οποίοι σας κράτησαν μακριά από την εκδήλωσή μας της 8/4/2009 αλλά και την εκφρασμένη, σε εμάς μέσω του πολιτικού σας γραφείου, πρόθεσή σας να πράξετε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εφαρμοσθεί αυτό που ορίζει ο Νόμος στην Φιλιππιάδα, σας δηλώνουμε με την παρούσα την πρόθεσή μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί σας τα προβλήματα που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την πόλη μας και να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στην επίλυσή τους.

Με τιμή
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

43 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βησσάρη,

Εχθές μας είπες και για την "άλλη άποψη" που κατατέθηκε στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας.

Ότι με δικηγόρους και τέτοια ετοιμάζονται να κτίσουν πάλι 24 μέτρα.

Για πές να μάθουν όλοι.

Πως παντρεύεται αυτό με τη "Ασύγγνωστη Πλάνη" που δημοσιεύει σήμερα ο Φάνης;

Ανώνυμος είπε...

"Ασύγγνωστη Πλάνη"

Δώστε το λήμα στο Google και...

Κακόμοιρη Ελλάδα. Πλανημένοι Υπουργοί σε κυβερνούν. (Έτσι δεν είπε ο Σανιδάς;)

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχε και Δημοτικό Συμβούλιο.

Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν την ομόφωνη απόφασή σας για τα 11.50μ.

Την μη ανάκληση της ανάκλησης αναμένουν για να επιτεθούν στην Φιλιππιάδα ξανά.

Κούνια που τους κούναγε.

Δήμαρχε δεν μπορεί να υπάρξει "ισορροπία" με ορισμένους. Δεν είναι μόνο "λαίμαργοι" είναι και "αχόρταγοι".

Ανώνυμος είπε...

"Ψυχραιμία Παιδιά..."

Θα τα πούμε όλα. Σιγά-σιγά.

Προς το παρόν ας επικεντρωθούμε στην απόφαση της Διοικούσας και της Αντιπροσωπείας.

Μαθαίνω ότι ο Φάνης το χαρακτήρισε Κεραυνό.

Βησσαρίων Γιωρσπύρος

filoiko1 είπε...

Δείτε το φύλλο της ΦΩΝΗΣ (29-5-2009) στο www.filoiko1.blogspot.com
Το έχει σαν πρώτο θέμα με τίτλο "ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ" και παρακάτω στο ίδιο blog και τα σχόλια.
KAΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ανώνυμος είπε...

MHXANIKOI APO THN FILIPPIADA HTAN STHN SYNEDRIASH STO VIZANTINO?

Ανώνυμος είπε...

Kαι εγώ θέλω να ρωτήσω:
Σαν θέμα "ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ" το βάλε η αντιπροσωπεία από μόνη της η το ζήτησαν οι μηχανικοί της Φιλιππιάδας?
Νομίζω πως έχει σημασία κι αυτό

Ανώνυμος είπε...

PROFANOS ROTAS EKTOS TOU VISSARI.

DEN AKOUSA TIPOTE. EKTOS AN NTREPONTAI KAI TO KRYBOYN.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια καλή παροιμία για αυτό που ρωτάς.

"Πήγαν για μαλί και βγήκαν κουρεμένοι".

Ανώνυμος είπε...

Για το ψωμί των παιδιών τους
παλαίβουν οι δίσμοιροι εργολάβοι
μηχανικοί!
"Θα πληρώσουν καλούς δικηγόρους
καιθα κερδίσουν τον δίκαιο αγώνα". Να ξανακτίζουν δηλαδή στα 15,8 μετρα !
Έτσι δεν είπε ο Μαλέσκος σε αυτή την συνεδρίαση;
Δεν είναι μόνο θρασείς. Είναι επικίνδυνοι οι άνθρωποι...

Ανώνυμος είπε...

Aλοιμονό μας αν για το κάθε πρόβλημα που αφορά την πόλη το αφήναμε να το λύσουν δικαστήρια.
Δήλαδή δεν βάζουν μυαλό με τίποτα
οι εργολάβοι-μηχανικοί.

ΥΠΕΧΩΔΕ,Σύλλογοι,κόμματα,Δημοτικό Συμβούλιο,Νομάρχης και τελευταία ΤΕΕ καθένας με τον τρόπο του μίλησε
και όλοι συμφωνούν ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΓΠΣ

Ειναι μαθημένοι,λειτουργούσαν έτσι χρόνια,την παρανομία την ειχαν κάνει δικαίωμα, οπότε δεν μας ξενίζει η στάση τους.
Εξαλλου είχαμε και την "αυτεπάγγελτη" παρέμβαση του ΈΡΗΜΗΝ' δικηγόρου που δεν είπε κουβέντα για επταόροφα και για ευθύνες μηχανικων-εργολάβων δινοντάς τους έτσι επιχειρήματα και ελπίδες ότι μπορούν να επανέλθουν.
Ετσι λοιπόν εμείς είμασταν η ΦΑΡΣΑ και όχι αυτοί που ασέλγησαν
στην πόλη που τους εδοσε χώρο να ασκήσουν επάγγελμα και την επιστημονική τους γνώση.
Βεβαια μπροστά μας η τελευταία απόφαση του ΤΕΕ που λέει δυνατά για να το ακούσουν μηχανικοί-εργολάβοι και ο δικηγόρος τους:

"Το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για να επιλυθούν τα επί μέρους προβλήματα που προκύπτουν από περιπτώσεις κακής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας..."

Ανώνυμος είπε...

Ας αναλύσουμε λίγο την "άλλη άποψη".

Το θέμα έχει ως εξής:

Την 19-6-2008 ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννης υπογράφει την απόφαση 27868 η οποία δημοσιεύεται ένα μήνα σχεδόν μετά (την 11-07-2008) στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ 289). Η απόφαση ισχύει από την δημοσίευσή της. (11-07-2008)

Η απόφαση αυτή προβλέπει:

"Αναστέλλεται για ένα(1) χρόνο ακόμη η χορήγηση αδειών εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλιππιάδας (Ν. Πρέβεζας) για όσες οικοδομικές άδεις αφορούν ύψος οικοδομής μεγαλύτερο των δέκα πέντε μέτρων και ογδόντα εκατοστών του μέτρου (15.80)"

Κατά συνέπεια η αναστολή της έκδοσης νέων αδειών με ύψος μεγαλύτερο των 15.80 σταματά να ισχύει από την 12-07-2009.

Και επομένως από την 12-07-2009 καθίσταται ξανά δυνατή η χορήγηση νέων αδειών με ύψος οικοδομών τα 24.0 μ. (και όχι τα 15.80 μ).

Αυτό είναι το επιχείρημα όσων θεωρούν ότι η ανάπτυξη και το μέλλον της Φιλιππιάδας πρέπει να στηριχθεί στην πολιτική των ψηλών κτηρίων.

Και έχουν αναθέσει, κατά δήλωσή τους, σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία την νομική υποστήριξη αυτής της άποψης.

Προφανώς η "άλλη άποψη" πιστεύει στην ισχύ του νόμου. Διαφορετικό θέμα είναι το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν "ήξερε" τον νόμο.

Όμως...

Ανώνυμος είπε...

Όμως...

Την 12/02/2009
το ΥΠΕΧΩΔΕ στέλνει Εξαιρετικά Επείγον έγγραφο προς τον Δήμο Φιλιππιάδας και το κοινοποιεί στον Υφυπουργό κ. Σ. Καλογιάννη:

"Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων

είναι

αυτό που καθορίζεται με την αρ. πρωτ. Τ.Υ. 3506/19-5-1973 Απόφαση Νομάρχη Πρέβεζας (ΦΕΚ 170 Δ’/1973)

και συγκεκριμένα τα έντεκα και μισό (11,50) μέτρα

και δεν είναι

τα προβλεπόμενα κατά το άρθρο 9 παρ. 7 του Ν.1577/1985, όπως ισχύει (Γ.Ο.Κ.) μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη.

Σας ενημερώνουμε ότι η σχετική απόφαση Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
27868/19-6-2009 (ΦΕΚ 289 Α.Α.Π.2008 / 11-07-2008)

«Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλιππιάδας» για κτήρια το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 15,80

πρόκειται άμεσα να ανακληθεί,

καθώς βάσει των παραπάνω είναι

άνευ αντικειμένου."

Ο ισχυρισμός της "άλλης άποψης" είναι απλός:

Αφού μέχρι σήμερα ο ίδιος ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννης δεν έχει, ο ίδιος, ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του θα επανέλθει σε ισχύ η προηγούμενη νομική κατάσταση και επομένως θα μπορούν να χτίζουν πάλι οικοδομές 24 μέτρο (και όχι 15.80)

Προφανώς η "άλλη άποψη" βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι το Υπουργείο υβρίζει τον Υπουργό του κοινοποιώντας του μια απόφαση η οποία του "δίνει εντολή!!!" να ανακαλέσει την απόφασή του, και μάλιστα του λέει κατάμουτρα ότι η προηγούμενη απόφασή του δεν έχει αντικείμενο.

Προφανώς η "άλλη άποψη" πιστεύει ότι στην Δημοκρατία οι υπηρεσίες είναι ένα περιττό έξοδο και ότι η εξουσία θα πρέπει να αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη την γνώμη τους. Αρκεί βεβαίως να υπηρετεί τα μικροσυμφέροντά της.

Όμως...

filoiko1 είπε...

Επειδη τα δύο προηγούμενα σχόλια αναφέρονται σε ΦΕΚ και απόφαση που έχει δημοσιευθεί,τα έχω μεταφέρει και στο BLOG ως σχόλια στην ανάλογη ανάρτηση
www.filoiko1.blogspot.com/2009/04/11-7-2008-1580.html

Ανώνυμος είπε...

Όμως...

Και εδώ αρχίζουν τα αδιέξοδα της "άλλης άποψης":

Ποιό είναι το προηγούμενο νομικό καθεστώς;

Μα φυσικά η απόφαση του Νομάρχη του 1973 που προβλέπει ύψος κτηρίων 11.50 και όχι τα 24.0 μέτρα.

Αυτό προβλέπει ο νόμος.

Αφού λοιπόν η "άλλη άποψη" πιστεύει στην ισχύ του νόμου είναι υποχρεωμένη να τον σεβαστεί ή να στραφεί εναντίον του νόμου.

Καλή τύχη στον δικαστικό της αγώνα.

Θα έχει όμως απέναντί της όχι τον κόσμο της Φιλιππιάδας που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν αλλά όλη την Ελλάδα. Γιατί ο νόμος αφορά σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Φιλίππιάδα.

Θα έχει απέναντί της όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους Θεσμικούς Φορείς της Πολιτείας (Δήμο, Νομαρχία, ΤΕΕ, ...).

Άν πράγματι πιστεύουν ότι ο νόμος επιτρέπει τα 24 μέτρα γιατί ως άλλοι Βατοπεδινοί επικαλούνται την "Ασύγνωστη Πλάνη" (κοινώς δεν ξέραμε τι μας γίνονταν).

Γιατί δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους δηλώνοντας ευθαρσώς ότι ήξεραν τον νόμο για τα 11.50 και ότι απλώς έκριναν ότι δεν έπρεπε να τον εφαρμόσουν.

Ως σωστοί επαγγελματίες δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να φροντίσουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους πάνω από όλα για αυτή τους την επιλογή ώστε να ξέρουν και αυτοί σε τι περιπέτεια τους βάζουν;

Όμως...

Ανώνυμος είπε...

Όμως...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιππιάδας έχει πάρει όμόφωνη απόφαση:

"Θα γίνει εφαρμογή

του υπάρχοντος νόμου

(απόφαση νομάρχη 1973 με την οποία καθορίζεται το ύψος στα 11.50 μ)

και η υπόθεση θα λυθεί οριστικά με την σύνταξη ΓΠΣ."

Ίδια απόφαση έχει πάρει και η Πολεοδομία Φιλιππιάδας και δεν εκδίδει πλέον άδειες με ύψος πάνω από 11.50 μ.

Κατά την "άλλη άποψη" και αυτή η απόφαση θα πρέπει να ανατραπεί.

Μα τι το πέρασαν το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιππιάδας; Υποχείριό τους;

Δεν φθάνει που το παρέσυραν σε μια λανθασμένη - ομόφωνη απόφαση - για τα 15.80 τώρα θέλουν να εξευτελίσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους επαναφέροντας τα 24.0 μέτρα;

Φανταστείτε ομόφωνες αποφάσεις:

15.80 / 11.50 / 24.00

Λάθη μπορεί να κάνουν πολλοί. Πολιτικός αυτόχειρας δεν είναι κανείς.

Για προσέξτε τον Νομάρχη για πότε βγήκε από το κάδρο τους.

Όμως...

Ανώνυμος είπε...

Όμως...

Αφού η "άλλη άποψη" έχει ήδη αποριφθεί:

Από τους Πολίτες,
Από τον Δήμαρχο,
Από το Δημοτικό Συμβούλιο,
Από τις Υπηρεσίες,
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ,
Από τον Νομάρχη,
Από το ΤΕΕ
Από ...

είναι τόσο αφελείς να πιστεύουν ότι θα επανέλθει το προηγούμενο φαύλο καθεστώς;

Όχι βέβαια.

Τι τρέχουσες άδειες θέλουν να διασφαλίσουν. Και την πώληση των διαμερισμάτων τους.

Για αυτό και σε παροξυσμό ευρισκόμενοι φωνασκούν, ανοήτως προσδοκώντας:

"Μπορούμε να το κερδίσουμε νομικά".

Αυτό όμως αφορά ορισμένους.

Δεν αφορά σε όλους τους Μηχανικούς της πόλης.

Και είναι αυτοί που πλέον είναι υποχρεωμένοι να βγούν από το κάδρο που τους έχουν θέσει σκοπίμως.

Όσο για τον Υφυπουργό κ. Σ. Καλογιάννη ας μην ελπίζουν. Οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η μια την άλλη. Δεν έχει σκοπό να μπεί στο κάδρο τους.

Παρακαλώ τον ιδιοκτήτη του blog να επαναφέρει την δήλωση του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού προς την επιτροπή πολιτών.

Έχουν γνώση, και όχι μόνο, οι φύλακες.

Όμως...

Ανώνυμος είπε...

Όμως...

Άν η "άλλη άποψη" πραγματικά πιστεύει ότι η άναπτυξη και το μέλλον πρέπει να στηριχθεί στη πολιτική των ψηλών κτηρίων, τι καλύτερο να την θέσουν σε Δημόσια Διαβούλευση.

Καθαρά και ξάστερα.

Με επιστημονικά επιχειρήματα.

Με ξεκάθαρους στόχους για το μέλλον της πόλης, και των πολιτών.

Όχι για το εφήμερο φούσκωμα της τσέπης τους.

Οι αντίπαλοι της "άλλης άποψης" το έχουν πράξη ήδη.

Δημοκρατικά συζητούν.

Επιστημονικά Αναζητούν.

Θεσμικά κινούνται.

Για αυτό κερδίζουν.

Πολύ φοβούμαι ότι αυτόν τον δρόμο δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν. Έχουν μάθει μια ζωή να κινούνται στο σκοτάδι.

Για αυτό και θα απομονωθούν και από τους υπόλοιπους Μηχανικούς.

Βησσαρίων Γιωρσπύρος
Τοπογράφος Μηχανικός

ΥΓ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο blog που μου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσω τις απόψεις μου.
Ελπίζω να μην σας κούρασα.

filoiko είπε...

FILOIKO είπε...
Σήμερα Τρίτη 7-4-09 στις 12μιση περίπου μεσημέρι μας πήραν τηλεφωνο απο το
γραφειο του Υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Ε.Καλογιάννη και μας είπαν:

Ο Υφυπουργός ενημερωθηκε για την εκδήλωση που κάνετε αύριο Τετάρτη,
σας ευχαριστεί για την πρόσκληση, για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να ρθει, αλλά θα παρέμβει ξανά ως ΥΠΕΧΩΔΕ για να εφαρμοστεί αυτό που ορίζει ο Νόμος
στην Φιλιππιάδα….
Το καταγράφουμε ως έγινε χωρις άλλο σχόλιο.

7 Απρίλιος 2009 3:07 μμ

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ.

ΑΝ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟ 12-07-2009.

ΑΝ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ "ΞΕΡΑΜΕ" ΑΛΛΑ ΤΑ 11.50.

ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ.

ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΥΦΑ;

ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΝΑ ΟΡΦΑΝΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΑ 24 ΚΑΙ ΣΤΑ 15.80;

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ 2 μέτρα ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα θα έχει να πιστεύουν ότι ο Υφυπουργός πρέπει να πάρει απόφαση αναστολής για πάντα!

Ή ότι θα πρέπει να καταθέσει νόμο για να εφαρμοσθεί ο νόμος (τα 11.50).

Διαφορετικά θα μπορούν να χτίζουν ανενόχλητοι στα 24.0 μ.

Ρε σεις ετούτοι έχουν παρασολιάσει.

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικές οι αναλύσεις σου ,
Βησσάρη Γιωρσπύρο !

Και οι χθεσινές
Και οι σημερινές …

Πρέπει να γίνουν άμεσα
γνωστές σε όλους τους συμπολίτες μας.

Προτείνω στη επιτροπή των πολιτών
να εκδώσει άμεσα ένα ειδικό φυλλάδιο
και να μοιραστεί στον κόσμο..

Επίσης να έλθει σε επαφή με την ΦΩΝΗ
να παραχωρήσει μια σελίδα της στο προσεχές
φύλλο για όλα αυτά, τόσο συγκλονιστικά
που καταχωρήθηκαν χθες και σήμερα
σε τούτο εδώ το ΒLOG..

Ανώνυμος είπε...

Κυκλοφορεί ευρέως οτι η αγορά
στην οικοδομή έχει παγώσει τελείως.
Έχει φθάσει στο μηδέν.
Η οικονομική κρίση που βιώνει ολόκληρη η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο..
Η μεγαλύτερη όμως αιτία είναι απροθυμία των αγοραστών να μπούν σε περιπέτειες να αγοράσουν διαμερίσματα από παράνομες οικοδομές..
Εξ άλλου ποιός συμβολαιογράφος και ποιός δηκιγόρος θα βάλλει την υπογραφή του όταν τώρα ξέρει πολύ καλά ότι ΄κάθε κτήριο που έχει ύψος πάνω από 11,5 μέτρα είναι παρόνομο .Και τούτο εν γνώσει των απατεώνων εργολάβων μηχανικών.

ΥΓ..Κάποια παπαγαλάκια προσπαθούν έντεχνα να υπονομεύσουν το κύρος
της ΕΠΙΤΟΠΗΣ :
"Είδες τι έκανε η Επιτροπή;
Νέκρωσε η οικοδομή!"
Τώρα όμως τα ντουκομέντα και οι αποδείξεις των "παράνομων" είναι πολλά και ακλόνητα...
Καιγια αυτό πρέπει να φτάσουν στο και στο τελευταίο σπίτι του Δήμου..
Η πρόταση για έκδοση ειδικού φυλλαδίου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και είμαι πρόθυμος απο αυτή τη στιγμή να συμβάλλω και εγώ
στην κάλυψη των εξόδων.

Ανώνυμος είπε...

Μοιράζουμε τις σκέψεις μας περίπου 3 μήνες τώρα.Διάλογος μέ αποψη και τεκμηρίωση δυνατή όπως σήμερα μ αυτα που εγραψε ο Βησσάρης Γιωρσπύρος.

Θυμήθηκα το εξής:
Στη συνεδρίαση της 20-3-2009 κάποιος δημοτικός σύμβουλος
είχε πει επί λέξει:
"Δε μπορεί γραμματιζούμενοι ανθρωποι οι μηχανικοί να κάνουν
λάθος…".
Εκδόσαμε το πρώτο φυλλάδιο σε λίγα αντίτυπα και είναι πάνω
από 100 σελίδες .Δηλαδή ότι γραφτηκε εδώ
Κι όμως η «άλλη αποψη» η αποψη των εργολάβων-μηχανικών
εχει περιοριστει μόνο σε δυο σελίδες στο αρχικό κείμενο που είχαν
κάνει και από κει και πέρα τίποτα από τους «γραμματιζούμενους»
Μόνο ο δικηγόρος ΕΡΗΜΗΝ πήγε κατι να πει αλλά μάλλον δεν θα επανέλθει.
Ρωτάω γιατί σιωπούν αφού ξέρουν γράμματα?

Ανώνυμος είπε...

Μέρες τώρα τριβελίζει στο μυαλό, και δεν με αφήνει σε ησυχία.

Παρασκευή 15/05/2009 σελίδα 15 κάτω δεξιά, στη ΦΩΝΗ.

Ένα κείμενο μιας μαθήτριας της Ε' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Της κας Ελεάννας-Βάσιας Τάγκα.

Αναδημοσιεύω από την ΦΩΝΗ:
(ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ)

"Φέτος αντί να ζωγραφίσω ή να γράψω ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ για τους πελαργούς ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ να γράψω λίγες ΣΚΕΨΕΙΣ για τους αγαπητούς μας φίλους τους πελαργούς.
Κάθε άνοιξη στο σχολείο μας γίνεται κινητοποίηση, γράφουμε, λέμε, κατασκευάζουμε ότι μπορούμε καλύτερο για τους πελαργούς. Πριν καλά-καλά φθάσουν στην πόλη μας - που μας ΑΡΕΣΕΙ να την λέμε ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ - εμείς έχουμε κάνει μερικές εργασίες και περιμένουμε να μας επισκεφτούν και μάλιστα ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ και ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ποιός θα ιδεί πρώτος πελαργό.
Τα περασμένα χρόνια είχαν την ΧΑΡΑ πολλά παιδιά να ανακοινώσουν πώς είδαν πρώτοι τον πελαργό να φθάνει. Φέτος πολύ λίγοι είχαν αυτή την χαρά, γιατί οι πελαργοί λιγόστεψαν και μάλιστα ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ ΠΟΛΥ.
ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΕΤΣΙ, που εύχομαι να μην συνεχίσει, σε λίγα χρόνια θα λέμε:"την Άνοιξη ΕΡΧΟΝΤΑΝ στην πόλη μας κάτι πουλιά που λέγονταν πελαργοί".
ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ που βραβεύεται τις εργασίες μας μήπως πρέπει να ΚΑΝΕΤΕ κάτι για να μην χάσουμε τους ΦΙΛΟΥΣ μας; Τι να φταίει άραγε; Λέω τι γιατί ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ αρκεί να κοιτάξει ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ και θα τον δούμε.
Μήπως τους ΧΑΛΑΣΑΜΕ με τις ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΜΑΣ το φτωχικό σπιτάκι; Μήπως χαλάσαμε το λιβάδι που έβοσκαν; Μήπως ρίξαμε πολλά φάρμακα και χαλάσαμε την τροφική αλυσίδα;
Μήπως μήπως.........
Κάθε χρόνο ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ στις εκδηλώσεις και με βραβεύατε. Αν διαβάσατε τις σκέψεις μου σας ευχαριστώ πολύ. ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ για τους πελαργούς σας ευχαριστώ διπλά.

ΕΛΕΑΝΝΑ - ΒΑΣΙΑ ΤΑΓΚΑ"

Κα Τάγκα, ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση που αναδημοσίευσα το κείμενο σας.

Φάνη, πρέπει να το ξαναδημοσιεύσεις. Αυτή την φορά πρωτοσέλιδο.

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ στο προηγούμενο.

Οι υπόλοιποι πρέπει ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

"..είναι πολλές οι αιτίες ένεκα των οποίων έφυγαν οι πελαργοί. Κάποιο ρόλο μπορεί να έπαιξαν και οι ψηλές οικοδομές,όμως η κυριότε ρη αιτία είναι οτι άλλαξαν ριζικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες"
Αυτή είναι η θέση του Δήμαρχου(SKAI TV) για τη φυγή των πελαργών. Καμία αντίρηση. Όμως ποιό είναι αυτό το περιβάλλον που άλλαξε τόσο ξαφνικά και εξανάγκασε μέσα σε επτά χρόνια να φύγουν περισσότερα απο 15 ζεύγη πελαργών;
Είναι πολύ αφελής η άποψη: "Δεν βρίσκουν πλέον τροφή οι πελαργοί διότι δεν καλλιεργούν οι αγρότες τα χωράφια". Ακούστηκε και αυτό στην ολιγόλεπτη εκπομπή. Γεράσαμε ζώντας με πολλές γενιές πελαργών και ακόμα δεν μάθαμε τι επιτέλους τρώνε!
Οπωσδήποτε έχουν μειωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες τα έλη που εξασφάλιζαν άφθονη τροφή. Εκτοτε η συνθήκες παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες και η τροφή είναι εξ ίσου ικανή να διαθρέψει τον ίδιο αριθμό πελαργών με εκείνο που διέτρεφε τις δεκαετίες του 1980 και 1990 !
Τούτο σημαίνει ότι το περιβάλλον που εξασφάλιζε κάποτε την αναγκαία και επαρκή ποσότητα τροφής εξακλουθεί να παράγει και τώρα την ίδια, αν όχι περισσότερη τροφή- σήμερα υπάρχουν περισσότερα ερπετά απο ότι υπήρχαν προ εικοσαετίας.
ΠΟΙΌ ΕΊΝΑΙ ΕΠΟΜΈΝΩς ΕΚΕΊΝΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΊΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ,το οποίο έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε να εξαναγκάσει τους πελαργούς μέσα σε λίγα χρόνια να εγκαταλείψουν τη Φιλιππιάδα; Τι εχει αλλάξει τόσο δραματικά και απότομα;
Απλούστατα. Αλλαξε ο αυλόγυρος των σπιτιών τους. ΆΛΛΑΞΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΆ ο χώρος μέσα στον οποίο έχτιζαν τις φωλιές των. Δίπλα απο τα καμπαναριά και δίπλα απο τις κολώνες τις ηλακτροφόρες, ΥΨΩΘΗΚΑΝ οι ουρανούστες των εργολάβων-μηχανικών, οι οποίοι εμποδίζουν τα πουλιά, τα κακόμοιρα,να πλησιάσουν στις παλαιές φωλιές των. Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει με ποιό τρόπο πλησιάζουν τις φώλιές τους , που είναι απαράλακτος με τον τρόπο που προσγειώνονται τα αεροπλάνα. Όταν όμως παρεμβάλλεται μια τέτοια πολυκατοικία είνα αδύνατο στον πελαργό να οριζοντιωθεί πρώτα στο ύψος της φώλιάς του και απο αρκετά μακρυνή απόσταση ,για να καταφέρει μετά να φθάσει στη σημείο προσγείω σης, στη φωλία του.Μόνο τα Στούκας του Χίτλερ είχαν την απαράμιλη ικανότητα να κάνουν κάθετες εφορμήσεις!
Απο ψηλά λοιπόν,στέκονται εμπόδιο οι πολυκατοικές , από χαμηλά τα ηλεκτοφόρα σύρματα απαγορεύουν κάθε προσέγγιση...

Ιδού, ποιό περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά κύριε Δήμαρχε...

ΥΓ.. Έίναι καταγραμμένες οι φωλιές, που ερήμωσαν, κατά χρονολογική σειρά. Και αυτός ο χρόνος συμπίπτει με τον χρόνο και το χώρο όπου ανεγέρθησαν οι ουρανοξύστες. Εκεί δηλαδή που ξεφύτρωνε μια πολυκατοικία , εκεί ακριβώς το ζευγάρι των πελαργών έρριχνε μαύρη πέτρα πίσω την επόμενη χρονιά..

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα.
Σήμερα έχουν σταματήσει τελείως.
Τούτο σημαίνει ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος των φυτοφαρμάκων για τους πελαργούς.
Να ένας ακόμη λόγος που ενοχοποιεί πιο πολύ τους ουρανοξύστες.

Ανώνυμος είπε...

Τελευταία, βασανίζουν το μυαλό μου αυτά που είπε ο Δήμαρχος και κάποιοι συμπολίτες μας στο ΣΚΑΪ για τον περιορισμό του αριθμού των ΦΙΛΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ στην πόλη μας και φτάνω μέχρι ένα σημείο.
Κοντεύω να ζουλαθώ.

Ρωτώ,
στην κατοχή του 40 απο τους Γερμανούς καλλιεργούνταν περισσότερο ο κάμπος της Φιλιππιάδας απο ότι την δεκαετία του 1990 και σήμερα ???

Πότε είχαμε τους πιο πολλούς πελαργούς??

Τότε ή σήμερα ???

Συμπέρασμα ??

Σας αφήνω να κρίνετε.

Ανώνυμος είπε...

Η ανάπτυξη στην μεταπολεμική περίοδο της Ελλάδας στηρίχθηκε στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της ιδιωτικής περιουσίας...

Επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΗ.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στο τι πρεσβεύουν και άλλοι φορείς για την ανάπτυξη.

Αναδημοσίευση από άρθρο του Θανάση Μπούμη μέλος Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ π. Πρόεδρο ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με:

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

1. Η πράσινη οικονομία χωροτακτεί, δηλαδή σχεδιάζει και οργανώνει το δομημένο και φυσικό περιβάλλον.
2. Στην εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση απαντάει με την οργάνωση του εξωαστικού χώρου, θέτοντας αυστηρούς κανόνες προστασίας των ευαίσθητων ορεινών, παράκτιων αλλά και πεδινών περιοχών.
3. Στις άναρχες και βασικά αυθαίρετες επεκτάσεις των πόλεων, παραμένουν λύση "οι ανοικτές πόλεις".
4. Στην πράσινη οικονομία δεν χωροθετεί ούτε πολεοδομεί η αγορά, και βέβαια δεν αναδεικνύεται σε κεντρικό ρυθμιστή της κυκλοφορίας το ΙΧ.
5. Απαιτείται Αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και προώθηση των αναπλάσεων στις πόλεις.

Στα καθ'ημας:

"Και να μην ξεχνάμε ότι δεν δικαιούμαστε να "παίζουμε" με τις περιουσίες των συνδημοτών μας οι οποίες στο κέντρο της πόλης είναι πολύ μεγάλης αξίας. Η Φιλιππιάδα αναπτύσεται κυρίως λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας." φωνασκεί η ΜΕΙΖΟΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ

Αυταπόδεικτη η σύγκρουση των απόψεων. Θλιβερή η εκφορά του λόγου των στελεχών της ΜΕΙΖΟΝΟΣ.

ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΕΙΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΦΟΥΣΚΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ;

ΟΔΗΓΕΙ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ);

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ "ΧΡΕΩΘΟΥΝ" ΟΣΟΙ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ;

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ "ΘΑΥΜΑ" ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ.

Ατελείωτη η σειρά των ερωτημάτων.

Αναμένουμε και φυσικά θα επανέλθουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ένα μικρό σχόλιο για τη νέα φωτογραφία:

"Ύπαγε οπίσω μου σατανά".

Ανώνυμος είπε...

Λεζάντα στη φωτογραφία που μπήκε στις στιγμές:

1.παρασάνταλο...
2.χ΄σε ψηλά κι αγνάντευε
3.της πιπεροδημήτραινας
4.που είναι τα βομβαρδιστικά της RAF...
5.τσιουρούτκο...
6."Ύπαγε οπίσω μου σατανά".

Φέρτε στο μυάλο σας το έξης:
πριν χρόνια (δεκαπέντε?) Δημαρχος,σύμβουλοι,μηχανικός,αρχιτέκτονας,σκυμένοι πάνω απ τα σχέδια αυτού του μνημείου και μετά απο ώρες "περισυλλογής και προβληματισμού" ομόφωνα να καταλήγουν:
ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ...

Δεν θυμάμαι να γίναν εγκαίνια σ αυτό το κτίριο.
Ρωτήστε αυτούς που το φτειάξαν θα δείτε τι λένε:
ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
Και εύκολα εμείς συμπεραίνουμε:
Γι αλλους λόγους είχε κατασκευαστεί.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν βγαίνεις να βροντοφωνάξεις αυτά που
σιγοψιθυρίζεις στους φίλους σου για το θέμα
των οικοδομών στη Φιλιππιάδα ;
Βγες να καταγγείλεις την παράνομη δραστηριότητα
των λίγων επίορκων μηχανικών που κερδοσκόπησαν
σε βάρος των πολιτών χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν..
Γιατί εξακολουθείς να αναλαμβάνεις ευθύνες που δεν
σου ανήκουν ;

Τα παραπάνω ερωτήματα απευθύνονται από την στήλη
Φρίη της ΦΩΝΗΣ σε κάποιο μηχανικό , ο οποίος
προφανώς στις κατ ιδίαν συζητήσεις εμφανίζεται
αποστασιοποιημένος από τις ολέθρια συντεχνία των
μηχανικών ,
αλλά εξακολουθεί να αναλαμβάνει ευθύνες που δεν τα
του ανήκουν .

Προφανώς πρόκειται περί μηχανικού που δεν είναι μεν
εργολάβος αλλά για λόγους συντεχνιακούς στηρίζει τους
επίορκους συναδέλφους του …

Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα..
Τα κατ ιδίαν κροκοδείλια δάκρυα ποσώς συγκινούν…
Προσβάσεις και συμμαχίες προσπαθεί να οικοδομήσει
ο εν λόγω μη εργολάβος-μηχανικός …
Την έξωθεν καλή μαρτυρία επιδιώκει να εξασφαλίσει
με κάθε τρόπο …

Ιδιοτέλεια υποδηλώνουν όλες αυτές οι κινήσεις , φίλε
Φάνη .
Είμαι με τους δικούς μου . αλλά δεν είναι και τόσο κακό
να κρατάμε και μία πισινή ..

Χαμένες επικλήσεις.
Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάνηψης …

Και το δυστύχημα για τον τόπο είναι τούτο :
Αυτή η συντεχνία έχει εγκλωβίσει τόσα πολλά και
τόσο ωραία παιδιά –μηχανικούς.
Ήταν η ελπίδα και το καμάρι του τόπου …

Είναι κρίμα .

Και για αυτά τα ίδια και για τον τόπο .

Έχουν εγκλωβιστεί ..

Δεν έχω καμία συμβολή να τους απευθύνω…

Μόνο ένα λόγο θα τους πω :
Να μεθύσουν με το κρασί του Βησσάρη Γιωρσπύρου…

Ανώνυμος είπε...

Διορθώνω :

Να μεθύσουν με το ΑΘΑΝΑΤΟ κρασι του Βησσάρη ΓΙΩΡΣΠΎΡΟΥ...
Θα παρεαμείνει Φάρος απαυγάζων εισαεί...

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο,

που τόσο πολύ αγαπά τη Χαρούλα ..


Ψάξε στο ονειρό μας,
μήπως και πουθενά
βρούμε τον εαυτό μας.
Ίσως το λάθος δεν
ήτανε δικό μας...

Ψάξε στο όνειρό μας
μήπως έχουμε ξεχάσει
ΑΥΤΟ που θα μπορούσε
απέναντι να μας περάσει..

ΥΓ...Τα όνειρα είναι οι καλυτεροι
φύλακες του ύπνου.
Όταν αποτύχουν σε αυτή τη φύλαξη,
ω.. της συμφοράς μας!
Γίνονται εφιάλτες!!

Ανώνυμος είπε...

STIGMES-FILIPPIADA.

LAIKH AGORA: TO TERATOYRGIMA

TON ANAGNOSTOY-BERGOY !

O PROTOS EIXE PROSFERTHEI NA EKPONHSEI MELETI KAI GIA TO EREIPIO
TIS PYROSBISTIKIS..ENTELOS DOREAN.
TI GENAIODORIA !! TROMARA MAS!!

EYTYXOS :
O KSESIKOMOS TON SYMPOLITON ESOSE THN KATASTASI...
MELETI

Ανώνυμος είπε...

ΚΤΗΡΙΟ Λαϊκής Αγοράς ??

ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ,
ΑΥΤΟ ΧΑΡΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
των εργολαβων μηχανικών.

ΜΝΗΜΑ ή κοινώς ΚΡΕΜΑΛΑ

Ο φωτογραφικός φακός
δεν μπορεί να ανιχνεύσει
τον γάντζο με το
ηλεκτροκίνητο συρματόσχοινο
που έχει η στέγη
στην προεξοχή - Βόρεια.

Με μια ματιά θα αντιληφθείτε
ότι έχει το κατάλληλο ύψος
για να λειτουργήσει ως κρεμάλα.

Άραγε τον γάντζο με το
ηλεκτροκίνητο συρματόσχοινο γιατί το βάλανε ??

Προνόησαν οι πρώην Δημοτικοί Άρχοντες ότι θα χρειασθεί για ΔΗΜΟΣΙΟ απαγχονισμό των επίορκων και λωποδυτών αυτής της πόλης.

Το κλειδί του αυτόματου μηχανισμού το κρατά ακόμη ο Βέργος ??
ή το παραχώρησε στον Κατραχούρα που προφανώς θα το κρατά ακόμη.

Πρώην Δήμαρχε Κατραχούρα, αυτά τα εργαλεία παραδίδονται ως συνέχεια της Δημοτικής Αρχής στον επόμενο Δήμαρχο που εκλέγει ο Λαός.

Να παραδοθεί τώρα σε δημόσια εκδήλωση ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ο τέως δήμαρχος και ο πολυπράγμων και με Ολους
τους δημάρχους διαπλεκόμενος μηχανικός συνταξίδεψαν μέχρι την Καλαμάτα για να δουν,
να θαυμάσουν και τελικά να αντιγράψουν αυτό το
τερατούργημα που έχει ανυψωθεί στο κέντρο και την
καρδιά της μικρούλας πόλης μας. …

Λαϊκή αγορά στη κεντρικότερη πλατεία..!
Την κατέστρεψαν ολοσχερώς οι απαίδευτοι ..

Σε κάθε πόλη οι πλατείες αποτελούν την
αποκλειστική ταυτότητα και το σημείο αναφοράς
για κάθε πολίτη και κάθε επισκέπτη…

Ο Χήτας και η παρέα του έχτισαν το δημαρχείο !
Ο Βέργος την λαϊκή !
Ο Κατραχούρας εκκλησία ήθελε να ανεγείρει !
Ο Γιολδάσης το ερείπιο της πυροσβεστικής νέα ζωή θα έδινε !

Καμαρώστε τους !

Γεμάτοι από δημιουργική φαντασία !


Αν μπορούσε να διορθωθεί κάτι θα πρέπει άμεσα :
να γκρεμιστεί αυτό το εξαμβλωτικό τερατούργημα,
να μετεγκατασταθεί η αστυνομία σε άλλο μέρος
προκειμένου να αξιοποιηθεί το κτήριο σαν πνευματικό
κέντρο λόγω χάρη …

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την μελέτη της κα Γεωργούλα:

Επειδή η υποβολή της είναι άνευ αντικειμένου όπως αποφάνθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επειδή η μελέτη έχει πρακτικά απορριφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ομόφωνα αποφασίσει τα Πολεοδομικά Θέματα να επιλυθούν μέσω του ΓΠΣ.

Επειδή οι προτάσεις της μελέτης αυτής δεν γίνονται αποδεκτές σαν βάση συζήτησης για το ΓΠΣ.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν τόσο το αίτημά τους για αναστολή των 24.0 μ. όσο και την ίδια την μελέτη.

Έτσι δεν είναι κ. Δήμαρχε;

Νομίζω ότι η Επιτροπή Πολιτών θα πρέπει να απαιτήσει από τον Δήμαρχο να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες.

Ανώνυμος είπε...

Μια πρόταση για τους πελαργούς:

Άν επιτρέπεται από την Πολεοδομία και είναι εφικτό τεχνικά θα ήταν σκόπιμο να ανεγερθεί μια φωλιά πελαργών σε κάθε ένα από τα ψηλά κτήρια της πόλης. Μπορεί να μην τους βλέπουμε αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποδεχθούν την πρόταση και να ξαναγυρίσουν. Για να μην τους ξενίζει το περιβάλλον καλό θα ήταν να διαμορφωθούν "πράσινες ταράτσες".

Τα έξοδα, χωρίς συζήτηση, θα πρέπει να τα αναλάβουν εξ'ολοκλήρου οι μηχανικοί που τα έχτισαν.

Ανώνυμος είπε...

O SYLLOGOS PERI BIBLIOU ME PROTOBOULIA TOY MHXANIKOY -MELOUS
ENERGEI PROS AYTH THN KATEYHYNSI

AN TO OLO EGXEIRHMA APOTYXEI, TOTE O SYLLOGOS MPOREI NA GREMISEI TIS POLYKATOIKIES ,AFOY EINAI EKSOYSIODOTHMENOS APO THN ORNITHOLOGIKI ETAIRIA...

YG ..TO SXETIKO THLEGRAGIMA THS ETAIRIAS EINAI KATAGRAMMENO SE AYTO TO BLOG.
EIXE STALEI SAN APANTHSI STO EROTHMA TOY SYLLOGOY : ME POIO TROPO UA KSANAFEROYN TOUS PELARGOUS PISO.

YG ..EISAI POLY ANEMEROTOS FILE
FENETE OTI OI EPISKEPSEIS SOY STO BLOG EINAI POLY ARAIES

Ανώνυμος είπε...

Η φωτογραφία σήμερα (3-6-2009)
της Λαϊκής Αγοράς είναι το κάτι άλλο.

"ποιά λαϊκή άραγε?? - τρομάρα τους, να το νοικιάσουν για
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ήθελαν"

Δείχνει το διαχρονικό και πολυσυμμετοχικό έγκλημα που έγινε στον χώρο αυτό απο τους άρχοντες?? της πόλης.

Το περίπτερο το έδωσε ο ΧΗΤΑΣ.

Το γκρέμισμα του παλιού Δημαρχείου και το σάρωμα του πάρκου είναι έργο ΒΕΡΓΟΥ.
(γκρέμισαν τις θύμισες μας οι μ.)
Το κτήριο (πλήν στέγης) της λαϊκής είναι έργο ΒΕΡΓΟΥ.
Μπετά - Μπετά για θωρακισμένο κτήριο & Χρήμα - Χρήμα με φαϊ
πολύ για σκάσιμο.

Στέγη λαϊκής έργο ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑ.
Ναι συμμετείχε σαυτό το κιτς,
στα μπαλκόνια διαλαλούσε
ότι θα το γκρεμίσει, στη συνέχεια τουλάχιστον μπορούσε να αλλάξει τη μελέτη για τη στέγη ρε αδερφέ.

Το ίδιο γίνεται και σήμερα
με την πλατεία "Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"
Διαχρονικοί :
ΒΕΡΓΟΣ
ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑΣ & σήμερα συνεχίζει
ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ
Μάλλον πίνουν εμφιαλωμένο νερό οι άνθρωποι

Ανώνυμος είπε...

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις.

5 + 3 λέξεις "ισοπεδώνουν" την απάτη!