ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Τάισμα μικρών πελαργών

Οι μικροί πελαργοί τρέφονται και από τους δυο γονείς τους. Στην αρχή αυτοί αποβάλλουν με την μορφή εμετού την τροφή στο μέσο της φωλιάς απ’ όπου οι νεοσσοί την παίρνουν μόνοι τους. Οι γονείς, ιδίως τις θερμές ημέρες, ποτίζουν συχνά τα μικρά τους με νερό.

Ανταπόκριση από τους πελαργούς όταν τους ρίχνουμε ξερά χόρτα σε χώρο κοντά στη φωλιά τους.

Αρκετή περιπέτεια είχε το στήσιμο της φωλιάς φέτος για το ζευγάρι των πελαργών που την διάλεξε για να μείνει. Να αναφέρω με δυο λόγια τι έγινε και μετά θα παραθέσω είκονες και video για την κατανόηση.
Πριν κάποιες μέρες απο την αφιξη του ζευγαριού στη φωλιά 17-3-2024 συνέχεια ερχοταν πελαργοί απο μια απέναντι φωλιά και αφαιρούσαν παίρναν τα ξύλα με αποτέλεσμα η φωλιά του filoiko να μείνει σχεδόν γυμνή.(δείτε video και φωτο που ακολουθούν) Στις 17 Μαρτίου 2024 έρχεται ο 1ος πελαργός και την επομένη έρχεται και το ταίρι
Για 10 περίπου μέρες οι πελαργοί της αλλης φωλιάς και μάλιστα παρουσία του ζευγαριού συνεχίζαν το <<πλιάτσικο>> (δειτε την φωλιά στις 26-3-2024)
Με την βοήθεια φίλων πετύχαμε την αποκατάσταση της φωλιάς Στις 27 Μαρτίου 2024 αφήσαμε απέναντι από την φωλιά μικρά ξερά κλαδιά και την επομένη ξερά χορτα και οι πελαργοί ανταποκρίθηκαν και συνέχεια ανεβάζαν για να ξαναγεμίσουν και ξαναφτιάξουν το <<σπιτικό τους>>
Στις 29 Μαρτίου 2024 είχαμε το πρώτο αυγό και είχε αποκατασταθεί πληρως η φωλιά.Σήμερα 06 Απρίλη έχουμε 4 αυγά και η φωλιά είναι έτσι

Φιλιππιάδα -Γεννήθηκαν τα πρώτα αυγά στη διάσημη φωλιά των πελαργών

https://7meres.gr/filippiada-gennithikan-ta-prota-avga-sti-diasimi-folia-ton-pelargon/
Τα δύο πρώτα αυγά του απέκτησε το ζευγάρι πελαργών που έστησε και φέτος το “σπιτικό” του στη διάσημη φωλιά της Φιλιππιάδας. Σύμφωνα με το blog filoiko το οποίο μεταδίδει ζωντανά εικόνες σε 24ωρη βάση από κάμερα που έχει τοποθετηθεί απέναντι από τη φωλιά το πρώτο αυγό γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου (ίδια ακριβώς ημερομηνία με πέρσι) ενώ ακολούθησε και το δεύτερο. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Εva Stets οι πελαργοί γεννούν τα αυγά τους κάθε 48 ώρες, ενώ στη συνέχεια και μέχρι την εκκόλαψη τους οι δύο γονείς εναλλάξ θα κρατούν ζεστά τα αυγά για ένα περίπου μήνα οπότε και υπολογίζεται να δούμε τους πρώτους νεοσσούς. Μπορεί να είναι εικόνα πουλί και κείμενο

Το πρώτο αυγό για φέτος

Την νύχτα ξημερώνοντας Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 γίνεται το πρώτο αυγό στη φωλιά της Φιλιππιάδας μετά από 13 μερες παραμονής στη φωλιά ήρθαν στις 17 Μαρτίου 2024. Συνήθως τα επόμενα αυγά θα τα δουμε ανα δύο μέρες περίπου το καθένα. Σύμπτωση και περυσι το 2023 το πρώτο αβγό έγινε σαν σήμερα 29 Μαρτίου

Έφτασε ο πρώτος πελαργός στη διάσημη φωλιά της Φιλιππιάδας

https://www.epiruspost.gr/eftase-o-protos-pelargos-sti-diasimi-f/
Έφτασε ο πρώτος πελαργός στη διάσημη φωλιά της Φιλιππιάδας! 18 Μαρτίου, 2024 10:53 πμ pelargos filipiada afiksi Ο πρώτος πελαργός έφτασε στην διάσημη φωλιά της Φιλιππιάδας. Η άφιξη έγινε το απόγευμα της Κυριακής και εικόνες από την καθημερινότητα των πελαργών μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο το filoiko.blogspot.com. Η κάμερα που έχει εγκαταστήσει ο Μιλτιάδης Ζήκος μεταδίδει ζωντανά τη ζωή και τις κινήσεις των πελαργών από την στιγμή που φτάνουν μέχρι και την ώρα που φεύγουν για θερμόμετρα κλίματα. Από την προσπάθεια αυτή η φωλιά της Φιλιππιάδας έγινε διάσημη ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι φτερωτοί φίλοι της περιοχής.

Πρώτες πτήσεις από αργοπορημένη εκκόλαψη

κείμενο της EVA STETS 

Όπως παρατηρήθηκε - οι πελαργοί από την φωλιά στην Φιλιππιάδα, άρχισαν τις πρώτες πτήσεις. Το ίδιο έγινε αυτές τις μέρες και σε άλλες φωλιές που είχαν αργοπορημένη εκκόλαψη.

Στην Φιλιππιάδα, στην φωλιά με την κάμερα:
- ο πρώτος πέταξε για πρώτη φορά στις 31 Αυγούστου, την 69η μέρα από την στιγμή που βγήκε από το αβγό (δηλαδή μετά από 68 μέρες)
- ο δεύτερος, έκανε την πτήση πρώτη φορά στις 1 Σεπτεμβρίου, την 68η μέρα που βγήκε από το αβγό (δλδ μετά από 67 μέρες).
Οι πρώτες πτήσεις τους δεν έγιναν νωρίς, δεν "βιάστηκαν". Δεν έγιναν όμως αργά, μιας και πάντα υπολογίζουμε την πρώτη πτήση +/- για τις 55 - 65 μέρες από την εκκόλαψη.
Τι γίνεται τώρα? Ότι γίνεται με όλους τους νεαρούς πελαργούς. Ακόμα και αν δεν θα τους βλέπουμε στην φωλιά - το πρώτο διάστημα των 2 - 3 εβδομάδων θα μαθαίνουν να πετάνε. Και να φύγουν από την φωλιά - στην αρχή δεν θα πετάξουν μακριά. Αργότερα, όταν θα νιώσουν πιο σίγουροι, θα αρχίζουν να φεύγουν όλο και πιο μακριά - στην κατεύθυνση που θα τους το λέει το ένστικτο. Κάποια στιγμή θα βρουν και άλλους πελαργούς και θα συνεχίζουν. Σε κάποιο σημείο (και όταν θα βρουν τους άλλους πελαργούς) θα "πάψουν" να είναι αδέλφια και ο καθένας θα ακολουθήσει την δική του παρέα.
Το αν θα τα καταφέρουν είναι θέμα τύχης. Υπάρχουν αρκετοί πελαργοί που δεν έχουν φύγει ακόμα, παρέα θα βρούνε. Υπάρχουν και νεαροί που έχουν δακτυλίδια (δικά μου π.χ. από το Αιγίνιο και την Κάρλα). Ίσως πετάξουν μαζί τους. Το μόνο που μπορούμε να τους ευχηθούμε είναι να είναι τυχεροί (και αυτοί και όλοι άλλοι).
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Όλες οι αντιδράσεις:
Εσείς, Ιωάννης Τσιρώνης, Ewa Glowska και 3 ακόμη

Ξέμειναν πίσω.Θα τα καταφέρουν?

κείμενο EVA STETS 

Η μετανάστευση είναι στο φουλ και κάθε μέρα χιλιάδες πελαργοί πετούν πάνω από τον Βόσπορο (από εκεί πάνε οι περισσότεροι, μα όχι όλοι).

Ελάχιστες είναι πλέον οι φωλιές στις οποίες υπάρχουν νεοσσοί. Είναι οι φωλιές που για τον άλφα - βήτα λόγω η εκκόλαψη έγινε πιο αργά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γίνεται όταν το ζευγάρι άργησε την αναπαραγωγή (π.χ.), μετά από την διεκδίκηση της φωλιάς, ή γιατί είναι ακόμα σε σχετικά νεαρή ηλικία και δεν είναι έμπειρο, ή γιατί έχασε την πρώτη αναπαραγωγή, κ.α. Στις φωλιές που πριν ήταν ή αβγά ή νεοσσοί είναι σίγουρο ότι στην "δεύτερη γέννα" υπάρχει άλλο θηλυκό (η πελαργίνα κάνει μια αναπαραγωγή το χρόνο).
Και τότε πάντα υπάρχουν ερωτηματικά "τι θα γίνει και αν τα μικρά θα τα καταφέρουν". Ερωτήσεις που είναι δύσκολο να απαντηθούν γιατί για όλους τους νεαρούς το πρώτο ταξίδι είναι το πιο δύσκολο. Ετσι και για τους πιο νέους δεν θα είναι εύκολο (και αυτοί δεν θα φύγουν στην "ώρα τους"). Δεν είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Εχουμε επανευρέσεις με πελαργούς από αργοπορημένη εκκόλαψη που τώρα έχουν γίνει και γονείς. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι "σπάνιο", συμβαίνει σε κάθε περιοχή που υπάρχουν φωλιές πελαργών.
Μια τέτοια φωλιά με αργοπορημένη εκκόλαψη είναι και η φωλιά στην Φιλιππιάδα που χάριν στην μετάδοση της κάμερας παρακολουθούμε ζωντανά: https://filoiko.blogspot.com/
Οι νεοσσοί της φωλιάς μεγάλωσαν πλέον. Ο πρώτος βγήκε από το αβγό στις 23 Ιουνίου. Έτσι πλησιάζει και η μέρα που τα μικρά θα αρχίσουν να πετάνε. Από την στιγμή που ο νεοσσός θα βγει από το αβγό χρειάζεται (+/-) 55 - 65 μέρες για την πρώτη πτήση (εδώ μπορεί να το κάνουν μέσα σε αυτή ή την άλλη εβδομάδα). Το ποια μέρα θα πετάξει καθε νεαρός εξαρτάται και από την κατάσταση στην φωλιά και πόσο έτοιμος είναι ο ίδιος, αν έχει χάσει το περίσσευμα λίπος, αν και πόσο θάρρος έχει κτλ, κτλ...
Σαφώς η πρώτη πτήση δεν σημαίνει ότι τα μικρά ξέρουν να πετάνε. Ακόμα και αν δεν θα τους δούμε στην φωλιά - αυτοί θα χρειαστούν να κάνουν άσκηση για κάποιο διάστημα, μέχρι που θα νιώσουν σίγουροι και να φύγουν οριστικά για το μεγάλο ταξίδι. Εύχομαι να είναι τυχεροί.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Όλες οι αντιδράσεις:
Εσείς, Pavlos Tzimas, Fani Hatzivasileiadou και 93 ακόμη

Η αξία της συγνώμης

 Για να μην λέμε πολλά και ταλαιπωρούμε τους αναγνώστες.

1.     Τοποθετήθηκα δημόσια ως Βησσαρίων Γιωρσπύρος και όχι ως Τεχνικός Σύμβουλος. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα δέχομαι προσβολές χωρίς να απαντώ ας το ξανασκεφτούν.

2.     Δέχθηκα προσωπική επίθεση ότι καταστρέφω την Φιλιππιάδα και ότι το πλήθος του υψηλού επιπέδου μηχανικών με τους οποίους συνεργάζομαι παράγει μακέτες και εικονικές πραγματικότητες. Με τι στόχο άραγε;

3.     Τεκμηρίωσα όσα είπα μόνο με στοιχεία που είχαν ήδη τεθεί στον δημόσιο διάλογο.

4.     Δεν έχω καμία ευθύνη αν, την ώρα που πολλοί διακατέχονται από χαρά που αποδεικνύεται ότι στην Ήπειρο υπάρχει τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, κάποιοι έχουν ως μέλημα να “τοποθετηθούν” μόνο και μόνο για να προσβάλλουν και να επιτεθούν. Ποιος ξέρει για ποιους λόγους;

5.     Δεν έχω καμία ευθύνη αν κάποιοι εκφέρουν δημόσιο λόγο χωρίς να ξέρουν ούτε καν από ποια μεριά του ποταμού Λούρου διέρχεται η χάραξη του Υπουργείου στην παράκαμψη της Φιλιππιάδας και μπερδεύουν την Ανατολή με την Δύση. Δεν είμαι υποχρεωμένος όμως να τους επιτρέψω να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις εκμεταλλευόμενοι την θεσμική τους θέση, όταν χρησιμοποιούν αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα για να μου επιτεθούν προσωπικά.

6.     Η μόνη ορθή στάση που αρμόζει είναι να ζητήσουν συγνώμη. Από εμένα και τους συνεργάτες μου. Και ενημέρωση. Θεσμικά.

7.     Αντί αυτού κρύβονται και καμώνονται τους θιγμένους. Αφού πρώτα εκτόξευσαν αστήρικτες και αήθεις προσβολές, τώρα μου ζητάνε έως και να μην ομιλώ. Προωθούν την λογική της εποχής των πολιτικών νεάντερταλ, μιλώντας “για αυτόκλητους υπερασπιστές”. Διαπράττουν έτσι νέα ύβρη. Αυτή την φορά κατά της Δημοκρατίας και του Πολιτικού Πολιτισμού. Λες και δεν ξέρουν την συμβολή μου στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Ξέρουν όμως αυτοί που πρέπει να ξέρουν και το αναγνωρίζουν, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

8.     Στην προηγούμενη ανάρτηση ξεκίνησα λέγοντας ότι δεν άκουσα την συμβουλή γνωστών και φίλων “να μην ασχοληθώ γιατί δεν αξίζει  τον κόπο”. Κάποιοι επιμένουν σε αυτό. Και όμως αξίζει τον κόπο. Γιατί ξέρουν ότι την επόμενη φορά δεν θα μπορούν να προσβάλλουν. Και ότι θα πρέπει να έχουν μελετήσει περισσότερο πριν εκφέρουν γνώμη.

9.     Θα αντιληφθούν την αξία της συγνώμης; Δεν νομίζω. Δυστυχώς.

10.Θα επαναλάβουν τις ύβρεις; Ας κάνουν ότι θέλουν. Τον εαυτό τους χαρακτηρίζουν.

 

Βησσαρίων Γιωρσπύρος

 

Υ.Γ.: Παρεμπιπτόντως οι επίμαχες προσβολές εναντίον μου δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ίσως γιατί θα έπαιρνε την κατάλληλη απάντηση επί τόπου και δεν θα είχε πλέον τη δυνατότητα να εκτρέψει τη συζήτηση στα μη ουσιώδη.


Οδικοί Άξονες Ιόνια Οδός  - Πρέβεζα και Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα.

Η πραγματική κατάσταση.

Τελικά δεν ακολούθησα την συμβουλή «να μην ασχοληθώ γιατί δεν αξίζει τον κόπο».

Όταν όμως στο δημόσιο λόγο ορισμένων επικρατεί η σύγχυση, η άγνοια, τα ψέματα, οι ανακρίβειες και οι σκοπιμότητες πρέπει να αναδειχθεί ο ορθός και τεκμηριωμένος λόγος.

Για την απαξίωσή τους έχουν φροντίσει και εξακολουθούν να φροντίζουν οι ίδιοι. Ίσως για αυτό να βρίσκονται σε αποδρομή.

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός που επιχειρεί να διατυπώσει δημόσιο λόγο ακόμη και να επιλέξει, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, να σταθεί απέναντι στις προσπάθειες του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού που γεννήθηκε και επέλεξε να ζει και να εργάζεται στο τόπο του, και που έχει επανειλημμένα αποδείξει την επάρκειά του στον σχεδιασμό, την διαχείριση και την κατασκευή μεγάλων και πολύπλοκων έργων. Δεν είναι όμως δικαίωμά του να επιχειρεί, με τουλάχιστον απρεπή λόγο, να απαξιώσει αυτό το δυναμικό. Σε όλες τις περιπτώσεις οι προσπάθειες αυτές πέφτουν στο κενό. Χαρακτηρίζουν όμως αυτόν που το επιχειρεί.

Η ενημέρωση των πολιτών, από όσους το επιχειρούν, οφείλει να διακρίνεται από διαύγεια και να τεκμηριώνεται με πραγματικά δεδομένα. Διαφορετικά δημιουργεί σύγχυση και δεν συμβάλει στον δημόσιο διάλογο.

Επιγραμματικά λοιπόν, για την πληρέστερη και έγκυρη ενημέρωση, και την τεκμηρίωση των παραπάνω:

1.       Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως “αυτοκινητόδρομου” απαιτεί σύμφωνα με τον νόμο σχετική Υπουργική Απόφαση (άρθρο 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τέτοια απόφαση για τους άξονες Ιόνια Οδός – Πρέβεζα και Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα δεν έχει εκδοθεί από καμία κυβέρνηση.

2.       Η όδευση που μελετήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών κινείται Δυτικά του ποταμού Λούρου (μεταξύ δηλαδή του ποταμού και της Φιλιππιάδας) και όχι Ανατολικά όπως “ενημερώνουν” ορισμένοι. Η όδευση μάλιστα του Υπουργείου είναι παραποτάμια, κινείται δηλαδή επί του παραποτάμιου μετώπου ακυρώνοντας αυτή και όχι η προτεινόμενη την ανάπλασή του. Το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για την Φιλιππιάδα, δεν είναι του παρόντος να σχολιασθεί. Εξάλλου όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται γνωρίζουν.

3.       Η μελέτη του Υπουργείου, σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε το 2009, έπρεπε να διαρκέσει 18 μήνες. Μετά από 14 και πλέον χρόνια δεν υπάρχει έγκριση για τις μελέτες τοπογραφικών, οδοποιίας και υδραυλικών  ούτε καν ηλεκτρονικά / επεξεργάσιμα αρχεία και δεν έχει συνταχθεί καμία άλλη μελέτη πλην των γεωτεχνικών. Μετά από τόσα χρόνια  δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε μέριμνα για το κρίσιμο τμήμα Φραξήλα – Υποθαλάσσια Πρέβεζας ούτε φυσικά για το τμήμα Φραξήλα – Μεσοπόταμος.

4.       Σχετικά με τους ανισόπεδους κόμβους, και αφού τονίσω ότι το ίδιο το Υπουργείο έχει προτείνει την αντικατάστασή τους από ισόπεδους εκτός κατ’ αρχήν των ανισόπεδων κόμβων Γέφυρας Καλογήρου και Φραξήλας, η πραγματική κατάσταση η οποία σκοπίμως παραβλέπεται, αποσιωπάται ή απλώς αγνοείται έχει ως εξής:

 

·         Σύμφωνα με την άποψη των μελετητών του υπουργείου δεν είναι απαραίτητη κατασκευή Α/Κ σε αυτές τις θέσεις.

·         Ο κόμβος στην Γέφυρα Καλογήρου, σε περίπτωση που το υπουργείο είχε ήδη προχωρήσει σε δημοπράτηση θα ήταν ισόπεδος.

·         Η μελέτη του Α/Κ Φραξήλα είναι σε επίπεδο προμελέτης οδοποιίας και τίποτε περισσότερο.

·         Οι ίδιοι οι μελετητές θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς για τη οδική ασφάλεια του σχεδιασμού που έχουν τελικά καταθέσει για τον Α/Κ Φραξήλα.

·         Η μελέτη του Α/Κ Φραξήλα αναφέρεται σε δίιχνους άξονες και όχι τετράιχνους άξονες.

5.       Η τρισδιάστατη απεικόνιση τμημάτων του έργου, όπως ειπώθηκε και στην παρουσίαση, είναι αποτέλεσμα της λεπτομερούς επίλυσης των βασικών τεχνικών θεμάτων του κάθε τμήματος του έργου και στηρίζεται στην σκληρή δουλειά πλήθους υψηλού επιστημονικού επιπέδου μηχανικών. Η προσπάθεια ορισμένων για την απαξίωσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τυχόν άγνοια αυτών ή / και των συμβούλων τους περί των στοιχειωδών απαιτήσεων αλλά και των σύγχρονων τεχνικών κατά την σύνταξη μιας μελέτης οδοποιίας. Φυσικά θα πέσει στο κενό.         

 


Η ζωή κερδίζει στη “διάσημη” φωλιά των πελαργών στη Φιλιππιάδα

https://epirusgate.gr/i-zoi-kerdizei-sti-diasimi-folia-ton-pelargon-sti-filippiada/
Τις εντατικές φροντίδες των γονιών τους δέχονται οι δύο νεαροί πελαργοί 

οι οποίοι εκκολάφθηκαν με αρκετή καθυστέρηση στη φωλιά 

από την οποία μεταδίδονται σε 24ωρη βάση ζωντανές εικόνες, 

μέσω της κάμερας που έχει τοποθετηθεί στο blog filoiko.

Tα πανέμορφα πουλιά δυναμώνουν μέρα με την ημέρα και σε λίγες μέρες

 θα πρέπει να προετοιμαστούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης.

Οι νεαροί πελαργοί γεννήθηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά από τα υπόλοιπα 

πουλιά αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την εκκόλαψη των 

αυγών και την επιβίωση των νεοσσών του πρώτου ζευγαριού πελαργών 

που εγκαταστάθηκε στη φωλιά.

Στη συνέχεια η φωλιά “κατοικήθηκε” και πάλι και το ζευγάρι απέκτησε 

νέα αυγά και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις αυτά εκκολάφθηκαν 

και τα πουλιά λαμβάνουν τις φροντίδες και των δυο γονιών τους.

https://epirusgate.gr/i-zoi-kerdizei-sti-diasimi-folia-ton-pelargon-sti-filippiada/

23/24 Μάιου 2023 – δυο έγιναν τα νέα αβγά στην Φιλιππιάδα

κείμενο της Eva Stets 

Δεν ξέρω τι ώρα το θηλυκό γέννησε το δεύτερο αβγό, γιατί ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να παρακολουθώ την φωλιά όπως θα ήθελα. Ένα είναι σίγουρο – το δεύτερο (νέο) αβγό στην φωλιά υπάρχει και σίγουρα το θηλυκό το γέννησε την νύχτα 23/24 Μάιου.

Τι μπορεί να έγινε, το ξέρουμε ήδη. Για να υπάρχουν νέα αβγά στην φωλιά – είναι σίγουρο ότι τα γέννησε άλλο θηλυκό (ο θηλυκός πελαργός κάνει αβγά μια φορά το χρόνο).
Το αν το αρσενικό είναι το ίδιο δεν το ξέρουμε (και δεν θα το μάθουμε γιατί τα πουλιά δεν έχουν δακτυλίδια). Μπορεί να είναι το ίδιο αρσενικό (οι πελαργοί δεν είναι μονογαμικοί), αλλά δεν αποκλείεται και το αρσενικό να είναι άλλο. Το αν έγινε έτσι και γιατί δεν αντιληφτήκαμε την «αλλαγή» είναι απλό. Οι πελαργοί την θέλουν την φωλιά για να κάνουν αναπαραγωγή. Όταν η αναπαραγωγή δεν έχει επιτυχία (όπως έγινε πριν), τότε το ενδιαφέρον για την φωλιά μειώνεται. Έτσι κάλλιστα θα μπορούσε και εδώ να γίνει μια «αλλαγή» και των δυο πελαργών «ήσυχα και ήρεμα» (χωρίς τις συνηθισμένες μάχες για την φωλιά που γίνονται στην αρχή την αναπαραγωγικής περιόδου).
Σίγουρα βλέπουμε τώρα μια αργοπορημένη αναπαραγωγή, που συνήθως τυχαίνει στους πελαργούς πιο νεαρής ηλικίας (τα έμπειρα άτομα δεν ξεκινούν τόσο αργά). Το πιο πιθανό (όχι σίγουρο) η θηλύκια να κάνει λιγότερα αβγά (δηλ να σταματήσει στα 2 η 3)… αλλά αυτό θα το δούμε.
Τι θα γίνει μετά δεν είναι προβλέψιμο. Δεν μπορούμε να πούμε αν από τα αβγά θα γεννηθούν μικρά ή αν οι πελαργοί θα τα φροντίσουν. Αν γίνει εκκόλαψη, δεν θα είναι εύκολα...Αλλά η ζωή των πελαργών γενικά δεν είναι εύκολη και αυτό σίγουρα δεν «καταδικάζει» τίποτα…