ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

23/24 Μάιου 2023 – δυο έγιναν τα νέα αβγά στην Φιλιππιάδα

κείμενο της Eva Stets 

Δεν ξέρω τι ώρα το θηλυκό γέννησε το δεύτερο αβγό, γιατί ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να παρακολουθώ την φωλιά όπως θα ήθελα. Ένα είναι σίγουρο – το δεύτερο (νέο) αβγό στην φωλιά υπάρχει και σίγουρα το θηλυκό το γέννησε την νύχτα 23/24 Μάιου.

Τι μπορεί να έγινε, το ξέρουμε ήδη. Για να υπάρχουν νέα αβγά στην φωλιά – είναι σίγουρο ότι τα γέννησε άλλο θηλυκό (ο θηλυκός πελαργός κάνει αβγά μια φορά το χρόνο).
Το αν το αρσενικό είναι το ίδιο δεν το ξέρουμε (και δεν θα το μάθουμε γιατί τα πουλιά δεν έχουν δακτυλίδια). Μπορεί να είναι το ίδιο αρσενικό (οι πελαργοί δεν είναι μονογαμικοί), αλλά δεν αποκλείεται και το αρσενικό να είναι άλλο. Το αν έγινε έτσι και γιατί δεν αντιληφτήκαμε την «αλλαγή» είναι απλό. Οι πελαργοί την θέλουν την φωλιά για να κάνουν αναπαραγωγή. Όταν η αναπαραγωγή δεν έχει επιτυχία (όπως έγινε πριν), τότε το ενδιαφέρον για την φωλιά μειώνεται. Έτσι κάλλιστα θα μπορούσε και εδώ να γίνει μια «αλλαγή» και των δυο πελαργών «ήσυχα και ήρεμα» (χωρίς τις συνηθισμένες μάχες για την φωλιά που γίνονται στην αρχή την αναπαραγωγικής περιόδου).
Σίγουρα βλέπουμε τώρα μια αργοπορημένη αναπαραγωγή, που συνήθως τυχαίνει στους πελαργούς πιο νεαρής ηλικίας (τα έμπειρα άτομα δεν ξεκινούν τόσο αργά). Το πιο πιθανό (όχι σίγουρο) η θηλύκια να κάνει λιγότερα αβγά (δηλ να σταματήσει στα 2 η 3)… αλλά αυτό θα το δούμε.
Τι θα γίνει μετά δεν είναι προβλέψιμο. Δεν μπορούμε να πούμε αν από τα αβγά θα γεννηθούν μικρά ή αν οι πελαργοί θα τα φροντίσουν. Αν γίνει εκκόλαψη, δεν θα είναι εύκολα...Αλλά η ζωή των πελαργών γενικά δεν είναι εύκολη και αυτό σίγουρα δεν «καταδικάζει» τίποτα…

Νεοσσοί της φωλιάς με την κάμερα στην Φιλιππιάδα

κείμενο της EVA STETS 

Στις 2 Μαΐου το βράδυ και το μεσημέρι στις 3 Μαΐου έγραψα στην ομάδα για την κατάσταση στην φωλιά στην Φιλιππιάδα. Θα έλεγα ψέματα ότι ήμουν αισιόδοξη. Η κατάσταση φαινόταν ότι δεν πάει καλά, οι συνεχόμενες βροχές, το χρώμα στα αβγά, το εξαντλημένο ζευγάρι που πάση θυσία προσπαθούσε να προστατεύσει τα αβγά... Και όμως...

Η εκκόλαψη είχε αρχίσει (3.05.), ήδη λίγο καθυστερημένα. Τα δύο πρώτα μικρά ήταν έτοιμα να βγουν...και (κατά κάποιο τρόπο), αργά το απόγευμα, βγήκαν από τα αβγά τους. Τι έγινε? Αυτό που δυστυχώς ήταν αναμενόμενο - τα μικρά δεν είχαν ελπίδα για να ζήσουν και ο γονέας έκανε αυτό που έπρεπε. Σκληρό για την ανθρώπινη σκέψη (δεν ξέρουμε πόσο σκληρό και για τους πελαργούς) ...αλλά αυτό γίνεται. Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΖΗΚΟΣ βρήκε τα δύο μικρά νεκρά στο έδαφος. Την ίδια μοίρα περίμενε και τον τρίτο νεοσσό (ο τέταρτος πιθανά ήταν ήδη πεθαμένος στο αβγό). Το πέμπτο αβγό το βλέπετε. Τόσο το χρώμα του όσο και το μειωμένο (πλέον) ενδιαφέρον των πελαργών δεν μας δίνει ελπίδες ότι κάτι θα βγει από αυτό (και ας κάθονται ακόμα πάνω του). Το πιο πιθανό κάποια στιγμή ή θα το σπρώξουν στην άκρη της φωλιάς ή θα το πετάξουν...
Ερώτηση, γιατί όλα αυτά? Απάντηση - γιατί αυτά (και αυτα) έχει η φύση. Οι πελαργοί δεν είναι σκληροί δολοφόνοι, δεν σκοτώνουν τα παιδιά τους "για πλάκα". Κάνουν αυτή την σκληρή πράξη σε μικρά που δεν έχουν ελπίδα να ζήσουν, που είναι αδύναμα ή άρρωστα.
Αυτό έγινε και εδώ (και σίγουρα και σε πολλές άλλες φωλιές). Η υγρασία της φωλιάς δεν έκανε καλό στα αβγά, όσο και να τα προστάτευαν οι γονείς. Σε τέτοια (συνέχεια για μέρες) βρεγμένη φωλιά σίγουρα είχε δημιουργηθεί καταστροφική για τα μικρά κατάσταση (π.χ. βακτήρια ή μύκητες). Αυτό είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Ολα για κάποιο λόγο γίνονται και αυτή είναι η φύση και πρέπει να την σεβαστούμε...
screen από την κάμερα στις 3, 4 και 5 Μαΐου (δικά μου και του Μίλτου) filoiko.blogspot.com
Πέντε αβγά στην φωλιά στην Φιλιππιάδα

κείμενο Eva Stets

 Οι πελαργοί έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα – γεννούν τα αβγά τους περίπου κάθε 48 ώρες (+/-). Έτσι απόψε (νύχτα 5 / 6 Απριλίου 2023) το θηλυκό της φωλιάς που παρακολουθούμε με την κάμερα, γέννησε το πέμπτο αβγό. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο. Σε πολλές φωλιές οι πελαργοί αποκτούν 4 ή 5 αβγά. Πιο σπάνια να κάνουν 1 αβγό και ακόμα πιο σπάνια τα 6 (και εδώ μπορεί να συμβεί να κάνουν το έκτο θα το δούμε στις επόμενες 2 – 2,5 μέρες).

Όπως και να έχει - τώρα άρχισε μια δύσκολη και κουραστική εποχή για τους πελαργούς της φωλιάς (και κάθε άλλης φωλιάς που ξεκίνησε το κλώσσημα). Οι γονείς θα τα κρατάνε ζεστά τα αβγά, σε σταθερή θερμοκρασία και θα κάθονται πάνω τους συνέχεια (κλώσανε από το 2ο αβγό). Θα σηκώνονται τώρα μόνο για λίγο - για να «γυρίσουν» τα αβγά στην φωλιά ή να «αλλάξουν βάρδια». Στους πελαργούς την φροντίδα των αβγών (και μετά των μικρών) την έχουν και οι δυο πελαργοί που κλώσανε εναλλάξ (αν και τυχαίνει να ζεσταίνει τα αβγά περισσότερο το αρσενικό, μιας και το θηλυκό είναι κουρασμένο από την γέννηση τους). Υπολογίζοντας από την γέννηση του πρώτου αβγού – αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει για 32 – 35 μέρες, δηλαδή μέχρι τότε που θα αρχίσει η εκκόλαψη των μικρών.
Οι φετινές ημερομηνίες της γέννησης των αβγών στη φωλιά είναι:
- Νύχτα, 28 / 29 Μαρτίου 2023 – πρώτο αβγό
- Νύχτα, 30 / 31 Μαρτίου 2023 – δεύτερο αβγό
- Νύχτα, 1 / 2 Απριλίου 2023 – τρίτο αβγό
- Νύχτα, 3 /4 Απριλίου 2023 – τέταρτο αβγό
- Νύχτα, 5 / 6 Απριλίου 2023 – πέμπτο αβγό
Τα περισσότερα από τα αβγά, πιστεύω, έχουν γίνει πριν τα μεσάνυχτα της κάθε ημερομηνίας αλλά (και επειδή) η γέννηση των αβγών γίνεται συνήθως την νύχτα - το «τυπικό» είναι να θεωρούμε τις ημερομηνίες από την μια μέρα στην άλλη. Με το καλό να γεννηθούν οι νεοσσοί.


Στις 13 Μαρτίου, πιστός στο ραντεβού του, έφτασε ο πελαργός στη “διάσημη”- μέσω της απευθείας σύνδεση με κάμερα του filoiko.blogspot.com – φωλιά της Φιλιππιάδας.

Το αποδημητικό πτηνό έφτασε νωρίτερα από άλλα χρόνια και από τις πρώτες ώρες ασχολήθηκε με την φωλιά  του.
Η Φιλιππιάδα είναι η πόλη των πελαργών και η κάμερα που έχει εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια ο Μιλτιάδης Ζήκος, και μεταδίδει απευθείας εικόνες από τη φωλιά από την πρώτη μέρα του ερχομού τους μέχρι την αναχώρηση των πελαργών τον Αύγουστο, δίνει πανέμορφες εικόνες και πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται, ζουν και αναπαράγονται τα πουλιά τα οποία μαζί με τα χελιδόνια φέρνουν μαζί τους την άνοιξη.


https://www.epirus-tv-news.gr 

Κατέφθασε Ο Πρώτος Πελαργός Στη Διάσημη Φωλιά Της Φιλιππιάδας!

 

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι  από τη νότιο Αφρική όπου πέρασε τον χειμώνα έφτασε ο πρώτος πελαργός στη  γνωστή φωλιά στη Φιλιππιάδα ,όπου η live camera του filoiko.blogspot.com καταγράφει κάθε χρόνο την άφιξή του!

  Η Φιλιππιάδα όπως είναι γνωστό θεωρείται η πόλη των πελαργών αφού φιλοξενεί κάθε χρόνο  μεγάλο αριθμό   των συμπαθέστατων  αυτών πτηνών .. Οι κάτοικοι φρόντισαν να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για τους πελαργούς και έτσι αυτοί καταφθάνουν στη Φιλιππιάδα κάθε χρόνο και περνούν το καλοκαίρι στην πόλη. Οι πελαργοί είναι πλέον  το σύμβολο της Φιλιππιάδας.

Ο πελαργός είναι πουλί ιδιαίτερα  αγαπητό από τον λαό, μάλιστα είναι γνωστός από την αρχαιότητα ο θρύλος για την αυτοθυσία των νεαρών πελαργών που, εκτός από το ότι αναλαμβάνουν την διατροφή των αδύναμων γέρων γονιών τους, μαδούν τα φτερά τους για να τους ζεστάνουν.

Η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις «πελός» (μαύρος) και «αργός» (λευκός), και ανταποκρίνεται τελείως στο ασπρόμαυρο χρώμα αυτού του πουλιού. Το μήκος του ξεπερνάει το ένα μέτρο, οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα δυο μέτρα και το βάρος του φτάνει τα τέσσερα κιλά περίπου

Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν τον δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά. Η επώαση, που διαρκεί 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τους δυο γονείς. Αλλά και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τους εχθρούς, την βροχή, το κρύο ή την ζέστη.

https://www.epirus-tv-news.gr/2023/03/blog-post_617.html?fbclid=IwAR16QUYrmGyat6bZwInsTIKFuUlvPd3OkwNg_MWqfq8JYqoz5lJ7WUoqucA

Εχετε το νου σας Ερχονται οι πελαργοί.

Live camera Φιλιππιάδα  

Μας έλειψαν, τους περιμένουμε!

Αφήνοντας τους τόπους όπου πέρασαν τον χειμώνα στην Αφρική, τα αγαπημένα μας Λελέκια είναι ήδη καθοδόν προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες!
Σε μία περίπου εβδομάδα, θα προσγειωθούν στις φωλιές τους οι πρώτοι φτερωτοί μετανάστες από το μακρύ ταξίδι και θα πιάσουν αμέσως δουλειά για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις, περιμένοντας να φτάσει και το 💙ταίρι τους.
Κάποιοι από τους Λευκούς Πελαργούς που δεν μετανάστευσαν ως την Αφρική αλλά διαχείμασαν σε κοντινότερες περιοχές, όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, ή που παρέμειναν στη χώρα μας όλο τον χρόνο, δίνουν ήδη το παρών στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.

Να γράψω ή να μη γράψω;

 του Μιλτιάδη Δ.Κωστάκου

   Ιδού το ερώτημα. Ή μάλλον το δίλημμα. Να το θέσω αλλιώς. Προς τι να γράψω, για ποιο λόγο. Είναι τόσα τα θέματα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που μας κατακλύζουν σήμερα, ώστε δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Και το κυριότερο σε τι θα ωφελήσει. Να πούμε για την οικονομική κρίση, για τα Ελληνοτουρκικά, για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έτσι ή αλλιώς οι επιπτώσεις του επηρεάζουν αρνητικά όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή που μιλάμε; Ή να πούμε για την αυξάνουσα καθημερινά εγχώρια εγκληματικότητα, γεγονός πρωτοφανές για την Ελληνική κοινωνία; Που συνταράζεται από τη συχνότητα και την αγριότητα των εγκλημάτων, με προεξάρχουσα θέση τις γυναικοκτονίες. Διάλεξε εσύ τώρα και πες μου.

   Να, πώς εξηγείται το δίλημμα στον τίτλο πάνω, << Να γράψω ή να μη γράψω>>.

   Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη σκέψη. Δεν μπορείς να μείνεις απαθής, απλός θεατής, σε ένα τέτοιο σκηνικό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου, δεδομένης της άμεσης πληροφόρησης που σου παρέχουν άφθονη τα ΜΜΕ από το πρωί ως το βράδυ. Έτσι αναπόφευκτα και χωρίς να το θέλεις μετέχεις και συμπάσχεις με τα δρώμενα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος σε όλα αυτά που βλέπεις και ακούς. Άνθρωπος είσαι, πώς να μην ταυτιστείς με τους συνανθρώπους σου που υποφέρουν, έστω και αν δε σου είναι, είτε γνωστοί σου, είτε ομοεθνείς, όπως συμβαίνει σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων που αναφέραμε.

   Εξάλλου είναι στην φύση των ανθρώπων, λέω γενικώς, να νοιάζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Από φόβο μήπως πάθουν τα ίδια. Από αλτρουισμό, ενδιαφέρον δηλαδή και ανιδιοτελή μέριμνα για τους άλλους. Με άλλα λόγια η κοινωνικότητα που ενυπάρχει στον άνθρωπο ως έκφραση της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Κάπως έτσι εξηγείται το πράγμα. Αλλιώς δεν θα είχε κανένα νόημα εκείνο το λεγόμενο << θέλω να τα πω, να το φωνάξω>>, σε περιπτώσεις που μας πνίγει το δίκιο. Με όλες τις διαβαθμίσεις που προσλαμβάνει μια διαμαρτυρία. Από την πιο ήπια ως τις ακραίες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις.

   <<Ο κύβος ερρίφθη>>. Πρέπει ο καθένας μας να διαδηλώνει τις θέσεις του. Αυτό είναι το χρέος του. Έναντι στον εαυτό του και την κοινωνία.

 

Μιλτιάδης Δ. Κωστάκος

Σεπτέμβριος 2022

 

 

 


Πρώτοι νεοσσοί στην φωλιά στην Φιλιππιάδα

της ΕΥΑ ΣΤΕΤΣ 


 

Όπως ήδη ξέρετε, σήμερα, στις 8 Μαϊου (και μάλιστα στη Γιορτή της Μητέρας!) είδαμε τους πρώτους δυο νεοσσούς στην φωλιά στην Φιλιππιάδα. Την φωλιά την παρακολουθούμε με το ίντερνετ στο: https://filoiko.blogspot.com

Η πρώτη παρατήρηση των νεοσσών έγινε το πρωί από τον ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΖΗΚΟΣ και έτσι - τους δύο μικρούς μαζί - τους είδαμε και εμείς.

Όμως... αυτό δεν σημαίνει ότι τα δυο μικρά είναι "δίδυμα" και ότι βγήκαν από τα αβγά τους την ίδια ώρα. Απλά - στις περιπτώσεις που στις φωλιές υπάρχουν 5 αβγά - οι πρώτοι νεοσσοί εκκολάπτονται με μικρότερη διαφορά ωρών ο ένας από τον άλλο. Τυχαίνει ο χρόνος αυτός να είναι μιας ώρας, δύο ωρών (ή παραπάνω) αλλά πάντα υπάρχει. Εδώ, το πιο πιθανά ο πρώτος βγήκε από το αβγο κάποια στιγμή την νύχτα (ξημερώματα) και ο άλλος λίγες ώρες αργότερα.

Αναμένουμε τώρα και για τους άλλους τρεις νεοσσούς της φωλιάς που λογικά θα εκκολάπτονται κάθε μέρα (πολλές φορές ξημερώματα). Υπάρχουν ήδη σημάδια εκκόλαψης στα υπόλοιπα αβγά (σε όλα), δεν μένει παρα να παρακολουθούμε και να περιμένουμε.
Υπόψιν. Τα σημάδια εκκόλαψης μας δείχνουν ότι ο νεοσσός είναι ζωντανός μέσα στο αβγό και ότι είναι (σχεδόν) έτοιμος για να βγει. Το αν βρει την δύναμη να σπάσει το τσόφλι και να βγει από το αβγο είναι "άλλη ιστορία". Εύχομαι όλα να πάνε καλά. 😊

Ηρθε ο φίλος μας

της Eύα Στετς από Every Stork in Greece 

Φωλιά πελαργών στην Φιλιππιάδα https://filoiko.blogspot.com/

Όπως ξέρετε, έφτασε χθες (17 Μαρτίου 2022) ο πελαργός στην φωλιά στην Φιλιππιάδα. Είναι η γνωστή σε όλους φωλιά των πελαργών που παρακολουθούμε ζωντανά με την μετάδοση της κάμερας ιντερνέτ. Από τις πρώτες ώρες ο πελαργός ασχολήθηκε με την φωλιά και ταχτοποιούσε τα κλαδιά γύρο της. Σημαντική συμπεριφορά, γιατί μας δείχνει, ότι το πουλί νιώθει δική του την φωλιά και θέλει να παραμείνει σε αυτήν (οι επισκέπτες δεν ασχολούνται με την «τακτοποίηση» της φωλιάς). Ο πελαργός έμεινε την και την νύχτα στην φωλιά και σήμερα εκεί είναι. Λογικά τώρα θα περιμένει τον (την) σύντροφο του.
Για την ώρα η αναγνώριση, ότι είναι ο ίδιος πελαργός είναι εύκολη, μιας και είναι λίγο λερωμένος στην πλάτη . Με τον καιρό το «σημάδι» θα φύγει αλλά προς το παρόν, εύκολα θα ξεχωρίζουμε τον πρώτο πελαργό της φωλιάς (δείτε το κόκκινο βέλος στην φωτο).
Όσον αφορά (γενικά) την άφιξη του πελαργού στην συγκεκριμένη φωλιά - δεν υπήρχε καθυστέρηση. Συγκρίνοντας τον ερχομό από τις προηγούμενες χρονιές, θα έλεγα ότι έφτασε νωρίς. Τα πιο κάτω στοιχεία με τις αφίξεις των πελαργών τα έκανε ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΖΗΚΟΣ, που χάριν σε αυτόν έχουμε αυτήτην όμορφη μετάδοση. Ευχαριστούμε ! 🙂
  • 2018 στις 18 Απριλίου
  • 2019 στις 19 Μαρτίου
  • 2020 στις 13 Μαρτίου
  • 2021 στις 27 Μαρτίου
Εύχομαι καλές παρατηρήσεις και καλή αναπαραγωγική σεζόν σε όλους τους πελαργούς!


26.06.2021 δακτυλίωση των Πελαργών στην Φιλιππιάδα

 26.06.2021 δακτυλίωση των Πελαργών στην Φιλιππιάδα

Κάθε χρόνο, τον Ιούνιο σε πολλά μέρη της Ευρώπης γίνεται η δακτυλίωση των νεοσσών Πελαργών. Τα νεαρά πουλιά είναι τότε μικρά, δεν πετούν ακόμα και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοια δράση. Προσπαθούμε και εμείς στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών - ΕΚΔΠ να εφαρμόζουμε αυτή την διαδικασία που (τις περισσότερες φορές), γίνεται με την στήριξη από τους διάφορους Οργανισμούς και Φορείς Διαχείρισης και με την βοήθεια πολλών εθελοντών κάθε χρόνο. Η δράση του δακτυλιωτή είναι εθελοντική. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ο ίδιος δακτυλιωτής εργάζεται σε κάποιο ΦΔ - την δακτυλίωση την κάνει εθελοντικά και πάντα με μεγάλη αφοσίωση. Αυτό που πρέπει να κάνει και που είναι το βασικό - είναι ότι πρέπει να ξέρει ΤΙ κάνει, γιατί το κάνει, να τα εξηγήσει και στους άλλους συμμετέχοντες και (πρώτα από όλα) πρέπει να γνωρίζει καλά τόσο την βιολογία των πελαργων όσο και την συμπεριφορά τους. Όμως η ουσία στην δακτυλίωση δεν είναι μόνο να μπουν τα δακτυλίδια. Το σημαντικό είναι το "μετά". Και αυτό είναι η παρακολούθηση στις περιοχές εκεί που υπάρχουν πελαργοί και η παρατήρηση αν ένας από αυτούς θα έχει δακτυλίδι (σε αυτό πολλοί μπορούν να βοηθήσουν). Μόνο έτσι θα μάθουμε περισσότερο για τον τάδε (ή άλλον) πελαργό: αν έζησε, αν γύρισε στην περιοχή (που και πως), αν δημιούργησε την δική του οικογένεια (και σαφώς πολλά άλλα που θα αφορούν την ζωή και την συμπεριφορά του). Έτσι, αν δείτε κάποια στιγμή πελαργό με δαχτυλίδι (ακόμα αν δεν θα καταφέρετε να το διαβάσετε) - μην τον "αφήνετε". Ειδοποιήστε με μήνυμα το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών - ΕΚΔΠ, η εμένα κατευθείαν, ή οποιοδήποτε οργανισμό που έχει σχέση με την φύση, για να σας φέρει σε επικοινωνία (συνήθως με μένα) για περισσότερες πληροφορίες που είναι πάντα πολύ σημαντικές.
Για τις δακτυλιώσεις των Πελαργών που έγιναν φέτος υπάρχουν ήδη αναρτήσεις στην Ομάδα (θα γράψω και εγώ σύντομα).
Εδώ θα ανεβάσω λίγες φωτογραφίες από μια "άλλη" δακτυλίωση - αυτή που έγινε στην Φιλιππιάδα - από την πιο γνωστή σε όλους φωλιά - μιας και την παρακολουθούμε καθημερινά με την μετάδοση ίντερνετ στο https://filoiko.blogspot.com/
Από την αρχή - δηλαδή από τότε που, πριν λίγα χρόνια, ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΖΗΚΟΣ τοποθέτησε μια κάμερα ίντερνετ στο μπαλκόνι του - η συγκεκριμένη φωλιά έγινε ευρέως γνωστή και με αυτήν και οι πελαργοί της. Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε και φέτος την άφιξη των πελαργων, την "ακαταστασία" της φωλιάς, μετά την γέννηση των αβγών, την εκκόλαψη νεοσσών κ.α. Έπειτα από την πρόταση του Μιλτιάδη (που ο ίδιος συνενώθηκε με την ΔΕΗ για το καλαθοφόρο) κάναμε φέτος (για πρώτη φορά) την δακτυλίωση των νεοσσών της φωλιάς και εύχομαι να είναι τυχερά. Συμμετοχή όλων ήταν εθελοντική: από τον σύζυγο μου, που μας έφερε στην Φιλιππιάδα στην επιστροφή από τα Ιωάννινα, έμενα (με τα προσωπικά μου δακτυλίδια), των κοριτσιών που βοήθησαν στην δακτυλίωση (η Βάντα ήρθε με την οικογένεια της από τα Ιωάννινα), την ΔΕΗ με το καλαθοφόρο, την παρουσία του αντιδημάρχου και υπαλλήλων του ΦΔ Αμβρακικού. Σας ευχαριστώ όλους! ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΖΗΚΟΣΒάντα ΝούτσουDorota Szydlak-PavlikChristos VithoulkasΦορέας Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου-Λευκάδας - είσαστε υπέροχοι. Και του χρόνου (ίσως και με περισσότερες φωλιές). 🙂
Εύα Στετς
Συντονίστρια των Δακτυλιώσεων των Λευκών Πελαργών
Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕKΔΠ)
Οι φωτογραφίες στο άλμπουμ είναι της Dorota Szydlak-Pavlik και μια δική μου. Κάθε φωτο περιγράφει τι βλέπουμε σε αυτήν.