ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Όλοι συμφωνούν: ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ,τίποτε άλλο!


Σύλλογος Φιλιππιαδιωτών Αθήνας
«Ο Άγιος Βησσαρίων»
Σταδίου 48
10564 ΑΘΗΝΑ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Ένας Άγγλος, ένας Άγγλος. Δυο Άγγλοι, μια συμμαχία. Ένας Γερμανός, ένας Γερμανός. Δύο Γερμανοί, ένας πόλεμος. Ένας Έλληνας, ένας Έλληνας. Δυο Έλληνες, δυο Έλληνες».
Με λίγα λόγια η γνωστή ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, εννοούσε πως όταν οι πολίτες άλλων λαών συνεργάζονται δημιουργούν κάτι. Καλό ή κακό. Στην περίπτωση των Ελλήνων ο καθένας τραβά τον δικό του δρόμο και κοιτά μόνο τον εαυτό του, χωρίς να νοιάζεται για το κοινωνικό σύνολο.
Θεωρούμε ότι είναι το απόλυτο παράδειγμα η παραπάνω φράση, για να χαρακτηρίσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας και αφορά στο ύψος των νεόδμητων οικοδομών.
Έχουν λοιπόν δημιουργηθεί δυο στρατόπεδα πολιτών και το καθένα επιμένει στις δικές του απόψεις, προκαλώντας έτσι κατά την γνώμη μας τεράστια ζημιά στην ίδια την πόλη.
Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, θα έπρεπε να βρει κοινή πορεία και γραμμή από τους πολίτες, τους δημοτικούς άρχοντες αλλά ακόμη και από τους ίδιους τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες.
Όλοι μαζί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να χαράξουν κοινή πορεία, που να είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Όλα αυτά βέβαια με βασική προϋπόθεση την τήρηση των νόμων και ότι προβλέπουν αυτοί.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το ύψος των καινούργιων κτιρίων. Όχι μόνο πρόβλημα αισθητικής της πόλης, αλλά κυρίως πρόβλημα για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ενός μικρού Δήμου.
Ακόμη και οι ίδιοι οι μηχανικοί που αυτές τις μέρες βάλλονται από αρκετούς συμπολίτες μας, ως οι μόνοι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, θεωρείται βέβαιο, ότι θέλουν πλέον μια διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με τον συντελεστή δόμησης. Το σίγουρο είναι ότι είναι και αυτοί Φιλιππιαδιώτες και πώς αγαπούν με τον ίδιο τρόπο την πόλη μας. Άρα θα την προσέξουν περισσότερο.
Από την άλλη, οι πολίτες που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φέρει το θέμα στην επιφάνεια, είναι σίγουρο ότι λειτουργούν με τις καλύτερες των προθέσεων για μια καλύτερη πόλη.

Τέλος ο Δήμος μαζί με την αντιπολίτευση θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ώστε με νόμιμο και ευπρεπή τρόπο να δοθεί το συντομότερο μια λύση.
Εμείς δεν θέλουμε και δεν είμαστε σε θέση – καθώς δεν έχουμε ειδικές γνώσεις – να μπούμε στην διαδικασία της «λοταρίας» όσον αφορά το ύψος των πολυκατοικιών. Υπάρχει δομημένη πολιτεία, Δήμος και Πολεοδομία, που ξέρουν τι ορίζει ο νόμος, τι επιτρέπετε και τι πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα.
Αυτό που όμως γνωρίζουμε όλοι μας και ο καθένας από σας, είναι ότι τα μεγαθήρια που χτίζονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα μιας όμορφης, καθαρής μικρής κωμόπολης. Που θα έπρεπε να απλωθεί χωροταξικά δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον, για ένα καλύτερο επίπεδο αισθητικής και ζωής των κατοίκων.
Ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει είναι τι μέλλει γενέσθαι με όσους έχουν αγοράσει ήδη διαμέρισμα σε όροφο πάνω από το ύψος που προβλέπει ο νόμος. Σε αυτό θα είμαστε απόλυτοι και κατηγορηματικοί. Κανείς από αυτούς τους συμπολίτες μας δεν πρέπει να θιγεί στο ελάχιστο. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ (ΑΝΑΓΚΑΙΑ) ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, να ισχύει από δω και στο εξής, χωρίς να προβλέπονται οποιεσδήποτε κυρώσεις σε αυτούς που έχουν ήδη αγοράσει. Σαφές και κατηγορηματικό.
Πρέπει λοιπόν να βρούμε όλοι μαζί λύση σε αυτό το πρόβλημα, τώρα που ωρίμασε η σκέψη όλων μας πάνω σε αυτό ζήτημα.
Επιπλέον ο Δήμος θα πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να δώσει νέα πνοή στην πόλη με ένα σύγχρονο και ανανεωμένο Σχέδιο Πόλεως. Να απλωθεί χωροταξικά η Φιλιππιάδα και να αξιοποιηθεί παράλληλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η παράχθια ζώνη κατά μήκος του ποταμού Λούρου, από την περιοχή του Στρατοπέδου μέχρι και την γέφυρα Καλογήρου . Μπορεί ακόμη και τώρα η πόλη μας να αποτελέσει το παράδειγμα. Η επέκταση του σχεδίου πόλεως θα εξυγιάνει πολλές ασθένειες του παρελθόντος.
Ελπίζουμε σύντομα σε λύσεις, για τον συντελεστή δόμησης αλλά και για το σχέδιο πόλεως και βεβαίως βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων αγωνίζονται για μια καλύτερη, ομορφότερη, καθαρότερη και σύγχρονη Φιλιππιάδα.

ΑΘΗΝΑ 8 Απριλίου 2009
Με τιμή
Τα μέλη του Δ.Σ
Δημήτριος Ρούκος - Πρόεδρος
Νίκος Γεωργιάδης - Γ.Γραμματέας
Γεώργιος Ι. Κολοβάτσιος – Α΄Αντιπρόεδρος
Αντωνία Μάνθου – Β΄Αντιπρόεδρος
Χριστίνα Γιολδάση – Δημόσιες Σχέσεις
Σπύρος Πήλιος – Μέλος Δ.Σ
Βησσαρίων Καούρας - Ταμίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το ύψος των οικοδομών αποκάλυψε το ΄΄ύψος΄΄ των περιστάσεων
Είναι αδύνατο να χωρέσει το μυαλό μας πως η Δημοτική αρχή φέρνει σε δημοτικό συμβούλιο το ύψος των οικοδομών και δεν έχει μπροστά της ,τις αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος και την δόμηση των κτιρίων στην επικράτεια της.

Είναι αδύνατο να σκεφτούμε πως ,αφού το μέγιστο ύψος των οικοδομών καθορίζεται σύμφωνα με την αριθ. Πρωτ .: 3506/19/5/1973(ΦΕΚ1700Δ/1973) απόφαση του Νομάρχη Πρέβεζας στα 11,5 m,εσείς αποφασίζετε μείωση στα 15,80 m.

Μα τόσα χρόνια δεν έβλεπαν το ύψος των οικοδομών ;Δεν γνώριζαν την πόλη τους ;
Δεν μπορούμε να υπάρχουμε όταν δηλώνουμε άγνοια ή παρερμηνεία των νόμων και των αποφάσεων , δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όταν ελεγκτικοί μηχανισμοί και κατασκευαστές έχουν διαφορετική ερμηνεία.
Δυστυχώς στον Δήμο μας συμβαίνουν πολλά :
Όπως :
• Επέκταση σχεδίου πόλεως
• Διοικητικό Ζηρού – Κτηματολόγιο
• Δημοτικά σφαγεία (Μισθωτής-Μίσθωμα)
• Αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός
• Ύδρευση ανταποδοτικά άλλων Δήμων και Νομών

ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ

Απαιτούμε την εφαρμογή του Νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει το ύψος των οικοδομών και άμεση επέκταση του σχεδίου πόλεως για να ανακουφίσουμε την πόλη μας και τους δημότες της από πολλά προβλήματα που τους ταλανίζουν χρόνια τώρα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

Γραφείο Τύπου
T .Ο Φιλιππιάδας του ΠΑΣΟΚ
Εδώ και ένα μήνα περίπου η μικρή κοινωνία της Φιλιππιάδας είναι ανάστατη από την αποκάλυψη ότι χρόνια τώρα εκδίδονται άδειες οικοδομών και χτίζονται πολυώροφες πολυκατοικίες κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας 3506/19.05.1973 απόφαση Νομάρχη Πρέβεζας (ΦΕΚ 170 Δ /1973) με την οποία καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων τα 11.50 μέτρα και η οποία κατισχύει του άρθρου 9 παρ. 7 του Γ.Ο.Κ. που καθορίζει τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη. Η αποκάλυψη έγινε με έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τον Δήμο Φιλιππιάδας που συνοδεύεται και από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση
Όση καλή πίστη και αν διαθέτουμε δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε άγνοια Νόμου, πόσω μάλλον σε δημόσια πρόσωπα Δημάρχους, Νομάρχες και υψηλά ιστάμενους Διοικητικούς Υπαλλήλους, αλλά ούτε δεχόμαστε έωλες ερμηνείες της κείμενης νομοθεσίας από κατασκευαστές και αντιπαροχείς που ωφελήθηκαν τα μέγιστα όλο αυτό το διάστημα. Αντίθετα είναι φανερή η πρόθεση κερδοσκοπίας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος της Φιλιππιάδας.
Μετά τον ΓΟΚ του 1985 που θεωρήθηκε καινοτομία για τη πολεοδόμηση στη χώρα μας, έπρεπε άμεσα ο Δήμος Φιλιππιάδας σε συνεργασία με την υπηρεσία πολεοδομίας και τη Νομαρχία να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ξεπερασμένου ρυμοτομικού της πόλης Φιλιππιάδας, με καθορισμό αριθμητικού συντελεστή δόμησης που θα ρύθμιζε αυτόματα και το θέμα των υψών. Αντί αυτού, αιρετοί πολιτικοί και εργολάβοι, βολεύτηκαν πίσω από τον υπερβολικό συντελεστή δόμησης, που προέκυψε εξ αντανακλάσεως, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενιές.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των χειρισμών η υπερβολική για τα μέτρα της Φιλιππιάδας δόμηση, διπλάσια τετραγωνικά, μεγαλύτερα κέρδη, εμπόρευμα γαρ η κατοικία. Υπέρογκα κτήρια, πυκνή δόμηση, στενοί δρόμοι, ανυπαρξία ιδιωτικών θέσεων στάθμευσης που σε συνδυασμό με ελάχιστο πράσινο στο κέντρο της πόλης , έπνιξαν τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια , έδιωξαν τους πελαργούς και δημιούργησαν ένα κακό χτισμένο περιβάλλον.
Ζητάμε να σταματήσει πια η αυθαιρεσία και να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει το ύψος των οικοδομών στα 11,50 μέτρα Όσες άδειες έχουν εκδοθεί, αυτοδίκαια ακυρώνονται, εφόσον δεν έχουν προχωρήσει οι κατασκευές. Ενδιάμεσες περιπτώσεις να λυθούν με κοινωνικά και μόνο κριτήρια και όχι με τυχόν υπόγειες «συνεννοήσεις». Θα καταγγελθεί οποιαδήποτε ολιγωρία στο θέμα αυτό.
Ζητάμε να καθοριστεί συντελεστής δόμησης από 0.4 έως 1.5 ανάλογα με την περιοχή μέσα από μια αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου Φιλιππιάδας
Ζητάμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επέκταση του Σχεδίου Πόλης και την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα συμπεριλαμβάνει και τα Δημοτικά διαμερίσματα. Θέλουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη με ένα χρονικό ορίζοντα δεκαετιών, που θα επιλέγεται ως χώρος κατοικίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας από όλη την ευρύτερη περιοχή.
Στηρίζουμε την κίνηση πολιτών και τις πρωτοβουλίες της και συμμετέχουμε σ’ αυτήν. Για μας οι κινήσεις πολιτών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην συνειδητοποίησή τους από την κοινωνία
Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, όπως πάντα, θα παρακολουθεί πολύ στενά και θα συμμετέχει στη λύση των προβλημάτων του Δήμου Φιλιππιάδας, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το φυσικό και οικιστικό της περιβάλλον. Σύντομα θα επανέλθουμε και με προτάσεις για γενικότερα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Φιλιππιάδα Απρίλης 2009
Το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του Συνασπισμού

3 σχόλια:

stefanos είπε...

toulaxiston as afisoume tis politikes anakoinwseis eksw apo to thema...giati an to doume etsi tote ta kommata exoun kai tha exoun to prwto ftaiximo gia tin MH efarmogi tou nomou...mias k oi douleia tous einai na tous gnwrizoun!katopin eortis anakoinwseis..ti na leei...

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ...που πληγώνουν...

ΠΡΑΒΙ.Αριστουργηματική "πολεοδομική μακέτα" για το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της Φιλιππιαδας αλλά και τη δυναμική μιας καινοτόμας αναπτυξιακής πολιτικής...
Αν η έφηβη Κατερίνα περπατούσε στους ευρύχωρους και θαυμάσιους δρόμους αλλά και ανάμεσα από τις τριόροφες οικοδομές της νέας πόλης, ΕΊΜΑΙ σίγουρος ότι θα συναντούσε τον αγαπημένο της ΚΑΝΤ..
ΑΝΑΒΡΑ Μαγνησίας ...
Μια άλλη διαδρομή που.. πληγώνει μόλις φτάσεις στις βουνοπλαγιές της.. Ενας όρεινός και άλλοτε άγονος τόπος, που μεταμορφώθηκε σε γη της επαγγελίας μόνο με τις άοκνες δραστηριότητες και παρεμβάσεις ενος απίθανου κοινοτάρχη...!

Οι δικοί μας κοιμόυνται τον ύπνο τον μακάριο εδώ και τριάντα χρόνια !! Απλοί διαχειριστές. ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΝ ΚΆΠΟΙΑ ΨΎΧΟΥΛΑ απο το κράτος για να τσεμεντοστρώσουν κάποιους δρόμους που οδηγόυν..στα γηροκομία -χωριά!!

ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ...
Πιο ΜΈΤΡΙΟΙ.. εμείς, οι υπήκοοι που τους εκλέγουμε κάθε τέσσερα χρόνια.
Γκαμήλια, φίλε,
Οχι οι εκλεκτοί .Οιεκλέκτορες..

Ανώνυμος είπε...

fghjkjkkug