ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Σε αναμονή για το πρώτο τους αβγό...

κείμενο  Eva Stets
Παρασκευή 29  03 2019
Με μια νέα κάμερα (καινούρια και με πολύ καλή μετάδοση) ξεκίνησαν πριν 10 μέρες την αναπαραγωγική τους σεζόν οι πελαργοί από την κάμερα στην Φιλιππιάδα. Όπως ήδη ξέρουμε - ο πρώτος πελαργός έφτασε στην φωλιά στις 19 και ο δεύτερος στις 20 Μαρτίου. Μέσα σε αυτές τις μέρες το ζευγάρι ασχολήθηκε με την τροποποίηση της φωλιάς, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για να το θηλυκό να κάνει τα αβγά (που λογικά είναι ώρα για να τα κάνει).

Το θαυμάζω πάντα, γιατί είναι καταπληκτικό το πως - μέσα σε λίγες μέρες - η φωλιά του ζευγαριού αλλάζει εμφάνιση και από ένα "άψυχο" μέρος γίνεται "ζεστό" σπιτικό των Πελαργών. Ήδη έχει πάρει το κατάλληλο σχήμα, οι πελαργοί τοποθέτησαν γύρο στην φωλιά πολλά κλαδιά και μέσα σε αυτήν μαλακό υλικό.

Όλα έτοιμα - ας περιμένουμε (αν και βλεπω απόψε - ο καιρός στη Φιλιππιάδα είναι άσχημος, με πολύ δυνατό αέρα)... Ίσως αργότερα ή ίσως αύριο ή σε 2-3 μέρες θα δούμε το πρώτο αβγό (δεν θα αργήσει).

Συνήθως το ζευγάρι των πελαργων αποκτά το πρώτο τους αβγό μέσα σε 2 - 10 μέρες μετά από την άφιξη (αρα καιρός είναι).... αλλα το πρώτο αβγό των Πελαργών δεν είναι τόσο προβλέψιμο και εξαρτάται από την ετοιμότητα του θηλυκού. Σε αναμονή λοιπόν, με ευχές για καλή συνέχεια!

Θυμίζω, ότι η μετάδοση είναι ζωντανά, μέσω internet, με μια κάμερα που μας δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε όσα γίνονται μέσα στην φωλιά, χωρίς να ενοχλούνται οι πελαργοί (link της μετάδοσης: http://filoiko.blogspot.com/).
Ευχαριστούμε 
Μιλτιάδης Ζήκος, που το συνεχίζεις. 

Υ.Γ. Από σήμερα η μετάδοση είναι διαθέσιμη και την νύχτα. Για όσους θα ανησυχούν μπορώ να πω, ότι οι Πελαργοί είναι ασφαλείς και δεν βλέπουν το "φωτισμό". Η κάμερα έχει ενσωματωμένο το υπέρυθρο φως (στην φύση - αόρατο για το γυμνό μάτι).




5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα απο Βόνιτσα!!! Καθε μέρα παρακολουθούμε αυτά τα υπέροχα πουλια και περιμένουμε με αγωνία το πρώτο αυγό. Εχουμε και εμεις στην είσοδο της Βόνιτσας μια φωλια και κάθε ανοιξη που έρχονται χαιρόμαστε πολύ. Εσεις όμως μας δίνετε τη δυνατότητα να βλέπουμε τόσο κοντα τι γίνεται μέσα στη φωλιά.Ευχαριστούμε και καλά γεννητουρια!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε αυτή την προσπάθεια σας Τα παρακολουθώ από πέρυσι. Είναι φανταστικό. Μια ερώτηση: Οι πελαργοί αυτοί φέτος , είναι οι ίδιοι που ήταν πέρυσι;η τα παιδιά τους; Ευχαριστώ. στο Φιλιππιάδα:Κατέφθασαν στο "σπιτικό" τους οι πελαργοί![live εικόνα]
Κατάργηση περιεχομένου | Διαγραφή | Ανεπιθύμητα
ΒΑΣΙΛΗΣ

filoiko είπε...

Σχετικά με την φωιά το www.ornithologiki.gr αναφέρει:

-Η πρώτη δουλεία του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Πως αλλιώς να αποτυπωνόταν στο διαδίκτυο η πόλη των πελαργών,η Φιλιππιάδα.
Σπουδαίο το εργο σας.Καθομαι με τις ώρες και παρακολουθώ την φωλιά Πολλά μπραβο

Βαγγελιώ Χρηστιά είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα απο την Βόνιτσα.Μπράβο για αυτο που κανετε. Σας παρακολουθω καθε μερα.