ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

.

⏯Πέμπτη 11 Απρίλη 2019 Με το φως την μέρας - τα 5 αβγά και από μένα με (ξανά) μέγα μπράβο στην Penelope Tragellis που ήταν χθες σε ετοιμότητα να καταγράψει το γεγονός (χαίρομαι που και αυτό το αβγό το είδαμε μαζί). 

Όσοι παρακολουθούν την ζωντανή μετάδοση (ή τα νέα εδώ στην Ομάδα Every Stork in Greece), ξέρουν ήδη, ότι το ζευγάρι των Πελαργών στην Φιλιππιάδα απέκτησε χθες το βράδυ το πέμπτο τους αβγό. Για την ακρίβεια (όπως γράφει πιο κάτω, στην ανάρτηση της η Πηνελόπη) - το πέμπτο αβγό το είδαμε στις 23:18, την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, δηλαδή, σχεδόν 49 ώρες από την γέννηση του τέταρτου αβγού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τότε που παρακολουθούμε την φωλιά στην Φιλιππιάδα είναι η πρώτη φορά που το ζευγάρι αποκτά 5 αβγά (τις προηγούμενες σεζόν αποκτούσαν πάντα 4). Στο ερωτηματικό αν αυτό είναι καλό ή κακό μπορώ να απαντήσω, ότι θα είναι πιο δύσκολο, γιατί σαφώς πιο εύκολα για τους Πελαργούς είναι να ταΐσουν τα 3 ή 4 μικρά παρά τα 5. Όχι πως δεν θα τα καταφέρουν - αν και συμβαίνει πιο σπάνια - υπάρχουν κάθε χρόνο αρκετές φωλιές που έχουν 5 νεοσσούς και τα καταφέρνουν περίφημα.
Εμείς τώρα - μέχρι που θα βγουν τα μικρά θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε την σχολαστική φροντίδα των αβγών και από τους δυο γονείς, που εκτός που θα τα κλωσσάνε εναλλάξ, που θα τα "γυρίζουν" από όλες τις πλευρές και θα φέρνουν μαλακό υλικό στην φωλιά και σιγά σιγά περισσότερα κλαδιά - για να κανουν την φωλιά πιο ασφαλή για τους νεοσσούς.
Και τέλος ένα ακόμα. Υπάρχει μια πιθανότητα (πολύ, πολύ, μικρή αλλα υπάρχει), ότι οι Πελαργοί θα αποκτήσουν ακόμα ένα αβγό, το έκτο. Συμβαίνει πολύ σπάνια αλλα δεν είναι αδύνατο να το δούμε. Ας περιμένουμε άλλες 2 μέρες. Καλές παρατηρήσεις στο www.filoiko.gr
(EVA STETS) 



⏯Δευτέρα  8 Απρίλη 2019.το τέταρτο αβγό των Πελαργών στην Φιλιππιάδα

Όπως γνωρίζουμε ήδη - το τρίτο αβγό των Πελαργών από την κάμερα στην Φιλιππιάδα, το ζευγάρι το απέκτησε (βάση του "προγράμματος") το βράδυ, στις 6 Απριλίου - μέσα σε 48 ώρες από το δεύτερο... Έτσι, στις 8 Απριλίου ήμασταν σε αναμονή για το τέταρτο αβγό του ζευγαριού.
Τυχαίνει, σε κάποιους πελαργούς, το τέταρτο αβγό (και το πέμπτο αν γίνεται) να αργεί να γίνει, κάτι που είναι φυσικό - η θηλύκια είναι ήδη κουρασμένη από τα πρώτα τρία. Στην φωλιά της Φιλιππιάδας όμως και με το τέταρτο αβγό όλα έγιναν ομαλά και μάλιστα πολύ γρήγορα (αν ήταν "εύκολα" - η πελαργίνα μόνο ξέρει).
Προς το βράδυ στις 8 του Απρίλη μπορούσαμε να παρατηρήσουμε μια μικρή ανησυχία του θηλυκού - έδειχνε ότι ήθελε να καθίσει, όταν το αρσενικό ζέσταινε τα αβγά. Αργότερα (όταν έκατσε εκείνη) άρχισε να σηκώνεται και να κάθεται - όπως κάνει συνήθως πριν τη γέννηση αβγού. Στις 22:28 είχαμε την δυνατότητα να δούμε, ότι στην φωλιά υπάρχουν ακόμα τρία αβγά και ένα λεπτό αργότερα (στις 22:29) είδαμε το θηλυκό να ανασηκώνει ελαφρά την ουρά του - είναι η κίνηση που μας λέει, ότι γεννάει το αβγό της. Έτσι και έγινε και, όταν στις 22:35, η πελαργίνα σηκώθηκε - είδαμε, ότι το τέταρτο αβγό είναι γεγονός (οι στιγμές που περιέγραψα - είναι στις 4 φωτο).
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν το ζευγάρι θα αποκτήσει πέμπτο αβγό - αν ναι ή όχι - θα το διαπιστώσουμε στο www.filoiko.gr σε δυο μέρες.
(Eva Stets)


Πέμπτη 4 Απρίλη 2019.
Δεύτερο αβγό στην φωλιά της Φιλιππιάδας
Αργά το βράδυ, στις 4 Απριλίου το θηλυκό από το ζευγάρι των Πελαργών που παρακολουθούμε ζωντανά από την κάμερα στην Φιλιππιάδα - έκανε το δεύτερο αβγό. Να θυμίσω, ότι το πρώτο αβγό των πελαργων το είδαμε τη νύχτα στις 2/3 Απριλίου και έτσι ήταν αναμενόμενο, ότι το δεύτερο αβγό οι πελαργοί θα αποκτήσουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες (αυτή είναι η διάρκεια που χωρίζει περίπου την γέννηση των αβγών). Το επόμενο - τρίτο και μετά το τέταρτο (ίσως και το πέμπτο) αβγό θα δούμε πάλι ανά δυο μέρες. Δεν είναι προβλέψιμος ακριβός ο χρόνος και η ώρα πότε η πελαργίνα θα κάνει τα επόμενα αβγά - συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 40 - 50 ωρών από το προηγούμενο αβγό που έκανε.
Πάντως, όταν στις 6 Απριλίου το θα δούμε το θηλυκό να κάθεται επίμονα και να σηκώνεται που και που (και να κάθεται ξανά) μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το τρίτο αβγό είναι στο δρόμο του. Όταν τότε δείτε την πελαργίνα να κάθεται και να σηκώνει την ουρά της - τότε θα είναι η στιγμή της γέννησης του αβγού. Καλές παρατηρήσεις!(Eva Stets)











https://epirusgate.blogspot.com/2019/04/blog-post_909.html#more
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019.
Απόψε (2 με 3/4) εγινε το πρώτο αυγό στη φωλιά.Το δεύτερο αυγό θα το δούμε σε 2 μέρες.Θα αρχισουν εναλλάξ και οι δύο πελαργοί ,να τα ζεσταίνουν και μετά το δεύτερο θα κάθονται πανω τους συνέχεια. Πιθανόν συνολικά να γίνουν πάλι 4 αυγά χωρίς αυτό να είναι σίγουρο,μπορεί όμως να κάνουν 3 αλλά και 5.Περίπου σε 10 μέρες από τώρα θα ξέρουμε. Σε 32 εως 35 μέρες θα βγουν τα μικρά.Παρατηρείστε ότι θα κλωσάνε και οι 2 πελαργοί.Το αρσενικό είναι με την λίγο καφετί πλάτη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον εχετε κουραστεί πολυ και βιαζόμαστε να τελειωσει η εβδομαδα!
Χτες ειχε 2 ο μήνας και σημερα ειναι τεταρτη 3. 2/4 ημέρα τριτη το αυγό!

Ανώνυμος είπε...

Α καταλαβα! Ευχαριστω για την διόρθωση! Βλεπω και τριτο αυγό!

Ανώνυμος είπε...

Συγχωρήστε με, σήμερα Κυριακή, που θα επιχειρήσω να σας βγάλω λίγο από το αγαπημένο θέμα.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μια μεσόχρονη κάτω από το σπίτι ψάχνει τα σκουπίδια
Πενήντα μέτρα πιο κάτω ένα παππούς ψάχνει τα σκουπίδια

Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

Αφού ο αδάμας της πολιτικής Φλαμπουράρης δεν τους βλέπει, μάλλον θα προσδοκά επίσης ότι και οι δυο τους δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τους έφερε σε αυτά τα χάλια.

Η ΕΛΠΙΔΑ

Αφού η ελπίδα χάθηκε μέσα στα σκουπίδια που δεν βλέπει, σε τι ελπίζει ο αδάμας;

Να ψηφίσουν αριστερότερα ή
Να ψηφίσουν δεξιότερα ή
Να μην πάνε να ψηφίσουν;

Να ρωτήσω τον αδάμαντα ή κάποιον πιο κοντινό και καθ' ύλην αρμόδιο;

Τον ρωτάω λοιπόν:

Τι λες Κώστα, υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια ή όχι;