ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Μεγαλώνουν...

κείμενο EVA STETS  (Every Stork in Greece)
21 Μάιου 2019. Δυο εβδομάδες κλείνουν σήμερα το βράδυ (και νύχτα) τα δυο μικρά πελαργάκια στην Φιλιππιάδα (ο τρίτος θα τις κλείσει σε δυο μέρες). Να θυμίσω πως ο πρώτος νεοσσός εκκολάφτηκε το βράδυ, στις 7 Μάιου και λίγες ώρες αργότερα (7/8 Μάιου) εκκολάφτηκε και ο δεύτερος (ο τρίτος βγήκε από το αβγό στις 9 Μάιου).
Πέρασε δηλαδή η πρώτη δύσκολη περίοδος για τους νεοσσούς (οι πρώτες δυο εβδομάδες θεωρούνται πάντα πιο κρίσιμες).
Βλέπουμε πλέον, ότι οι γονείς δεν τα ζεσταίνουν τα μικρά συνεχώς, ασχολούνται όμως μαζί τους και τα ταΐζουν τακτικά και πάντα υπάρχει στην φωλιά ένας γονέας και τα προσέχει. Οι νεοσσοί δεν στέκονται ακόμα όρθιοι, προς το παρόν "μπουσουλάνε" στην φωλιά και (στην ηλικία που είναι) μπορεί ακόμα να μην φαίνονται καν κάτω από την φωλιά (δεν μετακινούνται πολύ τώρα και κάθονται στην μέση της φωλιάς).
Όλα αυτά θα αλλάξουν γρήγορα - τα μικρά μεγαλώνουν γρήγορα! Σε λίγες μέρες (7-10 μέρες) οι τρεις νεοσσοί θα αποκτήσουν πιο μεγάλη δύναμη, θα κανουν περισσότερες προσπάθειες να σταθούν όρθιοι και σιγά σιγά οι γονείς θα τα αφήνουν μόνα τους. Το τελευταίο (για λιγότερη ή περισσότερη ώρα) οι γονείς θα πρέπει να το κανουν, γιατί μαζί με τα πελαργάκια θα μεγαλώνει και η όρεξη τους, έτσι οι γονείς θα πρέπει να "τρέχουν" όλο και περισσότερο στην εύρεση της τροφής (για να μπορούν να τα ταΐζουν και να φάνε και οι ίδιοι).
Μετά τα μικρά θα περάσουν σε άλλη "φάση" - θα μεγαλώνουν (και θα μεγαλώνουν) θα δοκιμάζουν τα φτερά τους και θα πλησιάζει (όλο και περισσότερο) η μέρα της πρώτης πτήσης. Ας τα χαρούμε πως μεγαλώνουν, βλέποντας την ζωντανή μετάδοση από την Φιλιππιάδα στο www.filoiko.grΚαλές παρατηρήσεις! 

2 σχόλια:

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ είπε...

ΤΑ ΓΛΥΚΟΥΛΙΑ ΜΟΥ!ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΣΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ.ΑΛΛΩΣΤΕ,ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ.

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

Χερετε. Παρακολουθώ από πέρυσι τους αγαπημένους μου πελαργούς. Μια ερώτηση. Πώς πίνουν νερό;; Μπράβο για την όμορφη προσπάθεια σου.