ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ

του Γιάννη Καλπούζου

Με αυξανόμενη ένταση πέφτει το πέπλο του φόβου λόγω του ιού covid-19 στον τόπο μας. Ο φόβος προφυλάσσει αλλά και βλάπτει. Ο φόβος, ως συστατικό του άγχους, λειτουργεί και καταστρεπτικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ας μη μας καταβάλει. Στην ανθρώπινη Ιστορία έχουν καταγραφεί πολύ χειρότερες επιδημίες.
Με σύνεση, λαμβάνοντας όλα τα γνωστά προληπτικά μέτρα, με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους συνανθρώπους μας και χωρίς πανικόβλητες αντιδράσεις θα ξεπεράσουμε το κακό. Θα το ξεπεράσουμε, αλλά για να μην αφήσει πίσω του μεγάλες πληγές οφείλουμε να κατανοήσουμε τον σοβαρό κίνδυνο και να συμπεριφερθούμε με περίσκεψη. Αλλιώς, αν καταλάβουμε αργά τον κίνδυνο, θα βιώσουμε την οδύνη στον μέγιστο βαθμό και φαινόμενα «κανιβαλισμού».
Ως αντίδοτο στον φόβο προτείνω τη συχνή επικοινωνία, κυρίως μακρόθεν, με τους δικούς μας ανθρώπους. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι έχουν τώρα ανάγκη περισσότερο από την ηθική συμπαράστασή μας. Να μετριαστεί και η σχέση μας με ό,τι αναπαράγει διαρκώς τον τρόμο. Επίσης, ως αντίδοτο στον φόβο για όλους μας, προτείνω την ηδύτητα της συζήτησης με φίλους, μέσω όσων τρόπων προσφέρει το διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου, την ανάγνωση και τη διατήρηση κατά το δυνατόν της εύθυμης διάθεσης με εργαλείο τους αστεϊσμούς και το ιλαρό κλίμα.
Yiannis Kalpouzos

Δεν υπάρχουν σχόλια: