ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Πέντε αβγά στην φωλιά στην Φιλιππιάδα

κείμενο Eva Stets

 Οι πελαργοί έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα – γεννούν τα αβγά τους περίπου κάθε 48 ώρες (+/-). Έτσι απόψε (νύχτα 5 / 6 Απριλίου 2023) το θηλυκό της φωλιάς που παρακολουθούμε με την κάμερα, γέννησε το πέμπτο αβγό. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο. Σε πολλές φωλιές οι πελαργοί αποκτούν 4 ή 5 αβγά. Πιο σπάνια να κάνουν 1 αβγό και ακόμα πιο σπάνια τα 6 (και εδώ μπορεί να συμβεί να κάνουν το έκτο θα το δούμε στις επόμενες 2 – 2,5 μέρες).

Όπως και να έχει - τώρα άρχισε μια δύσκολη και κουραστική εποχή για τους πελαργούς της φωλιάς (και κάθε άλλης φωλιάς που ξεκίνησε το κλώσσημα). Οι γονείς θα τα κρατάνε ζεστά τα αβγά, σε σταθερή θερμοκρασία και θα κάθονται πάνω τους συνέχεια (κλώσανε από το 2ο αβγό). Θα σηκώνονται τώρα μόνο για λίγο - για να «γυρίσουν» τα αβγά στην φωλιά ή να «αλλάξουν βάρδια». Στους πελαργούς την φροντίδα των αβγών (και μετά των μικρών) την έχουν και οι δυο πελαργοί που κλώσανε εναλλάξ (αν και τυχαίνει να ζεσταίνει τα αβγά περισσότερο το αρσενικό, μιας και το θηλυκό είναι κουρασμένο από την γέννηση τους). Υπολογίζοντας από την γέννηση του πρώτου αβγού – αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει για 32 – 35 μέρες, δηλαδή μέχρι τότε που θα αρχίσει η εκκόλαψη των μικρών.
Οι φετινές ημερομηνίες της γέννησης των αβγών στη φωλιά είναι:
- Νύχτα, 28 / 29 Μαρτίου 2023 – πρώτο αβγό
- Νύχτα, 30 / 31 Μαρτίου 2023 – δεύτερο αβγό
- Νύχτα, 1 / 2 Απριλίου 2023 – τρίτο αβγό
- Νύχτα, 3 /4 Απριλίου 2023 – τέταρτο αβγό
- Νύχτα, 5 / 6 Απριλίου 2023 – πέμπτο αβγό
Τα περισσότερα από τα αβγά, πιστεύω, έχουν γίνει πριν τα μεσάνυχτα της κάθε ημερομηνίας αλλά (και επειδή) η γέννηση των αβγών γίνεται συνήθως την νύχτα - το «τυπικό» είναι να θεωρούμε τις ημερομηνίες από την μια μέρα στην άλλη. Με το καλό να γεννηθούν οι νεοσσοί.






Δεν υπάρχουν σχόλια: