ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

23/24 Μάιου 2023 – δυο έγιναν τα νέα αβγά στην Φιλιππιάδα

κείμενο της Eva Stets 

Δεν ξέρω τι ώρα το θηλυκό γέννησε το δεύτερο αβγό, γιατί ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να παρακολουθώ την φωλιά όπως θα ήθελα. Ένα είναι σίγουρο – το δεύτερο (νέο) αβγό στην φωλιά υπάρχει και σίγουρα το θηλυκό το γέννησε την νύχτα 23/24 Μάιου.

Τι μπορεί να έγινε, το ξέρουμε ήδη. Για να υπάρχουν νέα αβγά στην φωλιά – είναι σίγουρο ότι τα γέννησε άλλο θηλυκό (ο θηλυκός πελαργός κάνει αβγά μια φορά το χρόνο).
Το αν το αρσενικό είναι το ίδιο δεν το ξέρουμε (και δεν θα το μάθουμε γιατί τα πουλιά δεν έχουν δακτυλίδια). Μπορεί να είναι το ίδιο αρσενικό (οι πελαργοί δεν είναι μονογαμικοί), αλλά δεν αποκλείεται και το αρσενικό να είναι άλλο. Το αν έγινε έτσι και γιατί δεν αντιληφτήκαμε την «αλλαγή» είναι απλό. Οι πελαργοί την θέλουν την φωλιά για να κάνουν αναπαραγωγή. Όταν η αναπαραγωγή δεν έχει επιτυχία (όπως έγινε πριν), τότε το ενδιαφέρον για την φωλιά μειώνεται. Έτσι κάλλιστα θα μπορούσε και εδώ να γίνει μια «αλλαγή» και των δυο πελαργών «ήσυχα και ήρεμα» (χωρίς τις συνηθισμένες μάχες για την φωλιά που γίνονται στην αρχή την αναπαραγωγικής περιόδου).
Σίγουρα βλέπουμε τώρα μια αργοπορημένη αναπαραγωγή, που συνήθως τυχαίνει στους πελαργούς πιο νεαρής ηλικίας (τα έμπειρα άτομα δεν ξεκινούν τόσο αργά). Το πιο πιθανό (όχι σίγουρο) η θηλύκια να κάνει λιγότερα αβγά (δηλ να σταματήσει στα 2 η 3)… αλλά αυτό θα το δούμε.
Τι θα γίνει μετά δεν είναι προβλέψιμο. Δεν μπορούμε να πούμε αν από τα αβγά θα γεννηθούν μικρά ή αν οι πελαργοί θα τα φροντίσουν. Αν γίνει εκκόλαψη, δεν θα είναι εύκολα...Αλλά η ζωή των πελαργών γενικά δεν είναι εύκολη και αυτό σίγουρα δεν «καταδικάζει» τίποτα…





Δεν υπάρχουν σχόλια: