ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

ο ζωγράφος στην εντατική

Στον πίνακα βλέπετε ένα νοσοκομείο , χωρίς γιατρούς βέβαια . Όχι πως δεν υπήρχαν γιατροί  τον δέκατο έκτο αιώνα αλλά για κάποιους λόγους δεν χώρεσαν στο κάδρο . Η δύναμη της εικόνας είναι τόσο ισχυρή που ακόμα και η wikipedia μπερδεύει τα λόγια της .
Καταρχήν δεν είναι νοσοκομείο όπως λέει ο τίτλος , είναι ένα νησάκι όπου έβαζαν τους αρρώστους σε καραντίνα . Αν πιστέψουμε τους αρχαιολόγους πέθαιναν κατά εκατοντάδες ανά ημέρα . Οι υπόλοιποι  είχαν ανάγκη μια παρηγοριά .
Οι θρησκευτικές οργανώσεις της εποχής - που έκαναν και την ανάθεση  - δεν θα διάλεγαν κανέναν από τους σημερινούς σκηνοθέτες για αυτή την δύσκολη δουλειά . Η αφήγηση του ζωγράφου παραμένει δυνατή αιώνες μετά γιατί το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο . Και στοχεύει κατευθείαν στην αδυναμία μας . Αν αρρωστήσουμε θέλουμε  να πέσουμε σε καλά χέρια...που να κάνουν το θαύμα .
Όμως δύσκολο πράγμα οι RNA ιοί...ακόμα και σήμερα που έχουμε στην διάθεσή μας το sequence σε μόλις ένα μήνα . Ακόμα πιο δύσκολο αν πλήξουν το αναπνευστικό . Στο καλύτερο σενάριο του χειρότερου σεναρίου θα γνωρίσετε - και εσείς και εγώ - αυτούς τους γιατρούς που έμειναν έξω από το κάδρο καθώς μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας αντιμετωπίζει κρούσματα covid 19.
Γιατί όμως να απουσιάζουν αυτοί οι γιατροί από τους πίνακες του Tintoretto μέχρι τις σημερινές οθόνες ; Γιατί να τους θυμόμαστε μόνο αν σώσουν την δική μας ζωή ή την ζωή των αγαπημένων μας ανθρώπων ; Υπάρχει κάποια πρόβληματική στο μήνυμά τους ; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι .
Αυτοί οι γιατροί λένε κάτι που φαντάζει πολύ ενοχλητικό μετά από αιώνες προπαγάνδας . Ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα . Η ζωή του πρώτου και του τελευταίου ανθρώπου αυτής της επικράτειας έχει την ίδια ακριβώς αξία και σε αυτό δεν χωράει καμία προκατάληψη. 
Έμεινα έκπληκτος όταν συντοπίτης μας γιατρός μου ζήτησε να κοινοποιήσω την διαδικτυακή τους καμπάνια . Δεν έχω την απαίτηση από τους συμπολίτες μας να τον θαυμάζουν όπως τον θαυμάζω εγώ αλλά αν οι συμπολίτες μου δεν γνωρίζουν την επιστημονική του πορεία και τους αγώνες του για μια καλύτερη υγεία , υπάρχει πρόβλημα...

Είναι ανθρώπινο να αντιμετωπίζουμε με καχυποψία μια διαφορετική γνώμη , ιδίως όταν οι υπόλοιπες ενενήντα εννιά είναι τόσο πειστικές , επαναλαμβανόμενες και καλοσκηνοθετημένες ! Στα μέτρα όμως της μικρής μας πόλης οφείλουμε να ακούσουμε τουλάχιστον τα αιτήματα του συμπολίτη μας έστω και αν είναι ένας...ουμανιστής γιατρός .
Χωρίς ίχνος συναισθηματισμού εύχομαι να ξημερώσει μια μέρα με υγεία , για όλους...


Κάτι τελευταίο . Στην άκρη του πίνακα οι απλήρωτες καθαρίστριες της εποχής . Πρόκειται για τις χαμηλότερου επιπέδου πόρνες στις οποίες επέτρεπαν να σπάσουν την καραντίνα . Ο ζωγράφος κατά πάσα πιθανότητα δεν μπήκε στην εντατική .

Ανώνυμος Φιλιππιαδιώτης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΜΕΘ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

ΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

ΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΣΤΡΙΕΣ

ΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ SUPER MARKET ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ κλπ.

ΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

ΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΟΜΩΣ ΚΛΕΙΣΤΑ .

ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

meres tora ta thavmazo. simera den to vlepo..pou pige to avgo?
euxaristoume pou mirazeste avtes tis ikones mazi mas. kali sas mera.

Ανώνυμος είπε...

Το αυγό τι έγινε;;