ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Η αξία της συγνώμης

 Για να μην λέμε πολλά και ταλαιπωρούμε τους αναγνώστες.

1.     Τοποθετήθηκα δημόσια ως Βησσαρίων Γιωρσπύρος και όχι ως Τεχνικός Σύμβουλος. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα δέχομαι προσβολές χωρίς να απαντώ ας το ξανασκεφτούν.

2.     Δέχθηκα προσωπική επίθεση ότι καταστρέφω την Φιλιππιάδα και ότι το πλήθος του υψηλού επιπέδου μηχανικών με τους οποίους συνεργάζομαι παράγει μακέτες και εικονικές πραγματικότητες. Με τι στόχο άραγε;

3.     Τεκμηρίωσα όσα είπα μόνο με στοιχεία που είχαν ήδη τεθεί στον δημόσιο διάλογο.

4.     Δεν έχω καμία ευθύνη αν, την ώρα που πολλοί διακατέχονται από χαρά που αποδεικνύεται ότι στην Ήπειρο υπάρχει τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, κάποιοι έχουν ως μέλημα να “τοποθετηθούν” μόνο και μόνο για να προσβάλλουν και να επιτεθούν. Ποιος ξέρει για ποιους λόγους;

5.     Δεν έχω καμία ευθύνη αν κάποιοι εκφέρουν δημόσιο λόγο χωρίς να ξέρουν ούτε καν από ποια μεριά του ποταμού Λούρου διέρχεται η χάραξη του Υπουργείου στην παράκαμψη της Φιλιππιάδας και μπερδεύουν την Ανατολή με την Δύση. Δεν είμαι υποχρεωμένος όμως να τους επιτρέψω να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις εκμεταλλευόμενοι την θεσμική τους θέση, όταν χρησιμοποιούν αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα για να μου επιτεθούν προσωπικά.

6.     Η μόνη ορθή στάση που αρμόζει είναι να ζητήσουν συγνώμη. Από εμένα και τους συνεργάτες μου. Και ενημέρωση. Θεσμικά.

7.     Αντί αυτού κρύβονται και καμώνονται τους θιγμένους. Αφού πρώτα εκτόξευσαν αστήρικτες και αήθεις προσβολές, τώρα μου ζητάνε έως και να μην ομιλώ. Προωθούν την λογική της εποχής των πολιτικών νεάντερταλ, μιλώντας “για αυτόκλητους υπερασπιστές”. Διαπράττουν έτσι νέα ύβρη. Αυτή την φορά κατά της Δημοκρατίας και του Πολιτικού Πολιτισμού. Λες και δεν ξέρουν την συμβολή μου στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Ξέρουν όμως αυτοί που πρέπει να ξέρουν και το αναγνωρίζουν, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

8.     Στην προηγούμενη ανάρτηση ξεκίνησα λέγοντας ότι δεν άκουσα την συμβουλή γνωστών και φίλων “να μην ασχοληθώ γιατί δεν αξίζει  τον κόπο”. Κάποιοι επιμένουν σε αυτό. Και όμως αξίζει τον κόπο. Γιατί ξέρουν ότι την επόμενη φορά δεν θα μπορούν να προσβάλλουν. Και ότι θα πρέπει να έχουν μελετήσει περισσότερο πριν εκφέρουν γνώμη.

9.     Θα αντιληφθούν την αξία της συγνώμης; Δεν νομίζω. Δυστυχώς.

10.Θα επαναλάβουν τις ύβρεις; Ας κάνουν ότι θέλουν. Τον εαυτό τους χαρακτηρίζουν.

 

Βησσαρίων Γιωρσπύρος

 

Υ.Γ.: Παρεμπιπτόντως οι επίμαχες προσβολές εναντίον μου δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ίσως γιατί θα έπαιρνε την κατάλληλη απάντηση επί τόπου και δεν θα είχε πλέον τη δυνατότητα να εκτρέψει τη συζήτηση στα μη ουσιώδη.


Οδικοί Άξονες Ιόνια Οδός  - Πρέβεζα και Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα.

Η πραγματική κατάσταση.

Τελικά δεν ακολούθησα την συμβουλή «να μην ασχοληθώ γιατί δεν αξίζει τον κόπο».

Όταν όμως στο δημόσιο λόγο ορισμένων επικρατεί η σύγχυση, η άγνοια, τα ψέματα, οι ανακρίβειες και οι σκοπιμότητες πρέπει να αναδειχθεί ο ορθός και τεκμηριωμένος λόγος.

Για την απαξίωσή τους έχουν φροντίσει και εξακολουθούν να φροντίζουν οι ίδιοι. Ίσως για αυτό να βρίσκονται σε αποδρομή.

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός που επιχειρεί να διατυπώσει δημόσιο λόγο ακόμη και να επιλέξει, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, να σταθεί απέναντι στις προσπάθειες του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού που γεννήθηκε και επέλεξε να ζει και να εργάζεται στο τόπο του, και που έχει επανειλημμένα αποδείξει την επάρκειά του στον σχεδιασμό, την διαχείριση και την κατασκευή μεγάλων και πολύπλοκων έργων. Δεν είναι όμως δικαίωμά του να επιχειρεί, με τουλάχιστον απρεπή λόγο, να απαξιώσει αυτό το δυναμικό. Σε όλες τις περιπτώσεις οι προσπάθειες αυτές πέφτουν στο κενό. Χαρακτηρίζουν όμως αυτόν που το επιχειρεί.

Η ενημέρωση των πολιτών, από όσους το επιχειρούν, οφείλει να διακρίνεται από διαύγεια και να τεκμηριώνεται με πραγματικά δεδομένα. Διαφορετικά δημιουργεί σύγχυση και δεν συμβάλει στον δημόσιο διάλογο.

Επιγραμματικά λοιπόν, για την πληρέστερη και έγκυρη ενημέρωση, και την τεκμηρίωση των παραπάνω:

1.       Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως “αυτοκινητόδρομου” απαιτεί σύμφωνα με τον νόμο σχετική Υπουργική Απόφαση (άρθρο 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τέτοια απόφαση για τους άξονες Ιόνια Οδός – Πρέβεζα και Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα δεν έχει εκδοθεί από καμία κυβέρνηση.

2.       Η όδευση που μελετήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών κινείται Δυτικά του ποταμού Λούρου (μεταξύ δηλαδή του ποταμού και της Φιλιππιάδας) και όχι Ανατολικά όπως “ενημερώνουν” ορισμένοι. Η όδευση μάλιστα του Υπουργείου είναι παραποτάμια, κινείται δηλαδή επί του παραποτάμιου μετώπου ακυρώνοντας αυτή και όχι η προτεινόμενη την ανάπλασή του. Το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για την Φιλιππιάδα, δεν είναι του παρόντος να σχολιασθεί. Εξάλλου όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται γνωρίζουν.

3.       Η μελέτη του Υπουργείου, σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε το 2009, έπρεπε να διαρκέσει 18 μήνες. Μετά από 14 και πλέον χρόνια δεν υπάρχει έγκριση για τις μελέτες τοπογραφικών, οδοποιίας και υδραυλικών  ούτε καν ηλεκτρονικά / επεξεργάσιμα αρχεία και δεν έχει συνταχθεί καμία άλλη μελέτη πλην των γεωτεχνικών. Μετά από τόσα χρόνια  δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε μέριμνα για το κρίσιμο τμήμα Φραξήλα – Υποθαλάσσια Πρέβεζας ούτε φυσικά για το τμήμα Φραξήλα – Μεσοπόταμος.

4.       Σχετικά με τους ανισόπεδους κόμβους, και αφού τονίσω ότι το ίδιο το Υπουργείο έχει προτείνει την αντικατάστασή τους από ισόπεδους εκτός κατ’ αρχήν των ανισόπεδων κόμβων Γέφυρας Καλογήρου και Φραξήλας, η πραγματική κατάσταση η οποία σκοπίμως παραβλέπεται, αποσιωπάται ή απλώς αγνοείται έχει ως εξής:

 

·         Σύμφωνα με την άποψη των μελετητών του υπουργείου δεν είναι απαραίτητη κατασκευή Α/Κ σε αυτές τις θέσεις.

·         Ο κόμβος στην Γέφυρα Καλογήρου, σε περίπτωση που το υπουργείο είχε ήδη προχωρήσει σε δημοπράτηση θα ήταν ισόπεδος.

·         Η μελέτη του Α/Κ Φραξήλα είναι σε επίπεδο προμελέτης οδοποιίας και τίποτε περισσότερο.

·         Οι ίδιοι οι μελετητές θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς για τη οδική ασφάλεια του σχεδιασμού που έχουν τελικά καταθέσει για τον Α/Κ Φραξήλα.

·         Η μελέτη του Α/Κ Φραξήλα αναφέρεται σε δίιχνους άξονες και όχι τετράιχνους άξονες.

5.       Η τρισδιάστατη απεικόνιση τμημάτων του έργου, όπως ειπώθηκε και στην παρουσίαση, είναι αποτέλεσμα της λεπτομερούς επίλυσης των βασικών τεχνικών θεμάτων του κάθε τμήματος του έργου και στηρίζεται στην σκληρή δουλειά πλήθους υψηλού επιστημονικού επιπέδου μηχανικών. Η προσπάθεια ορισμένων για την απαξίωσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τυχόν άγνοια αυτών ή / και των συμβούλων τους περί των στοιχειωδών απαιτήσεων αλλά και των σύγχρονων τεχνικών κατά την σύνταξη μιας μελέτης οδοποιίας. Φυσικά θα πέσει στο κενό.         

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: