ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Ξέμειναν πίσω.Θα τα καταφέρουν?

κείμενο EVA STETS 

Η μετανάστευση είναι στο φουλ και κάθε μέρα χιλιάδες πελαργοί πετούν πάνω από τον Βόσπορο (από εκεί πάνε οι περισσότεροι, μα όχι όλοι).

Ελάχιστες είναι πλέον οι φωλιές στις οποίες υπάρχουν νεοσσοί. Είναι οι φωλιές που για τον άλφα - βήτα λόγω η εκκόλαψη έγινε πιο αργά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γίνεται όταν το ζευγάρι άργησε την αναπαραγωγή (π.χ.), μετά από την διεκδίκηση της φωλιάς, ή γιατί είναι ακόμα σε σχετικά νεαρή ηλικία και δεν είναι έμπειρο, ή γιατί έχασε την πρώτη αναπαραγωγή, κ.α. Στις φωλιές που πριν ήταν ή αβγά ή νεοσσοί είναι σίγουρο ότι στην "δεύτερη γέννα" υπάρχει άλλο θηλυκό (η πελαργίνα κάνει μια αναπαραγωγή το χρόνο).
Και τότε πάντα υπάρχουν ερωτηματικά "τι θα γίνει και αν τα μικρά θα τα καταφέρουν". Ερωτήσεις που είναι δύσκολο να απαντηθούν γιατί για όλους τους νεαρούς το πρώτο ταξίδι είναι το πιο δύσκολο. Ετσι και για τους πιο νέους δεν θα είναι εύκολο (και αυτοί δεν θα φύγουν στην "ώρα τους"). Δεν είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Εχουμε επανευρέσεις με πελαργούς από αργοπορημένη εκκόλαψη που τώρα έχουν γίνει και γονείς. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι "σπάνιο", συμβαίνει σε κάθε περιοχή που υπάρχουν φωλιές πελαργών.
Μια τέτοια φωλιά με αργοπορημένη εκκόλαψη είναι και η φωλιά στην Φιλιππιάδα που χάριν στην μετάδοση της κάμερας παρακολουθούμε ζωντανά: https://filoiko.blogspot.com/
Οι νεοσσοί της φωλιάς μεγάλωσαν πλέον. Ο πρώτος βγήκε από το αβγό στις 23 Ιουνίου. Έτσι πλησιάζει και η μέρα που τα μικρά θα αρχίσουν να πετάνε. Από την στιγμή που ο νεοσσός θα βγει από το αβγό χρειάζεται (+/-) 55 - 65 μέρες για την πρώτη πτήση (εδώ μπορεί να το κάνουν μέσα σε αυτή ή την άλλη εβδομάδα). Το ποια μέρα θα πετάξει καθε νεαρός εξαρτάται και από την κατάσταση στην φωλιά και πόσο έτοιμος είναι ο ίδιος, αν έχει χάσει το περίσσευμα λίπος, αν και πόσο θάρρος έχει κτλ, κτλ...
Σαφώς η πρώτη πτήση δεν σημαίνει ότι τα μικρά ξέρουν να πετάνε. Ακόμα και αν δεν θα τους δούμε στην φωλιά - αυτοί θα χρειαστούν να κάνουν άσκηση για κάποιο διάστημα, μέχρι που θα νιώσουν σίγουροι και να φύγουν οριστικά για το μεγάλο ταξίδι. Εύχομαι να είναι τυχεροί.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Όλες οι αντιδράσεις:
Εσείς, Pavlos Tzimas, Fani Hatzivasileiadou και 93 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: